Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2025. 08. 09. 21:00
Előzmény: #252558  Moka_Brikka
Tényleg, eddig eszembe se jutott, az új családi otthonvásárlasi kedvezmeny neve novicsok lesz?
Pistike12 2025. 08. 09. 20:57
Előzmény: #252552  ncseed!
Miert a kinai orosz penz ingyen van? 
Moka_Brikka 2025. 08. 09. 18:59
Előzmény: #252557  N0MAD
Szlogenjuk volt :)
N0MAD 2025. 08. 09. 18:18
Előzmény: #252556  Moka_Brikka
Miért akkor volt programjuk?
Mert utána már csak a folytatjuk volt a program.
Moka_Brikka 2025. 08. 09. 17:57
Előzmény: #252555  N0MAD
Ha jol tudom, a mnyp beszantasa nem volt benne a programjukba, amire mandatumot kaptak a neptol…
N0MAD 2025. 08. 09. 17:19
Előzmény: #252549  ncseed!
“ Az állam csak azt tette meg amihez joga van.
Igy van, ezt nem vitatta senki."
Ja, azért az nagy felfedezés hogy az államnak amely a jogot alkotja majdnem mindenhez joga van.
Kivétel a nemzetközi jog, de nem vagyok jogász. Attól még ami az enyém volt és örökölhető elvették és sehol nincsenek a beigért nyomon kóvethető magánszámlák.
Amúgy szerinted a komcsiknak az államosításhoz meg más kormányoknak is a vagyonelkobzásokhoz joga volt? Hoztak rá törvenyt.
berlini
berlini 2025. 08. 09. 16:39
Előzmény: #252551  Tibi123
Igy van
berlini
berlini 2025. 08. 09. 16:38
Előzmény: #252549  ncseed!
Miután nem beszélgettünk 2010-ben igy légyszives ne Te döntsd el, hogy nekem mi volt akkor erről a véleményem.
Ugyanaz mint most.
A MANYUP történet egy jellemző példa arra, hogy a Fidesz önkényesen poltizál, meggondolatlanul csoportosit át jövedelmet valamiféle zavaros, nem jól átgondolt nemzetpolitikai cél érdekében.
Miközben szociológia alapvetéseket hagynak figyelem nélkül és nem értik a gazdaság működését.
ncseed!
ncseed! 2025. 08. 09. 16:21
Előzmény: #252548  Tibi123
Nem követem a politikát, magamban hiszek nem abban hogy a saját nem boldogulásom oka mindenki más csak én nem. 
Nagyon nagy baj, ha a külső pénzektől várjátok itt az új kormánytól a csodát mert azokat nem 'ingyen' adják...  
Bárki is kormányozzon én megköszönöm magamnak amit elérek (ahogy eddig is), de ti csak várjátok mástól a magatok boldogulását.. .no problem. 
Tibi123 2025. 08. 09. 16:19
Előzmény: #252545  berlini

A manyup kapcsán egyébként a történelem nagyon szépen megmutatja, hogy mekkora dilettantizmus volt beszántani. 
Amikor indult a manyup azt direkt úgy tervezték összpárti konszenzus mellett (igen a fidesz is támogatta), hogy sok ratkó korú ember, amikor nyugdíjba megy, már valós alternatíva legyen, hogy ne a költségvetésből kérje a 25% nyugdíjat, hanem a manyupból. 
A manyupot kicsinálták az átalakítás helyett, pedig már most is sok százezer ember kaphatná onnan a résznyugdíjat és folyamatosan nőne a számuk és folyamatosan csökkenne a költségvetés kiadási terhe.
Ehelyett már most sem elég a korábbi járulékfizetés szintjének megfelelő befizetés a mostani nyugdíjak kifizetésére. A költségvetés 15% körül kell belerakjon, már több éve mínuszos a rendszer és más forrásból kell kipótolni, pl szja, áfa, stb és már több éve nem elég a korábban járulék címén befizetett összeg. Mert ugye hivatalosan már kiszedték az alkotmányból a nyugdíj garanciát, de azt meg lehet nézni, hogy előtte mennyi volt a járulék szint és azzal lehet számolni.
Ha ment volna tovább a manyup akár átalakított formában, akkor is a kedvező befektetési konjunktúra miatt több százezer ember lenne már most, akik a manyupból és nem a költségvetésből kapnák a nyugdíjukat.
elképesztő gazdasági barbarizmus volt beszántani és ha most jönne egy új kormány és megpróbálkozna valami hasonlóval, akkor is több évized, mire újra felépülhetne egy hasonló rendszer, de először is a bizalmat kéne helyreállítani, legalább 2 generációnak cseszték szét a nyugdíjrendszerét  és a lehetőséget, hogy elmozduljanak az öngondoskodás irányába, történelmi bűn ez
tihamer
tihamer 2025. 08. 09. 16:16
Előzmény: #252547  J0hnnyEnglish
Vakmajom cikk:
"Mit okozhat az állami kamattámogatásos lakáshitel? Áremelkedést.
.
Ma már 60 millió körül van (egy éve: 50) átlagosan egy tipikus 53 nm-es budapesti panel ára, persze szórással, külterületen olcsóbb, belsőbb részeken drágább, ott akár 65-75 millió is lehet. A budapesti panel logikus célpontja a hitelből vásárlóknak, hiszen relatíve még a megfizethetőbb kategória, és likvid piac, mindig van kereslet-kínálat, jól árazható és nagyjából értéktartó dolog. Fővárosi lakás.
Nos, ha azt vesszük, hogy ha csak 50 000 hitelfelvevő jelenik meg a piacon, az egyenként 50 millió hitellel kalkulálva 2500 mrd Ft új vételi erőt jelent a piacon. Egy átlagos év teljes lakossági ingatlanpiaci forgalma úgy 3-5000 mrd Ft, tehát a hiteles vevők akár 50% (!) növekedést okozhatnak a keresleti oldalban. Ami  nagyon durva változás. +20-30% is az lenne.
Új lakás alig épül, kb. 10 000 db/év, ez a kb. 4 milliós lakossági ingatlanállományra vetítve semmi, évi 0,25%, ilyen építési tempóval 400 év alatt újulna meg a lakásállomány. Azaz alig bővül a kínálat.
Szóval ekkora keresletnövekedés, és gyenge kínálatbővülés együttes hatására mindenképpen áremelkedés lesz, a ma 60 milliós panel ára simán felmehet akár 70 millióra, könnyen ugrohatnak az árak egy újabb 10-est. Tehát az állami támogatás egy az egyben a tulajdonosok zsebében landol, amit spórolsz a kamaton, kifizeted áremelkedésben - és az is, aki nem kap támogatott hitelt. Minden keresletélénkítésnek, és ez a támogatott hitel, a pénz árának eltorzítása, a pénznyomtatás egy fajtája, ez a következménye, ha szaporítják a pénzt és valós gazdasági teljesítmény nélkül (az nincs, a gazdaság évek óta pang), akkor a nem szaporítható ingatlan tovább inflálódik. Normális jegybanknak amúgy szirénázni kéne.
Megfizethetőbb lakhatás csak a kínálat bővítésével, sok-sok új építéssel lehetséges. Ha egyáltalán kell valami állami beavatkozás, értelme csak a kínálat növelésének van, ha a vevőket támogatod, csak az árakat pumpálod. Persze az hosszútávon működik, 10-20 év legalább, a maffiaállam meg rövidtávon van totál kétségbeesve, hogy elbukja a hatalmat, és osztogat a jövőből, az adófizetők pénzéből, hátha megússza. 
Az ingatlantulajok, a 3%-os fix 10-20 éves hitelből fix 10-20 éves 7,3%-os állampapírt vevők köszönik szépen a mannát! Akinek van, annak adatik.
https://tudastar.ingatlan.com/hirek/panelboomot-hozhat-az-otthon-start-program/
.
Tihamér hátradől, kóla, popcorn, mozi.
📈👀🚀🏠🚀📈
ncseed!
ncseed! 2025. 08. 09. 16:16
Előzmény: #252545  berlini
"Az állam csak azt tette meg amihez joga van.
Igy van, ezt nem vitatta senki."
De igen vitattátok amikor lopásnak tituláltátok és most nehogy azzal gyere hogy te nem...
Itt véget is ért a jogos volt-e vagy nem jogos kérdés. Törvény van, nem vélemény.
Minden további már csak vélemény amihez jogod van csak szart se számít. Szerintem sem volt számomra jó döntés a MNYP megszüntetése mivel én vastagon befizető vagyok a felosztó-kirovó rendszerben, de ez van. Majd egyszer jön a következő kormány és visszahozhatja... ja, hogy nem fogja. Akkor mi a szart kritizál most?
Tibi123 2025. 08. 09. 15:46
Előzmény: #252543  ncseed!

csak pár fogalmat dobnék be, az elmúlt 8 év a hibás, prüsszel a hibás, soros a hibás, ukránok a hibásak, a német gazdaság a hibás, a tisza a hibás, kollár kinga a hibás, MP a hibás
:)
aki érti, az érti, aki nem, annak meg úgyis felesleges lenne magyarázni
miközben az ország gazdasági és közállapotai újra a 2006-os szintre estek vissza, a nagyüzemi hazudozás mellett
Ha majd megindulnak az EU pénzek és ha nagyobb hatékonyság mellett lehet elkölteni, az hatalmas előnyt jelenthetne az országnak. Elég csak megnézni a 12. kerületet, ahogyan a Transparency segítségével átdolgozták a közbeszerzést és szinte pillanatok alatt milyen brutális megtakarítást tudnak felmutatni. A vicc az, hogy nem is lesz nagyon nehéz ezt vagy hasonlót országos méretekben is megcsinálni. Majd utólag megköszönöd te is, amikor látod a fejlődést :) 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 08. 09. 15:46
Előzmény: #252538  tihamer
Sztem gyorsabb lesz mint gondolnánk (áremelkedés), és rettenetesen lenullazódik a kínálat :(
tihamer
tihamer 2025. 08. 09. 15:39
Így van, de a legfontosabb hogy az aktuális kormány mindig növelje az államadóságot ( 2010.-20 ezer milliárd HUF, 2025. -60 ezer milliárd HUF.) Ez kb 170 milliárd usd.Továbbá fizesse ennek kamatát . Ez mennyi is most? Kb 6-7 %-al számolva évi 10 milliárd USD . Ez az elmúlt 15 évben kb 100-120 milliárd USD. Az Orbán dinasztia mennyit is hozott össze ezalatt a 15 év alatt? Kb 5-6 milliárd USD-t. Ez morzsa.
100-120 milliárd USD versus 5-6 milliárd USD.
És kit szid mindenki ?
- Lölőt.
berlini
berlini 2025. 08. 09. 15:36
Előzmény: #252534  ncseed!
Röviden amit hosszasan irtál.
Az állam csak azt tette meg amihez joga van.
Igy van, ezt nem vitatta senki.
Nem ez a kérdés, hanem az, hogy célszerű volt-e ez az államositás, amikor beindult végre egy öntakarékosságra nevelés?
A másik kérdést érintettem már:
a módszer ahogyan elérték az "önkéntesség " látszatát, az igencsak nem demokratikus, jogállami. (Fenyegetőzés)
A harmadik, amit ugyancsak érintettem már:
amire forditották, az célszerű volt-e?
Elengettek egy csomó adóbevételt a jómduaknál, cserébe einstandolták azokat akiknek amúgy sem sok volt.
Mertha kijelentik 2010-ben, hogy a 3000 milliárdot adóságcsökkentésre forditják, akkor azzal egyetértettem volna.
DaGi 2025. 08. 09. 15:33
"Csak aztán nehogy kiderüljön hogy az esetek 99%-ban nem tudnak fogást találni mert jogilag NEM volt törvénytelen max a jó érzés határát lépte túl amivel ki lehet törölni a seggeteket."
Nem tudom emlékszel-e, hogy pont a fidesz nyitotta ki Pandora szelencéjét a visszamenőleges hatályú törvénykezéssel.
ncseed!
ncseed! 2025. 08. 09. 15:27
Előzmény: #252541  Tibi123
Figyu, rohadtul nem akarok ebbe a politikai vonalba belemenni, de NEM KÖTELEZŐ senkinek sem indulni a választásokon! Ha meg indul és nyer akkor mutogathat ugyan a korábbi kormányokra de az emberek jelentős részét ez rohadtul nem fogja meghatni. Nyertél b+ most mutasd meg mit tudsz!
Ha akorábbi kormány, MNB akárki szerinte törvénytelenül csinált valamit akkor lehet menni az EU-hoz (már most is), ki lehet nevezni új köztisztségviselőket, NAV-osokat, bírákat, stb.
Csak aztán nehogy kiderüljön hogy az esetek 99%-ban nem tudnak fogást találni mert jogilag NEM volt törvénytelen max a jó érzés határát lépte túl amivel ki lehet törölni a seggeteket.
Azt kell végre megérteni, hogy aki kormányon van AZ kormányoz. Mindenkinek nem fog sosem jó lenni bármilyen intézkedést is hozzanak! Nálunk sokkal gazdagabb országban is bukott meg már nem egy kormány...
Miattam jöhet a tisza a duna a fitesz a klári a mihazánk meg akárki, hozhatnak bármilyen döntést úgyis meg lesz a jutalma legkésőbb 4 év múlva!
FatFIRE 2025. 08. 09. 15:23
Előzmény: #252524  tihamer
Több dologban gondolkodom, ebből az ázsiai fókuszú tőzsdei befektetés a legbiztosabb, ebben van a tavasszal eladott ipari ingatlanunk ára is. A belvárosban van több ígéretes lakás is, zárószintiek, felettük korábban megvásárolt (vagy megvásárolhatónak tűnő), beépíthető tetőtérrel. Ezek önállóan nem érdekelnének, de a felettük levő tetőtérrel együtt már nagyon ígéretesek (penthouse-ok lesznek). Korábban ilyeneket nem néztem (a tetővel járó macerát nem akartam a nyakamba venni), de találtam rá megoldást.
Tibi123 2025. 08. 09. 15:18
Előzmény: #252538  tihamer

Mondjuk nem kicsit aljas ráhúzni a Tiszára, hogy megszüntetik a 3% hitelt, de politikailag érthető. Mindenkit meg akarnak győzni, aki felveszi a 3% hitelt, hogy szavazzon a fideszre, máskülönben bukta a hitelt.
A rendszerváltás után történelem egyik legaljasabb kampánya folyik éppen és amit különösen sajnálni lehet, hogy visszaestünk a 2006-os állapotokhoz. Brutális költségvetési hiány, hatalmas hitelfelvételek devizában, dilettáns ad-hoc kormányzás, ötletelés, kapkodás és persze magas szintű hazudozás. 
elcsesztünk 20 évet az életünkből, hogy ugyanoda visszakerüljünk

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek