011. április 20.-tól Masterplast Nyrt. néven működik tovább a Masterplast Group Zrt., a váltás része a társaság középtávú stratégiájának. A vállalat az első negyedévben 13,1 millió eurós bevételt ért el, amely megfelel az előzetes terveknek.
Nyilvánosan működő részvénytársasággá alakult át 2011. április 20.-tól a Masterplast Group Zrt. A működési forma váltással együtt átalakult a vállalat legfelső vezetése is. Létrejött az Igazgatótanács, amely ellátja az igazgatóság és a felügyelőbizottság feladatait. Az Igazgatótanács elnöke Tibor Dávid, alelnöke pedig Ács Balázs. Létrejött az Audit bizottság is, amelyben az Igazgatótanács független tagjai - Bojár Gábor, Dr. Gara Iván, és Andrew Szőnyi - kaptak helyet.
"A jelenlegi átalakulás szerves része a vállalat középtávú stratégiájának" - jelentette ki a változással kapcsolatban Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. Igazgatótanácsának elnöke. "A cég fejlődése már évek óta ezen stratégia alapján történik, és amint elérkezettnek látjuk az időt újabb jelentős lépést teszünk a tőzsdei bevezetés irányába" - tette hozzá Tibor Dávid.
A Masterplast Nyrt. 2011. első negyedévében 13,125 millió eurós bevételt ért el, amely megegyezik az előzetes célkitűzésekkel, és csak minimális mértékben marad el az egy évvel korábbi, 13,302 millió eurós forgalomtól. "Elégedettek lehetünk az első három hónappal, hiszen annak ellenére, hogy az elmúlt évben végrehajtott racionalizálás miatt kevesebb leányvállalattal dolgoztunk, sikerült megismételni a tavalyi bevételt" - közölte az első három hónap eredményeivel kapcsolatban Tibor Dávid.
Háttérinformáció:
Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió egyik vezető építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 12 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal. A vállalat 2010-es árbevétele 85,2 millió euró volt. A társaság 2008 óta tagja a Budapesti Értéktőzsde Tőzsdeképes Cégek Klubjának.
Igazából ez az egész manővernek szerintem úgy van értelme, ha van más fél is, akinek HEM-eket tud értékesíteni. Itt egy illusztratív levezetés, mondvacsinált számokkal: 1. A MASTERPLAST eladott egy call opciót az MVM-nek, kapott érte 500 millió forintot. Az opció arról szól, hogy az MVM vásárolhat 4 millió GJ megtakarításról szóló HEM-et a következő 10 évben, 18 milliárd forint értékben, 4500 forint/GJ áron. 2. A MASTERPLAST meghirdette az új Hungarocell Programot, amiben ingyenesen ad szigetelőanyagot. Árbevétel ebből nem lesz, de HEM-eket kap. 3. A program nagy siker lesz, mindenki ingyen szigeteli a házát. 4. A MASTERPLAST eladja a HEM-eket a piacon, 10000 forintos áron. 5. Az ebből befolyó összegből tudja fizetni a decemberben esedékes törlesztőrészleteket 6. A következő években végre tényleg beindul az építőipar, megszűnik a Hungarocell Program, és további HEM-ek keletkeznek, immár pénzért eladott szigetelőanyagokból. 7. A MASTERPLAST begyűjti az MVM-nek ígért HEM-eket, amiket az olcsón le tud hívni.
A lényeg, hogy a Hungarocell program az behozza a jövő évi eladásokat idénre, az MVM pedig megvette a későbbi évek eladásait olcsón. A MASTERPLAST pedig túléli ezt az évet.
Szerintem nem így érdemes szemlélni ezt a szerződést. Nem a 18 milliárd forint a lényeg, egyrészt mert mint a korábbi kommentemben írtam, a 18 milliárd nem úgy 18 milliárd.
Másrészt ez egy call opció eladása volt. A MASTERPLAST ígért 18 milliárd forint értékű HEM-et, kötött áron. Cserébe kapott a szerződésért egy zsák pénzt, ezzel rövid távon javítva a pénzügyi helyzetét. Nem tudjuk az opció kötési árát, így nehéz arról spekulálni hogy mennyi lehet ez az összeg, de 500-1000 millió forintos nagyságrendnél lenne szerintem értelme.
Gyakorlatilag ez egy trükkös hitelfelvétel volt. Kapott valamennyi pénzt az MVM-től, cserébe keletkezett 18 milliárd forintnyi szerződéses kötelezettség a mérlegben. Ez formailag nem hitel, közelebb áll egy be nem fizetett számlához, így nem érinti a kötvény kovenáns.
Gyors számolás: 10 év/18 mrd max 20-25% haszon, legjobb esetben, minden megy tervszerüen. Ez 400 m Ft adózás elött. Havonta veszítenek ennyit az utóbbi evekben, szerintem ez csak egy mentőöv, kb 1-2 hónapja volt még nekik enélkül, így sincsenek kint föleg, ha nem tudnak teljesíteni akkor gondolom kötbér a 18 mrd-ra és annyi.
Használni muszáj lesz, hiszen a szigetelőanyagokat ingyen adják, tehát csak a HEM-ből tud visszajönni az ára. A 18 milliárd forint keretösszeg az a teljes szigetelés költségére vonatkozik, ennek kb harmada-negyede a szigetelőanyag ára, ami a Masterplastnál végül lecsapódik. Szerintem az érdemi hatása az, hogy a jövőből behúz ebbe a félévbe bevételeket, ami javítani tudja a cég túlélését, feltéve hogy a jövőben már lesz az organikus fellendülés is.
Talán biznisz is lehet belőle, de én a múltkori tőkeemelés (állami mentőöv) után ezt inkább egy állami védőhálóként fogom fel (mint a cirkuszban, hogy a légtornászok nehogy leessenek). Ott van, de nem biztos, hogy használják.🤔
Ez keretmegállapodás. 18 milliárdért vehetnek, de nem azt jelenti, hogy vesznek. Ráadásul nem is tudom ez ebben a formában mennyire éri meg. HEM-et vesznek, de a szigetelőamyagot a cég ingyenesen biztosítja. Fogalmam sincs ez így mekkora biznisz lehet ha esetleg majd tényleg vesznek.
Minek örülne a piac? Az újabb hitelnek? A 6 mrd elég volt fél évre akkor mikor jön a következő? Október végén jön az új bejelentése szerintem. Különben is mi az, hogy vállalták nem vesznek fel több kölcsönt erre a mostanira úgy tekintenek mint ami ok mert ez egy olyan kölcsön ami a vállaláson kívül van.. ez egy vicc, így könnyű :) Én minden esetre dobom amíg lehet, a továbbiakban bóvli kategóriában van nálam.
vannak ősrégi mondások, tőzsdei megfigyelések. Ha valami jóhírre nem tud emelkedni, ott gond van (ugyanez, ha valami rosszhírre már nem tud esni, az meg jó). befejeztem a csipegetést, illetve inkább felfüggesztem. A sarki kőműves is boldogabban vigyorog, mint a Masterplast részvényesek. Nem mondom, hogy kuka, de valami bizonyosság jó lenne.
A mínuszolóknak üzenem, hogy nem azt mondom, hogy a hitelfelvétel jó dolog, de ez most segíthet a cégnek átvészelni a nehéz időszakot. A hitelfelvétel jóváhagyásával kedvező döntést hoztak a társaság kötvénytulajdonosai, mert amíg az építőipar beindul, az üveggyapot üzem termelése felfut, addig ez a forrásbevonás segíti a Masterplast probléma mentes működését.
Masterplast
011. április 20.-tól Masterplast Nyrt. néven működik tovább a Masterplast Group Zrt., a váltás része a társaság középtávú stratégiájának. A vállalat az első negyedévben 13,1 millió eurós bevételt ért el, amely megfelel az előzetes terveknek.
Nyilvánosan működő részvénytársasággá alakult át 2011. április 20.-tól a Masterplast Group Zrt. A működési forma váltással együtt átalakult a vállalat legfelső vezetése is. Létrejött az Igazgatótanács, amely ellátja az igazgatóság és a felügyelőbizottság feladatait. Az Igazgatótanács elnöke Tibor Dávid, alelnöke pedig Ács Balázs. Létrejött az Audit bizottság is, amelyben az Igazgatótanács független tagjai - Bojár Gábor, Dr. Gara Iván, és Andrew Szőnyi - kaptak helyet.
"A jelenlegi átalakulás szerves része a vállalat középtávú stratégiájának" - jelentette ki a változással kapcsolatban Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. Igazgatótanácsának elnöke. "A cég fejlődése már évek óta ezen stratégia alapján történik, és amint elérkezettnek látjuk az időt újabb jelentős lépést teszünk a tőzsdei bevezetés irányába" - tette hozzá Tibor Dávid.
A Masterplast Nyrt. 2011. első negyedévében 13,125 millió eurós bevételt ért el, amely megegyezik az előzetes célkitűzésekkel, és csak minimális mértékben marad el az egy évvel korábbi, 13,302 millió eurós forgalomtól. "Elégedettek lehetünk az első három hónappal, hiszen annak ellenére, hogy az elmúlt évben végrehajtott racionalizálás miatt kevesebb leányvállalattal dolgoztunk, sikerült megismételni a tavalyi bevételt" - közölte az első három hónap eredményeivel kapcsolatban Tibor Dávid.
Háttérinformáció:
Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet-európai régió egyik vezető építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 12 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal. A vállalat 2010-es árbevétele 85,2 millió euró volt. A társaság 2008 óta tagja a Budapesti Értéktőzsde Tőzsdeképes Cégek Klubjának.