sajnos a 2008ban indult topik müködese ellehetetlenült (az eredeti moderator mar nem aktiv, a portfolio moderator pedig többszöri jelentes ellenere sem kezd semmit a kialakult helyzettel), remelhetöleg itt folytatodhat tovabb egy kevesbe szürrealis diskruzus
Érték tekintetében továbbra is szintet tart az árjegyző. Azt se feledd, hogy a cég az elmúlt 8 évben kb. 4 millió db saját részvényt vett vissza a piacról, azaz darabszámban nézve is egy eleve sokkal kisebb piacot kell az árjegyző kiszolgáljon. Kevesebb szereplő, kevesebb darabszám. 7e db-bal indult az árjegyzés, ha még mindig ez lenne, akkor az már egy tizenmilliós pakkot jelentene, miközben az induláskor ez csak 3-4 milla között volt valahol. A kisbüfi spekuláns szerencsevadászokat már a 3-4 millió Ft-os értéket képviselő árjegyző is elrettentette, évekkel ezelőtt napi szinten szidták itt az árjegyzőt, mert nem lehetett az ő 300 db-jukkal több százalékos elmozdulást előidézni. Az árjegyző csak olajozza a gépezetet. Ha egy nagyon kis likviditású papírban lenne egy, az átlagos napi forgalomhoz mért nagy árjegyző, és azt egyben megveszik (vagy kiöntik), akkor az egy több százalékos elmozdulást okozna az árjegyző pozíciójában. Ami csak úgy tartható, ha nagy a gap az árjegyző két oldala között. Ami meg egy idő (mérték) után értelmetlenné teszi az árjegyzést. Pl. ha a Pannergy-nél lenne most egy 100.000 db-os árjegyző, akkor annak kiöntése után nem 5 Ft-tal lejebb állna vissza a könyvbe, megint adva egy 100e db-os eladási lehetőséget, hanem vagy 5%-kal lejebb. Ezt meg csak úgy lehet árjegyzési oldalról lekezelni, ha az eladási és vételi megbízás között 10%-ot jóval meghaladó gap van. Egy ilyen árjegyzőnek semmi értelme se lenne.
Érdekesség: júliusban pár napig 1.400 db-bal üzemelt az árjegyző.
Jó kérdés, ezt nem tudom beárazni. Szerintem az pozitív elem, hogy marad árjegyzés még 3 évig. Az viszont lehet negatív elem, hogy csökken a könyvben fixen bent lévő darabszám, és időben/árban kicsit rosszabb feltételekkel tudsz nagyobb pakkot összegyűjteni vagy eladni. Nem olyan régen kapkodták ki az árjegyzői pakkokat, illetve adogatták is rá. Ha romlik a likviditás, az végső soron kevesebb befektetőt is eredményezhet (ami miatt tovább romlik). Örülök, hogy továbbra is lesz árjegyzés, csak szerintem lehet egy ilyen oldala is.
Minden egyes forint, amit az árjegyzőre forditanak, a cég profitját csökkenti, az eredménytartalékot csökkenti, a beruházási és osztalékfizetési képességet csökkenti. Tehát befolyással van a cég hosszú távú értékére. Cserébe 2022 február 30-án nem lett 1%-al alacsonyabb az aznapi záróár azért, mert egy kisbefektető az utolsó pillanatban adta el a 3000 darabos csomagját. Mennyit ér a PANNERGY részvényeseinek az, hogy 1%-al magasabb volt aznap a záróár?
Köszönöm, ilyen szempontból érthető, hogy igazítják, az árjegyzői pakk mérete, a volumen számít, és nem önmagában a darabszám. . Viszont befektetői oldalról a darabszám is számíthat, nem? Aki gyűjtögetett korábban, látta, hogy 3600 db az árjegyzői pakk, és ez alapján meg lehetett becsülni, hogy az x darabjával szokásos forgalmú időszakban, az árfolyam nagyobb elmozdítása nélkül mennyi idő alatt tud kiszállni. Mivel az árjegyzői db most csökken, ezért egy ilyen x darabos kiszállás időben elnyúlhat, vagy nagyobb árfolyamhatása lehet. Tehát ha erről az oldalról nézzük, akkor a csökkentés nem egy egyértelműen pozitív hír. Elméletileg.
2021-ben megkötöttek egy szerződést az akkori körülményekhez igazodva. 3500 darab * 1000 forintos árfolyam = 3.5m forintos ajánlatokkal állt bent a jegyző, amiért fizetett neki a PANNERGY valamennyit. . Most lejárt a szerződés, kötöttek egy újat, aminél 2600 darab * 1500 forintos árfolyam = 4m forintos ajánlatokkal áll bent. Lehetett volna 3500 darabos, 5 millió forintos szerződés is, az több pénzbe került volna a PANNERGYnek. Úgy döntöttek hogy a kevesebb is elég lesz 2027-ig. . Szerintem nem kell túldimenzionálni ezt az egészet.
Gondolom hozzáigazították az árfolyam-növekményhez. A 3.600 db alacsonyabb átlagos részvényárfolyamhoz lett megállapítva. Pl. ha 15.000 Ft lenne az árfolyam, akkor a 3.600 db-os árjegyző indokolatlanul nagy mennyiség lenne.
Én is csak kíváncsiságból kérdezem, hogy ki-mit gondol. Az mindenképpen pozitív, hogy meghosszabbították, ez támogatja a likviditást, és a darab csökkentés egy felfelé mutató trendnél nem fogja vissza annyira (de mivel szimmetrikus, ezért lefelé sem). Én nem hiszem, hogy egy 3 éves árjegyzői szerződésnél, darabszámnál ilyen "rövidtávú szempontok", mint egy potenciális aukció, vagy korábban a lekötögetések és utána az árjegyzői pakk egyben megvétele meghatározó szempontok lettek volna (utóbbi inkább MNB market abuse téma) Az árfolyamkilengésekre vannak megoldások (pl. kis volatilitási felfüggesztések, limitek), az ingadozást inkább úgy lehet tompítani, ha növelnék a mennyiséget és szűkítenék a spread-et, nem? Nem tudom. Biztosan megvizsgáltak több dolgot az elmúlt időszakban (forgalom, tipikus kötésméretek?, akármi), és a tőzsde + OTP kiszámolták valahogyan ezt a 2500 db-ot. :)
PANNERGY - moderalt