Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 03. 13. 19:57
Előzmény: törölt hozzászólás

Nagyon sok embernek EUR-ban, USD-ben meg map+,pemáp,pmáp meg még a régebbi államapírban van a pénze.
Átlag vevő meg nyugodtan spekulálhat lakásár csökkenésre, ha van elég kp-ja és nem kell hitelt felvennie. A kockázatok miatt a hitelek várhatóan drágulnak majd és még ezen felül is szigorítanak a bankok a hitelezési feltételeken.
Na hát ezért nem kellett elb.szni a pénzecskét korábban verdára, meg nyaralásra, telcsire, laptopra, lapos tv-re, mert a pénz most sokat fog érni.
Aki nem költötte el a pénzét, az most elkezdhet nézelődni. Egészen biztosan jön a korrekció az ingatlan piacon, sőt már benne is vagyunk pár hónapja.
PilisborosJeno 2020. 03. 13. 19:56
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2020. 03. 13. 19:55
Törölt hozzászólás
teglaherceg 2020. 03. 13. 19:48
Törölt hozzászólás
teglaherceg 2020. 03. 13. 19:39
Törölt hozzászólás
tihamer
tihamer 2020. 03. 13. 19:36
Tisztelt Pitcairn2!
Az ezüst ~19%-ot esett február 21. óta.
Vélemény, elemzés?
Törölt felhasználó 2020. 03. 13. 19:36
Törölt hozzászólás
teglaherceg 2020. 03. 13. 19:33
Törölt hozzászólás
teglaherceg 2020. 03. 13. 19:31
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2020. 03. 13. 19:28
Törölt hozzászólás
tihamer
tihamer 2020. 03. 13. 19:27
Előzmény: #63225  tihamer
Ha van aranyad tudod fizetni a számlákat…“Hiába az arany menekülőeszköz szerepe, ha az egyéb piacokon pánikszerű eladás van, akkor szükségük van a befektetőknek pénzre, hogy fedezni tudják a letéti követelményeiket, emiatt esik az arany ára. ”Egyre jobban megfigyelhető a jelenlegi piaci turbulenciában is az a tendencia, hogy kezdetben a piacok radikálisan eső szakaszában az arany is esik, 2008-ban ez egy féléves időszak volt, majd utána a stimulusoknak köszönhetően már masszív árnövekedés volt tapasztalható. 2008 áprilisától októberig 30 százalékot esett az arany árfolyama, majd utána több mint duplázódott. A történelem ezúttal is ismételheti önmagát.portfolio.hu/uzlet/20200312/szakad-a-biztonsagot-nyujto-arany-is-419125
idézet kiszámoló)
johai 2020. 03. 13. 19:23
Eszközök értékvesztésenel eltűnik a pénz 
Ezért nyomtatták a krach után,és nyomják mind a mai napig,ez okozott újabb eszköz ár emelkedést,aztán a vírus jött,és ismét eltűnik az emberek zsebéből a pénz,nem értem mit nem értesz ezen;)
Az hibas feltételezés hogy valaki mindig nyer.
Ti zsebetekbol is eltűnhet egy lakasareses után,nem kerül az mások zsebe se,eltűnik,vót nincs.
Törölt felhasználó 2020. 03. 13. 19:12

Ha vettél lakást 2013-ban, akkor ezt neked tudnod kéne.
Én vettem és szinte csak problémás eladókkal találkoztam vagy annyira lepusztult lakásokkal, hogy menekültem.
Aki viszont tényleg el akart adni és normális eladó volt, az meg hasonlóan csak problémás vevővel találkozott, hitel mágusokkal, akik sorra bukták el a hitelfelvételt.
A kp volt az úr, én így vettem a kéglit nagyon komoly alkuval, mert a tulaj beégett több hiteles ígérgető vevővel és 1,5 év szenvedés után már nagyon el akarta adni.
Ugyanerre számítok most is, sok komolytalan eladó, lepusztult lakások de hasonlóan komolytalan vevők tömege is.
Sok utánjárással de be lehet majd húzni jó áron kéglit.
A cikk lényeg ennyi szerintem, a sült galamb nem fog a szádba repülni, ha vevő vagy, de a lehetőségek száma megnő, ha hajlandó vagy aktívabban kéglit keresni.
teglaherceg 2020. 03. 13. 18:55
Törölt hozzászólás
tihamer
tihamer 2020. 03. 13. 18:48
Gold 1509 usd
         ⏲
Törölt felhasználó 2020. 03. 13. 18:43
Előzmény: #63223  Törölt felhasználó
Te is milyen komolytalan vagy, de komolyan...
Olvasd el buyandhold mai akademia szekfoglalojat, meg meg utana is van par kivalo szosszenet tole es okulj:
https://forum.portfolio.hu/topics/lakasingatlan-arak-topik/20340?oldal=3159#6957831
Törölt felhasználó 2020. 03. 13. 18:34

"Bezzeg tőzsde az erős fundamentumokon nyugszik, már a vírus előszelére letérdelt 20-25%-al egy hét alatt."
Ember, a tőzsde kollektív tudata a jövőt árazta be. A szereplők úgy döntöttek, hogy ideje realizálni a 11 év bika piac hasznát és utánuk jöhet az özönvíz. Mert nem bíznak a jövőben eléggé.
2008-2009 tőzsdei zuhé, 2009-2014 ingatlanpiaci depresszió.
Az ingatlanműhely legutóbbi cikke nagyon jól megfogalmazza ezt, jobban, mint én valaha is tudnám.
Annyi különbséget látok most, hogy minden ismerősömnek egy csomó pénze van most, nem úgy mint 2009-ben. Van mondjuk olyan, aki elment a falig, a fizetése túlórával együtt maximumra behitelezve, mert mi baj lehet? A baj az lehet, hogy verda, telefon, laptop, nyaralás lett a pénzecske egy részéből, a nagyobb részéből meg egy olyan kégli, amit szerintem még nem engedhetett volna meg magának ebben a karrier fázisban. Na mindegy, majd megoldja valahogy. Ha mégsem, akkor lesz egy kényszer eladó.
Az airbnb lakások esetében eléggé reális az a forgatókönyv, ha elapadnak a jövedelmek, akkor piacra dobják. Hosszútávú kiadás azért nem játszik, mert horror áron kéne kiadniuk, ami reménytelen. Olcsón meg nem fogják, hogy lepusztítsa a bérlő havi 140e-ért.
Inkább eladás lesz ebből, persze horror áron fognak kísérletezni először, aztán majd megszelidítik a zárakat, ha rájönnek, hogy se bevétel nincs se eladni nem lehet ennyiért.  Ez a piac egy szegmense lesz, de jó minőségű lakásból lesz kínálat, ha nagyon drágán is, de lesz.
teglaherceg 2020. 03. 13. 18:19
Törölt hozzászólás
teglaherceg 2020. 03. 13. 18:11
Törölt hozzászólás

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek