A 347 már naposon is 1 éves csúcs. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az év végi aljon mekkora forgalommal fordult, plusz márciusban már tesztelte ezt a szintet, akkor nekem az jön ki, hogy megyünk tovább, és nem egy félmilliós pakk fogja ebben megakadályozni, inkább csak szándék és infó kérdése.
egyébként én nem hiszem, hogy ők telkót manipulálták. Ahhoz szerintem ez túl kis csapat. A telkót sokkal tőkeerősebb cég manipulálja. (amennyiben az értelmetlenül kis mennyiség folyamatos berakása manipuláció egyáltalán. Szerintem az, mert az elsődleges cél nem a kereskedésen van, hanem az árnak az adott kereskedési szint alsó szélen tartása.)
érdekes, a két egymásnak ellentmondó vélemény (illetve itt nem is véleményről van szó )
"A jegybank gyakorlata hamis vagy félrevezető jelzések adására alkalmasként kezeli az ilyen típusú kereskedési technikát, mivel e tranzakciók célja jellemzően nem elsődlegesen a pénzügyi eszköz adásvételére irányuló befektetés. Az ilyen tőzsdei ügyletek - természetüknél fogva - kifejezetten alkalmasak arra, hogy egy részvény likviditása vagy a kereskedés volumene vonatkozásában a tőzsdei szereplők irányába hamis, félrevezető jelzéseket közvetítsenek. Ezek pedig a későbbi befektetési döntések meghozatala során bármely tőkepiaci szereplő által felhasználhatóvá válnak.
Az MNB honlapján elérhető ajánlás felhívja a tőkepiaci szereplők figyelmét, hogy az ilyen típusú ügyletkötések néhány kivétellel piacbefolyásolásnak minősülnek."
még a végén bekereteztetjük Matolcsy portréját és esténként áldozatot mutatunk be előtte :)
Viccet félretéve, éppen itt volt az ideje.
Én egyszer elküldtem a BÉT-nek egy olyan kereskedési nap kötéslistáját, amikor percenként néhány darabos tételt adott el a robot egész álló nap és tettetve a hülyét -ami számomra nem is annyira nehéz- azt kérdeztem, hogy mikor ér véget a demo üzem és mikor lehet valósan kereskedni a telekommal? Mert mint egy új kisbefektető, azt nem hiszem, hogy a néhány tízdarabos tétel az komoly.
Ezt a választ kaptam: (sikerült olyan időszakot találniuk, amikor tényleg volt más darabszám is)
"A BÉT-en forgalomban lévő értékpapírokban valódi kereskedés folyik. A Magyar Telekom részvények esetében a vétel-eladási ársáv igen szűk (1-2 Ft.), emellett az ajánlati könyvben jellemzően forintonként több 10000 darabbal szerepelnek vételi és eladási ajánlatok az egyes árszinteken. Mivel nagy mennyiségű vételi és eladási ajánlattal vannak jelen a résztvevők a piacon, ezért manipulációs szándékról nem beszélhetünk. A kötésnagyság természetesen 1 darabostól kezdve bármekkora lehet, az éppen aktuális piaci körülményektől és a befektetőktől függően. A múlt pénteki napon (2014. január 17.) egy 205 kötéses mintát vizsgálva 18 kötés volt 100 db. alatt, 67 kötés volt 100 db. és 1000 db. között, és 120 kötés volt 1000 db. felett. Az átlagos kötésnagyság pedig ezt a mintát vizsgálva 5573 db volt.
Amennyiben további információra lenne szüksége szívesen állunk rendelkezésére.
Üdvözlettel,
Kraxner Kata
Információs Központ
Információ Értékesítési,
PR & Kommunikációs Igazgatóság
Budapesti Értéktőzsde Zrt., a CEESEG csoport tagja
1062 Budapest, Andrássy út 93."
Mtelekom