Ellenőrizd,hogy a 172 sorban rögzítve van a veszteség.Ha nincs módosítani kell a '20-as bevallást.A NAV nem egyenliti ki a nyereség-veszteség sorokat,azt neked kell megtenni.Kísérd figyelemmel az eseményeket..A kitöltő program szerint 3 évet lehet figyelembe venni az adókiegyenlítésnél.
A 2019 év veszetségre eső 15%-al szembe állíthatod a 217-es év és a 218.as év nyereség 15%-át- Önellenőrzéssel vissza is kapod a pénzt. De ha esetleg nem volt 217-es évben nyereséged, akkor nem érdemes a 2019.es év önellenőrzésével bajlódni, mert a 218-as év nyereségének a 15%-át beírod a 2020.évi SZJA bevallás 212. sorába, a 2020. évi veszteslget a 172. sor a rovatába,- a gép a 15%-ot fogja hozni a 218-as sorban. A 218. évi nyereségre eső 15 % visszajár (értelemszerűen, akkor, ha az a kisebb vagy egyenlő a 2020. év veszteségével. Ha nagyobb a veszeteség akkor a maradék részre eső adó csak 2021-es adóbevallásban tudod majd érvényesíteni. Neked kell eldöntened, hogy önellenőrzést adsz be a 2019. évre, vagy a 218-as év nyereségét a 2020 évben állítod szembe a veszteséggel
18-19-20 at nem vonhatsz össze.19-20 veszteségét a 21 es év nyereségénél veheted figyelembe,mint adóalap csökkentő tényezőt.Ha pl.a veszteséget a 172 sorban mindkét évben rögzítetted akkor a 21.es év nyereségéből levonod a két év veszteségét és a maradék nyereség után fizetsz 15%-t,vagy 0 át.Év közben érdemes figyelni rá,mert lehet hogy mondjuk a 20.as év veszteségéből marad még 22-re is.
A félreértések elkerülése miatt szántam rá 1 órát. Természetesen nem kötelező bemenni. De, hogy mit hova kell írni azt azóta sem néztem meg. Hisz a végén kapsz egy papírt aláírva az által aki megcsinálta a Navnál.
Össze lehet vonni a 18-19-20-at. Ha vissza jár akkor mindent meg is kapsz. Időpontra mentem a Nav-hoz és megcsináltak mindent, a végén aláírtam és egy héten belül engedélyezték a kiutalást.
Sziasztok! Érdekelne, hogy ha a 2018-as évem nyereséges volt, de a 2019 és 2020 nem, akkor visszaigénylésre van lehetőség vagy csak adókiegyenlítést tudok majd eszközölni a 2021-es évben keletkezett nyereség után? Kérem csak olyan válaszoljon aki tudja, nem csak tippel :) Köszi
"....végül, de nem utolsó sorban jelentős lépést tesz a kormány a kriptodevizákból származó jövedelmek kifehérítése felé: a 30,5%-os jelenlegi adóteher 15%-ra csökkenhet - ez több milliárd forintot hozhat a költségvetésnek. ..."
Ezt, hogy érted, hogy nem enged tovább lépni. Én most néztem ÁNYK-ban és nincs ilyen gondom. Az ellenőrzésél persze felvillantja a sárga hibajelzőt, de azt idén is le kell szarni, ahogy tavaly is tettük...
Ismét aktuális! Készítem az SZJA-bevallásomat. 1./ Töltöm ki 20SZJA nyomtatványt, amit a NAV rsz-re itt-ott még a régi nevén 2053-as nyomtatványnak titulál, s 20SZJA NÉVEN NINCS NYOMTATVÁNYUK! 2./ a 167. sor kitöltése után felugrott a "Hibaüzenet" ablak, hogy a 287. sorba is firkáljak vmit. De oda a 167. sor kitöltése után nem minden esetben kell összeget írni, mert a Szocho adófizetésnek feltételei (kivételei) vannak! Ezt írja a törvény: "Szocho tv. - 2018. LII. törvény 5. §... ...(3) Nem esik az 1. § (5) bekezdés c) pontja szerinti adófizetési kötelezettség alá az Európai Gazdasági Térség bármely tagállamában működő, a tőkepiacról szóló törvény szerint elismert (szabályozott) piacnak minősülő tőzsdére bevezetett értékpapírnak az adott tagállam joga szerint osztaléknak (osztalékelőlegnek) minősülő hozama. ..."
Azaz, a BÉT-en vásárolt magyar rv-ek osztaléka után NEM KELL SZOCHOADÓT FIZETNI!
Most az a kérdés, hogy enged-e a nav, a törvényt figyelmen kívül hagyó hibaüzi ablaka ellenére, tovább menni a progin? Tehát a NAV elmehet a büdös rákba, mert a renget, állampolgáribacccogatásra alkalmazott szakemberükkel sem tudnak normális adóbevallási ívet, nyomtatványt, progit készíteni.
... ...nem enged tovább. Nem tudom előcsalogatni a következő kitöltendő soromat, a 172. sort = ETÜ jövedelem és adója... ...próbálkozom. ...esetleg valakinek valamilyen ötlete, tapasztalata van?
...tavaly ment ez az ÁNYK rendesen, de az idén káosz. Végső esetben kitöltöm kézzel, beviszem személyesen és megköpködöm őket coviddal...
Itt van! 2011. évi CXLIV. törvény a Magyar Köztársaság és Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága között a jövedelem- és a tőkenyereség-adók területén a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló, Budapesten, 2011. szeptember 7. napján aláírt Egyezmény kihirdetéséről *
Sztem az ETÜ továbbra is érvényes lesz az angol brokikra. Pl: AM :)
Osztalék, árfnyer, Szja, ETÜ, Szocho, ...sáp
Osztalék után kell-e a 14%-os EHO-t fizetni?