Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Pár hete volt szerencsém külföldön járni, sajnos ez a mindenhol van infláció ez sem teljesen igaz, mert van ahol, amiben nem volt. Osztrákoknál, sajt, sör, virsli ára ha emelkedett is 3-5 % volt teljes évre valóságosan, nem csak papíron. De akcióban, ha az ember ott él és figyel 40-53%-os kedvezménnyel tud vásárolni.... Nem úgy, mint itthon, hogy ha akció van akkor 10 FO$rintot, vagy pár %-ot engednek. Velencétől 20 percre Olaszországban tavaly és idén ugyanannyiba került eurósan a calzone és a mérete sem csökkent. Olasz osztrák határ osztrák oldalán reggelivel szállás 2 főre 59eur mindennel. Ugyanitt +2nap félpanzióval 183euró mindennel. Az aktuális árfolyamon 16500FO$rint/fő/éjre jött ki. ( vacsora: leves, 2 szelet wiener schnitzel krumpli+saláta, muffin / leves, párizsiasan schnitzel saláta , rizs, gofri vanília fagyival). Velencétől 20 percre szállás 7 eur reggelivel Haverom volt 2 éjszakát Vonyarcon reggelivel 30e/fő, de a pünkösd miatt 40 e volt. azért nem annyira ugyanaz, sem az élmény, se a fizetnivaló. Az is érdekes, hogy az osztrákoknál fizetésarányok miatt, nemhogy drágább, hanem olcsóbb a szállás. A magyarok megtakarítását, lehúzzák a fajanszon, és még van aki tapsol is hozzá nekik.
Ha a kiigazítás költségcsökkentés formájában történne akkor erősödne a HUF. Ez így ebben a formában nem kiigazítás, hanem lenyúlás. Egyrészt ez már az a szint ami a versenyképesség rovására megy, másrészt mindenki tudja, hogy el lesz lopva.
Egy dolgot nem ertek: a forint miert gyengul? Szabaly szerint erre erosodnie kene. Latszik, hogy probalkoznak nemi korrupcio ellenes szinjatekkal az EU kedveert, hatha beveszik. Az is jot tenne a forintnak.
Meg a vegen igazatok lesz, hogy Matolcsy Nagyobbik Bankja tehet a gyengesegrol es epp ez a celjuk.
harmat gyenge ez a forint... nem is tudom mi segíthetne ezen. Azon túl hogy mindenhol van egy 10-15%-os inflációs, ami nálunk is megjelenik erre jön még egy 10%-os forint gyengülés is... A megtakarításunk kb. 20%-al ér kevesebbet a januáritól
https://index.hu/gazdasag/2022/06/07/koltsegvetes-miniszteriumok-bontas-adossag-hiany/ "Az is kiderült, hogy a bruttó és nettó átlagkeresetek átlagosan 10
százalékos növekedésével kalkulál a kormány 2023-ra, 6,9 százalékos
jegybanki alapkamat, és éves átlagban 377 forintos euróárfolyam mellett." Nem tudom szólt nekik valaki, hogy a 390-400-as szintet kapirgáltuk, nem a 380-asat? "5,2 százalékos infláció szerepel a javaslatban." ezt is lehet elírták egy tizedessel! A vállalt hiány és adósságcél szerintem dicséretes, de közel sem lesz tartható :(
egyébként a kis izék kapnának devizát a lakosságtól is, olcsóbban is mint a piacról sztem, ha nagyobb lenne az eur kamatprémium, egy nap múlva 0,25! de neeeem, mert akkor borulna a huf arány, mivel mindenki váltaná átfele a szupperáp-t, illetve pmapot.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)