Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Monster azért így már más a helyzet....
az azért biztató , hogy most is a beöntés ellenére is pár darabokkal de visszaveszik....szerintem....itt van az alja....
Fehérke akkor megtanultad a saját károdon, hogy a brókert nem az ügyfele érdekli, hanem a számlája és az, hogy minél többet kereskedjen, mert jutalékért dolgoznak. A balesetet őszintén sajnálom, de a tőkeáttétel a te kapzsiságod, amiért súlyos árat fizettél.
A bróker soha nem fogja azt mondani, hogy most az államkötvény többet hozhat egy évig, mint a részvény, inkább azt mondják, hogy hosszútávon a részvény a legjobb befektetés, ami persze igaz.
A hosszútávú sikeres tőzsdézéshez hozzá tartozik a kockázatértékelés és ha hátat kell fordítani egy időre akkor hátat kell fordítani. Nem pedig kapzsin keresni a lehetőséget, hogy biztosan van valami kisebb papír, amit még nem vettem, majd azzal visszanyerem.
Az ecot és a rábát honan tartod ...meg szabad kérdeznem?
Az ecot én is nagyon nézegetem......rábám van.....sajna én rosszkor léptem a bluechippeket érintve a piacra , most a tözsde lendülete megtörni látszik.........az ecoban nem sokára akarok is realizálni....csak még egyenlőre a tőke nagyságot nem látom.....de most egy jó ideje az is stagnál , mint szinte minden kis papír!!!!
30%-os hozam /évvel én is kiegyeznék.......ekkora tőke nagyság mellett-----még az unokáimnak sem kellene dolgozniuk!!!!
A tvk-val vagyok jelenleg mínuszban ezekkel, funda alapján simán 12ezer környékén kéne lennie legalább, a mol-ra várok, hogy lépjen.
A phylaxiát meg azon a pénzen vettem még a tőkeemelés előtt, ami maradt, és úgy látom, most valami elindult a cégnél, így ilyen kis összeggel beszálltam.
Az Econettel kapcsolatban úgy vélem, hogy most kezdődik majd a cég cash termelése az eddigi befektetések után, nem tartok kizártnak idén sem egy duplázást benne.
A Rábáról meg ismered a véleményemet:)
Ezen kívül a genesis is jó lehet...majd...ha végre gyártani is fognak, illetve az új pannonplast pár év múlva, ha bejönnek a számításaik. Ez a kettő számomra még túl kockázatos ahhoz, hogy a portfoliómat átrendezzem. A többi papírt meg vagy nem értem, vagy nem látom bennük azt a fejlődést, ami biztosíthatná az 30%-os éves hozamot.
Én önszántamból lettem befektető, nem azért, mert beragadtam:)
Kipróbáltam régen a kereskedést is, de rövid idő után úgy döntöttem, hogy az nem az én terepem, túl sok a stressz, és egész nap az árfolyamokat kell bámulni...
Befektetőként viszont 1 évnél rövidebb időre nem veszek papírt, felső határ nincs, van egy 4 féle papírból álló portfolióm, amelyeknél jobbat jelenleg sem látok a bét-en, így nem is áll szándékomban bármit lépni.
Hát Monster úgy látom , hogy most én is át fogok itt lépni spekiből befektetőbe.....már ami az idő intervallumot illeti........én is bizom ebben a részvénybe azért szálltam bele vissza, de azért intanzivebb kereskedésre gondoltam volna akkor!!!!
Most meg már pláne!!!
Bár nem tartozik szorosan a topikhoz de egy dolgot kiemelnék:
"Mindíg egy nagy dobásra vártam."
Mentálisan én is hajlamos vagyok elkövetni ezt a hibát (egyáltalán van aki nem??), de biztosan állíthatom, hogy az a legjobb recept az önkinyírásra, amit itt leírtál. Mindig portfolióban kell gondolkodni az egyedi kockázatok mérséklésére. A BÉT nullaközeli kínálatából is minimum 3-4 papiros kosarat kell jelentsen, ahol a cash is jó választás időnként.
Mindenféle szakmai alap nélkül kezdtem tőzsdézni ,és sajnos ............nyertem.Aztánmég több pénzt tettem be, és megint nyereséges voltam.tavaly májusban aztán csak néztem, tőkére -40%.Ezt is sikerült visszahozni, persze itt már képzettebb voltam.de nem tanulam meg, hogy a nyereséget néha ki KELL venni ! Pénzem 80 %-a rábában volt.most is ott van,nem tudom meddig. Sok sikert mindenkinek
Volt kollégám mesélt egy haverjáról, aki tőkeáttéttel tőzsdézett, pár nap alatt annyit nyert, hogy vett egy autót belőle. Aztán fordult a széljárás, bukóba került, hitelt vett fel a tőzsdézéshez, rövidesen elbukta az autót és a lakását is. Tanulságos eset...
Igen, lehet bukni is.
Alapjában véve azonban nem olyan bonyolult a tőzsde, mint ahogy azt sokan csinálják.
Ha fejlődő, jó cégbe fektetsz, és van türelmed, nyerni fogsz, bukni elvétve.
Másik alapvető dolog, hogy nem tőkeáttéttel, illetve hitelből, mert akkor bizony hamar kiürülhet a zsebed egy hullámvölgynél.
Persze ez nem kereskedés, hanem befektetés, óriási különbség:)
Ha valaki ezeket betartja, nem fogják diliházba vinni, mint Feherke ismerősét. (Azokat sem értettem soha, akik matávba fektetnek, semmit sem fejlődött a cég az elmúlt 15 évben...).
Én nem tudom , hogy ki és mennyivel tözsdézik , de egy biztos , hogy nyerés mellett bukni is lehet és ez azért mindenki számára okulás , hogy nem úgy tözsdézek , hogy hübelebalázs módjára össze-vissza vásárolunk!!!!
Én sem ebből élek , de azért jobb nyerni , mint veszíteni........
Amennyit ti veszítettetek, az több, mint amennyivel sokunk egyáltalán tőzsdén van...
Szerencsére én nem tudok eddig beszámolni komolyabb bukóról, anno mindössze a phylaxián buktam kb. 50ezret:)
A rábával kapcsolatban továbbra is tartom, hogy a javuló fundák előbb-utóbb elindítják északnak ismét, utána pedig a TA alapján kereskedők is rá fognak harapni, van tér felfelé bőséggel.
Tehát nem kell kapkodni az eladással, legfeljebb akkor, ha ráesik egy meteor a gyárra, vagy összeomik a világgazdaság:)
Az otp-n és a rábán én is buktam a nyereségemből úgy brutto négy és fél millát tavaly évvégén....újra kellett volna kötnöm , persze pénzem akkor sincs, én meg inkább eladtam...így legalább van pénzem.....most visszavettema rábát 1900-on kicsit kisérletezési szándékkal is, de már meg is bántam a jelenlegi állás szerint , habár szerintem is ebben az évben is a rába-eco -synergon a bét egészét felülteljesítheti és amit most beletettem pénz ez tényleg nem kell , szóval tud várni........csak amit TE és én is beismertünk ...azt nagyon sokan nem teszik meg...ami nem baj.......én hiszek abban , hogy a funda igen is számítani fog....de ebben az évben már sokkal inkább óvatos leszek , mint eddig....mondjuk én szerencsére csak a nyereségemből buktam....persze az is bukás!!!!
Kedves 620829. Nem vagyok hozzáértő csak leírok neked pár történetet ami a baráti társaságból való. 2000-ben a Matáv volt a sztár jóval 2000 fölött bevásárolt az ismerősöm. Azóta kezelésre jár mert nem mert bukóval kiszállni amikor figyelmeztettük. elhagyta a család, bekattant. 2006-ban mindenki a gyógyszer sztoriról vélekedett. 34000 bevásárlás, fél év múlva visszakapaszkodott 31000-re a zuhiból. Én kiszálltam pár milla bukóval, többen nem akartak veszíteni. Most jól állnak 18000-on. Bennem itt páran tartották a lelket mikor novemberben megzuhantam. Mindíg egy nagy dobásra vártam. 12 éve tőzsdézek. Többet nyertem mint vesztettem. Pár éve már csak ebből éltem. Mindíg magamra hallgattam. Most megkerestek a tanácsadók, hogy kiemelt ügyfélként segítenek befektetni. Úgy láttam itt a nagy lehetőség. OTP 9200. ez volt a tanács. 9000-en megvettem tőkeáttétellel. Nem lesz több gondom. Baleset, kórház. Két hét múlva kijövök a számlán 17 millával kevesebb. Tanácsadó: beszakadt kényszerlikvidálás, bocs. Ennyivel elintézve. Egy hetet kellett volna várni ott volt a 9200. Segítsenek akkor valamit helyrehozni. O.K. Rába 2800 szint várható. Most tudok korrigálni. 1970. Idáig megint 3 milla mínusz a tanácsadók segítségével. Többet az életben nem foglalkozom velük. És látod nem csak saját hülyeségből lehet bukni. Most volt két választásom a család mellettem volt mert látták, hogy mit értem el idáig és most helyre kell állnom. Vagy a kötél mint 29-ben amcsiknál de ennek nincs értelme. Tehát mérlegelve én ebben a helyzetben nem ismerek olyat, hogy jó papír. Ez csak a személyes véleményem .
Rába és a láma
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama