Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ugye míg le nem forintosították addig nem lehetett kiváltani semmivel, most szerintem tömegével teszik ezt meg, különösen úgy, hogy az államilag támogatott lakáskassza hitelét is bele lehet vonni. Szóval én nem vennék rá mérget, hogy itt bármilyen hitelezés megindult volna. A nagy hitelállomány grafikonon is látszik lefelé épülnek a hitelek nem fel.
Egyelőre nem lesz változás Londonban. Minden megy a régiben.
Viszont elővigyázatosabbak lesznek a befektetők.
Ha tényleg beadják a kilépési kérvényt, akkor lehet még egy kisebb pánik.
Ha tényleg nagy a buborék Londonban, akkor ettől leereszthet.
Nem tudom MO-re milyen hatassal lesz ez, de ha eszkalalodik, akkor nagyon csunyanak is kinezhet Londonban, akkora buborek van ott. Arrol nem is beszelve, hogy az egesz ORSZAG kb bearazta az "ingyen" lakashiteleket, ott is olyan hulyek az emberek, hogy eszukbe sem jut hogy 35 eves hitelnel nem lehet 1%-os kamatra epiteni.
Vagyis nem is ertik, nem is tudnak rola hogy mi mitol fugg.
most éppen az van olaszországban h egy év bizonyított nem fizetés után indul a hivatalos eljárás
és közben a közműveket fizetnie kell! a tulajdonosnak!
egyébként olasz nem szokta megjátszani h nem fizet, az a románok reszortja
az olasz ugyanis feketelistára kerül és attól kezdve hivatalosan nem tud bérelni, telefont venni semmit - amíg nem fizeti ki a tartozást
Persze nem szimpla ügy, hiszen sok helyen szabad hozzáférése van a bent lakónak a csaphoz - de akkor meg még egyszerűbb is zárat cserélni, és nem elzáratni mindent egyesével.
Vagy ráküldeni a TEK-et :)
Különben a kormányzár mintájára léteznie kell olyan cuccnak, amivel a lezárt csap nem nyitható ki, csak megfelelő kulccsal, stb. Biztosan nem fillérekbe kerül, és az albérlő kizárása amúgy is valószínűleg jobb megoldás, de mint lehetőség adott...
Az olaszoknál amúgy pont kib...ott nehéz kirakni az albérlőt. Nem, mintha nálunk olyan könnyű lenne...
Elemenként lett szerelve,ajtók le.Fel tiplizve,majd az ajtók vissza+beállítva.Szerintem festett üveglap van bélelve mdf-fel.Nagyon szép mutatós,keress rá minta boltot.Átlátszóság az nincs,meg kell tanulni,szokni a pakolást.Nekem szakmai ártalom,nem bántuk meg,fekete márvány utánzatú munkapad.Komfort érzet is másabb,mint előtte az élfóliás bútorokkal...
pl, olaszországban fizetési kimutatást kérnek a bérbeadók, ha kevésnek találják a fizetést, akkor egy jótállót is (szintén fizetési kimutatással)
ez csak akkor van, ha be akarsz jelentkezni
Biztos madame volt az illető, és kupit akart berendezni a kéródban :)
Egy "jól termelő" hónapban meg kaptál volna némi extrát a lakbér mellé valamelyik lánytól, ha jóban vagy a madame-mal :)
Olyan csórónak, akinek nincs megtakarítása, már a kaució miatt sem szabad kiadni. Sokan ezért kérnek akár 6 havi kauciót is (szvsz ez már túlzás, de van benne ráció...)
De az tény, hogy van egy csomó buktató...
Vizet biztos, hogy nem zárathatod el törvényesen? A saját lakásodban sem? Vagy a közműcég elzárja, legfeljebb az albérlő meg feljelent valahol? Ez valami védendő fogyasztós dolog, vagy más? Arról hallottam már, hogy közkutat nem lehet elzárniuk az önkoriknak, de ez magántulajdon. Azt kb. el tudom képzelni, hogy ha gyerek is van, akkor nem annyira 1xű a dolog, de felnőttek esetén szvsz nem tagadhatja meg a szolgáltató a kikötést. (Más kérdés, hogy a szolgáltató úgy sem tudja, hogy van-e ott gyerek...)
Minden ajtaja üvegből van? Nem volt piszok súlyos? Igaz, hogy a fa meg az MDF lap sem könnyű a nagyobb vastagság miatt, de legalább azok nem törnek könnyen.
+ gondolom, hogy szállítás előtt leszerelték az üveget, majd utána vissza.
Én is szeretem az üveget, de csak a nem színezettet. Az a frankó konyhaszekrény, amit nem kell folyton nyitogatni, ha ki akarsz venni egy poharat... mert látod, hogy melyik polcon nagyjából mi van :)
Jó lenne már üvegajtajú hűtő is, de valószínű, hogy hamarabb lesz olyan, amelyik egy kijelzőn megmutatja, mik vannak benne :)
Szép lenne, ha ilyen könnyen ki lehetne tenni a nem fizető albérlőt.
Vizet biztos nem zárathatod el. Az áramot le lehet kapcsoltatni, de van akit ez nem érdekel.
"Utána pedig kártérítési per vaskos összeggel"
Lehet, hogy munkanélküli, vagy minimálbérre van bejelentve.
Ha megítéli a bíróság a kártérítést, talán havi 10 ezer forintjával megkaphatod a pénzt.
Az frankó. Sőt, talán az a legjobb ár/érték arányú gardróbjuk... (ennek ellenére nekem elsőre fel sem hozta az IKEA hómpécs...)
Mennyibe került a kiszállítás?
Szerintem a szerződés és a 2 havi kaució az alap. Aki ennél kevesebbet kér, vagy nincs szerződése, könnyen megütheti a bokáját. Viszont (ha előre is fizetik a lakbért), akkor ez már 3 hónap lauf. Késedelem esetén tisztázni kell, hogy mikor fog fizetni, és ha azt sem tartja be, "azonnali felmondás" vagy hogy is nevezik ezt. Tehát van kb. 2 hónap arra, hogy kirakják a renitenst, addig pedig talán érdemes még a közmű szolgáltatásokat is kikapcsoltatni. Utána pedig kártérítési per vaskos összeggel (igazolt költségek + okozott kár a lakásban, bútorokban + elmaradt lakbér, stb.)
Ilyeneket kellene komolyan végigvinni, majd telerakni velük a netet, és nem nagyon volna, aki ezzel tréfálkozik. Szerintem mindenkinek (albérlő, főbérlő, állam, stb.) jobb lenne így. De mindig akadnak olyanok, akik nem írnak szerződést, nem teszik bele az szja-bevallásukba a bevételt, stb. Így aztán perre sem mernek menni, nehogy NAV legyen a dologból. Ez nagy hiba szerintem... megkockáztatom, hogy valami bérbeadás-specifikus átalányadóval az ország jól járna: talán még a bevétel is nőne, mert pár 10e Ft-ért nem sokan kockáztatnak. Vagy átalányadó helyett szja-kedvezmény a "kishalaknak". A nagyok úgyis meg tudják védeni magukat.
Pár év múlva sokkal fegyelmezettebbek lennének az albérlők, legalábbis a frekventáltabb helyeken.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link