Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Februárban folytatódott az erős éveleji tendencia: a magyarországi ingatlanpiacon 10 754 adásvétel történt, ez 29 százalékkal több a januárinál – közölte a saját adatain alapuló tranzakciószám-becslést a Duna House pénteken az MTI-vel.
A Duna House várakozása szerint az első negyedévben kitart a fokozódó ingatlanpiaci aktivitás, amit az otthonteremtési támogatások és a csökkenő hitelkamatok okoznak. A vevői érdeklődés továbbra is erős, ami márciusban további sikeres tranzakciókat eredményezhet.
A februári adat újra átlépte a 10 ezres határt, ami utoljára 2022 júniusában történt meg.
Első lakásnak nem kell 100 milliós ingatlan. Egy 35-40 millióssal boldogulnak. Az hogy mi dől be jó kérdés... Menj el a boltba és látod az árszínvonalat, bárhol, erre írtam, hogy naponta ledöbbenek.
Ezek a hitelek jellemzik a kormanyt leginkabb. Ha majd egyszer a bukasuk utan valaki visszanez a 2010 utani korra, akkor az elszallo ingatlan arak fognak eszbe jutni. Hala istennek, hogy megbukott az elnok, szinte minden megszolalasa burkoltan vagy anelkul a lakashitelekkel volt kapcsolatos.
..még ha be jött volna. Én beszéltem volna le a fiamat ekkora baromságról. Ma Bp-n egy 80m2 lakás 100 milla. 90 millát hogy teremt elő 35 éves pár? Agyrém az egész. Ezekkel hitelekkel csak növelik az árakat, hogy különböző építőipari cégek tovább tudják növelni az árakat. Jól jár a kivitelező, bank, állam .... csak honpolgár szív az egésszel. Remélem bedől az egész és lesz egy normális árszinvonal.
A fő számokat mindig kihozzák elsején, csak a részletekre kell várni a barométerrel. https://dh.hu/ket-eves-csucson-az-ingatlanpiac "A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai adatai alapján idén februárban 70 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, amely januárhoz képest 5%-os csökkenést jelent, viszont a tavalyi februári mélyponthoz képest még így is több mint a duplájára nőtt, 112%-ot emelkedett. A tavalyi év végi CSOK kivezetések áthúzódó hatása után, a következő hónapokban már az új otthonteremtési támogatások húzhatják felfelé a hitelpiacot. A hiteles vásárlóknál egyértelműen érezhető a csökkenő kamatok okozta bizalom, amely így az ingatlantranzakciók számában is emelkedést jelenthet."
Nem először irom le, hogy se aladni se venni nem szándékozom a közeljövőben ingatlant. Elég öreg vagyok ahhoz, hogy belássam, pénzt a sirba senki sem tud vinni magával, a fiam egészen jól elboldogul egyedül is, igy nem szándékozom hatalmas vagyont gyűjteni. Az ukrán-orosz háború egyik nagy kárvallotja voltam, amikor OTP részvényeim hatalmasat estek, de akkor sem jutott eszembe az ukránokat szidni ezért és NER-primitiv módon imádkozni, hogy adják már fel az ukránok. És a NER 14 éves regnálása és az egykulcsos jövedelemadó egyik nyertese is voltam, de soha sem jutott eszembe (sőt szembeköptem volna magamat) a NER-re szavazni. Tehát itt is, ezen a fórumon (5 éve irok ide) nem vágyvezéreltek a gondolataim, talán ezért is jó a találati arányom.
Februárban már csökkenni kezdett a hitelezés januárhoz képest, bár csak minimálisan, DH adatok alapján. Hamarosan elfogynak az idénre áttorlódott kényszervevők. A lakáshitelek meg már nem sokat tudnak csökkenni. De még tudnak, egyre lassuló mértékben.
Bob abban a tekintetben mindenképpen van elmozdulás, hogy a tranzakciószám elindult és a hitelkihelyezés is megy + irányba (én személy szerint nem gondoltam volna, igaz azt sem, hogy itt újra két perc alatt 5-6% közötti THM lesz, pedig van). Most aki akar venni (lakhatásra), szerintem vesz, meg aki el akarja normális áron adni el is tudja. Írtam korábban a nyaralós sztorim, ott konkrétan a tulaj már 1,5 milla bukóban van úgy, hogy ha akkor eladja nekem 17m-ért a nyaralót.... Ilyen meg mindig lesz, viszont felfelé teret én sem látok, talán az eladók is beletörődtek a licitálás nélküli alkukba és 2013 volt annyira szar, hogy a 10-15%-nál értékesebb a fizetőképes vevő. A forint olyan szintű értékvesztésen ment át, hogy jómagam is sokkolódok nap mint nap. Kényszer egyelőre pedig nincs, és én nem is feltétlen szeretnék újra 2008-at, legalább is azon az áron ingatlanár esést.
Ez igaz, én is irtam. Amúgy meg egy januári hitelkihelyezési szám leginkább csak annak a folyománya, hogy decemberben mennyien jelentették be ezen szándékukat a banknál. Merthogy legalább egy hónapig tart a folyat a megitélésig. Tehát ez a szám inkább decemberről szól.
Szerinted melyiknek van nagyobb valószinűsége? 1. van egy megfagyott lakáspiac kevés tranzakció számmal. Van olyan lakás, ami már 1-2 éve eladósorban van, de az eladók nem akarták tavaly év végéig elhinni, hogy olcsóbban kell hirdetni. A gazdasági környezet optimistább idén mint tavaly volt. Szerinted ez az a pillanat amikor az eladók hirtelen árat csökkentettek és a vevők ezen megörülve gyorsan htelt vettek fel és örülnek a szerencséjüknek? 2. vagy a lassan javuló hangulatban, ahol pár jól kereső már 5% körüli hitelkamatot is elérhet és a CSOK+ -ban is lát fantáziát megjelent többlet kereslettel (aminek a jele a megnövekedett hitelkihelyezés) a megfagyott piacon és elviselve, hogy a kivánt alkut már nem tudja elérni generál egy kisebb januári lakásár emelkedést. (No nem a román határnál lévő falvakban, mert ott akár eshettek is az árak.) Mindkettőnek van esélye, de a következő hónapok eldöntik, hogy melyik volt. Esélyét én a 2. verziónak látom, de egy hónapból merész lenne bármit is 100%-os biztonsággal leszögezni. (A KSH több mint 1 éves adatközlési csúszása miatt biztosat amúgy is jövő év második felében látunk idénre.)
azért csak óvatosan a trendfordulóval 2 havi adat után, amiből az elsőben még fel sem voltak készülve a bankok a csok plusz-ra (több podcastben volt téma)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link