Topikgazda: Törölt felhasználó 2002. 12. 03. 09:01

MOL: 8,748 Ft-os célárfolyam (Erste)  

Ugrás a cikkhez
Pletser Tamás, az Erste Bank részvényelemzője a MOL új stratégiájának meghirdetése, illetve a Slovnaft részesedés 67%-ra történő emelését követően kiadott értékelésében 8,748 Ft-os célárfolyam meghatározása mellett változatlanul vételre ajánlja a részvényt.

A szakértő kiemelt hangsúllyal szerepelteti értékelésében a stratégiában szereplő, organikus eredmény növelő képesség kiaknázását. Mint ismeretes a MOL éves szinten 175 m USD költségmegtakarítást kíván elérni 2005-re. A belső költség hatékonyság javításában már az elmúlt három évben is látványos eredményeket ért el a társaság.

Pletser Tamás előrejelzése alapján a MOL (jelenlegi HUF/USD árfolyam mellett) már elérheti vagy meghaladhatja az új stratégiában meghatározott 1 milliárd dolláros EBITDA-t. A 2002-es 40 mrd Ft-os előrejelzésből kiindulva a társaság a negyedik negyedévben 15 mrd Ft-os nettó veszteséget érhet el, melynek fő oka a létszámcsökkentésre megképzendő 100 millió dolláros céltartalék.

A 8,748 Ft-os célárfolyam (fair value) diszkontált cash flow modell alapján került meghatározásra (a fair value 1.5%-ot emelkedett a Slovnaft tranzakció és az új stratégia következtében).
Mutató alapú összehasonlításban; P/E-t alapul véve enyhe alulértékeltséget mutat a részvény, míg EV/EBITDA és P/Sales szinten enyhe felülértékeltség jelentkezik.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2003. 07. 17. 12:07
ÁrLEhajtás
7. pont: Tájékoztatás a hazai szénhidrogénkészlet csökkenéséről.
A MOL Rt 2002. évi Éves Jelentésének „Kiegészítő olaj- és gázipari információk a US GAAP SFAS 69-nek megfelelően (nem auditált)” című fejezete szerint, a 2001. év végi bizonyított földgáz készletből készletátértékelés miatt eltűnt 2,5 Mrd köbméter földgáz. Nem kis tétel!
Üdv. zj
Törölt felhasználó 2003. 07. 16. 19:51
Előzmény: #98  Törölt felhasználó
A tulajdonosi átrendeződések sokféleképpen alakulhatnak, és egyáltalán nem biztos, hogy a jelenlegi vezetés szimpátiájával találkoznak.
Az állami „kiszállás” nem biztos, hogy csak az oroszok fantáziáját mozgatja meg, teljesen új stratégiai befektetők is felbukkanhatnak.
Az INA üzlet értékelésekor nem csak azt kell figyelembe venni, hogy a MOL nyert, hanem az is, hogy az OMV nem. (Ezt most már a sógorok is érzik!)
Törölt felhasználó 2003. 07. 16. 18:26
A tulajdonosi struktúra "optimalizálása" (Hernáditól kölcsönzöm a kifejezést!) előtt, szerintem sem várható a 6.000 Ft-os sáv áttörése.
Az optimalizálás eszközei:
1. az Igazgatóság zártkörű tőkeemelésre való feljogosítása,
2. a sajátrészvény-állomá ny értékesítési feltételeinek az Igazgatóság által történő meghatározása
üdv. zj
Törölt felhasználó 2003. 07. 16. 14:37
Előzmény: #96  Törölt felhasználó
Kedves Jani!
Az árfolyamot természetesen nem tartósan kell befolyásolni, hanem a kibocsátásig (néhány hónap). Úgy gondolom, hogy a több mint 3 millió db-os potenciális kereslet, esetleg kiegészülve a láthatóan nyomuló „szomszéd” vásárlásaival…
Hát nem tudom! Ezt ellensúlyozni csak jó pár %-nyi pakett eladásával lehetne, de a többször megtakarított 5900-ig tartó sávban erre nem látok sok esélyt.
Technikailag pedig az árfolyam egyre jobban tapad az 1998 óta tartó óriási bázis tetejéhez, amiből egyszer csak ki kell lépni…Shortzárások, a kitörés lehetősége könnyen öngerjesztővé válhat.
Az utóbbi hozzászólásod megállapításaival túlnyomórészt egyetértek, tán még én is tudnám folytatni a sort…
De úgy érzem hogy a MOL árfolyamát még egy darabig a tulajdonosi átrendeződések, és nem a pillanatnyi fundamentumok fogják befolyásolni. Mindenki tudja, hogy a mekkora a MOL-ban a potenciál: adminisztratív döntésekkel ezresekkel dobálható a fundamentum. Tán a hatalmas bázisépítés is ennek köszönhető.
A „drága akvizíciók”… Fene tudja. Akkor Az OMV menedzsmentje is kezd hülyülni. (Túl keveset tudunk a részletekről, hogy korrekt módon ítélhessük meg az ajánlatot!)
Üdv
Törölt felhasználó 2003. 07. 16. 08:36
Kedves Broller!
Szerintem is az lenne az állam (és mindannyiunk) érdeke, hogy a maradék állami MOL részvények értékesítése előtt megfelelő árfelhajtó intézkedések eredményeképpen megszűnjön a MOL részvények alulértékeltsége.
Ez zel szemben „árLEhajtó” intézkedéseket látok:
Néhány példa:
1. A Gáztörvényt kiegészítő árrendeletek megalkotásának késleltetése (a bizonytalanság fenntartása a privatizáció előtt)
2. A MOL hazai gázkitermelésen keletkező jövedelmének Gáztörvény általi elvonása, - idei kihatás a MOL szerint: mínusz 8 mrd, - jövő évi kihatás elemzők szerint mínusz 20 mrd Ft.
3. Az üzemanyagok magas fogyasztási adótartalmán keresztül hátrányos helyzetbe hozzák a hazai üzemanyag értékesítést (5 %-os csökkenés az első félévben, benzin turizmus felerősödése).
4. Dr ága akvizíciókkal a MOL eladósodottsági mutatójának emelése.
5. Aktív pártelnök megválasztása az FB elnökének, pártközeli személyek delegálása az Igazgatóságba.
6. Hó napokkal a privatizációs pályázat kiírását megelőzően, nem publikált tulajdonosi hátterű szlovák magán társaságok 10 %-os tulajdoni hányadhoz juttatása a MOL-ban, zártkörű kibocsátás keretében, a megelőző nyilvános forgalombahozatal árfolyama (30 USD) alatti áron.
A Fórum olvasói bizonyára még tudnák folytatni a sort.
Üdv. zj
Törölt felhasználó 2003. 07. 15. 15:03
Broller és zpataki,
Csak részben tudok egyetérteni veletek.
A sajátrészvény vásárlás tartós árfolyambefolyásolás ra nem hatásos módszer.
Sajnos, a Mol még nem közölte a célt.
Az INA akvizícióra még visszatérek.
üdv. zj
Törölt felhasználó 2003. 07. 15. 12:35
Előzmény: #92  Törölt felhasználó
Tisztelt Zelena Úr!
Abban teljesen egyetértünk, hogy a MOL vezetőinek tevékenysége hagy kívánni valót maga után.
Azonban a sajátrészvény-vásárl ás nem feltétlenül ármegtartásra irányulhat csak.
A privatizáció lebonyolítására kiírt pályázatban foglaltak egyértelműen a priv. árbevétel maximalizására helyezik a hangsúlyt, vagyis a minél magasabb kibocsátási ár elérése a cél.
Az 1998. márciusi kibocsátás 6100 Ft-os ára (sőt 30$ mai árfolyamon kb. 6900 Ft) alatti értékesítés nehezen kommunikálható lépés lenne (már csak az Ön által korábban leírtak miatt is: gázüzletág kérdése stb.), az állam a Kib. Tájékoztatóban foglaltak miatt még nagyobb támadási felületet hagyna magán.
Jelen árfolyam mellett viszont felettébb nehézkes lenne e feletti árat elérni.
Az árfolyam felhajtásának talán legolcsóbb módja (természetesen csak az állam szemszögéből), ha a cég maga folytatja a vásárlásokat emelkedő árak mellett.(Figyelemmel kísérve a jelenlegi kereslet-kínálatot, talán még segítsége is lenne :) ). Természetesen az operatív (stratégiai?) döntésekbe nem szólhat bele (!?), de „súghat”. Így eme vásárlások „költségét” részben a régi, részben pedig az új (részvényt jegyző) tulajdonosok fizetik meg (utóbbiak a magasabb kibocsátási árban).
Törölt felhasználó 2003. 07. 15. 12:26
Előzmény: #92  Törölt felhasználó
Személy szerint én jónak találom az INA-ban történő részedést szerzését.
A különbség a második legjobb ajánlathoz képest 85 millió dollár. amit a MOL által pluszban kiaknázható szinergia előnyők indokolhatnak.A közép és hosszútávú hatás mindenképpen pozitív.
A teljes vételár 600-900 Ft EPS-el számolva a MOL 1-2 évi nyeresége.
De ez nem kidobott pénz, mint a gázáron keletkezett veszteség...
A hitel alacsony kamatozású, ha egy kicsit is hiszünk a forint középtávon történő erősődésében, akkor lesz még kedvezőbb is a visszafizetéskor a jelenlegi ár...
Az árral kapcsolatban nekem nagyon az az érzésem, hogy a leendő vásárlók lent akarják tartani az árfolyamot, a leendő olcsóbb bevásárlás érdekében.
Szerintem ez a nyomás csak a privatizációs ár, esetleges túljegyzés ismeretében fog oldódni.
Szerintem ez a helyzet jó alkalom a vásárlásra...
Törölt felhasználó 2003. 07. 15. 10:45
Az időzítésből úgy tűnik, hogy a MOL vezetők a részvényesi vagyon csökkenését eredményező akvizíciós döntésük kedvezőtlen piaci fogadtatásának árfolyamhatását szeretnék tompítani.
Természet esen ennek az akciónak az árát is a MOL részvényesei fizetik.
Rendkívül különös lehet a MOL 2002. aug. 2-án kelt sajátrészvény vásárlási megbízása. E megbízás alapján a MOL 5.000 Ft alatti árfolyamon nem vásárol, 5.200 Ft felett pedig vásárol.
Emlékezetem szerint (ellenőrizetlen!) a korábbi vásárlásokat más befektetési szolgáltató bonyolította.
.
Való ban 2002. aug. 2-án kelt az a megbízás, amelynek alapján 2003. július 11-én és 14-én sajátrészvényt vásároltatott a MOL???
.
Szerintem, napokon belül kiderül, hogy a sajátrészvény vásárlásokkal sikerülhet-e tartósan kivédeni a MOL-vezetés döntésének negatív piaci megítélését.
Nem mellesleg: hatékonyabb lehetett volna a sajátrészvény vásárlás, ha hagyták volna szabadon esni az árfolyamot, és csak azon a szinten kezdődik el a vásárlás, ahol már más komoly vevő is megjelenik. Az alacsonyabb szintről induló, emelkedő árfolyamok melletti vásárlással alacsonyabb átlagáron lehetett volna ugyanazon részvénymennyiséget megvásárolni.
A MOL vezetése láthatóan nem meri felvállalni saját döntésének piaci megítélését. Hernádi helyében, az adott helyzetben én felajánlanám az elnök-vezérigazgatói tisztségről való lemondásomat.
Üdv. zj
Törölt felhasználó 2003. 07. 14. 13:04
Szokatlan módon, az INA Csoport 2002. évi éves jelentése még ma sem olvasható a társaság honlapján (www.ina.hr).
A 2000. évi jelentés 86. oldalán közölt információ szerint a társaság jegyzett tőkéje eredetileg 10 millió darab, egyenként 239,1 DEM névértékű részvényből állt. A jegyzett tőkét 1995. óta Kunában (HRK) fejezik ki.
A 2001. évi jelentés szerint, 2001. dec. 31-én a 10 millió darab részvényből álló jegyzett tőke értéke 8.697 M HRK-t tett ki és megegyezett a 2000. év végi értékkel.
Valószínű, hogy a MOL a 2 és fél millió db INA részvényért (feltételezve, hogy a 2001. dec. 31-i állapot a jegyzett tőke vonatkozásában nem változott) ajánlott 505 m USD-t. Ez részvényenként 202 USD-t jelent.
Az INA nettó könyv szerinti értéke 2000. dec. 31-én 8.760 M HRK – 876 HRK/részvény – volt. (A jelenlegi 7,6 HRK/USD árfolyamon kb. 115 USD/részvény).
A tranzakciós ár megítélésénél azt is figyelembe kell venni, hogy még az INA tender kiírása előtt, 2002. március 8-án, 172 m USD összegű adóság elengedésért cserébe az INA átadta a horvát államnak a Plinacro nevű gázszállító cégét, továbbá a Janaf olajvezetékben lévő 38 %-os részesedéséből 21,37 %-ot.
.
Folytatás később.
üdv. zj
Törölt felhasználó 2003. 07. 12. 09:20
Ismert már, hogy mennyi az összegből a kp., és mennyi a részvényár a cserében?
Törölt felhasználó 2003. 07. 10. 18:19
A Slovnaft tranzakciót követően, azt hiszem, már nem okozott különösebb meglepetést az, hogy a MOL menedzsmentjén kívül nem akadt olyan vállalatvezetés, amely ilyen gavallér módon kezelte volna saját részvényesei vagyonát akkor, ha más, régióbeli társaság részvényeseitől vásárol üzletrészt.
üdv.zj
Törölt felhasználó 2003. 06. 24. 11:18
Egy hónapja Pletser Tamás (Erste) még 25 mrd-os veszteséget várt az idén, mai közlés szerint Vágó Attila 2,7 mrd-os veszteséget prognosztizál.
Jó lenne tudni ki milyen import árral, árfolyammal és értékesítési árral számolt.
Üdv. zj
Törölt felhasználó 2003. 06. 23. 13:02
zpatakihoz:
Kedves Zoli, nem hiszem, hogy megvalósítható az ötleted.
1. A hazai kitermelésből betárolt gázra is vonatkozik a többletjáradék (az értékesítéskor kell megfizetni).
2. A kitermelés felgyorsítása a kihozatal hatékonyságát rontaná, továbbá indokolatlan, egyébként fel nem merülő be- és kitárolási költségekkel párosulna.
Üdv. zj
Törölt felhasználó 2003. 06. 23. 10:39
bencze93hoz:
Valóban szembetűnő ellentmondás van a MOL Igazgatóságának gáztörvényt üdvözlő nyilatkozata és a kezdeti befektetői megítélés (5.900-ról 5.100-re esés) között.
Ugyanakkor, azt hiszem, hogy még nem beszélhetünk tartós negatív hatásról. Kérdés, hogy ezen a héten - a MOL vezetők és a kormány múlt heti nyilatkozatainak együttes hatására és a gáztörvény alaposabb tanulmányozását követően - milyen irányban változik az árfolyam.
Ne feledjük, hogy az Ápv Rt számára csak a legutóbbi, ötszörös túljegyzés mellett kialakult 30 USD feletti jegyzési áron történő forgalombahozatal lehet elfogadható. Ellenkező esetben az állami vagyon hűtlen kezelésével vádolhatnák a társaságot az adófizetők (és nem utolsó sorban az ellenzéki pártok).
A kedvezőbb befektetői megítélést segítené, ha a MOL részletes tájékoztatást tenne közzé a többletjáradék eredménykihatásairól . Ezt a Tőkepiaci törvényben előírt rendkívüli tájékoztatási kötelezettsége miatt is meg kellene tennie. Az idei 6-8 mrd Ft-os elvonásról szóló sajtónyilatkozat nem elégséges, mivel nem tér ki arra, hogy társaság éves jelentéseiben publikált bizonyított készletekből mennyi az 1998. előtti feltárású készlet.
Az árfolyamokra a bizonytalanság is kedvezőtlen hatással lehet, ezért nem érthető az Igazgatóság hallgatása.
(Az USD import árak kilenc hónapra előre ismertek, a hazai kitermelés költsége és várható mennyisége szintén. Ezért az elvonás mértéke egy évre előre megbecsülhető. Az egyetlen bizonytalansági tényező az HUF/USD árf. alakulása. Ezért a becsléshez használt árfolyamot is közzé kell tenni.)

üdv. zj
Törölt felhasználó 2003. 06. 21. 10:20
Előzmény: #84  Törölt felhasználó
Tisztelt Zelena úr !
Én mindig azt gondoltam ( naívan ),
hogy egy RT.-nak elsődleges feladata, hogy a részvényesek érdekei szerint cselekedjen és azon igyekezzen, hogy a részvény értékét egyre magasabbra segítse.A MOL-nál pontosan az ellenkezője történik.
Vajon ki az ,aki a nyertese ennek a vállalkozásnak? Talán a felső vezetés, vagy valamilyen kapcsolódó cégek, vagy talán a politika?
Valakinek biztosan nagy pénz vándorol a zsebébe.
Figyelemmel olvasom az írásait, de erre még igazán nem jöttem rá.
Tisztelettel!
Törölt felhasználó 2003. 06. 20. 18:52
Előzmény: #81  Törölt felhasználó
Tisztelt Zelena János!
A bányajáradékra lenne egy megoldás, ae elõrehozott kitermelés.
Ha tudom, hogy augusztus közepe után adóznom kell a kitermelt gáz után, akkor most megnyomom a kitermelést, betározom, majd augusztus után csak keveset termelek az év végéig.
Jövõ évtõl meg normálisan, mert akkor az új gáztörvény miatt az import gáz is nyereséges, így jobban elbírom a bányajáradékot.
Törölt felhasználó 2003. 06. 20. 15:18
Kössz a bíztatást,Laurion.
S ajnos a Slovnaft tranzakció botrányos kimenetele rontja az esélyeinket.
Egyébbk ént nem vagyok a minden áron (magas áron) történõ akvizíciók híve.
Elsõdleges szempont a részvényesi érték növelõ hatás. Az eddigi akvizíciók során mindig a felvásárolt cégek részvényesei jártak jobban. (TVK, MOL)
üdv.zj
Törölt felhasználó 2003. 06. 20. 13:52
Előzmény: #80  Törölt felhasználó
Tisztelt János!
Nagyon tanúlságosak az írásaid, véletlenül se hagyj fel velük! :)
Lenne is két kérdésem
1. Az INA privatizáció során mekkora esélyét látod, hogy a MOL kerüljön ki győztesként?
2. Van valami különleges jelentősége a horvát olajcégnek? (gazdasági, presztizs, piaci stb)
Válaszodat előre is köszönöm
Törölt felhasználó 2003. 06. 20. 13:29
Kedves Smallcap!
Sajnos továbbra sem értem, hogy jött ki a 6-8 mrd Ft többletjáradék.
Szer intetek hány köbméter gázt érint idén, vagy évente a rendelkezés?
üdv. zj

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek