Első félévben valamivel több, mint a profit fele keletkezett meg az orosz piacon (€ 700 mio Oroszo, € 660 mio Oroszo.-n kivül). Mivel az orosz profithoz nem fér hozzá a Rafi, ők kb. 6-6.5-es P/E forognak a nem orosz profitot tekintve. Ha az orosz profithoz bármilyen módon hozzá fognak férni akár csak részben is a jövőben, a papír ára a 25-30 €-os sávban lesz, de hát ugye erre egyelőre nem sok esély van. Nekem két köröm volt az elmúlt 2 évben a Rafiban, egyszer +45% nagyon alulról 2022-es vétellel, és idén egy +10-os. Nézegetem, hogy érdemes-e valamikor mégegy kört menni, de ez a 18-20 €-os szint az orosz rész nélkül reális ár.
Sajnos a csoportok nem látszanak, 4 csoportra szedtem szét a bankokat, de mindegy is, az üzenet átmegy így is. Én továbbra sem tudom, mi történik napos/hetes időtávon, arra nincs várakozásom és mondásom sem, de 6-12 hónapos időtávon nálam ez strong buy, különösen, ha Mo-n is végre a recesszió után lesz mondjuk csak egy 2.5%-os gazdasági növekedés (annyi pedig lesz, nem kell a 3.5%-ot elhinni, az OTP szempontjából ez nindegy is), plusz a lakáspiac további megtolása, amit látunk. Az OTP nem a hurráoptimizmusos mindent túlhúzunkos világ eredményeként van most ott, ahol, hanem egy indokolatlanul szanaszét vert papír kezdi NAGYON LASSAN összeszedni magát és az értelmezhető árazási szintektől nem óriási távolságra, hanem lövés távolságra KÚSZNI.
Írtam körülbelül 2 hete, hogy az OTP hogyan áll a régiós bankok értékeltségéhez képest, talán most így egyben az általad felsorolt érvek mellé ideteszem részletesen ezt is. 6 régiós ország (lengyel, cseh, szlovák, magyar, román, osztrák) bankjainak P/E értékeltsége jelenleg: 1. Millinium (lengyel ) 12.2 2. Moneta (cseh) 12.1 3. Komercni (cseh) 9.5 4. BRD (Soc. Gen. leány, román) 9.4 5. BNB Pariba Polska (lengyel ) 8.8 6. Addiko (osztrák) 8.7 7. Santander Polska (lengyel) 8.7 8. MBANK (lengyel ) 8.3 9. BAWAG (osztrák) 8.3 10. Patria (román) 8.0 11. ING Slaski (lengyel) 7.5 12. Erste (osztrák) 7.1 13. PKO (lengyel) 6.9 14. Bank Handlowy (lengyel) 5.9 15. Bank PEKAO (lengyel) 5.6 16. OTP (magyar) 5.5 17. Banca Transilvania (román) 5.5 18. Alior (lengyel) 4.8 19. Rafi (osztrák) 3.0 Az elmúlt hónap brutális, 20%-os emelkedése arra volt jó, hogy az utolsó előtti helyről eljöjjön az OTP, de még mindig messze az egyik legalulértékeltebb bank a régióban. Mindezt úgy, hogy néhány bankot leszámítva a legtöbb bank egypiacos, szemben az OTP extrán diverzifikált portfóliojával. Ha csak az átlagnál gyengébben teljesítő 3. csoporthoz felzárkózik értékeltségben az OTP, az még innen +30%, ha a jobban teljesítők csoportjának aljához zárkózik, akkor az még +40-50%.
Utolsó mondatban számitási hiba van. helyesen: Az OTP a leglikvidebb magyar tőzsdei papir, de itt sem lehet venni pár millió dollárért hirtelen részvényt. A napi forgalom 20-30 millió dollár. Tehát egy befektetői döntés után a bevásárlás jónéhány napig eltart. És szerintem folynak most ilyen bevásárlások. (Nem véletlen, hogy az OTP is ügyel arra hogy a napi srv ügyletei ne lépjék túl a napi forgalom 10%-át. És már ez is erősen megfogja az esetleges shortos inditásokat)
Nem kell drámázni. Én csupán azt kértem, hogy irj Te is egy szakmai véleményt. Abban viszont egyetértek, hogy minél rövidebb távra történik egy árfolyam jóslás, annál kevésbé lehet azt érvekkel alátámasztani. Én magam erre igyekszem nem vetemedni. De most mégis megteszem: érvek, hogy miért megy fel az OTP erről a rekord szintről akár pár hetes időtávban is: - jön a mikulás rally, ami az esetek többségében még tovább repiti az árfolyamokat - az USA korrekciónak úgy néz ki hogy vége lett mielőtt igazából elkezdődött volna. (Tart a várakozás, hogy Trump gyökeresen csökkenti a cégek nyereségadóját és ez kitarthat addig amig hivatalba lép, azaz január végéig.) - ahogyan már többször irtam. OTP nagyobbat korrigál mint az átlag mindkét irányba. Ennek általában az oka, hogy egy amerikai befektetőnek mi túlságosan is sötét és kiszámithatttlan helyen vagyunk, amit már évek óta tovább ront a háború. Igy régebben is, ha az USA P/E mutatók 20 fölött voltak, akkor az OTP max 11-ig ment fel. (pld 2021 októberében.) De ma ezen a rekord árfolyamon is csupán 5,5-ös ez évi P/E-n forog. Erről azért illik tudni, hogy a 2022 márciusi 9 ezer körülire beszakadt árfolyam mellett az akkori visszatekintő P/E 5 volt. Tehát a legnagyobb ilyedtség heteiben a nagy pánik idejében (teljes orosz-ukrán tőkeveszteséget áraztak,) a tőzsdei értékeltség nem volt sokkal alacsonyabb mint ma. Hogy miért tartózkodott az OTP 2 éven keresztül egy 4 és 5 közötti értékeltségi sávban? ne tőlem kérdezd. De ezt magyarázhatja, hogy jellemző módon a már tuti 4000Ft/részvény feletti idei eredmény tudatában az elemzői konszenzus idénre még mindig 4 ezer alatti és a következő évekre csökkenő becsléseket mutat. Tehát az aki az OTP-t nem ismeri és a Reuter adatbázisban rákeres a cégre az ezt látja: S&P500-as cégek: P/E=28, 12 hónapra előretekintő P/E=20 OTP: P/E=6, 12 hónapra előretekintő P/E= 6,5, de távolabbi kitekintés mellett további eredmény gyengülés. Az ember nem szivesen vesz egy olyan céget ami zsugorodik. Hogy miért változott meg ez a befektetői hozzáállás mot az utóbbi 2 hétben? - akárhogyan is nézzük, az S&P500 előretekintő P/E-je a 20 -as értékkel már nem tartalmaz kockázati felárakat a referenciának tekintett 10 éves amerikai kötvényhozamokhoz képest. Ez pedig már valós kockázat. - egy kelet-európai papir 5,5-ös értékeltségnél már akkor is jóval kevésbé kockázatos befektetés mint az S&P500, mert itt a kockázati felár akkor is 300%-os az amerikai részvényekhez képest, ha egy folyamatosan gyengülő árfolyammal kalkulálnak. - az utolsó elemzői becslések (csak a célárakat ismerjük, az alapszámokat nem) 27 ezres árafolyamai áttörések az eddig 22-24 ezer közötti optimista és 20 ezer alatti pesszimistább célárakkal összehasonlitva Hogy miért tarthat ki ez a befektetői hozzáállás a következő napokban arra a hozzászólásom elején irtakon kivül van még egy érv: Az OTP a leglikvidebb magyar tőzsdei papir, de itt sem lehet venni pár millió dollárért hirtelen részvényt. A napi forgalom 2-3 millió dollár. Tehát egy befektetői döntés után a bevásárlás jónéhány napig eltart. És szerintem folynak most ilyen bevásárlások.
Kedden (vagy szerdán) jön az új certi. Mivel ma is 14 milliárdos forgalom volt ezért szerintem azt is felvásárolják gyorsan és ezzel kiütik a TS certit. Szóval 22500. Kérdés, hogy hétfőn meddig engedik vissza.
Minden magyar bluechip-ben bele van árazva egy politikai riziko, ami voluntáris adozás, nem biztos jogi kornyezet és állami beavatkozás. Vezérunk nehéz lábnyoma mindenen rajta van és a nemzet fizeti meg az árát.
Usában minden nap mennek 4-5száz pontot.Fogalmam nincs mi az ami megállítaná ezt a hypot.Még kisebb realizálós nap sincs.De minek is lenne mikor csak fölfelé vezet az út.
OTP részvényesek ide!