Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
KisBenko 2020. 09. 12. 21:37
Törölt hozzászólás
#89120
KisBenko 2020. 09. 12. 21:36
Törölt hozzászólás
#89119
KisBenko 2020. 09. 12. 21:35
Törölt hozzászólás
#89118
KisBenko 2020. 09. 12. 21:34
Törölt hozzászólás
#89117
KisBenko 2020. 09. 12. 21:33
Törölt hozzászólás
#89116
KisBenko 2020. 09. 12. 21:32
Törölt hozzászólás
#89115
KisBenko 2020. 09. 12. 21:31
Törölt hozzászólás
#89114
koba_k 2020. 09. 12. 21:29
Előzmény: #89110  Beryl
#89113
 Német nyelvtant soha nem éreztem nehéznek. Angol nehezebb C1 és felette, mert rengeteg a kifejezés , szófordulat és logikátlanság..  
Beryl 2020. 09. 12. 21:25
Előzmény: #89111  infin
#89112
Bocsass meg, de kerlek, ne beszelj tobbes szam elso szemelyben. Leirtam roviden a velemenyem, es nem szeretnek ebben a topicban tovabb beszelni a szociologiarol.
infin 2020. 09. 12. 21:19
Előzmény: #89109  Beryl
#89111
Nekem küldted, igen. :)) Nem teljesen offtopic szerintem, mivel ingatlanárak a téma itt is. Azzal nem értek egyet, hogy egyre nehezebben élnek az emberek en bloc, szerintem az tévhit, hogy régen jobb volt minden. Én nem mennék vissza 100 évvel korábbra. De teljesen egyetértek azzal, hogy az élet minősége az ami számít, és ehhez nemcsak pénz kell. Természetesen sajnos vannak ma is, akik küszködnek anyagilag. (De össze lehet hasonlítani ezt is a régebbi időkkel, nem lesz ott se nyerő a régi világ az összehasonlításban.) És nyilván sokan nem szórhatják a pénzt, de ettől még nem kell extrém sötéten látni a dolgot, ha nem szórhatja mindenki a pénzt. Sőt én arra akartam célozni, hogy nem kell azon kiakadnunk, ha nem engedhetjük meg a 800 ezres futópadot olyan könnyedén, mint ahogy kiszámoló leírja, vagy hogy nem megyünk minden évben 2x a trópusokra nyaralni. Ez annyira, de annyira messze van attól, amiről te is írsz, hogy valaki tényleg a létminimumon tengődik. Annyi minden van a kettő között és nem igaz, hogy az ember csak úgy tud lenni boldog, ha olyan jómódú, mint a fenti példák. Nem igaz, hogy csak akkor nem szegény az ember. Ez volt a lényege annak, amit mondtam. Tök jó az is, ha valaki szeretne olyan tehetős lenni, és keményen dolgozik érte, nincs ezzel se semmi baj. De ettől még az ember lehet elégedett alapból az anyagiakkal akkor is, ha közben dolgozik azért, hogy jobb anyagi szintre jusson, és/vagy mert lehetnek neki más dolgok is fontosak. És ugyanez, az hogy milyen nézetei vannak az embernek az anyagiakról, az ingatlanok értékelésére is kihat. Ezt pont nemrég felhoztam itt a topicban.
Beryl 2020. 09. 12. 21:13
Előzmény: #89105  koba_k
#89110
Azt vagy megtanulod meg gyermekkorodban, vagy mar igencsak nehezen, es nagyon motivaltnak kell lenned. Egyebkent a nemet nyelvtan nagyon osszetett, arnyalt,  es az irodalmi nyelv nem teljesen azonos a hetkoznapi nyelvismerettel.
Beryl 2020. 09. 12. 21:08
Előzmény: #89104  infin
#89109
Nem akartam belemenni a kerdesbe semmilyen modon, mert nem a topic temaja. Tudod, ezt a belinket cikket nem en irtam, hanem egy szakember. Infini firtatta ezt a kerdest, mikor azt irtam, hogy szukul a kozeposztaly, ezert kuldtem el neki a linket. Ezzel sajnos az ingatlan vonatkozasokrol atkanyarodtunk a szociologiai oldalra, amit nem akartam.Ugyanakkor: barmit is nevezunk kozepretegnek, egyre nehezebben elnek, es egyre nehezebben tudjak az igenyeiknek megfelelo szinvonalat fenntartani, peldaul a gyermekeik iskolaztatasaban. Engem szemely szerint ezek  a kozeposztaly beskatulyazasi modozatok nem erdekelnek. Az elet minoseget tobbre tartom, mint a vagyont es a jovedelmet.  Amit szomoru latnom ma - es ami lelkileg erint - az az, hogy emberek (nagyon sokan) milyen nehez helyzetben nyomorusagban, a tarsadalom peremere szorulva elnek. Ebben lassan benne van mar a nyugdijas tarsadalom jelentos resze is.
infin 2020. 09. 12. 20:57
Előzmény: #89107  infin
#89108
Ja és szerintem ezek az ingatlankiadó cégek is elvárnak dolgokat a bérlőtől (pl munkahely igazolása, gondolom). De nem néztem utána közelebbről. A lényeg, hogy bizony mindkét oldalról kell hozni egy alap szintet, bérbeadóra és bérlőre is igaz ez.
infin 2020. 09. 12. 20:55
Előzmény: #89099  HerrLudwig
#89107

Ez is egy tök érdekes téma (és már nem is offtopic, mint a nyelvek, meg a társadalmi rétegek elemzése :) ).
Voltam régen albérletben, saját lakásomban élek azóta, és bérbeadói oldalról is tudom nézni a dolgot. Adok ki jelenleg ismerősnek is lakást, és mondtam neki, ha sokáig szeretne maradni, akkor persze érezze magát otthon nyugodtan, azt csinál amit akar (átfestés meg ilyenek töksimán). De azt hiszem, hogy szívesen adnék ki otthont (a te fogalmaid szerint) idegennek is, ha 1) megbízható az illető 2) tényleg nagyon hosszú évekig akarja bérelni és ez hihető is. Ha a 2)-es nincs meg, akkor tényleg max szállást tudok adni neki, tehát nem engedhetek meg mindent neki, ha 1 év után úgyis le akar lépni. Azért egy alap igényszint fontos persze ekkor is, nem lehet széthasznált matrac pl.Meg ha sokat fizet, akkor aztán főleg tartsa nyugodtan otthonának :)))
Amúgy, az óraállások elküldésével mi a baj, azt nem értem. Én is elküldöm a saját otthonomból az óraállásokat a közműcégeknek. Lehetne átalány is, de nekem jó így. Igazából ez szubjektív preferencia biztos a saját esetemben, de annyi még benne van, hogy ha egy bérlő nagyon kérné, hogy évente rendezzük csak a különbözetet, vagy amikor kiköltözik, akkor az 1)-es mindenképp feltétel ehhez. :)
Szóval kár csak a bérbeadókat ekézni, amikor a bérlő sem garantáltan hozza a színvonalat ugye.
Ja, ha 1)-es megvan, akkor nekem abszolút nem fontos az sem, hogy megnézzem a lakást rendszeresen. De jelenleg sem nézegetem, annyira azért már megbízhatónak tartom a bérlőimet. Az első pár hónapban szoktam kérni, hogy találkozzunk a lakásban, és annyi elég nekem. A szerződésben benne is van, hogy a bérlővel előre egyeztetve léphetek be a lakásba, amúgy nem mehetek oda bejelentés nélkül, és meg is lepne, ha valaki úgy gondolja, hogy oké ezt másképp csinálni.
Ja, és amikor én voltam albérletben régen, akkor hát azt semmiképp sem tartottad volna otthonnak. :) Max annyiban, hogy a tulaj soha nem jött el megnézni a lakást (egyetlenegyszer sem). De nekem jó volt úgy, mert én abszolút átmeneti megoldásnak tartottam. Soha nem terveztem vele hosszú távra.
Egyébként itt Magyarországon is vannak ingatlankiadó cégek, akik álíltólag színvonalasak és megbízhatóak. Csak persze annyival drágább is, mint ha magánszemélytől bérelsz. Havi jópár tízessel drágább még egy garzon is, az fix.
Szóval lehet választani, hogy fizetsz is azért, amit elvársz, vagy nem, de akkor nem is kapsz annyit a pénzedért.
infin 2020. 09. 12. 20:40
Előzmény: #89100  HerrLudwig
#89106

A célhatározói mellékmondat fogalmának ismerete szerintem iszonyat felesleges a nyelvtanuláshoz. :)) Utoljára valszeg az érettségire tanultam meg, pontosan mit is jelent az ilyesmi. És ezt annak ellenére mondom, hogy nálam a nyelvtanulás extrémen nyelvtanközpontúan megy az elején.
De már régesrégen elfelejtettem azt is, hogy minek hívták a nyelvtani szerkezeteket az általam tanult idegen nyelveken. Ugyanúgy elfelejtettem, mint az érettségire újra megtanult nyelvtani fogalmakat. A szerkezeteket nyilván felismerem, ha akarom (még ha a nevüket nem is tudom már), de nem foglalkozom ezzel tudatosan alapból, hiszen a nyelvtudásnak automatikusnak kell lennie, ha eljutottál egy elég magas szintre.
Tudom, és elfogadom, hogy a legtöbb embernél nem így működik, és hogy még azzal sem kell nagyon foglalkozniuk tudatosan, hogy minek mi a szófaja. Ettől még rengeteg ember könnyen megtanul nyelvet korrektül. Csak másképp tanul, nem nyelvtanközpontúan, hanem inkább a kommunikációt helyezik előtérbe (nálam ez csak a 2. fázis, én ebben térek el a többségtől).
Szerintem nem ez a baj azoknál, akik nem tanulják meg a nyelvet rendesen. Egyszerűen csak nem teszik bele az intenzív munkát. Ennyi
koba_k 2020. 09. 12. 20:31
Előzmény: #89102  Beryl
#89105
  Német? Kutyát meglehet tanítani németül. Próbáld ki a hébert. Igazán szép feladat elsajátítani ..
infin 2020. 09. 12. 20:30
Előzmény: #89098  Beryl
#89104
Ez vicces, mert épp tegnap nyitottam ezt a linket meg, és most olvasom: https://www.cnbc.com/2019/09/11/you-need-to-make-350000-a-year-to-live-a-middle-class-lifestyle-today-heres-why.html
Szóval az USA-ban sincs ezen fogalom szerint valami nagy középosztály, mert ha megnézed az ábrán a legnagyobb cégeknél a medián fizetéseket, ...... nos az bőven nincs még a fele sem, tehát egy pár sem keres együtt 350-et.
Meg, hogy így fogalmaz: "A specialist doctor finishing his or her fellowship at around the age of 32 could make about $300,000. After several years in the business, $350,000 isn’t unheard of.""isn't unheard of", hát ez elég halvány. És itt szakorvosok fizetéséről van szó...
---
Na de. Az biztos, hogy én teljesen mást (is) tartok középrétegnek, mint ezek a cikkek. A te általad linkelt cikken ez van: "Ezt a középosztályt hívták régen polgári rétegnek. Ők voltak azok, akik jól éltek, el tudtak utazni, cselédet tartottak"
Cselédet tart - az nekem nem a teljes középosztály. Ez már a középosztály felső fele vagy akár egy szinttel magasabb. Én azt jómódúnak, tehetősnek hívom, tehát a középosztály felső része lehet csak. A cikk is írja, hogy ez a "bővölködő" szint. Aki könnyedén megengedhet magának majdnem bármit, ami nem full extrém luxus. A polgári réteg sem volt soha szó szerint a teljes középréteg szerintem. Soha nem gondoltam rájuk úgy, és meglep, hogy van, aki igen.
Egyébként - az eredeti kérdésedről -, ettől függetlenül ismerek elég sok ilyen embert, akinek nyugodtan beleférne a cselédtartás is. Szóval létezik ez a réteg is. Írtam néhány hete ide valamikor, hogy szerintem vannak emberek simán, akiknek nem probléma a 100-150M ingatlan vásárlása, fel is soroltam pár példát rá. Sőt, leírtam, hogy ez ma már egyre elterjedtebb. Ez mondjuk, szintén a középosztály, és megint nem az alsó fele, de nem is a legtehetősebb emberek szerintem. Ez az, amiből létezik megfogható mennyiség szerintem simán, itt Magyarországon is. Ezt már lehet te is középosztálynak hívnád. Bár szerintem kevesellnéd ezt a megfogható mennyiséget is.
De ugyanakkor nálam a fogalom szélesebb, nemcsak ez a szint tartozik bele. Szerintem én szeretem az ennél differenciáltabb fogalmakat, meg a mögöttes elvárások sem mindegy - én nem várom a lehetetlent, ami nem fenntartható valójában, lásd lejjebb.
Amit az amcsi cikk ír, az sem a középosztály alsó fele. :)
Olvastam ilyen cikket is a múltkor: https://www.cnbc.com/2020/09/03/kevin-oleary-reacts-to-a-23-year-old-earning-50000-dollars-in-brooklyn-new-york.html
Na, ez is pl. érdekes volt. Ez az illető nem él nagy lábon a fentihez képest, az biztos :P.
---
Összességében: amit középrétegnek hívsz te és a kiszámoló, és amiről elvárjátok hogy nagyon sok ember legyen ebben a kategóriában, hogy tényleg nagyon sok ember - tehát a nagy többség - legyen ezen a szinten, az nem fenntartható jelenleg sehol, nemcsak Magyarországon. (Persze, jó lenne, ha igen. : ) ) Úgyhogy ez szerintem csak a középréteg felső része, és jómódú tehetősnek hívom "bővölködő" helyett. De létezik ez a réteg is ma Budapesten érzékelhető szinten, mint azt pont leírtam nemrég, és biztos vidéken is vannak.
És akkor még ahol eltérünk, hogy én a középosztály alsó felét nem hívom szegénynek. Nem látom olyan sötéten és nem olyan magasok az elvárásaim a világgal kapcsolatban, hogy azt a réteget szegénynek hívjam. Ennyi.
koba_k 2020. 09. 12. 20:21
Előzmény: #89100  HerrLudwig
#89103
 Ez így nem teljesen igaz, mert vannak ismerőseim / barátaim akik 2 nyelvű családból származnak. Egyik szülő eredeti német másik pedig nem. Észre lehet venni ,hogy a gyerekük -„perfekt „ beszélő- , ejt hibát , nyelvtanit is.  Így szokta meg ill. így alakult ki nála a 2 nyelv miatt, ahol egyik mindig dominánsabb. Konjunktívakat meg anyanyelvi német sem tudja. Orvosi egyetemen szoktunk heccből konjunktívban és  régimódian beszélni , sokszor előfordult, hogy nem tudták az adott igét helyesen.   
Beryl 2020. 09. 12. 20:00
Előzmény: #89100  HerrLudwig
#89102
Igen, a nemet egy kemeny nyelv, es sok idot energiat igenyel a nyelvtan megtanulasa es hasznalata. Magyar anyanyelvueknek foleg a passziv szerkezetek idegenek. Ezekenek a tevesztesebol humoros mondatok kerekednek ki neha. Eszak -nemetek szigorubbak az idegenek nyelvtudasaval kapcsolatosan, mig a bajorok humorosak es megengedoek. Tehat nem mindegy, hol el valaki az orszagban. Akkor meg a dialektusokrol nem beszeltem, ami az irodalmi nyelvet ismeroknek es ertoknek is problemat jelent. 
Beryl 2020. 09. 12. 19:48
Előzmény: #89099  HerrLudwig
#89101
Szerencses vagy, hogy ilyen kiegyensulyozott eletvitel  nyilt  szamodra, es megfelelo munkad is van. Igen, ahogy leirtad az ottani viszonyokat, ez tunik az idealis berbeadasnak. Biztonsagos mindket fel reszere. Kovetendo pelda lenne.
En a franciaorszagi helyzetet ismerem valamennyire.  Franciaorszagban hasonlo a hosszu tavu berbeadasnal, ahhoz amit elmondtal,  de egyre jobban van igeny kozep tavu berlesre, foleg a fiatalok mobilitasa (gyakornoki allasok, stb) miatt. A kozeptav az kb 3 - 6 - 12 honap kozotti, ami hosszabbithato. Erre a celra berendezett, teljesen butorozott  lakasokat adnak berbe, amely meg  az edenyekkel is felszerelt tobbnyire, csak az agynemut viszi a berlo.
Hosszu tavu berbeadasnal (ezeknel a lakast altalaban a berlo butorozza be sajat maganak) a  torveny iranyt szab  a berleti dijra. Kozeptavu berbeadasnal a lakas berendezett butorozott, itt nincsen megkotes a berleti dijrol.
A berbeadonak vizsgalnia kell, hogy a berlo kepes-e fizetni a berleti dijat (megfelelo jovedelemmel rendlkezik-e), ezert a berlo elkuldi a munkaszerzodeset. Ha a berlonek nincs eleg jovedelme, akkor kezest kell igenybe vennie.Szerzodest kell kotni, kauciot kell letenni. Berleti dijat es rezsiatalanyt  a bankszamlara utaljak. A berbeado nem megy a lakasba, csak ha valamilyen javitando problema lep fel. Kikoltozeskor tortenik az elszamolas a rezsivel.  
Franciaorszagban viragzik a rovid tavu berbeadas is, a helyzet nem hasonlit az itthoni rendezetlenhez.
A berbeadokrol fel sem merul olyan kep, kifejezes, hogy verszivo, vagy eloskodo, mint ez nalunk idonkent elofordul. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek