Civinjanos

Regisztráció: 2017-08-24 11:40:06

Hozzászólások száma: 850

Utolsó hozzászólás: 2023-01-28 16:32


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 4
Népszerűség: 1


utolsó 20 hozzászólás

NUTEX részvényesek topikja ma, 16:32

Tisztelt Researcher,
ha egy menedzsment 2023. januárjában sem képes a 2021. évi beszámolóját közzétenni, akármilyen is legyen az a beszámoló... nos, annak a menedzsmentnek a befektetői irányába való elkötelezettsége hagy kivánnivalót. Remélem nem túl nagy összeggel szállt be,  mert gyanús nekem, hogy senki nem találna erre a befektetésére józan vevőt.
Maga a projekt olyan, hogy ha 10 évvel fiatalabb lennék, megkeresném a tulajdonosokat, hogy mit lehetne tenni, de a HUNMininggal is hogy jártam...
Őszinte híve
NUTEX részvényesek topikja ma, 16:21
Javítok: 2019 és 2020 adatait láttam, pardon.
NUTEX részvényesek topikja ma, 16:15

Kedves Vicus,
részemről alapos elemzésre mindaddig nem számíthat, amíg személyesen nem ismerkedtem egy cég vezetőivel.
Tehát ennyire fussa:
Alapvetés, hogy a BÉT-en lévő cégek fundamentális alapjaiból kiindulni nem lehet – tisztelet a kivételnek. Azért igaz ez az állítás, mert semmiféle hatóság semmiképpen nem ellenőrzi a közlemények valóságtartalmát – ezek közé a közlemények közé tartozik pl.: az éves beszámoló, mert azt sem.
Mindazonáltal a beszámoló az Ott1 esetében messzemenő következtetésekre ugyan nem, de egy érdekességre felhívja a figyelmet.
2020 és 2021 lezárt éveiben a cég az árbevételét kb.: a nyolcszorosára növelte, feltehetően a kötelezettségei 6,2 milliárdos növekedése által, úgy, hogy a befektetett eszközei nem nőttek. Tekintettel arra, hogy az eredmény éppen 200 millió forint/év, ez 30 éves pénzügyi elkötelezettség keletkezését jelenti egy esztendő alatt. Ezt a kötelezettséget általában tőkepótlással lehet csökkenteni, pl.: részvénykibocsátással. Ebből a lila ködnek is nevezhető minimális adathalmazból az első következtetésem, hogy nem egy szupermenedzsment, hanem egy komoly állami, vagy nem legális hátszél mozgatja a céget, aminek persze Magyarországon rövidtávú következménye nem nagyon van.
Öszínte híve  
NUTEX részvényesek topikja ma, 15:35

Tisztelt Fortepan,
 tökéletesen igazat adok Önnek.
Ez egy tulajdonosi kiszállás, amelynek egy nyilvános részvénytársaságot (Nutex) sokban érintő következménye lehet, vagy van. Ezen következmények és a körülmények ismerete nélkül nem tudhatom, hogy az ügylet inkább negatív-e, mit semleges, vagy éppen pozitiv. Ha tudnám, hogy hitelfedezeti ügylet volt-e, vagy sem és akár igen, akár nem, végülis ki vásárolta vissza a részvényeket, a dolog egyszerre világos lenne. Még világosabb is lehetne, ha tudnánk mi is volt a Graboplast projekt, amit ezen a módon finanszíroztak és az miképpen sült el.
Megismétlem, amit leírt, az színigaz.
Viszont nemleges, vagy hiányzó információ esetén is lehetséges az elemzés.
Két dolgot nem mondanak ki. Ha ezek pozitivak, célszerű közölni, ha negatívak, titkolni. Q. e. d. a PortfoLion kiszállása nem semleges és nem pozitiv. Hogy a hír negatív-e nem tudhatom, de annak, hogy negatív nem mond ellene semmi, a másik két lehetséges változatnak van esélye. 
Én az aktív időmet is ide számítva immár negyven éve kockázatokat elemzek, a sajátomat, a másét, barátokét, ismeretlen emberekét, akik megbíztak, stb. Nyilvános társaságot vezettem, „portfolion szerüen” működtem, adományaim vonzatát (anyagi siker, veszteség, csalás) vizsgálhattam. Én nem reklámszakember vagyok (Hajrá Nutex!), hanem válságokon átvezető múltú kockázatelemző, aki a Humet/Nutex második időszakát (is) testközelből figyelhettem és voltam kénytelen figyelni. Ez az időszak igen ellenszenves a számomra. Valóban, ebben is igaza van.   
 Aggódom Önért.
Őszinte híve
NUTEX részvényesek topikja péntek, 21:29

Tisztelt Fortepan,
a probléma ebben az esetben nem az, hogy én esetleg nem ismerek egy közleményt, hanem az, hogy egy befektető – adott esetben a PortfoLion – megválik egy részvénycsomagtól. Erre vagy szerződés eladási (put) opció kényszeríti, vagy egy jövőbe tekintő döntésről van szó.
A PortfoLion üzlet (kiszállás) csak akkor értékelhető, ha az előző évek adatai és a Graboplast üzleti terve nyilvános. Tekintettel arra, hogy ez utóbbi adatok nem állnak rendelkezésre, arra (is) lehet következtetni, hogy a PortfoLion üzlet egy hitelfedezet-biztosítás volt, amelynek kötelezettje maga a Graboplast volt. Ha ez a logika igaz, akkor egy sikeres hitelügyletről van szó, aminek ezt a formáját választotta a Graboplast és az OTP.  
Egy zárt részvénytársaságnak abszolút indokolatlan saját részvényeket tartani. Ez a keveset mondó közlemény arról szól, hogy (a) a Graboplast nem fizetésképtelen és (b) a felszabadult részvények vagy a megvolt tulajdonosokhoz kerültek (c) vagy treasuryban maradt.
 Arról, hogy a beruházás magának a Graboplastnak megtérült-e, erre vonatkozóan információm nekem nincs.
 Hogy a PortfoLion-tól ki és mennyiért vásárolta meg a Graboplast részvényeket, információm nekem nincs.
Nekem mindebből az jön le, hogy a PortfoLion kiszállt, kivette a pénzét, amit betett és távozott. Ha az a beruházás, amit a Graboplast véghez vitt, látványos sikert hoz (majd), a PortfoLion inkább nem száll ki, hanem az opciót átárazza és időben kitolja. Ha nem ezt teszi (nem tette), akkor vett egy nagy levegőt, sóhajtott és nota bene: kiszállt. Elnézést, hogy ezt megelőzően nem elég részletesen, sommásan fogalmaztam.
 Őszinte híve     
NUTEX részvényesek topikja péntek, 15:33

Néhány nappal ezelőtt leírtam, hogy a Graboplastra vonatkozó számok és előrejelzések nélkül, valamint a Graboplastból való tendenciózus kiszállás (OTP, három tulaj-cég) azt vetíti előre, hogy a számok és előrejelzések negatívak – ha ugyanis pozitivak lennének, akkor miért is a kiszállás... és a Nutex a közleményében - ha a számok pozitivak lennének - minden bizonnyal a tudomásunkra hozta volna. Van tehát, ami a Grabo-üzletre vonatkozóan némi stichet áraszt.
Az osztalékfizetés önmagában roppant költséges, technikailag is, és nem beszélve az adófizetési kötelezettségekről – úgyhogy ez sem szagtalan ügylet.
Önmagában ez a két dolog (is) elgondolkodtathatott mindenkit a kamu/nem kamu vonatkozásban, hiszen az árfolyam nem emelkedett, főleg nem a saját tőke által mérhető (?) szintig. Lehet, hogy az a 35 forintos Huber féle leirat sem tökéletesen szagtalan?
Ez három dolog eddig, és bár felesleges, de ismét leírom, hogy a bizalom a cég és vezetői iránt mínusz száz, mivel az elmúlt közel másfél évtizedben a kisrészvényesei előnyére még egyetlen döntést sem hozott, üzletet nem csinált, nota bene néhány komoly büntetést (100 millió forintos is akadt) kiváltó és a befektetőket 10 milliókkal megkárosító valamint a megvolt saját tők 66%-os csorbítását okozó tranzakció akadt a Nutex történelmében. A minapi beszállásnak persze nincs nagy kockázata, mert hova essen, de….
 Őszinte hívük
HUNMINING -- a magyar bányászatért vasárnap, 14:23

Na... kialakult végre:
A Vezér ajánlata egy keletnémet márkáért egy cári orosz rubel...
HUNMINING -- a magyar bányászatért vasárnap, 14:22
A Vezér ajánlata egy keletnémet márkáért egy darab cári orosz rubel...
HUNMINING -- a magyar bányászatért vasárnap, 14:21
A Vezér ajánlata egy keletnémet márkáért egy darab cári orosz részvény...
NUTEX részvényesek topikja 2023. 01. 10. 15:08

Volt annak idején egy csodálatos humoristánk, aki konferansziéként lett ismert és ebbéli minőségében tette fel a kérdést arra a felelőtlen kijelentésre, miszerint az öregségnek is vannak szép epizódjai: … egyet mondj, kérlek, egyet mondj…
Ezek az emberek 2008. év Karácsonya óta soha, semmikor egyetlen lépést sem tettek (kis)részvényesek érdekében. Ha valaki kétkedően olvassa a fenti mondatot, a válaszom: … egyet mondj, kérlek… A jelzett dátum idején észak-amerikai vállalatok, a Reanal és ennek révén nagyértékű ingatlanok voltak az akkor még HUMET® Nyrt birtokában. Ezek mára nem a cég – immár Nutex - tulajdonai, hanem off shore cégek tulajdonában vannak, de ha nem is ott vannak, már nyomuk sincs.
A legszolidabb prezentációja ennek a 14 évnek, hogy teljességgel visszaéltek a tőzsdei közönség felületességével és nagyvonalúságával, valamint a tőzsdét felügyelő hatóságok felelőtlenségével. Megértem, hogy a tőzsdének nincs emlékezete és a kisbefektető az örök optimista, de egyrészt kötelességem, másrészt fáj annyira, hogy leírjam, hogy itt nyertes spekulációnak azért nincs esélye, mert a Nutex vezetőinek kifejezett szándéka a befektetőik kifosztása.
A fenti állítást lehet mindenféle marhasággal kontrázni, miszerint „savanyú”, meg „Ő is”, meg egyebek, de lényegében ezek a válaszok tökéletesen megalapozatlanok. Íme az elmúlt napok, amelyek egy due dilligence, egy üzleti terv, egy árfolyam közlése (mit mennyiért) nélkül telnek és amelyek során egyetlen alapos, vagy nota bene: kétséget kinyilvánító hozzászólás eddig nem került ennek a topicnak a sorai közé.
De ha már szép epizódok nincsenek is, vannak ezek: a Reanal ellopása, az Organic Mission projekt, a nagybefektető jövetele, a reálgazdaságban működő óriásvállalat akvizíciója, a beígért és közgyűlés által jóváhagyott osztalék soha ki nem fizetése, a törvény alatti létszámú igazgatótanács, no meg a képtelen szavazatelsőbbség és a mértéktelen részvényhígítás. Tisztelt Mindenki, használják a fejüket, emlékezzenek, gondolkozzanak és ha még nem függők – a Nutexet felejtsék el.
Azt, hogy ennek a gyalázatnak a szellemi vezére az én köpönyegem alól bújt ki sajnálom, ezt nem láthatta a nyugdíjba vonulásakor előre az Önök őszinte híve.            
NUTEX részvényesek topikja 2023. 01. 06. 14:08

Hát mire lett piac (Észak Amerika), gyártóbázis (Reanal), meg finanszírozás (OTP), úgy véltem ezt a történetet nem lehet elrontani és nyugdíjba mentem, 53 forintos, tíz éves lejáratú kötvényekkel. Ez mostani áron, a hígítások után nagyságrendekkel több: minimum 5.300,- forint) kötvényekkel a hátizsákomban. Úgy 55 körül tudtam aztán 2018 elején ezeket eladogatni.
Úgy tűnik, valami eltört menet közben.  
NUTEX részvényesek topikja 2023. 01. 06. 14:03
Nem. Átvilágították és - most jön a java - súlyos csend van, sehol egy pozitív információ.
NUTEX részvényesek topikja 2023. 01. 06. 14:02
A nagyrészvényeseknek talán, és néhány kisbefektetőnek is, azoknak akik határozottan és főleg szerencsés kézzel nyúlnak a papírhoz. A középtáv csüggesztő.
NUTEX részvényesek topikja 2023. 01. 06. 12:52

Sok minden idekerült, imák, fohászok, mindenféle háttérinformációk, szépen javult is az árfolyam. Megjegyzem néhány apróság hiányzott, amelyet annak idején, amikor komoly vállalatvásárlásokba mentünk bele mi komolyan vettünk és közöltünk is. Ezek közül feltűnően nem került elő a hetekben (a) egy elmúlt három évet közepesen értékelő due dilligence, (b) néhány évre előre tekintő üzleti terv, és egy két adat (c) mekkora készletleépítés, illetve (d) mekkora beruházás szükséges a Grabo esetében.  
Ezek hiányában a Grabo üzletet nem lehet igazán szépreményűnek tekinteni, hiszen az OTP Portfóló és a többségi tulaj(ok) éppen kiszállóban vannak, ez rossz jel. Felmerül ugyanis rögtön a két obligát kérdés, (a) ha a Grabo nyeresége elégséges, miért van szüksége a Grabo tulajoknak Nutex részvényre? (b) egy nem igazán lukratív Grabo vétel miatt miért emelkedne a Nutex árfolyama? További kétségek: A Grabo készítmények alapanyaga a kőolaj, aminek a beszerzése egy háborús övezetből valószínű, és a padlóbevonat sok mindenre jó, de fellendülőben lehet-e az a piac az ami ezeket a termékeket felveszi – úgy, mint irodaházak, szállodák, ipari létesítmények, stb. – egy recesszió kellős elején?
Őszinte hívük     
NUTEX részvényesek topikja 2022. 12. 26. 09:39

Nem kívánom bő lére ereszteni.
Ha valami nem igaz, vagy nem valószínű, bátran írjanak.
 A Nutex/Graboplast ügyletben
1.)    a Nutex az alapőkéje, (no meg) a tőketartaléka és az eredménytartaléka terhére alaptőkét csökkent
2.)    a Nutex alaptőkét emel, kibocsátva törzs- és nem szavazó elsőbbségi részvényeket
3.)    a Nutex a meglévő készpénzének egy részéből Graboplastot vesz  (kb.: 6%)
4.)    a Nutex a kibocsátott kétféle részvényért Graboplastot vesz (kb.: 46%)
 5.)    a Graboplastból kiszállt (két hónapja) az OTP, mint befektető
6.)    a Graboplastból most kiszáll a három másik befektető   Egy tulajdonos akkor száll ki egy üzletből, ha nem keres rajta, azaz szerinte az nem jó üzlet.  
Egy vállalkozást a tulajdonosai, a bankok és a vevői finanszíroznak. A bankokat és a vevőket a befektetők + OTP távozása okán minimális eséllyel kell figyelembe venni (nem tesznek be készpénzt) sem hitel, sem piac (készlet). 
 A jelenlegi információk szerint a Graboplast jövője egyik befektetőtársaság számára sem releváns.   Az várható, hogy az osztalékot – amiről talán döntenek – elosztja a két befektetői társaság, majd eladják az új befektetők Nutex részvényeiket a tőzsdén (hiszen kiszállóban vannak).      
NUTEX részvényesek topikja 2022. 12. 18. 23:17
A meccset néztem, sajnálom.
NUTEX részvényesek topikja 2022. 12. 02. 13:19
Szeretettel várom. Hívjon, ha a közelben van. 20/42-11-111
NUTEX részvényesek topikja 2022. 12. 02. 12:54

Kedves Posbe, egyébként játsszuk le, mi történne, ha én ma felébreszteném azok lelkiismeretét, akiket felkentek arra, hogy ezügyben példát statuáljanak (mert a statuálás, az a fontos!) és hogy a jövőben ne történjék meg ilyesmi.
Kaphatok egy levelet, miszerint „t. Civin úr, újra áttekintettük a Nutex legutóbbi 14 üzleti évét és bűnszövetségben elkövetett különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett csalás miatt feljelentést tettünk a Nutex igazgatósági tagjai ellen (IT döntések nélkül nincs közgyűlési döntés, vagy részvényesi javaslat esetén az IT-nek, ha azt károsnak véli, nyilvánosan tiltakoznia kell az előterjesztés ellen).”
Folytatva ezt a gondolatot, létezhet bíróság, amely másodfokon fejenként 200 évre elítéli ezeket az embereket, akik természetesen az okozott kár megtérítésére nem képesek (lásd pl.: Organic Mission ügyben Cserekleire kirótt 100 millió forintos PSZÁF bírság). Post festam. 
 -  
Amit tehetek kizárólag az, amint már leírtam, hogy az engem szívesen és értő módon olvasók orientálása, vállalva azt, hogy alapigazságok felismeréséig, védve az álláspontjukat, a rossz befektetésüket engem pocskondiáznak. 
 -  
Köszöni a beszélgetést az Ön őszinte h
NUTEX részvényesek topikja 2022. 12. 02. 12:28
Az talán mindenki számára alapvetés, hogy abban az esetben, ha egy cég nagytulajdonosai kiveszik a pénzüket, akkor az a cég game over... Ez megy 12 éve, kiveszik, olcsóbban, alaptőke-emeléssel visszateszik, hígítanak minden érdemi vagyonnövelés nélkül. Páran kezdik legalább a tőzsdei cégekkel kapcsolatos alapismereteket eldajátítani...
NUTEX részvényesek topikja 2022. 12. 02. 12:09

Jómagam évekig jártam el azoknál a hatóságoknál, amik ezt a nyilvánvaló lopássorozatot testközelből figyelhették. A Trianon, stb. levezetésem arról szól, hogy hazánk, honfitársaink a személyes tulajdont nemhogy nem értékeli(k), de rendszerszintűen támogatja(ák) ezek tulajdonosainak kifosztását, nota bene likvidálását (lásd: Richter úr sorsát). Ennek a nemzetünket, honfitársainkat az elmúlt 100 évben jellemző álláspontnak (a) az áldozata lehet mindenki, akit itt velem szemben érvel; (b) mivel az enyém, én már többet ezügyben nem tehetek és nem is kívánok tenni… kizárólag azokat óvom, akik képesek és szívesek engem értő módon olvasni.
---
Egyébként, kedves Posbe, ha már itt tartunk, érdemes lenne a Nutex, az értékpapírcég és a cégbíróság, vagy netán a befektető irattárakból előkeresni azokat a dokumentumokat, amelynek során a közel (akkor) 2-3 milliárdot érő Reanal többséget - amit kb.: 700 millió forintért (hétszázmillió forintért) vett meg a HUMET® Nyrt -, miképpen adták át egy HUMET International Foundation nevű Liechtenstein-beli szervezetnek 70 (hetven) millió forintért. Egyfelől erről az alapítványról sem előtte, sem azóta sem soha és senki nem hallott, másrészt ebből lett 70 milliónyi elsőbbségi részvény, amelynek mai tulajdonosairól, ezek szerepéről és hatásáról talán nem szükséges írnom.  
Őszinte híve

friss hírek További hírek