Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nem fog sok minden változni.
Aki dolgozni akar kimenni szerintem ezután is ki tud menni.
Nekik is szükségük van szakemberre.
Ezt elcseszték a politikusok.
Más módon kellett volna szabályozniuk a bevándorlást.
A bevándorlók fele nem az EU-ból jött.
pl a Medvében most is árulják a gyetvay házban a 72 nm lakást 46 irányáron
+ a teremgarázs hely
kétlem, h ne lehetne megvenni 43ért ami 600 ezer nm ár egy relatíve új és attraktív házban, némi vári panorámával megáldott lakásért
mivel a környéken 500-550 ezer körül adják el a lakásokat (az mindegy mi a hirdetési ár)a garzonokat meg 600 ezerért is néha, szerintem a 750 nem eltúlzott egy új lakásért -vagy nem?
nyilván, ha nem mennek el akkor lehet alkudni
de kétlem, hogy a Kapásban nem adják el,még akkor is, ha szerintem csak és kizárólag a legfelső Várra panorámás ér valamit - de nem 900 ezret...
Annyiért Pest jó résén veszel szobáztatásra tökéletes lakást
a Kapás arra nem jó
ez az én véleményem
aztán lehet, hogy ses-pec megveszik mindet, de akkor a környéken egy darabig elég nehéz lesz drágán használtat eladni:)
Szerinted mi lesz pl. a most megkezdett Kapás projektnél. Mint említettem 45-50 m2 közötti 2 szobásra 1-3. emeletig kaptam előzetes ajánlatot 37-39 milla között, vagyis 750 körüli m2. Valószínű, hogy 3-6-ig még több lesz, illetve a 7-8. 900 körül? Hogy megy az árazás? Ez volt a legolcsóbb, szerinted lehet ilyen projet-kezdeti stádiumban alkudni, pl.ha kp-ben fizet valaki?
Mi lesz, ha most ennyiért nem mennek el a lakások, esetleg csökkentenek ilyenkor? Van esély erre? Van ilyen tapasztalatod?
arról beszélt, hogy az elkészült és engedélyezett tervek szintjén mi a helyzet
ezek az építkezések jövőre, esetleg az év végén indulnak
elmondása szerint egy év múlva ilyenkor telel lesz a város darukkal - és akkor ez csak az az X projekt, aminek az értékesítésére őket kérték fel
Én nem látok irgalmatlan mennyiségű építkezést, de az ismerősöd biztosan jobban látja, hiszen ez a munkája. Ami a panelt illeti, 16 millióért 60+-os, felújítottat lehet kapni a pesti oldalon, ugyanez újépítésűben 35 körül van. A vidékről felköltözőknek éppen elég trauma a házuk árát egy-az-egyben panelre költeni, nemhogy még kétszer annyit költeni lakhatásra. Az újépítésű csak a pofátlanul árazott paneleket fogja helyre rakni.
Ami pedig Budát illeti, túl nagy a terület, túl sok a jó hely, túl sok a polgári lakás, túl sok a panoráma, de sorvad a középosztály, mert nyírja őket kifelé az állam. Nekem továbbra is meggyőződésem, hogy azoké a lakásoké a jövő, amelyek munkahelyekhez vannak közel, mentesek minden fícsörtől, egyszerűen csak korszerűek és alacsony rezsivel üzemelnek. Ez a jövő, nem a panoráma, persze ez utóbbinak is megvan a piaca, ahogy a Rolexnek.
ja, még annyi, hogy a 800 ezer nm-áron hirdetett budai lakások általában 600-650 között mennek el, az eladók pedig anyázzák őket:)))))
a 650 már a panorámás, minden szempontból jó adottságú és felújított lakásokra vonatkozik jelenleg
délelőtt az egyik legnagyobb közvetítő top managere-vel tárgyaltam
mellesleg elmondta, hogy a tavalyihoz képest erősen stagnál az eladási ár sőt enyhén csökken (kivéve a belváros, illetve az általam itt korábban jelzett Magdolna városrész)
szerintük jövőre irgalmatlan mennyiségű új lakás épül, ami le fogja nyomni a panelárat és részben a külső belvárosi árakat, ami átgyűrűzik Budára, mert idézem: Budán kizárólag ezért ugrott meg az ár, mert befektetésre nem jó (kivéve az egyetem körül)
nem vizionál komoly áresést, de főleg a nagyobb értékű lakásoknál nagyon kell figyelni
ha már ott voltam kérdeztem a kínai rohamot is, Budán ez a II/a-t érintette náluk legalábbis, de mostanra lecsengett
egyszóval, magas áron stagnáló belvárosi árakra, talán csökkenő budaira és panelra számít, a nagyobb értékű lakásoknál pedig egyértelmű árcsökkenésre
de, ha a 80 nm felújítása gépészettel 6 millió, akkor is 50-ben megáll a lakás
és krva jó a panoráma
azért az nem veszélyes szerintem
ha meg akarnám venni kb 60-ról indulnánk az alkuval...
az reális
most amúgy is vérszemet kaptak a "mesteremberek"
én két éve 50 ezer/nm csináltattam a felújításokat fűtéssel árammal együtt
felső középkategóriás anyagokkal
tavaly már 70 ezerre jött ki ugyanazzal a brigáddal
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link