Topiknyitó: Portfolio 2016. 07. 05. 10:18

Október 2-án mehetünk szavazni a menekültkvótáról  

Ugrás a cikkhez
Október 2-ra írta ki a népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban Áder János köztársasági elnök kedden - derült ki a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján megjelent közleményből. A KEH...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=234319
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Phylaxa 2016. 10. 02. 22:07
Előzmény: #4677  Peterbond
2003-ban 3 059 000-en szavaztak igennel, egy gyakorlatilag egyoldalú kampány után az UNIO-ra.

2016-ben 3 200 000-en szavaztak egy egyáltalán egyoldalú kampány után a Kvóta ellen.

Ez erős. Ha még hozzáadom azt, hogy mennyien léptek le azóta, akkor simán 50% felett van a nem-ek aránya. Merthogy közülük sokan nem szavaztak az is biztos.
bluefrog
bluefrog 2016. 10. 02. 22:07
Előzmény: #4677  Peterbond
"És mondjuk hogy az ÖSSZES ker TV balos ( ami vicc lenne amúgy ). Egyiken se volt semmilyen kampány akár Igenre akár tartózkodásra."

már bocs, de közvéleményt befolyásolni nem csak egyértelmű reklámokkal tudsz, hanem mondjuk hírműsorral is. pl. azzal h mit sugalsz, mondjuk a tudósításokkal. hidd el, az utóbbi sokkal hatásosabb.
bluefrog
bluefrog 2016. 10. 02. 22:01
Előzmény: #4675  Peterbond
"Az eredményt Pont a fidesz gyengítette azzal hogy sokáig az érvényességet hangsúlyozták"

ezt sztem inkább az ellenzék hangsúlyozta, főleg a jobbik, aki OV lemondását is követelte, ha eredménytelen lesz a szavazás. ezzel egyébként az ellenzéki szavazóknak "bogarat ültetett a fülébe", ezzel is távolmaradásra biztatva őket, még a saját szimpatizánsaik egy részét is.
Peterbond 2016. 10. 02. 22:00
Előzmény: #4676  bluefrog
bluefrog:
Úgy se foglak meggyőzni látom. Amúgy is kb semmi relevanciája a kettőnek.
Ha úgy tennék fel a kérdést hogy maradjunk-e az EU-ban szerinted pont ugyanennyi NEM lenne? Mert kb akkor lehetne összehasonlítani.

És mondjuk hogy az ÖSSZES ker TV balos ( ami vicc lenne amúgy ). Egyiken se volt semmilyen kampány akár Igenre akár tartózkodásra. Viszont a 10 milliárdos kormány kampány azokon is folyt rendesen. A 80 milliárdos ktgvetésű MTV meg csak arról szólt. össze se hasonlítható melyik esetben volt értelmes "vita" ( pontosabban most még csak vita se volt sehol. Hol áltak ki pártok vitázni 2006 óta bármiről? ).
bluefrog
bluefrog 2016. 10. 02. 21:53
Előzmény: #4673  Peterbond
már ne haragudj, de szinte csak az igen mellett kampányoltak akkoriban. még a politikai vitaműsorokba is úgy hívtak vendéget, h ellenző alig jutott terephez. ezt akkoriban szinte senki nem kritizálta, mert a parlamenti pártok szinte kivétel nélkül az igenek mellett volt. ez tény.

a másik h hasonlítasz a mostanihoz, ne felejtsd el h most a kereskedelmi média dominál, annak nagy része meg szoclibekkel szimpatizál. hadd ne soroljam most fel őket.
Peterbond 2016. 10. 02. 21:50
Előzmény: #4672  bluefrog
"a probléma az, h ez a szavazás nem OV-ról szólt. úgy néz ki, vannak akik ezt nem értették meg. aki elment és nemmel szavazott, az sem mind fideszes."

No ezt a közmédia se tudja úgylátszik.
Bemondták hogy a Nemek száma most 1 millióval több mint a Fidesz 2014-es listás szavazatainak száma.

Én tudom hogy ez nem mind fideszes. Sőt én úgy vallom hogy egy normális miniszterelnök alatt ennek a népszavazásnak simán 5% felett kellett volna lennie. mert ha nem is értenének egyet a regnáló politikai elittel a szavazók egy ilyen alkalomra összefognának. De láthatóan a Fidesz továbbra is a keménymagjára alapoz és ehhez jött hozzá kb 1 millió Jobbikos és egy kissebb ( kb fél milliós ) baloldali vagy pártnélküli.

Az eredményt Pont a fidesz gyengítette azzal hogy sokáig az érvényességet hangsúlyozták illetve pont ők nehezítették meg 2011-ben az Alaptörvényben. Ha nem nyúltak volna hozzá most simán érvényes lenne és megállná az eddigi kormánykommunikáció a helyét Brüsszel elött is.
SREd 2016. 10. 02. 21:45
Előzmény: #4666  Peterbond
Reméljük is, hogy Orbán fog érteni ebből és javít a kormányzásán + annak korrektségén, de ez az egyet nem értés más politikai vetületekre vonatkozik, nem a bevándorlási kényszerkvótára.
Amint hallom, egy luxemburgi illetékesnek már sikerült ezt az eredményt úgy értelmezni, hogy mi valójában támogatjuk az EU bevándorláspolitikáját, sok szesz fogyhat Luxemburgban :)
Peterbond 2016. 10. 02. 21:44
Előzmény: #4669  bluefrog
"mellesleg ha emlékszel, annak idején -bár törvény írta elő a közszolgálati médiának a kiegyensúlyozott tájékoztatást mindkét válasz mellett- meglehetősen erős propaganda volt az igenek mellett mindkét akkori népszavazásnál (és akkor a közszolgálati média jóval nagyobb súllyal szerepelt a piacon mint most)."

Na ne.....

Bocs de éltem akkor is és most is ( sőt szavaztam mindkét alkalommal.
Ég és föld volt az akkori kampány és az egyoldalúság. Az idei inkább hasonlított egy 60-as évekbeli "kampányra". És 2003-ban én még keményen Fideszes szavazó voltam. Igaz az a Fidesz és a mostani elveiben fényévekre van egymástól ( vagy akkor még talán elhittem mindent, ki tudja )
bluefrog
bluefrog 2016. 10. 02. 21:43
Előzmény: #4666  Peterbond
"Sokan ugyanis az érvénytelen szavazatukkal jelezték hogy nem értenek egyet Orbán politikájával."

a probléma az, h ez a szavazás nem OV-ról szólt. úgy néz ki, vannak akik ezt nem értették meg. aki elment és nemmel szavazott, az sem mind fideszes.
Peterbond 2016. 10. 02. 21:41
Előzmény: #4663  SREd
"Úgy érted, hogy nem sikerült összefogni az ország szavazóit a közös ügyért, hogy a ballibesek mindenféle baromságot hangoztatva távolmaradásra szólítottak fel? Képmutató... "

Bocsánat de mint írtam. Itt kampányt a kormány tolt és senki más. Balos hirdetés. kampány kb úgy jutott el hozzám hogy fideszeessek linkelték hogy nézd ezek a libbantak mekkora hülyék.
A sok távolmaradó ember aki a politikától is távol marad kellene hogy egy figyelmeztetés legyen a politikai elitnek de láthatóan se ti, Ők pedig főleg nem, vonnak le ebből következtetéseket. Egysszerűen egy ennyire egyértelmű ügy mögé sem tudta felsorakoztatni Orbán az embereket ( ami még számára is meglepetés volt. Ő elhitte hogy bőven 50% felett lesz a részvétel ). Ez figyelmeztetés kéne legyen hogy 6 év kormányzás után is annyira nagy az ellenszenv velük szembwen hogy inkább nem szavaznak csak nehogy támogassák Orbán újabb hadjáratát Brüsszel ellen.
Szerintem de olvas ki belőle amit te gondolsz.
R-- 2016. 10. 02. 21:38
Törölt hozzászólás
bluefrog
bluefrog 2016. 10. 02. 21:36
Előzmény: #4656  Peterbond
mellesleg ha emlékszel, annak idején -bár törvény írta elő a közszolgálati médiának a kiegyensúlyozott tájékoztatást mindkét válasz mellett- meglehetősen erős propaganda volt az igenek mellett mindkét akkori népszavazásnál (és akkor a közszolgálati média jóval nagyobb súllyal szerepelt a piacon mint most).
Peterbond 2016. 10. 02. 21:35
A pár órával ezelötti kommentem:

"Én kicsit meg vagyok rökönyödve itt egyes emberek kijelentésein. Most akkor az igenek többségét jósoljátok az alábbi hozzászólásaitokkal?
Személy szerint úgy laza 85-90%-os NEM arányra számítok. Sőt igazából a 95%-ot se tartom kizártnak. Inkább az érvénytelen szavazatok száma lesz igen magas. Igen kb elenyésző.

Ergo az ilyen "Ti migráns hordák bejövetelét akarjátok" tipusú kijelentések max arra az 1-2 %-ra aggathatnátok.

Azt meg főleg nem értem hogy miért MÁSOKAT hibáztattok a szavazás eredménytelenségéért. Ez több okból is nevetséges.

1. Az érvényesség mint CÉL alapból a kormány és Orbán Viktor célja volt. Nagyot fegyvertényt akart felmutatni, azt hogy az ország egységesen mögötte áll. Ez még akár működhetet volna ha nem lenne a 3. pont lentebb.
Egy sima népszavazás 80-90%-os egyöntetű véleménnyel önmagában egy elég erős fegyvertény.
( természetesen holnaptól ezt is fogják kommunikálni, nem kell félni. )

2. A népszavazás Csont nélkül érvényes és eredményes lenne ha nem módosította volna 2011-ben az ALAPTÖRVÉNYBEN a FIDESZ (!) az 1997-es törvényt. Akkor a szavazásra jogosultak 25%-ának kellett egy véleményen lenni az érvényességhez. Ezt emelte meg a Fidesz azzal a feltétellel hogy a lakosság felének + 1 szavazatnak kell lenni. ( Tudva hogy már az 50%-os részvétel is alig szokott meglenni )
Akkor persze azért volt ez hogy ne használhassák ellenük ezt a lehetőséget. Most önmaguk ellen sült el a saját törvényük. Persze idézhetnénk pár mostan hőbörgő kommenttársat aki védte ezt aa szigorítást most meg sí hogy nem lesz érvényes a szavazás.

3. A Fidesz világ életében egy kemény belső magra épített és ezt azzal próbálta egybentartani hogy aki kívül van az mind ellenség ( Ballib, Brüsszelita, kommunista amit akartok ). Az alacsonyabb részvételhez ez a komoly mag ( 1,5-2 millió fő ) bőven elég volt a választások megnyeréséhez. Nem volt sose konstruktív egy párt felé se vagy bármilyen más szavazótábor felé vagy esetleg a más véleményen lévők felé. Kritikák sose érdekelték és nem akart megfelelni más csoportoknak is akik láthatóan pártnélküliként nem találtak maguknak egy pártot sem akire voksolhattak volna. És természetesen a jelenlegi kommentelők és alap fidesz hívők is így voltak vele. Aki csak más véleményen volt mint ők bármiben ( legyen az korrupció, Paks2, Magánnyugdíjpénztár, vasárnapi boltzár stb... ) az csakis ellenség lehet, tehát kommunista, vagy zsidó, vagy brüsszelita, vagy ballib, libbant esetleg migráncsimádó. Nem volt átmenet.

Na és ekkor jött el az a helyzet amit az 1-es és 2-es pont okozott. Nem volt elég ez a tábor. Kellettek a táboron kívülről is megnyerni embereket. Leginkább a párton kívülieket ( a 10-15%-os balos tábor önmagában kevés is lenne, a jobbik táborért meg kűzdeni sem kellett ). Na és a fentiek után azt hitték csak keményebben kell nyomni ugyanazt a kommunikációt amit a magnak eddig toltak és az elég lesz. Hát ez ütött vissza. Nem tanultak a hibáikból és még egy ilyen hulla egyszerű helyzetben ahol tényleg könnyű lett volna más párt szimpatizánsait megnyerni a saját ügyüknek itt se sikerült meggyőzniük elég embert akik egy rövid időre is bizalmat szaavaztak volna nekik és adtak volna Orbán kezébe egy még erősebb fegyvert ( mert természetesen a NEM-ek kimagasló győzelme is egy több milliós népszavazáson igenis erős fegyvertény ).
És most a kérdés az hogy ebből le tudnak-e vonni következtetéseket a jövőre nézve vagy továbbra is megy majd az "Ez az ellenség műve" szintű kommunikáció.

Érdemes volna ezen elgondolkodnia sok iteni kommentelőnek is.

Ugyanis ez a népszavazás a Fidesz kudarca ( nem az országé ) és nem is a mingránshelyzet kezelésének kudarca. De mindenképp annak a övetkezméne hogy itt a pártok évek óta csak árkokat ásnak így lassan tényleg elképzelhetetlen itt egy nemzeti összefogás bármilyen politikai ügyben ( érdekes pl az Foci EB részvételnek,vagy az Olimpiának egy ország tudott egységesen örülni.

És a kudarc azért is annyira hihetetlenül nagy mert szinte minden kedvezett nekik. Egy "jól" feltett kérdés. Egy 10 milliárdos sose látott kampány, az ellenzék teljes képtelensége. Én arról hogy mit üzen a bal oldal csakis fideszes ismerősöktől és fideszes kommentelőktől értesültem. Kék plakátot meg álmomból felriadva tudnék élethűet rajzolni. Fideszes telefont még választás napján is kaptam mikor már rég voltam szavazni. Facebook csak a "Ne kockáztassunk"-al volt tele egész héten.
És így is már azt kommunikálják hogy 3 millió "NEM" szavazat is jó eredmény lenne. Ami kb a Fidesz és a jobbik tábor össz szavazója. "
ts3 2016. 10. 02. 21:34
Előzmény: #4663  SREd
"Soha nem szavaztak még ennyien érvénytelenül"
Peterbond 2016. 10. 02. 21:33
Előzmény: #4660  bluefrog
A 43% a teljes részvétel. abban benne vannak az érvénytelenül szavazók is. Azokat kivontam a részvevők számából mert az számít bele az érvényességbe is.

Sokan ugyanis az érvénytelen szavazatukkal jelezték hogy nem értenek egyet Orbán politikájával.
Törölt felhasználó 2016. 10. 02. 21:33
Előzmény: #4662  Johnny178
". Csak arra voltak képesek hogy pár ezer embert távol tartsanak és lemondjanak a demokratikus jogaik gyakorlásáról. Szánalmas."

Demokraták, mit vártál.

ts3 2016. 10. 02. 21:32
Előzmény: #4662  Johnny178
"Az ellenzék Orbán bukásáról fog beszélni, a Fidesz arról, hogy milyen magas a nemek aránya, a Jobbik arról, hogy Brüsszelben gyengült a pozíciónk."

SREd 2016. 10. 02. 21:31
Előzmény: #4658  Peterbond
Úgy érted, hogy nem sikerült összefogni az ország szavazóit a közös ügyért, hogy a ballibesek mindenféle baromságot hangoztatva távolmaradásra szólítottak fel? Képmutató...
Az azért mégiscsak szép dolog, hogy elismered, hogy ez az ügy Magyarország és a magyarság közös ügye, ezt egy/fél éve nem írtad volna le.
A 98% "nem" igen meggyőző, 40% fölötti részvétel mellett, roppant nehéz lesz ezt bárkinek úgy magyarázni, hogy ez voltaképpen "igen", de azért jó próbálkozást :)
Johnny178 2016. 10. 02. 21:31
Előzmény: #4658  Peterbond
Lénye hogy győzött a józan ész a kvóták ellen, az pedig az ellenzék szégyene hogy politikai vitát gerjesztett az egyébként nemzeti ügyből, az ő lelkükön szárad az érvénytelenség szégyelljék magukat a magyarellenes cselekedetért. Csak arra voltak képesek hogy pár ezer embert távol tartsanak és lemondjanak a demokratikus jogaik gyakorlásáról. Szánalmas.
Peterbond 2016. 10. 02. 21:31
Előzmény: #4659  Törölt felhasználó
A véleményem órákkal ezelött leírtam de majd bemásolom ide is de elötte röviden:

1. Én se értek egyet a betelepítési kvótaval. Én is szigorúbb ellenőrzést ( nulla illegális bevándorlást ) szeretnék. Szigorú Schengeni határellenőrzést. Szóval kár megint jönni Migránssimogatással.
Tudtam és elfogadtam az ország véleményét a szavazás ellött is.

2. Ezt tudta a fidesz is. A kampány nem erről szólt és nem is ezért költöttek el ennyit rá.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek