Na próbáljuk meg ezt a topikot BUXnak és határidejének. Eros 12-13topikja teljesen kihalt, elavult, Eros befejezte a tradet. Sokan nem is tudják mi az.
Most a DAX -ot húzták fel, az autógyártók papírjai rallyznak...
nemtudom..nekem már unalmas -ez hogy reggeli után rögtön felhúznak azonnal mindent egész nap...
fél nap alatt emlúlik egy világ-pánik ? nevetséges..
longod hogy áll ?
Szia!
csendben követem a dolgokat, volt egy csúnya vagy 1000pontos csúszásom a shorttal, mire felfogtam hogy nem én fújom a passzát szelet és fordultam, a bukó visszajött pici plusz is rá, de erre a menetre nem számítottam, így az éves teljesítményem messze elmarad az elmúlt 5 év átlagától. Most épp ismét shortban vagyok, szerintem a magyar piac korrkciózhat 36,5ig de hogy hosszabb távon mi lesz, hm, gőzöm sincs
Szia!
No, csak a tisztán látás kedvéért :) ez amit írtál teljesen tévút.
A rendszer valahogy így működik ( a teljesség igénye és matematikai háttér tartalom nélkül ) :
a BÉT mint Budapesti Értéktőzsdére tekint úgy mint egy plattform, a piactér. Ahová a kiváltságosoknak van joguk bemenni és kereskedni ( ezek a szerződött, engedéllyel bíró brókercégek ) , de se neked se nekem se senkinek nincs módja ott közvetítő nélkül bóklászni. A BÉT mögött van egy központi elszámolóház és értéktár, nevezzük KELER-nek aki garanciát vállal a megkötött ügyletek realitására, vagyis ha veszel OTP-t ( az általad választott és kereskedési joggal rendelkező brókercég segítségével, még akkor is így van ha netes felületen nyomod, hsz az valaki tulajdona )az tuti a tied lesz, ha kötsz hatit az tuti el lesz számolva, hisz egy komoly apparátus felel a tőzsdei ügyletek tisztaságáért ( ellentétben az OTC piaccal )
Rv-knél szerintem tiszta sor az adás vétel, hatinál sem sokkal bonyolultabb. A BUX kosár fogalmát feltételezem, hogy érted, ezzel nem húzom az időt. (hisz hatinál tulajdonképp egy rv kosarat veszel, vagy adsz el)
Ha határidős bux piacára lépsz LONG irányba, az azt jelenti hogy eladási szándéknyilatkozatot teszel egy későbbi időben távolabbi időpontra( akár egy percre, órára, napra, évre ) vagyis a most nyitott pozit majd valamikor egy ellentétes ügylettel lezárod. Most veszel, majd eladsz. Ez azért fontos mert a hatinak kifutása van, vagyis ha addig nem zárod le , lezárja a brokercéged a kifutáskori BUX elszámoló ár alapján, jelen esetben 2017.12.xx -én reggel 10 óra körül. (hogy ez az elszámolás pontosan hogy működik azt is leírom,ha érdekel )
Short esetében Te szándéknyilatkozatot teszel, hogy biz Isten venni fogsz részvényeket ( illetve a hati rv kosarat, amit a hati prezentál ) vagyis vétellel lezárod az eladási poziciódat.
Az elszámolás szerintem világos számodra.
A BÉT napi elszámolása NULLÁS!!!! nincs se több nyitott long mint short, se több nyitott short mint long, minden ügyletnek két lába van long-short, egy ilyet nevezünk kötésállománynak. A nyitott kötésállományok száma itt követhető: link
jelen pillanatban 15380 vagyis ennyi long és short pozi van, az hogy ennek milyen az eloszlása az valóban lehet érdekes,de errő nincs publikus infó, vagyis lehet hogy a legszélsőségesebb esetben 1piaci szereplőnek van 15380 db short kontraktusa és 15380 embernek pedig fejenként 1 kontraktus long pozija, de ez kizárt :)
Akkor tudsz venni/eladni ha valaki épp akar eladni/venni. Különben a szándékod nem találkozik egy másik fél szándékával, de igényed bekerül a könyvbe. Amint lesz ellen oldali akarat teljesül a vágy :) addig nem.
Ez is olyan mit egy tányér cseresznye, amíg van a tányérban addig vehetik, de a tányérban csak akkor lesz ha valaki tesz bele. VAGYIS NINCS TÖBB VAGY KEVESEBB, annyi van amennyit a piaci szereplők adnak vesznek egymásnak/ egymástól.
Még egy adalék a teljes megértéshez: nézzük a EUR/USD certit pl. mivel brókercég kereskedik egy mögöttes termék árához kötve az értéket, ez a úgy működik, hogy amit a kuncsaft vesz azt ők a forexen lefedezik ellentétes pozicióval, vagyis egy brókercég nem ellened, sem pedig melletted nem fogad (korrekt esetben) hanem magát lefedezve közvetít, és a díjból él.
Ezt a linket ismertem, köszönöm. Inkább valami olyasmire gondoltam, hogy a nem árjegyzőknek mi a pozíciója. Az árjegyző hivatalból vesz-elad, de engem az érdekelt volna, hogy aki spekulál az melyik oldalon áll inkább. De jobban belegondolva, a KT általában mínuszos volt, tehát az árjegyző inkább a vételi oldalon volt aktív. Vagyis inkább ők lehetnek longban, a többiek meg shortban. Vagy ez hülyeség?
November-decemberben felall a ket oldal igy, es parok kepzodnek. December elejen meg koteseket inditanak a broker cegek a parok alapjan. 11-12.000konti korul volt multkor a nyitott kotes allomany, ha jol emlekszem.
Most mar van arjegyzo, igy 1812ben fog generalni nagy spreadu kinalatot decemberre, amit a spekik kitoltenek kozte. Roviden, bringarol :)
Két hivatalos árjegyző biztosít - a maguk "kis" nyereségüket behúzva - likviditást.A határidős termék meg fedezeti illetve arbitrázs (+ speki) célokból jól kellene hogy működjön egy kellő likviditással rendelkező piacon. Az arbitrázs biztosítaná a természetes piaci árjegyzést, megfelelő spreadekkel, de ide sajna a buxhatiba "mesterségesek" kellenek.
Osszel jon uj hati termek. Ott mindig fogad vki eladasra, vagy vetelre. Ha nincs elado, akkor vevo all mondjuk mostani aron 37600on, senki nem akar adni, vevo feljebb jon 37700ra, de elado akkor sincs, majd bux esik 300pontot hirtelen, elado meg elokerul 37700on adni, mert megeri neki es letrejon a kotes. Egy honap felkeszitesi ido alatt lesznek elado es vevo szandekok, latva a kinlodast!
BUX index, BUX határidő, BÉT!
Ha valakit érdekel BUX Hajrá!