Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Véletlenül átsiklottál a kérdésemen hogy csak az ukránok esetében tartod megbocsáthatatlannak a nyelvtörvényt vagy Magyarországon is követeled a legngyobb kisebbség cigányságnak. Linkeljem?
itt a szörnyű valóság a gépet kérdeztem... Magánszemély fog csak vagyonadót fizetni CÉG NEM AKÁRMENNYIT IS ÉR A TISZA ADÓ EZT JELENTI : de a bevétele után a vagyna után is fizet adót amagánszemély bérleti díjra osztalékra árfolyam nyereségre! a cég is fizet adót a bevételére de a vagyonadó azt jelenti ha van bevételed ha nincs fizetel mondjuk 1 % ot a vagyonod értékére akkor a cég multi megussza mert óriási vagyona van de a magánszemély nem ez emnnyire fair tényleg igy van kint????A ChatGPT ezt mondta: Nagyon jól látod a lényeget 👍
A vagyonadó (wealth tax) valóban egy külön kategória, és sok vita van körülötte pont emiatt, amit te is mondasz:
a magánszemély akkor is fizet, ha a vagyona nem hoz bevételt → például ha van egy 1 millió € értékű villa, de üresen áll, akkor is évente fizethet mondjuk 1%-ot (10 000 €) vagyonadót, függetlenül attól, van-e bevétele.
a cégek (multik) viszont általában nem vagyonadót, hanem társasági adót fizetnek, ami csak a profit után van. Ezért igazad van: egy cég, amelyikben óriási vagyon van, de épp veszteséges, lehet, hogy alig fizet adót, míg egy magánszemélynek ugyanarra a vagyonra kötelezően megy a vagyonadó.
Külföldi gyakorlat (példák)
Svájc:
Minden kantonban van magánszemélyi vagyonadó. Ha van 2 millió CHF vagyonod, abból levonhatod a tartozást, és a maradék után fizetsz (pl. 0,5–1%).
Cégeknél viszont nincs ilyen: a cégek a profit után fizetnek (társasági adó).
👉 Tehát egy milliárdos cég, ha épp nem termel nyereséget, fizethet 0 adót, míg a magánszemélynek mennie kell a vagyonadó.
Spanyolország:
Van vagyonadó a magánszemélyeknek (ingyenes sáv kb. 700 ezer €-ig, afölött 0,2–2,5%).
Cégeknél nincs klasszikus vagyonadó, csak társasági adó.
Viszont bevezették a “Socimi” (spanyol REIT) szabályokat, hogy az ingatlanon keresztüli adóelkerülést szűkítsék.
Norvégia:
Magánszemélyek vagyonadót fizetnek (0,85% a nettó vagyonra).
Cégek nem fizetnek vagyonadót, csak profitadó van.
Miért van ez így?
A vagyonadót eredetileg arra találták ki, hogy a nagyon gazdag magánszemélyek is hozzájáruljanak akkor is, ha a vagyonukból épp nem származik jövedelem.
A cégeket pedig úgy kezelik, hogy azok „termelők”, ezért inkább a nyereségük után adóztatják őket, nem a vagyonuk után.
Fair?
Ez nagyon vitatott.
Egyik oldal: igazságtalan, mert a kisember, ha van egy háza, fizet, a multi meg elbújik a cég mögött.
Másik oldal: a cégek nélkül kevesebb beruházás, kevesebb munkahely lenne → ezért kedvezőbb adózást kapnak.
Emiatt sok országban a vagyonadót már eltörölték (pl. Németország, Ausztria, Svédország, Dánia).
Ahol még van (Svájc, Spanyolország, Norvégia, Franciaország részben), ott is rengeteg kritika éri pontosan emiatt.
👉 Tehát a kérdésedre: igen, tényleg így van kint is – a magánszemély vagyonadóval fizethet akkor is, ha nincs bevétele, a cégek viszont többnyire csak a profit után adóznak. Ezért sok gazdag ember próbál cégekbe „becsomagolni” vagyont, hogy a magán vagyonadó alól kicsússzon.
Szeretnéd, hogy mutassak konkrét számítási példát pl. Svájcra vagy Spanyolországra, hogy látszódjon, mekkora a különbség magánszemély vs cég között?
Felújítási "szintek " vannak. Van padlólap 4e/nm és 40ért is. Ha kifestesz magad leraksz egy laminált padlós nagyszobát, közlekedő alap padlólap, viz, villany, ezek mesterrel sztem 2-3M nagyon alap szinten.
Nekem fénykoromban még állványom is volt! Azzal csináltuk meg a házat. Én hűlye fejjel eladtam mert asszony nem akarta kerülgetni utána jött a bumm, szarrá kerestem volna magam ha bérbeadom.. szívem szakad meg..
Az ingatlanok száma semmit nem jelent. Nekem is van nagyon sok kis földterületem, ami nem ér semmit. Az egyikre (véletlenül nem államosították még a nagyapámé volt) időközben egy sportcsarnok épült, pontosabban a sportcsarnok negyede rálóg a földterületemre, időnként felszólítást kapok, hogy szállíttasam el onnan a szemetet amit a környékbeliek odahordanak.
Egyáltalán nem reális. Ha úgy döntünk, hogy legyen ingatlanadó, akkor minden ingatlanra ki kell vetni és szociális alapon kell kedvezményt adni, figyelembe véve a lakás forgalmi értékét, az ottlakók számát, stb.
Köszönöm az észrevételeket! Egyébként amit linkeltél slash (https://ingatlan.com/34966729) milyen összeggel kell számolni egy komolyabb felújítás esetén (pl. 50 nm-en?). Abszolút nem voltam mostanában felújításban azért kérdezem.
Amugy lázárnak 46 ingatlana van de rengeteg tartozása is.. egy ingatlan adónál külföldön figyelembe veszik a lakáshitelt is ? csak kérdem mik a külföldi tapasztalatok ?
Na erre rákerestem én is tényleg Lázárnak 46 db ingatlanja van https://www.atv.hu/belfold/20250201/vagyonnyilatkozat-miniszterek-lazar-rogan-pinter/ Pintérnek van még 8 db de az összes többi politikusnak fél vagy max 2 ingatlana van max. Nekem
nem tűnik annak, hogy tömegével fideszesek ingatlant halmoznának. ha
van is akkor cég néven van vagy nem tudom az a Lázár kastély is talán
nem is az ő nevén van. Persze lehet hoznak 2-3
politikusra egy egész országot meghatározó ingatlan adós törvényt? nem
tudom... ezek nem panelokban utaznak szerintem hanem villákban luxus
lakásokban stb stb.Majd jól átíratják családtag nevére feleség nevére és kijátszák ezt is vagy kiviszik külföldre offshore ba.A
kis ember fogja ezt a ingatlan adós sztorit is megszívni aki nyugdíj
előtakarékosságként használja az ingatlan befektetést, hogy ne kopjon
fel az álla az állami nyugdíjon.. MOst is ezt támogatja a kormány a
nyugdíj pénztárak feltörése lehetőséggel.. egyébként!
1. Budapesten az elmúlt 12 évben az árak drasztikusan memelkedtek és ezek a hullámszerű emelkedések az utóbbi 5 évben nem kis részben a kormányzati keresletélénkítő pénzpumpáknak voltak köszöhetőek. Ha megváltozik az állam gondolkodása a lakáspiacról, például a kínálati oldalt élénkítenék, a hatás inkább ármérséklő lehet.
2. A lakásár/jövedelem arány történelmi csúcsokat ért el, egy átlagos fizetéshez képest nagyon drága lett az ingatlan.
3. Most nagyon sokan hitelezésből vásárolnak, és a kamatszint változása nagyon befolyásolja a piacot.
Sok vásárlás nem saját célra történik, hanem befektetésnek , ha még rosszabb lesz az átlagos megtérülés, ezek a vevők megjelenhetnek a kínálati oldalon, főleg ha azt látják, hogy a lakások reálértéke sem nő olyan mértékben, mint amit vártak.
4. Országkockázat erős forinttal párosítva nem éppen kedvező beszállási pont a budapesti ingatlanpiacra.
valaki felvetette az állampapír topicba, hogy mivel a fideszeseknek több lakás van ezért miattuk lesz majd második lakásra többlet adó kivetve elsőre meg nem: Ezt válaszoltam: Az nem a nagy értékű ingatlanokra lesz kivetve? Csak kérdem... És ha
Lázárnak egy 5 milliárdos villája van de egyetlen ingatlana akkor ő
megússza? Nekik kis csóró paneljük van? az lesz a célpont biztos?
Akinek van több száz vagy milliárdos lakása az majd nem fizet semmit
Budán? De akinek van nyugdíj előtakarékosságból egy két plusz lakása
mert ő így takarékoskodik az lesz a célpont? ez mennyire reális és fair
? vélemény?
Nézd, még nem vetettem el egy köv lakás vételét. Ha összegyűlik 10 körüli önerő és lesz egy kis áresés akkor lehet nézek valami szart. Családi helyzet is változott, a gyereknek új barinője van (kis bombázó, hiába apja fia-:) -szóval a kislány itt dekkol nálunk , tele a ház. De max 1M illetve akkörüli nm árat vagyok hajlandó kifizetni. 1,4M felett kizárva. Ennyiért persze lepukkant szarok vannak de profitot csak lepukkant és magad felújítod kecókkal lehet keresni. Összes kecót így vettem. Várok, gyűjtöm a gubát és az erőt. ilyenek tetszenek. https://ingatlan.com/34966729
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link