A kieső hazai forrásokat részben pótolja a gázerőművek fokozott termelése és egyebek mellett a kis hazai szélerőműflotta, noha november vége óta utóbbiak termelése is gyengült.
Az a baj, hogy havi és féléves időtávon is lecsorgás van, csökkenő trendben ülünk, így nemhogy a közel 6000, hanem még az 5500 is nagyon messzinek tűnik ma... :(
Keresgéltem kicsit, először nem voltak infók a konkrét menetrendezésről, a MAVIR-nál sem nyilvános ez a lista, lehetne egy másik szereplő is, pl. MVM, E.ON vagy MET. Aztán jött egy 2023-as cikk, ami téged igazol: "Ritter Antal, a fejlesztést végző PolSolar Kft. ügyvezetője ... Hozzátette, a napelempark üzemeltetését az Extor Energy fogja végezni, a parkok menetrendezését pedig az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt.-re bízták." . A PolSolar-MOL integrációt én ennél mélyebben összehangolnám MOL-Alteo vonalon is, több szálon is fut a történet: - a tulajdonos a MOL lett. - az üzemeltetés most az Extornál van --> de ez idővel (2026-ban valamikor?) átkerülhetne az Alteohoz, házon belülre (üzemeltetés, karbantartás stb.). - menetrendezés -> akkor ez elvileg most is az Alteo/Sinergynél van. - energiatároló -> keresés alapján Mezőcsáton ilyen szép, nagy parknál még nincs, lehetne. Az új Jedlik-pályázatra pedig januártól lehet majd jelentkezni. 25 mrd KKV, 25 mrd nagyvállalati keret, MOL, Alteo (és MVM) elvihetik majd szerintem a keret jelentős részét. :) . Ezek persze csak spekulációk, de szerintem a park üzemeltetése + tároló (kivitelezés, üzemeltetés, karbantartás stb.) is ide kerülhet.
Erre egyedül nem lett volna pénz, de sajnos nem is ilyenekre megy. Jobban örülnék én is, ha Éltex és szupertitkos tőkealapok helyett ilyesmi irányokba hipertérugranánk (persze értem a diverzifikációs szándékot is), vagy amikor az Iberdrola kivonult ősszel és eladta a magyar leányát + portfóliót, akkor jó lett volna, ha az sem került volna fele-fele arányban egy román energetikai céghez és egy 2025-ben frissen alapított Jászai Gellért közeli céghez... . Egyébként csak nekem tűnik úgy, hogy TI építgeti le az energetikai/circular portfólióját a közelálló tőkealapokból? Éltexet eladta az Alteonak, PolSolart (tulajdonos: Central European Opportunity Magántőkealap) most a MOL-nak. Drága lehet kint a New York style hot dog. :) Van még a környezetében az Investhoros (szintén a CEO Magántőkealap) nagy szélerőmű -projekt csomópont, legalább abból haraphatnánk valamit.
Milyen szinergiára gondolsz? Ahogy írták Magyarország naperőműveinek jó részét már eddig is az Alteo menetrendezte, csodálnám ha a mezőcsáti mint az egyik legnagyobb ne lett volna már eddig is ügyfele, tehát ez nem hoz szerintem az Alteo-nak semmit az eddigiekhez képest.
A mai eladásokhoz szerintem nem jött semmilyen új trigger. A mai hír kiváló referencia a külföldi tervek szempontjából is (ARTEMIS saleshez pl.). Reggel valaki adott pár k-t, megadta az alaphangot, napközben is adogattak 1-2k-t, párszázakat, nagyon szellős a könyv mostanában. Nincs durva forgalom, ha konteo kell, esetleg arra tudok gondolni, hogy valakik (menekülő OTP ügyfelek, az új Singlemarket miatt...) költöznek át egy másik szolgáltatóhoz, és többen is írták, hogy nem fognak papírokat transzferálgatni, drága, macerás stb., eladják +/0/kis mínuszban, és majd visszaveszik az új helyen. Több kispapírban van most hasonló mozgás sztem. De az eladásokról már sokszor beszéltünk itt, hogy ki adja, miért adja, --> soha nem fogjuk megtudni. Ingatlanhoz kell, vagy TBSZ lejárat miatt csak casht akar tovább vinni valaki, vagy csak egyszerűen el akarja adni. :-Đ
Azért várjuk ki a végét.Itt nem egy garázs céget vettek.Egy korábbi interjúban megerősítette ifj Chikán Attila,hogy szintlépés következik.Nyilván ez nem fog két nap alatt lezajlani,jó eséllyel már egy éve tart és ez a befektetési stádium.Vagyis amit elvetsz annak a gyümölcsét fogod learatni...kérdés,hogy mennyi ideig tart a megvalósulási folyamat.A külföldi akvikról még szó sincs pedig az is be lett lengetve.Én vettem ma is,legfeljebb veszek a jövő héten is.
Nov.24. Trend Fm prémium-ban elhangzottak szerint HA jól hangsúlyozom a lényeget a Névi 4 milliárdos eredménynek közép távon 2-4 év búcsút inthetünk....
Alteo Nyrt.
egész magas színvonalú, és meglehetősen informatív (Wallis jelenlét ellenére).
a menedzsment is jónak tűnik.
ez az év már komolyabb EBIDTA-t és eredményt sejtet.
A METÁR életbelépése mérföldkő lehet a cég életében.
ugyan még illikvid, de 3 befektető kapott kb. 160 ezer db-ot a Wallistól, lasssan kezdenek forgalmat és közkézt csinálni.
Ez persze kell is, hiszen tőkeemelést terveznek. (Magyarországon kívül szeretnének terjeszkedni, ami a jelenlegi helyzetben inkább pozitívum)
Tevékenységileg E-Starhoz hasonlítanak (másban nem), de alternatív energiák felé mennek, kevesebb önkori és lakossági, több ipari ügyféllel.
A kötvényekből befolyó pénzből jelentős Ebidtát tereme4lő cégeket vettek eddig.
A Wallis miatt nem valószínűsíthető az E-Starhoz hasonló végkimenet.
Kérdés, mennyire akarnak kisbefektetőket is beengedni.