Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ma átjött hozzám egy barátom. Egy elektromos BMW , ára 27M. Ennyi vót egy jó ház anno. Nagy a baj azt mondta. Úgy befosatott hogy ránéztem a PMAP-omra megvan-e még.. :-)
Addig nem fogom nyomni .. lehetne minőségre cserélni őket +40-50 % ra de a legolcsóbb hozza legtöbbet arányosan és a lakás számot sem akarom csökkenteni..! A helyzet az hogy : Félelmetes fejlődési pályán vagyok félelmetes ezt magam sem
gondoltam volna ..
lakásonként 10-15
milla nyerő -" koszos panelek" - ( meg a két szerzeményeken
is ennyi a Sorház ára is nő ) tehát olyan 70-80 mft értéknövekedés 1 év alatt
.. mi van??!! 😊
A fizum is emelik mint a dis zó ( 2000 euro nettó nyártól ) a bérletik is szépen hoznak nagyon brutál (2500 euro!- jó ebből 300 ezer törlesztő is
van) ha melóba tudnák mi vagyok a székről szerintem sokan leesnének :D
Lesz itt nagy csodálkozás mikor 1-2 év múlva lelépek bár az
az érzésem azért nyomják ütemesen az emeléseket nekem , mert számítanak mennék
és hogy vissza tartsanak még jobban emelnek 😃
", hogy Novák 10 ingatlant ad ki, nem jelenti azt, hogy "átlag Józsi" nem lesz megszivatva." 🙂 Ha íly módon rettegve gondolkoztam volna 27 éves befektetői folyamatom során, akkor nem lenne több mint egy tucat kiadott ingatlanom. A szegények az akadályokra figyelnek, A gazdagok a lehetőségekre ❗
Hát ez nem biztos hogy olyan jó hír egy spekulánsnak mint ahogy kinéz. A jó spekuláns tudja, hogy neki az a jó ha a játék végére minőségi cuccai vannak. 1 db 1/3 árban megvett rosszminőségű ingatlan a jövedelmek felzárkózása után is csak 1 db rossz minőségű ingatlant ér. A játék közben át kell görgetni jóminőségű ingatlanba, hogy ne ott legyen az ember ahol.elkezdte.
Ha vennék én is a minőség felé mozdulnék el.Sajnos én Boomer vagyok és racionális. Nagyon figyelem a fiatalokat és az "átlag embert" mert nem az én hozzám hasonló kisebbség, hanem a többség lesz az üzletfél.
Törölt felhasználó2025. 01. 23. 11:55
12 % fizu emelést kaptam 12 őt! Már lassan főleg ha jön a családi adókedvezmény duplázás már 2000 eurot fogok csak a munkabéremből keresni! Van itt pénz kérem szépen dögivel Magyarország jobban teljesít! :)) Frászt igaz az, hogy csak külföldön lehet eredményeket elérni itt minden csak katasztrófa!
A 90-es rendszerváltás előtt már a gmk-kal bejött a nyugati kapitalizmus gondolkodásmódja, és bökkenőkkel és anomáliákkal de az volt az általános vélekedés hogy sokat kell dolgozni a gyereket pedig tanittatni felsőfokon, ami a 2000-es évek környékén még 2 átlagembernek is ment, persze a gyerek nem albiban iphone-on rendelte a márkás cuccokat. A Fidesz legnagyobb hibája, hogy a gazdaságot maga alá gyűrte, az ebben dolgozó szakemberek vagy külföldre mentek vagy elkezdtek ügyeskedni. 2013-ban multis középvezető munkabérből ikerházat építettem Buda egyik legjobb helyén, ma próbáld meg ezt munkával...Ahol az asszony 30-40 milliós autóval megy a körmöshöz azok 1%-ának valami óriási koponya a férj, 99% közel van a tűzhöz. Én ma ezért nem tudnék munkahelyen motiválni fiatalokat...
Illetve ajánlom figyelmedbe a mostani 14- 16-18 évesek fogyasztási szokásait, mert jó eséllyel ők lesznek a bérlőid, ha hosszú évekre a piacon maradsz. De a most 20-25 évesek se különbek. Gondolom feltűnt, hogy inkább vesznek használt Iphone-t, mint Xiaomi-t újat. Vagy inkább vesznek 20 éves VW-t, mint 15 éves Renault-ot, és inkább mennek majd 30-40 ezerrel drágább albiba, mint a város legolcsóbban vett paneljába. Persze ettől még ki fogod adni, valakinek, vala mennyiért, csak ne add elő a menő-manót. Főleg ne olyanoknak akik már játszák ezt a játékot pár éve. Vagy évtizede. ;-)))
""Egészen addig, még a főni ki nem találja, hogy az aktuális ellenség az ingatlan kiadó személy lett.)" . Nem fog így cselekedni. Ugyanis ingatlan tengerben érdekeltek. Még Novák Katalinnak is több mint 10 kiadó ingatlana van, pedig ő nem ingatlanmágnás, mint a fidesz belső holdudvar jó része.
Már megint kamuzol. A lakás NEM VÉDETT PIACI SZEGMENS. Talán most igen. (Egészen addig, még a főni ki nem találja, hogy az aktuális ellenség az ingatlan kiadó személy lett.) Hosszú távon biztos nem. Az is kamu, hogy a legolcsóbb kecók hozzák a legmagasabb megtérülést. Az olcsóbb lakás nem véletlen olcsóbb. Általában. Nem tudod csak nyomott áron kiadni, illetve a bérlésre jelentkezők is zűrösebbek.
""miből lenne mondjuk jövőre a 15% lakásár növekedés?" . Azért mert túl sok pénz landol a fizető képes keresleti oldalon (PMÁP, munkás hitel, önkéntes nyugdij, babaváró, stb) és ez bizony olyan dagályt okoz, ami megemeli az ingatlanpiacot.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link