Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 12. 28. 09:15

Orbán becsapott - mit tegyek?  

Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
saro 2013. 01. 03. 17:41
Előzmény: #519  saro
#520
HEGYESI2 - csak hangosan!!!!!!!!
hogy az itt "fröccskölődők" észre vegyék,
üdv.
saro 2013. 01. 03. 17:37
Előzmény: #504  Hegyesi2
#519
Idézet Meggyesy Pétertől
NEM LESZ GÁZ ÁREMELÉS!!!!!!!!!!!!
kajako1 2013. 01. 03. 17:15
#518
kajako1 2013. 01. 03. 17:15
#517
Hegyesi2
Hegyesi2 2013. 01. 03. 14:05
Előzmény: #512  rockmaster
#516
"Falvak sötétségbe borulnak."
Persze,majd ha egy vidéki pince túrán olyan segg részegre isszuk magunkat ,hogy elsötétül előttünk minden!
Volt már ilyen.:))
Koli80 2013. 01. 03. 13:51
Előzmény: #504  Hegyesi2
#515
ez akor pontos összehasonlitás ha a világpiaci árakkal is egybe veszed.
Már régeben is írtam a gáz ára több okból is lement jelentösen kb harmadára viszont 2006 ban 8$lölment 13 $ most pedig 2$ alat is volt tavaly .
morci 2013. 01. 03. 13:50
Előzmény: #509  Hegyesi2
#514
"A MOL pakettet nem"kellett" visszavásárolni,hanem vissza akarták vásárolni és ez nem ugyanaz." == Ez baromság! Olcsóbban vehettek volna a tőzsdén, vagy egy nyilvános felvásárlás keretében.
"Arra is emlékszem mikor az utolsó nyilvános mszp-s kótyavetye volt 6000 körül/nem jegyeztem/." Nem volt az kótyavetye, akkor ennyi volt az ára orbán jóvoltából. Azt pedig elég rosszul tetted, hogy nem jegyeztél. Szerintem orbán jegyzett...
rockmaster 2013. 01. 03. 13:02
Előzmény: #511  capaeledel
#513
Hát igen, odaadják a Simicska & Co Zrt-nek további szíves használatra.
Ahogy a MOL-ban, Rábában se tudni mi az elképzelés, úgy látszik egyre értelmetlenebbnek ez az egész visszavásárlás. Most kérdem: MINEK KELLETT EZEKET VISSZAVÁSÁROLNI? Lett ennek valami eredménye? Valami haszna? Szokás szerint nem. Csak a pénzt veszik ki belőle, ha már máshonnan nem megy (MNYP huss). Úgy veri el a pénzt a Fidesz-ÁlKeresztény tandem, hogy Kádár is csak csettintene. Ja és a nép birka részének a mosolygó bólogatása mellett. Az az érzésem erre készültek 8 évet. Hát alaposan kitervelték az ország kifosztását. Nem gyenge...
rockmaster 2013. 01. 03. 12:53
Előzmény: #506  Hegyesi2
#512
Egy piacgazdaságban minden árváltozásnak vannak következményei (pláne a felülről jövő beavatkozásnak): a vevőre (most fogyasztó) és az eladóra (termelő) is.
Most a vevő örül, mert olcsóbban jut az energiához, az eladó nem örül, mert nem folyik be az a bevétel, ami előtte befolyt. Mik a következmények?
1. vevő örül továbbra is, mert úgy véli, hogy jól járt az árcsökkentéssel.
2. eladó erre reakcióként visszafogja a fejlesztéseit, embereket bocsájt el, ahol nem éri meg, ott leépíti a hálózatát (nem üzemelteti), netán eladja az egész magyarországi hálózatát olyannak, aki olcsóbban tudja üzemelteti. Kicsi az esélye h az új tulajdonos további költségcsökkentéssel (elbocsájtások) meg tudná ezt oldani. Veszteséges területeken nem üzemeltet, hálózatokat zár be, maradnak a városok. Falvak sötétségbe borulnak. Másik lehetőség h az állam megveszi ezeket a hálózatokat. Tovább nem folytatom, mindenki képzelje el mi történik ezek után. Még egy lépés a kommunizmus felé. És ez sajnos egy reális lehetőség.
capaeledel 2013. 01. 03. 12:47
Előzmény: #508  morci
#511
"Az osztrákoknak tele lett a tökük a kilóra vásárolt magyar parlament packázásával és eladták a MOL részesedésüket oroszoknak,
akikkel már nem lehetett lacafacázni, és orbánnak vissza kellett tőlük vásárolnia a csomagot 530 milliárdért. (Most ér talán 370 milliárdot...) "

Ezek a cégek "stratégiai " cégek. A következő választás stratégiájához kellenek. HA más nem szólhat bele, akkor lehet belőlük veszteséges céget csinálni, de "csökkentik a lakossági terheket" A veszteséget majd pótolják az MNB tartalékból. Ezért kell az E-On is.
csendben 2013. 01. 03. 12:34
Előzmény: #508  morci
#510
Adalék:

link
Hegyesi2
Hegyesi2 2013. 01. 03. 12:32
Előzmény: #508  morci
#509
A MOL pakettet nem"kellett" visszavásárolni,hanem vissza akarták vásárolni és ez nem ugyanaz. Arra is emlékszem mikor az utolsó nyilvános mszp-s kótyavetye volt 6000 körül/nem jegyeztem/
morci 2013. 01. 03. 12:17
Előzmény: #506  Hegyesi2
#508
Kedves Hegyesi2!
Emlékeztetőül orbán egyik hasonló jócselekedete:
1998 környékén nagyon felment a világpiacon a gáz ára. Nem engedhette meg, hogy ezt a szegény magyar lakosságnak kelljen kifizetnie, ezért kifizettette a MOL-lal.
A tetemes veszteség miatt (évek alatt 300 milliárd körül) a MOL árfolyama a béka feneke alá került, ahol az ÖMV felvásárolta a MOL 10%-át (orbán által garantált diszkont áron).
Aztán vett az ÖMV még 10%-ot drágán, a magyar parlament pedig egységesen megszavazta a "molvédő" törvényt, amely az ÖMV számára lehetetlenné tette, hogy a 20%-nyi tulajdonrészével beleszóljon a MOL működésébe (újabb ostobaság és világraszóló gazemberség, de már nem orbán alatt). Az osztrákoknak tele lett a tökük a kilóra vásárolt magyar parlament packázásával és eladták a MOL részesedésüket oroszoknak,
akikkel már nem lehetett lacafacázni, és orbánnak vissza kellett tőlük vásárolnia a csomagot 530 milliárdért. (Most ér talán 370 milliárdot...)
Ez az eredménye az ilyen ostoba kommunista politizálásnak.
Egyetértek azzal, hogy az állam beleszólhasson az energiaárakba a féktelen áremelések elkerülésére. Csakhogy orbán sohasem ismerte a mértéket, és attól tartok most sem ismeri...
Szomorú lenne, ha az energiaszektorba befektetők annyit sem keresnének, amennyit a bankban kapnának a pénzükre.
goapsy 2013. 01. 03. 11:55
Előzmény: #506  Hegyesi2
#507
"Annyira egyoldalúan nézed a dolgot,hogy teljesen elvakít.:) "

Bizonyára. Tudod, én szeretek minél nagyobb rezsit fizetni, azért szurkolok, hogy a lehető legnagyobb legyen a számlám. Biztos ilyen mazochista vagyok ;)

"Én most nem beszéltem a tranzakciós adóról és egyebekről sem,csak az energia árakról. "
Én meg úgy összességében a zsebemről beszéltem. Nálam a pénzre nincs ráírva, hogy rezsimegtakarításból vagy tranz adó megtakarításból van ott.
A gazdaság meg egy eléggé komplex folyamat, minden mindennel összefügg. Nem lehet úgy megbolygatni valahol, hogy az máshová ne hasson ki. Az, hogy te az energiaárakat, vagy bármilyen árakat mesterségesen visszafogsz, kommunista utópia, Kádárék szórakoztak ilyenekkel annak idején. (lásd 3,60-as kenyér nosztalgiája.) Nem sokat éltem benne, de tény, hogy bizonyos szempontból nem volt rossz időszak, gazdaságilag viszont láthattad, mi sült ki belőle.

A gázárak pedig európai összehasonlításban messze nem mondhatóak magasnak, sőt. A fizetések azok, amik messze elmaradnak attól. (Ez nyilván nem csak a fidesz hibája, ha vastag részük is van benne.)

"Azt a terelést viszont azért nem tudom elfogadni,hogy miért nem a cégeknek adnak kedvezményt,mert nem tudsz rá példát mondani,hogy az átgyűrűzne a lakosság felé!"

Ha a cégek prosperálnak, akkor bővítenek, embereket vesznek fel. Ez nem gyűrűzik át a lakosság felé? És ők bizony fogyasztani is fognak (mert lesz miből) ezáltal a gazdaság is erősödik, mint egy spirál. Most ugyanilyen spirálban vagyunk, csak lefelé.
Cégek a tönk szélén --> nincs bővítés, nincs fejlesztés, nincsenek új munkahelyek --> lakosság szegényedik (nem csak emiatt, de ez is közrejátszik) --> kevesebbet fogyaszt, kevesebbet utazik, stb --> ez visszafogja a gazdaságot, a turizmust, stb, cégek méginkább veszteségesek, ugrás vissza a kör elejére.

"Az a pénz viszont ami a lakosságnál marad az más területen úgyis kiáramlik a pénztárcákból /élelmiszer,ruházat vagy egyéb helyeken növekedést hoz,legalább olyan mértékben mint ahogy az energia szektort sújtja"

A jelenlegi helyzetben nem úgy néz ki, hogy ha az emberek megtakarítanak párezer forintot, azonnal rohannak elkölteni, sőt.

Matolcsyék terve épp ez volt, hogy ha a magas jövedelműeknél hagynak egy rakás pénzt, akkor azok majd elkezdenek gazdaságot stimulálni belőle.
Hát, nem kezdtek el, megköszönték a pénzt és örültek neki. Ahhoz, hogy a nép elkezdjen fogyasztani és beruházni, más is kell, mint 1-2 megtakarított ezres. Ilyen gazdasági és jogi környezetben ha valaki megtakarít valamit, azt nem adja ki a kezéből, hanem ráül, és kussol róla. (jó esetben, bár valószínűleg reálisabb az, hogy valamilyen másik számláját fizeti belőle.)
Hegyesi2
Hegyesi2 2013. 01. 03. 11:14
Előzmény: #505  goapsy
#506
Annyira egyoldalúan nézed a dolgot,hogy teljesen elvakít.:)
Én most nem beszéltem a tranzakciós adóról és egyebekről sem,csak az energia árakról.
Nem vagyok túl fiatal de életem folyamán nem fordult elő.hogy az energia árakat csökkentették volna! Magyarországon persze mert ez a fejlett nyugati világban nem számít szenzációnak! A gázárak a világpiacon is nagyon a mélyben vannak de a komcsik "megtudják magyarázni",hogy emelni kéne és az jó lenne nekünk! Azt a terelést viszont azért nem tudom elfogadni,hogy miért nem a cégeknek adnak kedvezményt,mert nem tudsz rá példát mondani,hogy az átgyűrűzne a lakosság felé! /pl ha nagyon jó volt a búza termés volt-e már kenyérár csökkentés?/ Az a pénz viszont ami a lakosságnál marad az más területen úgyis kiáramlik a pénztárcákból /élelmiszer,ruházat vagy egyéb helyeken növekedést hoz,legalább olyan mértékben mint ahogy az energia szektort sújtja!/
goapsy 2013. 01. 03. 10:56
Előzmény: #504  Hegyesi2
#505
Nem vagyok energetikai szakember, de piaci viszonyok között néha megesik, hogy az árak emelkednek. Az viszont, hogy a "zemberek" részére visszafogják az árakat (már amennyiben sikerül, a tranzakciós adó is így volt annak idején kommunikálva, hogy nem áthárítható) a cégek meg fizessenek, a gazdaság további ellehetetlenítésén túl semmit nem szolgál. Ez visszaveti a beruházásokat, az a munkahelyteremtést, ezáltal csökken a háztartások jövedelme (s ezzel a fogyasztása.) Pont ott tartunk, ahonnan elindultunk, áttetted a pénzt egyik zsebedből a másikba, úgy, hogy közben a gazdaság is kapott egy pofont.
Hegyesi2
Hegyesi2 2013. 01. 03. 10:49
Előzmény: #502  goapsy
#504
Még egyszer csak halkan! A ballib kormány évente kétszer-háromszor emelte az energia árakat,a CÉGEKNEK is! Az minek számít?
goapsy 2013. 01. 03. 10:48
Előzmény: #501  Hegyesi2
#503
Itt egy idézet, jól jellemzi a kancsal jövőbelátó képességét. 2010-es az interjú.

M.Gy.: "Az energiaszektorban, a telekommunikációs szektorban és a kiskereskedelemben kell válságadót fizetni. Ám mindhárom szektorban a magyar átlaghoz képest kiugró a jövedelmezőség, 20-30 százalék közötti a profitráta. Nem hiszem, hogy csökkentenék a fejlesztéseik ütemét. A bankszektorban sem várjuk a hitelezés elapadását a bankadó miatt.
Éppen ellenkezőleg: ha pótolni akarják a kieső nyereséget, akkor növelni fogják a hitelnyújtást. "

link

Mindenki fejlődött, és növekedett a hitelnyújtás. Már csak azt kéne kitalálni, hol.
goapsy 2013. 01. 03. 10:44
Előzmény: #501  Hegyesi2
#502
Nem, még véletlenül sem értettelek félre, pontosan azért írtam, amit írtam.

"Aki úgy érzi,hogy át lett cseszve,nyugodtan utalja a számlámra a különbséget!!!"

Ebben megegyezhetünk, viszont cserébe kérem a kormány minden elkúrásának, áfájának, adójának meg a jó ég tudja még mijének a díját visszautalni. Megnézzük, ki jár jobban :D

Azt meg csak halkan mondom, a kormányod nem tudom, mitől vár növekedést, ha tönkreverik a cégeket. Kiszámíthatatlan környezet, minden nap egy új adó, emelkedő költségek, te mekkora növekedést jósolsz ilyen kiinduló paraméterekből?
Hegyesi2
Hegyesi2 2013. 01. 03. 10:28
Előzmény: #499  goapsy
#501
Valószínűleg félreértettél. /A forrás az amire írtam ,hogy kommunista,a tartalom pedig a parasztvakítás! /
Évente kétszer-háromszor emelték az energia árakat a CÉGEKNEK is és most meg akarják magyarázni,hogy nekünk az szar ha kevesebbet kell fizetni! Az előző években is minden áremelést az energia árakkal magyaráztak mint most is,a különbség csak annyi,hogy a lakosság kevesebb villany és gázszámlát fog fizetni! Aki úgy érzi,hogy át lett cseszve,nyugodtan utalja a számlámra a különbséget!!!

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
 • Befalap
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek