Jók ezek a linkek és igazak.
Én, mielőtt elolvastam volna őket ezt írtam:
Minden vállalkozás alapja hármas: kell egy ötlet, egy őrült és egy gazdag ember. Ebben az esetben a gazdag ember lehet a tőzsde.
Norbi egy csomagot árul a vevőinek, akik nem mások, mint a franchiserek. Ez a csomag áll a termékből, a sztoriból és a hozzátartozó reklámból.
Ha több országban akarja egyszerre eladni a termékeit, akkor nagyobb reklám budget kell. Ehhez kellene neki a tőzsde.
A probléma ott van, hogy a master franchise szerződések önmagukban akkor érnek valamit, ha a master a helyi ismeretek birtokában egy olyan csomagot kap (pl.: Agassi), amivel kényelmesen talál al-franchisereket és sokan fizetnek neki, ő meg a Norbinak. A termék és a reklám együtt generálja a forgalmat. Ebben az iparágban a bevezetés idején a legjobb termék árának 15-25%-a a reklám. Ez az üzleti tervezés alapja.
A kérdés az, hogy ezeken az alapokon állva kellően megalapozott-e az üzleti terv. Állítólag a legóvatosabb, a legvisszafogottabb terv alapján árazták a papírt 990 forintra.
Ez az a pont, ahol a tájékoztatót el sem olvasva is azt érezném, hogy sarlatán, aki ezt mondja.
Gyenge egymilliárd forint kevés (ennyit tesz Norbi a cégbe vissza), lehetetlen, hogy az összes országban ennyi elég a reklámok - ide értve Agassit is - fedezetére.
A másik hihetetlen szám (vagy kellene egy megalapozottnak tekinthető üzleti terv, hogy elhiggyük), hogy 2,2 milliárd forintos árbevételhez 1,2 milliárd forintos EBITDA járul.
Nos, ekkor 2,2 mínusz 1,2 az egyenlő 1 milliárdos reklám költség (nincs Norbi díj kivéve! Csak reklám, ismétlem) 4-6 milliárd forintos polcárat feltételez, ennek viszont nem lehet 2,2 milliárd a jutaléka, még akkor sem, ha a reklám másik felét (50%-át) a franchiser állja. Ez utóbbi esetben a vélt dupla forgalom 8-12 milliárd, aminek még mindig sok a 2,2 milliárdos jutalék (franchise-díj) hányada.
Ha ennek van cáfolata, akkor azt szívesen olvasnám.
"Ezidáig az elmúlt évek legsikeresebb jegyzése a most folyó Norbi Update Lowcarb jegyzése Schobert szerint, igaz pontosabb számok nem hangzottak el a sajtótájékoztatón."
akkor miért nem zárták még le?
"A jegyzés eddig az utóbbi évek legsikeresebb jegyzése, a védjegyek pedig ingyen vagy jelképes áron a társaság tulajdonába kerülnek az első közgyűlésen - adott választ a befektetőket és a sajtót leginkább foglalkoztató kérdésekre Schobert Norbert a Norbi Update Lowcarb Nyrt. sajtóbeszélgetésen."
"Mind a 13 védjegyet be fogjuk vinni térítésmentesen az első alaptőke-emelésről döntő közgyűlésen a cégbe - jelentette be a jelenleg is folyó, nagy média visszhangot kiváltó nyilvános részvényértékesítéssel kapcsolatban."
ingyen vagy jelképes áron???
" Rendkívüli tájékoztatás erről nem lesz, de ezen a sajtótájékoztatón erre egyértelmű ígéret ez a kijelentés - tette hozzá."
szvsz franchise terjeszkedéshez nem kell a tőzsde ahogy eddig sem kellett nekik
helyette olyanok kellenek akik update1 boltot akarnak nyitni itt-ott-amott. mindenhol vannak magyarok, eltarthatnak 1 boltot országonként és máris x országban lehetnek
evvel a storyval egyre többen akarják önmagukat eladni és mindenről szól lassan csak a tőzsdére lépésről nem
Szerintem nem vagyok irigy, de mivel Ön egy bekezdésből ezen következtetéséhez ragaszkodik, ám legyek irigy.
Honfitársam előre juthat úgy is, h a részvénykibocsátás menete, a tájékoztatás minősége győz meg arról, h ez a cég nekem kell, és befektetek pár rv-be. Általam előre juthat úgy is, h én is előre jutok vele, de legalább is látom a lehetőségét annak, h ez a projekt, ez az üzleti terv életképes. De én irigy vagyok, es nem adok egy ezrest egy 100 Ft-ot sem érő rvért. Én nem segítek Norbinak, mert nem támogatókat keres, hanem üzlettársakat. Ő keres engem, én mondom, h nem.
ez ahogyan Ön írja, ez „általános magyar szellemiség” kérdése is.
Alapvető, hogy a honfitársam általam előre jut-e, vagy sem. Ebben az esetben is azt állítom, hogy az irigy (pl.: Ön) és a sarlatán (pl.: hajjakend államtitkár) éppen most b@ssza el (próbálja elb@szni, szeretné elb@szva látni, stb.) egy – ki tudja - jobb sorsra érdemes magyar projekt fejlesztését.
Két aforizma ide, hogy lássa, én nem vagyok illúziók híve, és tisztában vagyok a realitásokkal:
1.) Magyarországon az a közjó, ami mindenkinek rossz. (Az én forrásom: Hetényi István dr, nyugalmazott pénzügyminiszter.)
2.) Mi magyarok segíteni nem mindig tudunk, de ártani… (ismeretlen)
Csak, hogy legyen ismerete arról, hogy másképpen vannak a dolgok máshol, ha gondolja leírok ide egy rövid és igaz történetet, miképpen erősödött meg annak idején a Genesis Energy, dr. Rényi cége. A hit az hegyeket mozgat meg.
Nem érett meg ez a cég arra, h tőzsdén legyen. Nem beszélgetni kéne, hanem letölthető formátumban feltenni a BC oldalára minden számot. Ez a sok beszélgetés kezd MLM szagú piramisjátékra hasonlítani-. :)
ezzel Én tökéletesen egyetértek.Annyit jegyeznék csak meg (a lószar és a veréb kapcsán),miszerint ,ha egymillió légy eszi a szart,akkor nem szart kell enni,hanem szart kell venni. Tisztelettel:-)
Nehogy vegyél, ezt mondja Civin is :) meg én is meg midnenki.
Egyébként én is csak nétzem, amikor megláttam a mai cikket. Az ilyen, "eddiginél részletesebb" infókat nem a jegyzés előtt illene közzétenni, hogy minden jegyző ennek ismeretében dönthessen?
"Ma délután sajtóbeszélgetést tart a Norbi Update Lowcarb menedzsmentje és a részvények jegyzését végző konzorcium részéről Török Bálint (Buda Cash), ahol az eddiginél részletesebb tájékoztatást nyújtanak a társaság stratégiájáról, az európai terjeszkedést megalapozó, korábbi évek eredményeiről, tapasztalatokról, szakaszokról. "
Egy rv kibocsátás kapcsán a vegyek vagy ne vegyek nem irigységi kérdés és nem általános magyar szellemiség kérdése. Bár némi infó a kibocsátó részéről segítené a tisztánlátást.
Norbi Update Nyrt.
link
(Vagy ez már tényleg a vég...?)