Pénzügyi célok és ajánlásEgyéves célár: 5521 HUF.Ajánlás: VÉTEL (BUY).Aktuális árfolyam (2026.05.06-án): 4080 HUF.2026. első negyedéves (Q1) eredményekBár az árbevétel jelentősen nőtt, a jövedelmezőségi mutatók visszaesést mutattak az előző év azonos időszakához képest:Árbevétel: 36,1 milliárd HUF (+24% y-o-y).EBITDA: 2,78 milliárd HUF (-23% y-o-y).Nettó eredmény: -1,37 milliárd HUF veszteség (szemben a tavalyi 981 milliós profittal).Főbb események és fejleményekKapacitásbővítés: Üzembe helyeztek egy új 100 MW-os és egy 20 MW-os villamosenergia-tárolót. A vállalat összesített saját tárolókapacitása elérte a 90 MW-ot.Tulajdonosi változások: A MOL részesedése 39,97%-ra, a Riverland magántőkealapé pedig 33,81%-ra nő, miközben a Főnix magántőkealap kiszáll a cégből.Szegmensek teljesítménye:Hulladékgazdálkodás: Kiemelkedő, 422%-os árbevétel-növekedés az ÉLTEX Ltd. (ma Alteo Circular Ltd.) konszolidációjának köszönhetően.Megújuló energia: 25%-os EBITDA-csökkenés a szélfarmok betáplálási tarifarendszerének kifutása és a gyengébb téli napsütés miatt.Energia-kereskedelem: Az EBITDA 10%-kal csökkent, elsősorban egy egyszeri, visszamenőlegesen kivetett különadó miatt.Az elemző szerint a jelenlegi piaci trendek (erősödő verseny a szabályozási piacon) várhatóan az év végéig fennmaradnak, de a hosszú távú célárat nem módosították.
"Fekete Csaba, az Alteo termelésmenedzsmentért és üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese is nagy növekedésre számít az energiatárolás területén, 2030-ra a jelenleg kitűzött kormányzati cél bőven elérhető és inkább alullőtt cél szerinte. Viszont hozzátette:nagyon erős hit-kérdés, hogy elhisszük-e a tároló megtérülésétés azt, hogy optimálisan fog-e működni a rendszer. A tárolókra hosszabb, 8-10 éves távon garantált bevételi becslést senki nem tud jelenleg adni. Mindenesetre megfelelő kiválasztással és körültekintéssel a tárolók nagyon megbízhatóak tudnak lenni.A jövőbe tekintve a szakember szerint is hagyni kell a piacot, hogy megoldja a nehézségeket, például a negatív áras helyzetet is.Nem szabad türelmetlennek lenni, nem szabad beavatkozni a rendszerbe." . Energiatárolás Magyarországon: ezek a legfontosabb feladatok, amiket meg kell ugrani - Portfolio.hu
Nem lenne törvényszerű.Én inkább a jobb teljesítményben bíztam és értem az oda vezető utat is csak ,hogy a tények azt mutatják,hogy kb 6500 ról lejöttünk 4000 ig.Talán itt sem ártana egy vezetői nyilatkozat akár az osztalék idejéről vagy ,ha nem lesz akkor arról is.Szerintem a befektetői bizalmat nem kellene alsóbb rendű papirok szintjére levinni. Ez a cég nem erről híres.
Mindig a nyomda előtt voltunk… Sajnos én ezt már két éve leirtam… Igenis kell az osztalék a befektetőkenk, ha nincs mennek más céghez sajnos.. Itt is ez lehet az egyik ok… Akkor is egy jó cég..
Egyetértek.Régebben amikor még stabil osztalék fizető papír volt a Nyomda mellé raktam és volt egy jó 1000-1500 ft előnye a papirnak.Amióta nem fizetnek osztalékot azóta 3000-3500 ft hátrányunk.Tudom,hogy nem sok értelme van a kettőt összehasonlítani hiszen más a történet,mégis az osztalék elmaradása miatt kevésbé vált vonzóvá a papirunk.Ezt szerintem vitathatatlan.Mindig nem lehet a befektetőt " megvágni". Korábban én is azt írtam,hogy el tudom engedni az osztalékot,hogy ha az árfolyam növekedés kompenzál. Most se osztalék se árfolyam növekedés. Nyilván egy esetleges osztalék kifizetése változtathatna ezen a helyzeten.
Régen felmerült, h az Investhoros szeles cucc ide pattanhatna, én már nem nagyon hiszek ebben, de ettől még előfordulhat. Volt itt mostanában 1-2 nagyobb tranzakció, amit az ALTEO csak nézett. Chikánék mindig nyilatkozzák, hogy optimális mixre/portfólióra törekednek, ez pedig szerintem teljesen elhúzná az egészet. És baromi sokba kerülne. Vagy mehetne valami közös konstrukcióban valakivel, telepítés, üzemeltetés, menetrendezés szétbontva. Meglátjuk.
Alteo Nyrt.
egész magas színvonalú, és meglehetősen informatív (Wallis jelenlét ellenére).
a menedzsment is jónak tűnik.
ez az év már komolyabb EBIDTA-t és eredményt sejtet.
A METÁR életbelépése mérföldkő lehet a cég életében.
ugyan még illikvid, de 3 befektető kapott kb. 160 ezer db-ot a Wallistól, lasssan kezdenek forgalmat és közkézt csinálni.
Ez persze kell is, hiszen tőkeemelést terveznek. (Magyarországon kívül szeretnének terjeszkedni, ami a jelenlegi helyzetben inkább pozitívum)
Tevékenységileg E-Starhoz hasonlítanak (másban nem), de alternatív energiák felé mennek, kevesebb önkori és lakossági, több ipari ügyféllel.
A kötvényekből befolyó pénzből jelentős Ebidtát tereme4lő cégeket vettek eddig.
A Wallis miatt nem valószínűsíthető az E-Starhoz hasonló végkimenet.
Kérdés, mennyire akarnak kisbefektetőket is beengedni.