Az tényleg rém kínos, hogy mennyire állják a szankciókat. Konszenzus volt, hogy április-május környékén össze fognak omlani. Erről cikkeztek a "hozzáértők". Mármint 2022 április-május környékén.
Ez nem hangzik túl jól, remélem nem nyög be semmi baromságot a vén hülye: "Orosz források jelenleg rendkívül magas szintű tevékenységről számolnak be az ukrán határ közelében lévő katonai repülőtereken és légibázisokon. Állítólag nagyszámú harci repülőgép, köztük vadászrepülőgépek és stratégiai/taktikai bombázók érkeztek meg az elmúlt órákban. "
Az is de azért látni kell hogy Kina izolaciojanak resze Tajvan is. A kereskedelmével java tengeren történik márpedig azt a japán Tajvan Fülöp szigetek vonal zárja el. Nincs kijutas ha úgy hozna a helyzet. Kina számára Tajvan egyenlő a szabad úttal a csendes Óceánia. Persze utána meg ott a malaca-i szoros mint csomópont. De át első megoldando problémája hogy a Delkinai tengert elhagyása biztonságban.
Egy 100+ milliós népet megszallni tényleg képtelenség. De itt nem megszallni hanem kizavarni kell őket. Azután főhetnek a saját országukban gond nélkül. Az utolsó mozgósítani 300.000 e is annyit ért el hogy befagyott a front és 2-3 szorosak lettek az orosz veszteségek. Modern fegyverek nélkül nem lesz áttörés. Ugyanez igaz Ukrajnába is ha nem kap nyugatról modern fegyvert.
Rohad belülről a rendszer, ezek egymást fogják lőni előbb-utóbb: "Prigozsin azt mondta, hogy azok a meg nem nevezett személyek, akiket a
lőszerhiányért hibáztatott, „aranytányérból reggeliznek, ebédelnek és
vacsoráznak”, és rokonaikat Dubajba, az orosz elit kedvelt úti céljába
küldik nyaralni.
Azok, akik akadályoznak minket abban, hogy megnyerjük ezt a háborút, abszolút, teljes mértékben az ellenségnek dolgoznak
– mondta."
"Putyin egyszerűen a saját világában él. Kína vezetése szerintem sokkal racionálisabb annál, hogy belemenjen ilyesmibe."
Pedig egykutya. Putyin is elő volt adva a nagy stratégának hosszú évekig, aki ravasz észjárással vezeti az oroszokat, erre jött tavaly február 24-e, és kiderült, hogy a király meztelen. Kína is elő van adva hosszú évek óta, hogy ők milyen előrelátóan "hosszútávon gondolkodnak", aztán főleg a covid kapcsán is végképp láthatóvá vált, hogy nincsen semmilyen stratégiai gondolkodásuk, csak ad-hoc reaktív ötletelés. Ez is csak egy patyomkin narratíva.
"Amit én nem értek, hogy Kína miért izmozik Tajvanon. Kb. egy dunántúlnyi terület. Persze lehet elméleteket gyártani, de a helyükben én egyszerűen tennék rá nagy ívben."
Nem túl bonyolult. Fel van korbácsolva belföldön a nacionalizmus. A komcsi párt egyik alapvetése évtizedek óta, hogy újraegyesíti Tajvant a szárazföldi részekkel. Valamint Tajvanon is kínai emberek élnek kiváló példát mutatnak arra, hogy példamutató demokráciát is tudnak működtetni a kínai emberek, ha akarnak. Ez egy veszélyes narratíva, a kínai kommunizmus saját maga által sugallt tökéletességével szemben. Ezért kellett Hong Kongot is bedarálni.
Továbbra is tartom amit írtam. Az államkapitalizmus velejárója nyilván amit írsz, de egyéni korrupció nincs, szervezett van, mint mogyoróországban. Tajvan felejtős, csak propaganda a népnek.
"Annyi megjegyezni valóm van, hogy Kínában nincs egyéni korrupció, mert ott agyonlövik vagy deportálják mnkatáborba a korrupción kapott elvtársakat." HA-HA-HA-HA-HA. Te miről beszélsz? A kínai hadsereg és a párt két végtelenül korrupt bűnszövetkezet. Minél magasabban vagy a hierarchiában, annál nagyobb korrupt seggfej vagy. Még mindig Xi "antikorrupciós harcánál" tartasz? Az semmi más, mint kínai agitprop. A valóságban a politikai ellenfeleinek a tisztogatására használták ezt a "harcot". Ott _mindenki_ korrupt, aki vezető pozícióban van. Akiket "elvisznek", azok kiesnek vmi miatt a pikszisből, a belső hatalmi harcok áldozatává válik.
"Nagyobb rend és fegyelem van, de nem fogják tudni megtámadni Taiwant"
Ha akarják, meg fogják tudni. Lehet, hogy nem nyernek, de lehet, hogy megpróbálják. Ukrajnát sem fogja megtámadni a ruszki csürhe, mondták egy éve, aztán mégis. Azt meg majd meglátjuk, hogy a valóságban az USA mennyire védené meg Tajvant, és nem csak a szája járna. Ott már amerikai katonák halnának meg. Az más nagyságrend, mint Ukrajnába vasat küldeni.
Egyetértek. Azt már csak én tettem hozzá, hogy szerintem a kutya sem menne bele teljes gőzzel Tajvan megvédésébe. De egyébként meg semmi értelme sem lenne megtámadni. A békés fejlődés jobb, mint a háborúskodás. Így lenne ez orosz-ukrán viszonylatban is, csak Putyin egyszerűen a saját világában él. Kína vezetése szerintem sokkal racionálisabb annál, hogy belemenjen ilyesmibe.
Kína azért nem lép mert ezek az ellene irányuló katonai szövetségek visszatartják. Persze fel is tudja mérni, hogy nem éri meg, inkább szállítja tovább a homokot Tajvannak a chipgyártáshoz. :)
A bevezető fejezeten kívül meg sincs említve Tajvan, és egy szó sincs a cikkben arról, hogy vérüket adnák Tajvanért. Nem is tennék, mert egyszerűen nem ér annyit. Ez egy hidegháború. Megy a fenyegetőzés, de Kína sem lép, és ha lépne, akkor meg mások nem lépnének Tajvan védelmében. Én így látom.
Ez alapvető tévedés. Japán és Ausztrália Tajvant a saját biztonságukhoz is szorosan kapcsolódónak tekintik. Következésképpen egy összecsapás Tajvannal pillanatok alatt regionális konfliktussá válna. Az eredmény pedig nem kétséges. Létezik továbbá az AUKUS (ausztrál-brit-usa) katonai szövetség, amely felé Japán is egyre inkább integrálódik. Japán már részese a négyoldalú stratégiai párbeszédnek (Quad), amely a régió legnagyobb hadseregét, az Egyesült Államokat, Japánt, Indiát és Ausztráliát fogja össze egy de facto szövetségben, amely Peking ellen irányul. Forrás: https://privatbankar.hu/cikkek/makro/pillanatok-alatt-belobbanna-a-regio-invazio-eseten-.html
Pont most lenne ideális Kínának megtámadnia Tajvant, de nem teszi. És ebből arra lehet következtetni, hogy nem is akarja megtámadni, csak megy a kardcsörtetés. Szerintem az is tök feleslegesen.
Orosz - Ukrán háború - trollmentes topik