Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
1. van tanár bőven, csak nem tanárként dolgoznak. 2. "tankötelezettség van..." -> és ez a kötelezettség felülírja mások tanuláshoz való jogát? 3. szerintem minden bűnöst el kell kapni, mert annak van visszatartó ereje. ez nem a bolti tolvajlás volt. mondok másik: 10-15 évre lesittelt és onnan szabadult szomszéd-erőforrás számtalanszor fenyegette meg az apámat hogy "megöllek és szétvágom a patkány zsidó fejedet nekem már úgyis mindegy". a sokadiknál már rögzítővel ment a zsebében, aztán párat összegyűjtött belőle és elballagott a rendőrségre. lepattintották, mert ezzel nincs semmi gond, mert "neki ez a szintje, ő így kommunikál". nyilván tehetne panaszt, újabb feljelentést, stb... de azért ez mégsincs rendben. amilyen ügyben a rendőrség engem kinevetett az egy ~2.5M kár volt 12 éve kisbarátom. nem egy csepel tacskó és amúgy nem is bicikli. én azért megpróbálnám a rendrakást ha lenne varázspálcám... :)
Ezzel egyet tudok érteni, hasonlít a piaci alapú eü biztosításhoz, akkor már miért nem az? (mondjuk elhiszem hogy a nemtom kohásznak nincs kedve munka után futni egyet, de majd annyival több fizut kérnek a munkahelyükön :D )
de az első ötéves tervünkben mondjuk valósuljon meg az, hogy minden iskolában van elég szaktanár, - hát, azoknak a leendő tanároknak már az egyetemen kell lenni, vagy megelégszel OKJ-s tanárokkal? :D a rendbontók ki vannak rakva az intézményekből, - tankötelezettség van... ne zavarjon el a tb-ellátós orvos magánrendelésre ("igazából ott jobb lenne ezzel foglalkozni"), - ez ok a rendőr ne röhögjön ki akkor amikor felveszi a jegyzőkönyvet és megkérdezem hogy "meg lesz-e az elkövető" és tegye hozzá "uram, 2 hét múlva kap egy határozatot hogy felfüggesztettük az egészet mert ismeretlen tettes".. stb. stb. - Jogos, bár lehet olyan aminek az értéke tényleg nem éri meg a ráfordítást. Ez se nagyon más terület mint a többi.... ha egyszer kapnék 24 órát és teJhatalmat hogy rendberakjam a dolgokat... hajaj. :) - ne vedd sértésnek, de akinek kalapácsa van... Kb az összes radikális irányzat két hét alatt rendetrakunk hozzáállása oldalfüggetlenül vagy semmittevés lett, vagy még nagyobb káoszt eredményezett ésvagy háburúval, polgárháborús állapotokkal fedte el az eredménytelenségét. Hajlok rá hogy minél több mindent kellene piaci alapon megoldani aztán majd szabályozza magát. Oké rendőrséget nehéz, bár ki lehetne egészíteni magánnyomozói rendszerrel aztán bölcsen eldöntöd megérii e neked a milliós költésget az ötvenezer forintos biciklid megkerülése és tolvajának elfogása. Lehet hogy igen, lehet kötődsz hozzá. Nem nagyon tudok hinni az odabszok oszt rend lesz azonnal megoldásokban. De lehet nncs igazam.
+1 az egészségügyhöz: aki nem vigyáz magára, mert nem sportol, mert egészségtelenül zabál, mert elhízott, stb az fizessen tripla tb járulékot. de lehet úgy is, ahogy manapság divatos: legyen pozitív a diszkrimináció: triplázzuk meg a tb járulékot, de aki teljesíti a napi sportot annak harmadolódik. (persze vannak itt is kihívások: ellenőrzés, kivételek, stb, de ez nem az én problémám). szóval az egyénnek hatalmas felelőssége van az egészségmegőrzésben. leginkább neki van.
mondjuk úgy, hogy határozott elképzeléseim vannak és nem tagadom, magasan van a léc. de az első ötéves tervünkben mondjuk valósuljon meg az, hogy minden iskolában van elég szaktanár, a rendbontók ki vannak rakva az intézményekből, ne zavarjon el a tb-ellátós orvos magánrendelésre ("igazából ott jobb lenne ezzel foglalkozni"), a rendőr ne röhögjön ki akkor amikor felveszi a jegyzőkönyvet és megkérdezem hogy "meg lesz-e az elkövető" és tegye hozzá "uram, 2 hét múlva kap egy határozatot hogy felfüggesztettük az egészet mert ismeretlen tettes".. stb. stb. ha egyszer kapnék 24 órát és teJhatalmat hogy rendberakjam a dolgokat... hajaj. :)
AMúgy minden témában ilyen karakán a véleményed? Az orvos egészségügyi problémamentes örökéletet biztosítson, mindegy hogy ezt tanulta, ezért van felelősségre, fizetése és komplett apparátusa mellé. A tömegkozlekedés teleportálást jelentsen, oldják meg, minek vesződni az utazási idővel. A bűnüldözés ne büntesse hanem előzze meg a bűnelkövetést, még a gondolat megszületése előtt, komoly álománnyal bírnak. stb. Nem tudom vitatni az elvet és a hozzáállásodat, de én azért már lehet elgyengültem de kompromisszumokra hajlamos vagyok :D
Én nem tudom a megoldást - de nem is én markoltam rá a nagy hatalomra, felelősségre, fizetésre és nem nekem van komplett apparátusom mellé. Kifogást nem fogadok el, mert nem kötelező beleülni ezekbe a székekbe. Én megoldást várok. Ezért fizetek adót. Elégítsék ki a vágyaimat. Ezért vannak ott.
Ez volt nagyjából a szülők véleménye is. A kérdés akkor csupán az, hogy hogyan lehet értékelni ebben a csoportban a gyerekek munkáját, mert ez egy elvárás az iskolával szemben. De ha egy kicsit tovább gondolja az ember, ugyanez a probléma merül fel a különböző iskolákból hozott jegyek kapcsán, ezek sem összehasonlíthatók.
Az megvan, hogy én nem a képességek miatt akadtam ki. A 6-8 osztályos giminél a helyek 10-15 százaléka legalább fizetős, ez nem a képességekről szól, bár szerintem itt is van kivétel.
A felvételi hozott pontoknál (van még ilyen?) a nyálcsorgatós csoport ötöse többet ér majd mint a hardkórban a négyes. De ha a tanárnő tényleg ilyet mondott akkor két opció van: - tényleg hülye, vagy - eljátsza a hülyét. Igazából teljesen mindegy. Mindkét esetben alkalmatlan a pozíciójának a betöltésére. Kiválaszthatja, hogy melyik indokkal rúgjam ki.
Vannak furcsaságok. Amikor a nagyobbik fiamat felvették, besorolták őket a tudásuk alapján angol csoportokba, a fiam a legjobb csoportba került. Hamar le is tette a C1-es vizsgát, ahogy a csoporttársai is. A gyerekek jegyei viszont rosszak voltak és a szülők elkezdtek háborogni, nem értették, hogy felsőfokú vizsgával ez hogyan lehetséges, miért van rosszabb jegyük, mint a sokkal kisebb tudással rendelkező, másik csoportba járó osztálytársaiknak. A tanárnő elmondta, hogy ő az iskola által erre a csoportra kidolgozott tematikát követi és a számonkérések is ennek alapján zajlanak. Hol itt a hiba?
Én is láttam olyat, hogy 2 éven át előretanulás magántanárral, és jó kapcsolat, és felvették. Az elején még jól is megy, a tuning lendület még tart, de aztán szépen lassan esik vissza, mert utána már nincs magántanár. Vagy pl volt egy-két év, amikor szó szerint selejt angoltanárt kaptak, aki erre rájött, már azonnal fizette is a magántanárt az osztályban, lehet is látni, melyik gyerek haladt a magánpályán, miközben a közpálya állt.
A tanterv és tananyag totál elavult, még mindig a lexikális tudást nyomatják, arra megy az osztályozás. Minek, kérem? Elviszi az energiát, és megutáltatja a tanulást. Soft skilleket alig tanítanak. A tanár felsőbbrendű, nem pedig coach és mentor Emlékszem, alsó tagozatban a gyerekemet lenyomta a tanár valamiben, hogy az nem úgy van. Hatalmi fölény, gyerek engedett (tanárnak nem volt igaza), onnantól kezdve motivációja nulla lett az adott témában. Korszerütlen, elb@szott lett a közoktatás, meg kellene nézni, hogy a sikeresek hogy csinálják a világban, és adaptálni.
Ez ennél kicsit bonyolultabb. Én kétszer csináltam végig a gyerekeimmel a felvételit és láttam, hogy sokan vannak akiknél ez a kérdés az elsőszámú, mindenáron be kell juttatni a gyereket. Egy átlagosan jó képességű gyerek, klasszikus értelmiségi családi háttérrel és nagyon tudatos felkészüléssel, meg tudja ugorni a szintet. A Fazekas matek osztályát és még egy két helyet leszámítva, ilyen gyerekek adják a tanulók zömét. Szóval a felvételi nem szűri ki az igazán tehetségeseket, akik egyébként érkezhetnének akár egy cigányputriból is.
Kb osztályonként bekerül egy-két diák oda, ami több szinttel van a képességei felett. Aztán mindenki szenved, tanár, diák és a hülye nyomulós szülő is.
Olyan érzésem volt, hogy vagy ő sem érti hogy miről beszél, vagy érti (ez a valószínűbb), de pontosan tudja hogy azok nem lesznek képesek helyesen értelmezni a szavait akiknek címezte. Így bár az állítása igaz, mégis nagyon félretájékoztatja az átlag polgárt.
Persze. De azon is változtatni kell, hogy egy-két renitens terrorizál komplett osztályokat. Nem akarom rangsorolni a két problémát: mindkettőre megoldást várok a mindenkori hatalomtól, mert ezért kapják a hatalmat, fizetést - de ábrándjaim nincsenek. Nem fogadok el magyarázatokat, mentségeket: ha úgy érzik hogy nincs eszközük, lehetőségük, akkor nem kell beleülni a hatalomba és felmarni a fizetést. Vissza lehet adni a mandátumot (meg el se kell fogadni azt). Törvénybe iktatnám, hogy mindenféle "elöljáróság" a gyerekeiket csak állami intézménybe járathatják és csak állami eü-t vehessenek igénybe. Mitöbb, kifejezetten alsó polcos intézménybe csak, a tanulmányi eredményekről, problémákról biztos akad statisztika... talán így éreznék a nyomást. Magán fogorvoshoz sem mehetnek semmilyen indokkal. Se sehova. Stb. Ábrándozok... :D
Sajnos a felvételi tényleg úgy van kitalálva, hogy egy kiváló képességű, de hátrányos helyzetű diák biztosan nem tud bekerülni. Ezen tényleg változtatni kéne.
tilthatják akárhogy, megoldják a szülők ha kell erőn felül. de vajon mi az oka ennek? nem az okot kéne megszüntenti? engem nem zavar ha barna van az osztályban. az zavar, hogy tudom hogy ez mit hoz magaután... kísérletezzen meg kockáztasson az álomtitkár a saját gyerekével, az enyémből egy van.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link