Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Jujj most komolyan telefonon menet közben rosszul írtam szavakat és ezen lovagulunk, gunyulodunk. Na ne már. Bezzeg ha a kormányt szidtam volna, akkor frankó gyerek lennék. Komolyan az egész portfólió topikba olyan lett már írni mintha a 444 kommentár szekciojaba írnék. Pontosan olyan lett.. Úristen Trumprol azt mertem írni hogy jobb mint Biden. És hát maradjunk annyiban, hogy nem Biden irányítja Amerikát...... De ezt már a legutolsó utca sepro is tudja USA ban, megha itthon az ellenzéki táborban ez már maga a felsegsértés, ilyet kijelenteni. Na lassan mondom hogy megértsetek, sose voltam NER - es és fidesznnyik se vagyok. 2010 ben szavaztam rájuk meg az előző választáson, előtte a ketfarku kutyákra szavaztam. És igenis nem az orosz nép találta ki a kommunizmus eszméjét, hanem rájuk is terrorral kényszerítették valakik... 😉...... Megha nem is tetszenek a történelmi tények. Ez a topikba anno jó volt, mint az FF topik is, volt, de egyesek, akik jöttek ujjonon a semmiből, miatt silanyul lefelé. Sok jó ember tűnt el, meg is értem miért. Már csak Murduch tartja a frontot. 🤣Ne a hazai politika,, hanem a monetáris gazdasági folyamatok, makro folyamatok, és a globális geopolotikai, és gazdasag politikai folyamatokat kellene nézni. Na erről ennyit. Pá
Törölt felhasználó2024. 03. 06. 16:16
Friss hirek a Bp-i ingatlanpiacról 😃 Forrásaim szerint jelentősen élénkült mind a hitelezési piac és az értékesítési piac is Bp-en az elmúlt hónapokban. Azért hektikus még a dolog és hullámokban támadnak a vevők és néha visszavonulót is fújnak. A további forrásaim szerint az agglo piac még fagyogat. Talán az idei év még ilyen lesz.. bár a források bizakodók a tavalyi kínkeserves év után. Meglátjuk.
Nézd pozitivan. Egy training volt. A következő muksót a főnökség először átvilágittatja és a most elkészült scope-ot felhasználva kevesebb munkával lesz egy ajánlat.
Lehet, de akkor utálja placi-t :) Kezdek félni én is az AI-től. Már most szólok, ha a közeljövőben váratlanul ingatlanárszakadást jövendőlök, akkor az AI keze van a dologban.
Igen, ez oké, de párszor mintha olvastam volna, hogy nem csak a szingapúri alap, meg az OTP vett nagy tételekben, hanem ilyen-olyan kft, ha jól emlékszem vmelyik igazgatósági taghoz köthetően. Végül is mindegy, nincs jelentősége, legalábbis számomra nulla.
Jó pár éve történt, hogy ahol dolgoztam, megjelent egy mókus a semmiből, hogy ő egy bizonyos szektorban indít egy nagyvállalkozást, és adjunk ajánlatot teljesen átfogó IT megoldásra. A vezetőség megörült, az egyik belsős meetingen azonban az egyik senior kereskedőnk felszólalt, hogy ő már 20 éve kereskedő, de ilyen méretű rendszereket ennyire semmiből nem szoktak kérni teljesen ismeretlen emberek. A vezetőség azonban a lila ködöt látta, meg a dollárjeleket, úgyhogy ráfeküdtünk, és néhány emberhónap munkával összehoztunk egy értelmes scope-ot és ahhoz kapcsólódó ajánlatot, mögötte alvállalkozókkal stb. A vége az lett, hogy a "nagyvállalkozó" egyik napról a másikra angolosan eltűnt, mintha sose létezett volna. Ami gyanúsnak látszik, az bizony gyanús.
Nem a pénzről van szó. Miért ne hinném el, hogy van 2 milliárd ft-nyi szabad pénze. Egy papirból viszont 150 ezer db-ot összegyüjteni, miközben az árjegyző vétel+eladás nélküli tőzsdei forgalom ezer db/nap egy öngyilkosság.
Azon én is elcsodálkoztam, hogy valakinek 150 ezer van egy bizonyos certiből, miközben a napi forgalom max ezer db. Eléggé öngyilkos befektetésnek tűnik.
Nem olvastam miről van szó de csak így elméleti szinten: Ha én azt mondom hogy kicsi szürke ufó vagy farkasdisznóember, yeti és és dinoszurusz felmenőkkel és saját kezűleg kalapálod a laposföldet hogy minden fizikai törvénnyel szembemennve ne deformálődjon akkor gondolom ezt felnőtt emberként nem vennéd magadra hogy egy névtelen ismeretlen a nickedet mivel vádolja, másrészt nyilván azért ajánlgatnál szemelyes talalkozót mert meg akarsz hívni egy sörre. Vagy azt javasolnam hogy picit gondolkodj el az ego meg a privátszféra határain, az érzékenységi küszöbön, meg az internetes kommunikáció természetén. Mégha az ember időnként beszél is hülyeséget, lehiggadva ezt nem érdemes megismételni :D
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link