Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Phylaxa kedd, 22:21
Előzmény: #269059  slash
A tanár max július 6 és augusztus 21 között dekkol a balcsin. 6 hete van. Ha a szüneteken kívül vesz ki szabit, akkor a szünetekben annyit bemegy. Ez van.
slash
slash kedd, 22:17
Előzmény: #269057  N0MAD
Úgy hogy ha én kiveszek 5 nap szabit hétfő-péntek akkor én abból csinálok 9 nap Adriát mert beleveszem a előtte utána  hétvégét. Plusz munkaszüneti napok ünnepek kimaxolva maximális szabi spórolás mellett. A szellem üzemmód az a nyárra vonatkozik kb amikor be kell járni az 50 fokban amíg a tanár a Balatonon dekkol a lángososnál június 20. augusztus  30 között. Amikor nyáron írok az iskolába emailt mert kell iskolalátogatási és el se olvassa senki 2 hétig. Úgy.  Meg tiktok videókat csinálnak a tanárok hogy mia f.nak kezdődik a a tanév? Meg látom a fejeket suli első nap a tanárok meg a oktatásban dolgozók fejét legszívesebben sírva rohannának haza  meg oda  ahol eddig voltak.  Ennyit arról ki hogy van széthajtva. 
Pistike12 kedd, 21:20
Most kaptam emailt egy XIII keruleti projekttol. Vagy 15+ lakas akcioztak brutalis arcsokkentessel. Biztos nagy a porges. Mondjuk megvan a listajuk 23-bol is. Egy ilyen az elozo utembol 69.9m volt, sot n+3 volt alciosan 78nm 75.9m...
1 pelda belole:
9.3NY62,85 m²12,81 m²119 900 000 Ft99 900 000 Ft-20 000 000 Ft
N0MAD kedd, 20:12
Előzmény: #269053  slash
amúgy ha elmondásod szerint évi három hónapot az adrián töltesz (bocsánat ott élsz), amúgy meg csak szellem vagy a munkahelyeden és várod hogy bezárkózhass az irodába a gta-val pontosan mennyivel van több szabijuk és mennyivel vagy jobban széthajtva?
slash
slash kedd, 19:46
Előzmény: #269055  greenman76
Akkor maradok tévedésben. Amúgy is itt a pokol, elkezdődött a tanév. Ilyenkor BP felduzzad 3 millió emberre egy átlagos munkanap. Kinézek az agglóből jövö  útra csak autó tömeget látok. A tömegközlekedés egy rakás szar minden nap van valami. A hév szarabb mint a felújítás előtt. A kolléganő anyukák idegesek reggel 6os vonatra fel kell rakni az agglóban a gyereket. Várjuk együtt az őszi szünetet. A tanárok is várják. Tudom. Ki van függesztve a tanáriban. Az a Szentírás. A szünetek. 
greenman76
greenman76 kedd, 18:56
Előzmény: #269053  slash
"Tisztelem a tanárokat nem vagyok paraszt de a munkamorál náluk egy masik galaxisban van" 
A munkamorál kérdésében fényévekre vagy a valóságtól...
Phylaxa kedd, 18:44
Előzmény: #269051  retrész
Erről van szó. Elő a teljes munkaidőben tanító tanárok bruttójával. A fizetés amit írtál vidéken is stimmel.
Mára a tanárok megnyugodtak anyagilag. valóban felhúzták a fizetésüket a normális szintre. De nem a diplomás átlagbér 80%-ára. Az bizony messze van.
slash
slash kedd, 18:25
Nézd. Én 35 év munka után pontosan ugyanennyi a bruttó fizetésem mint a feleségednek. Azért neki sem olyan rossz ez. Es amíg belőlem a szart is ki hajtják és minden órámmal el kell számolnom azért ne hasonlítsuk egy tanárral aki min evi 50 napot szabin van. 35 napom van eves szabira .  Tisztelem a tanárokat nem vagyok paraszt de a munkamorál náluk egy masik galaxisban van. Ismerek párat 
Freszelés kedd, 18:03
akkor a feleséged kb a törvényi minimumon van. Azért ennél valamivel többet - főleg nyelvtanárként - szerintem ki lehet verni a munkáltatókból. A baj az, hogy fizetésemelés munkahelyváltáskor van - és ez IT-ra is igaz, szóval a tanárokra meg végképp. Szóval egy jó százasért elmegy másik iskolába tanítani? Gyanítom nem - mert kényelem. És meg tudom érteni.
retrész kedd, 17:54
Előzmény: #268893  Pistike12
Már sokszor írtál Slash -el együtt, hogy milyen jó a tanároknak. De ne zavarjon meg, hogy ez a tanári átlagbér, amit mindig emlegettek, ez a tanker vezetők és dolgozók többmilliós fizetésével együtt értendő (amik durván felhúzzák az átlagot). Sajnos tanári mediánbért nem számolnak, pedig érdemes lenne, akkor talán nem olvasnánk ennyi baromságot a milliomos tanárokról.
A ténylegesen a tantermekben oktató tanárok bére ennél sokkal alacsonyabb.
.
A feleségem 24 év tanítás után, teljes munkaidőben, az elég jelentős osztályfőnöki pótlékkal együtt, a múlt hónapban bruttó 738.00 (nettó 492.000 Ft) fizetést kapott.
Budapesti gimnázium, teljes munkaidős, egyetemi diplomás nyelvtanár.
.
Lécci hagyd már ezt a hülye propagandaszöveget, ez még a fidesz idejéből van hogy milyen jó a tanároknak.
És ne felejtsük el, hogy valóban óriási emelést kaptak az elmúlt években, kb 4 év alatt 70%-kal emelkedett a bérük. De az tényleg nem volt tartható, hogy a tanár tüntetések idején a feleségem annyit keresett, mint a postás, és rosszabbul, mint a Lidl árufeltöltő. Szóval most kezdik utolérni magukat a tanárok. Nem veszenk kétévente autót, ahogy itt valaki írta, hanem most cserélik le a hűtőjüket meg, amit 10 éve akartak. Előtte 10 évig tartották őket a víz alatt, ezt már elfelejtette a társadalom?
Freszelés kedd, 17:39
Előzmény: #269049  Zanza2
botozzunk meg mindenkit. aztán majd utólag eldöntjük hogy kit volt kár. :D
Zanza2 kedd, 16:44
Előzmény: #269048  Freszelés
És a botozás kinek járna? 
A függőknek vagy a függőséget okozóknak?
Gondolom, előbbieknek. Na de ha ettől komolyan megsérülnek, hogy fognak pént termelni az utóbbiaknak?
Bonyolult dolgok ezek...
Freszelés kedd, 15:10
ez alapján akkor a pénzt bent tartani ezekben a cégekben, sőt ha van még friss tőke, akkor azt is, mert hát.. ezek a cégek gyártják a kápszit, osztják a cuccot... a totál ráfüggöt herkás tömegek meg.. nos sokan vannak szóval minden pénzüket elveszi.
én ebből ezt értem. mármint. jajgathatok, egyet is érthetek hogy rettenetes, de ráhatásom nincs. viszont hasznot azért húsznék belőle.
Pistike12 kedd, 14:38
Előzmény: #269045  EURHUF_goes_to_haven
Nekem mind ugyanaz. 
"Musk fele"
Ekkora kart lassan meg hitler sem okozott az emberiségnek, mint ez a par majom idez elo. Ugy, hogy az elozetes kockazat felmereseikben kimutattak a fuggoseget a leendo felhasznalokn, es ezek alapjan, ezt kihasznalva alakitjak a szolgaltatasaikat... 
Atti kedd, 14:27
Előzmény: #269036  bronz
Eddig le lehetett volna, de nem tették.
Most meg már nem lehet.
Így marad a döglődés.
EURHUF_goes_to_haven kedd, 13:21
Előzmény: #269040  Pistike12
Hát ez mondjuk éppen félrement... Az a másik tudod az a Cukorhegy, Még jó hogy nem az alternatívembert mondta (Altman Ai cége)... :D
Pistike12 kedd, 13:14
Előzmény: #269043  Pistike12
Az evolucio soran nem tortent sztem ilyen evezredek ota. 
Az IT vilag 10 ev alatt funkcionalis analfabetakat csinalt az emberisegbol. 
Ez vmi elkepeszto. 
A legdurvabb hogy az adatok szerint a kivalosagok szama es minosege meg nagyobb utemben romlott le... 
Nem a fix benzinar a scope, meg a tarsadalmi egyenlotlensegek felszamolasa. 
Pistike12 kedd, 13:10
Előzmény: #269042  Freszelés
A teljes környezet elfajult. Nem oktatás meg Lannert meg Mikola, meg egyeni felelosseg. 
A mobiltelefon elterjedésenek időpontjatol szamitva a kognitiv funkciok hanyatlasnak indultak. Ott van a grafikonon.  Oktatasi rendszertol függetlenül. 
Teszem fel a kerdest. Minket felnotteket nem mernek. Nalunk mi lehet? 
Freszelés kedd, 12:44
más gyerekén nem tudsz segíteni és nem is feladatod. nem minisszterelnök vagy vagy csilliárdos, akinek van hatalma, pénze, lehetősége ezekre.
Neked a feladatod, hogy a saját gyerekedet megfelelő helyre tedd (lokáció!) és hogy jól neveld. Ez is elég feladat. Legalábbis én így látom a dolgot.
DAXHU kedd, 12:40
Reménytelen. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek