Zseton

Regisztráció: 2019-02-22 14:58:59

Hozzászólások száma: 434

Utolsó hozzászólás: 2020-06-16 23:25


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5

Kedvenc topikok db Utolsó hozzászólás

20 870
hétfő, 17:15

utolsó 20 hozzászólás

Akko Invest 2020. 06. 16. 23:25
Értem amit írtok, egyet értünk abban, hogy a törvény szövegéből levezethető, hogy az eladási tranzakciókat is figyelembe kell venni, ezért is fogalmaztam úgy, hogy a jogalkotói szándék szerintem nem ez volt, de sikerült megint jó kacifántos jogi bikkfa nyelven megfogalmazni. De ok, talán eleve ez volt a cél. De ha így van, és elfogadjuk azt, hogy a kötelező vételi ajánlatnak abban a pillanatban meg kell történnie, amikor valaki átlépi a küszöböt, akkor az a kérdésem, hogy lehet eladási tranzakcióval felfelé küszöbértéket átlépni? :) 
Akko Invest 2020. 06. 14. 21:52
User01-nek nagy vonalakban igaza van, többek közt erről szól az MNB határozat is. 
Viszont szerintem a tpt. kötelező vételi ajánlati rendelkezéseit rosszul értelmezi.
Én mindig is úgy értelmeztem, és szerintem a törvényalkotói szándék is az volt, hogy a legmagasabb áron létrejött ügylet csak abban az esetben irányadó, ha vételi tranzakcióról van szó, hiszen ha valaki elad, akkor azzal azt fejezi ki, hogy neki abban az időpontban nem ér annyit az adott részvény, mint ahova a piac épp árazza.
Akko Invest 2020. 06. 10. 13:37
Pontosan értem miről beszélsz.
Rákerestem, 2007 szeptembere és 2019 januárja között 0 darab hozzászólásom volt, én nyertem! :)
Akko Invest 2020. 06. 10. 11:25

Szerintem is az egész inkább a bizalomról szól. Azt látom, hogy a fő tulajdonos mindent megtesz-e az átlátható működés érdekében, vagy azért kavar néha egy kicsit.
Ez utóbbi nagyon nem növeli a hosszú távú bizalmat.
AGY védelmében azért még annyit hozzátennék, hogy - ugyan a határozatból nem derül ki pontosan a dátum -, de szerintem ez még 2019 eleje lehetett, amikor 80% körül volt a Plotinus sajátrészvény állománya, és a tényleges tulajdoni hányada nem volt ugyan nagy AGY-nak, viszont a szavazati aránya (aminek a számításánál le kell vonni a cég saját tulajdonában lévő részvényeket) könnyen küszöbérték fölé mehetett.
Akko Invest 2020. 06. 10. 11:08
Egyébként én nem pénzbüntetést rónék ki, hanem nyilvánossá tenném az összes tranzakciójukat, lehet annak nagyobb elrettentő hatása van, mi kisbefektetők meg legalább csomót tanulhatnánk belőle. :)
Akko Invest 2020. 06. 08. 09:43
Nem ez a lényeg.
Persze, hogy egy illikvid részvény mint az AKKO (ha épp nem terelgetik nagyon) simán le tud feleződni egy világméretű pánikban. Az is elég nyilvánvaló, hogy egy részvényárfolyam szinte sose lesz azon a szinten, amit xy elemző kiszámolt az akármilyen szuper modelljével.
Itt arról ment a vita, baj-e, ha bejön a WING és 150 M db körüli lesz a részvényszám.Én adtam erre két igen konzervatív iránymutatást (értékalapon és profittermelő képesség alapon). A konzervatív megközelítés abszolút indokolt, mert még mindig rengeteg bizonytalanság van az ügylet létrejöttét illetően, de úgy se jöttek ki rossz számok.
Döntse el mindenki magának, hogy a meglévő infók alapján jó kockázat/hozamú befektetésnek tartja ezt a papírt vagy sem.
Na, mindenkinek további jó Akkódást!
Akko Invest 2020. 06. 07. 14:14
Én még mindig nem értem miért megy itt a parázás a növekvő részvényszámtól.
Ha behozzák a teljes Winget, aminek tavaly 20 Mrd-os eredménye volt, és valószínűleg szép növekedés előtt áll továbbra is, és kiszámoljuk, hogy ebből mennyi nyereség jut egy részvényre mondjuk 150 milliós részvényszámnál és veszünk egy nagyon konzervatív 10-es P/E-t... Hát én nem fogok szomorkodni az biztos.
Ja, házi feladat Jabba-nak Vaktyúknak, és a többi témával ismerkedőnek: tessék utánanézni mi az a P/E! :)
Akko Invest 2020. 06. 05. 14:54
Ilyen értelemben a "beárazás" 2019 jan. (AGY megjelenése) óta folyamatosan zajlik, mert azért csak feljött az árfolyam 100-ról 400 feletti szintekre.
Közben kerültek be ugyan újabb vagyonelemek a cégbe, de a jelenlegi hivatalos beszámolók alapján azért messze nem érne ennyit a cég.
Ebben az árfolyamban - akármennyire modizott is - nyilván benne van egy jó adag várakozás egy új erős tulaj megjelenésével kapcsolatban.
Akko Invest 2020. 06. 05. 09:25
Petihez hasonlóan én se dobáloznék mindenféle célárakkal, mert korainak tartom, túl sok a bizonytalanság.
1. Nem tudjuk biztosan, hogy jön-e a WING (bár kétségtelen, hogy sok erre utaló jel van: Dayton jelenléte, új igazgatósági tagok)
2. Ha jön is a WING, nem lehet kizárni azt sem, hogy nem a teljes céget tolják be, csak egy részét (különösebb értelmét mondjuk nem látnám, de kizárni ezt sem lehet.)
3. nem tudjuk, hogy pontosan mekkora részvényszám mellett fog mindez megtörténni
4.az időzítés is kérdéses, de az igaz, többeknek aki régóta figyeli a cég körüli történéseket annak most olyan érzése van, hogy közelítünk a végkifeljethez.
Viszont ha minden szépen és jól alakul, akkor nem kizárt, hogy előbb-utóbb 50 Mrd-ért cserébe kapunk 170 Mrd-nyi értéket (Wing saját tőkéje), ami azért nem hangzik rosszul.
Akko Invest 2020. 06. 05. 09:11

Na tegyünk akkor tisztába  pár dolgot, hogy vaktyuk is találjon szeget.1. A tőkeemelést azért emlegetik többen, mert a tavaly októberi közgyűlésen erre kapott felhatalmazást az igazgatóság (3. pont):
https://bet.hu/newkibdata/128316120/2019.10.28%20-%20Kozgyulesi%20hatarozatok.pdf
2. A határozatban benne van, hogy a 180 napos vagy 360 napos átlag közül a nagyobbik értéken történhet meg a tőkeemelés . Ha az 50 Mrd-ot elosztom 420-szal (kb most ennyi az átlagár), akkor kapok kb. 119 m db részvényt, ha ezt hozzáadjuk a meglévő 33 millióhoz, kijön a kb. 150 m db.
3. Értem, hogy ez így elsőre ilyesztőnek tűnik (most tanultam ezt a fogalmat, hogy higítás, jajaj az nagyon veszélyes!), de azt is látni kell, hogy ha jön a Wing, akkor nem csak a részvényszám nő meg, hanem brutál értéket is kap apport keretében az AKKO
4.Nettó eszközérték és egyebekre meg azért utaltam, hogy lássuk mekkora értéket is képvisel a WING, ha idejön. 
Akko Invest 2020. 06. 03. 20:57
Abban, hogy sokan rosszul használják ezeket a fogalmakat a fórumon, vagy tőzsdei berkekben, teljesen igazad van.De hidd el, több mint 20 évnyi tapasztalattal azért én eléggé képben vagyok.Éppenséggel én voltam az egyik itt a fórumon, aki felhívta anno a figyelmet, hogy az Akko kgy-i határozatában is félrevezetően használják a tőkeemelés fogalmát. Az ugyanis mindig a jegyzett tőkére vonatkozik, ezért a részvények névértékével számítandó. (Az megint más kérdés, hogy milyen árfolyamon történik, tehát milyen tényleges értéket tolnak be a cégbe.) Itt egy cikk ezzel kapcsolatban és ott a helyesbítés is:
https://www.vg.hu/penzugy/tozsde/gigaszi-tokeemeles-johet-az-akko-investnel-2-1797420/
A 300 Mrd-ot csak nagyságrendileg mondtam, 2018-ban a Wing konszolidált beszámolójában 208 Mrd-volt a befektetési ingatlanok soron, 2019-ben meg 399 Mrd.
Én is pongyolán fogalmaztam egyébként, mert az egy dolog, hogy ennyi az ingatlanok értéke a könyvekben, de részvényértékelési szempontból a nettó eszközérték ami igazán izgalmas. Ill. az ingatlanok piaci értéke lenne a legtisztább (mínusz kötelezettségek), de megmondom őszintén erről nincs up to date adatom, ha van bármi több infód róla, azt szívesen veszem/vesszük.
De az mindenesetre jól látszik, hogy a Wing több száz Mrd-os nagyságrendű cégértékével szemben  itt van a mi kis Akkonk a kb. 15 Mrd-os kapitalizációjával.
Azt azért te se gondolhatod komolyan, hogy ennyi értéket benyomnak az Akko-ba a részvényszám növelése nélkül.
Akko Invest 2020. 06. 03. 17:19
A tőkeemelést nem azért emlegetik itt többen, mert nagyon várjuk, hanem mert erre van érvényes felhatalmazása az igazgatóságnak (max. 50 Mrd értékben).
Vagyis, vélhetően a terv az, hogy jön a Wing és azon túl, hogy megszerzi a jelenlegi részvények jelentős többségét, a tőkeemelés keretében apportálja a jelenlegi eszközeit.
Tekintve, hogy az Akko jelenlegi kapitalizációja kb. 15 Mrd, a WING eszközértéke meg 300 Mrd körül van, az növekvő részvényszám szerintem teljesen érthető, mindenesetre a két érték közötti elég nagy mozgástér van, erre mondtam, hogy a tőkeemelés részletes számai alapján majd okosabbak lehetünk.
Akko Invest 2020. 06. 03. 16:41
Sajnos az elegancia az nem tőzsdei fogalom.
Nem zárom ki teljesen, hogy így lesz, ahogy írod, egy baja van csak, hogy túl szép lenne kisbefektetői szempontból. :) (És mint tudjuk, ha a befektetési döntéseinket a vágyaink alapján hozzuk meg a racionalitás helyett, annak sosincs jó vége.)
Azon múlik az egész, hogy mik a végső tulaj szándékai.
Ha hosszú távon gondolkodik és egy erős, prudens tőzsdei céget szeretne, ami aztán SZIT-té is alakul, akkor lehet az elején "elegáns" is.
Viszont ha viszonylag rövid távú exitben gondolkodik, akkor nincs mese, erős higítás lesz.
Ezen kívül a kettőnek lehet valamiféle kombinációja is.
A jó hír az, hogy bármelyik is következik be, rövid-, középtávon a papír emelkedésre van ítélve, aminek konvergálnia kell a wing valós értékéhez (feltételezve, hogy tényleg ő jön), amitől még elég messze vagyunk.
De hangsúlyozom, a leendő tőkeemelés mértéke és időzítése kulcsfontosságú lesz, ha tudunk részleteket, mehet újra a matekozás és beárazás.
Akko Invest 2020. 06. 03. 16:08
Köszi, stimmel!
A BÉT honalpjából akartam kiindulni mint legfrisebb állapot, hát nem túl friss, ami a tulajszerkezetet illeti:
https://bet.hu/oldalak/ceg_adatlap/$issuer/3368
Akko Invest 2020. 06. 03. 14:52
Igaz, köszi a kegészítést. Márpedig a Dayton már 10% felett, tehát 33% a limit.
Ezzel együtt nem emlékszem közleményre, amiben AGY 25% fölé ment volna.
Akko Invest 2020. 06. 03. 14:05
Kicsit olyan érzésem van, mintha egy két héttel későbbi közleményt tettek volna közzé idejekorán.
Mint a Tanu-ban, amikor a tárgyalás előtt Pelikán elvtárs kezébe véletlenül az ítéletet nyomják. :)
Akko Invest 2020. 06. 03. 14:02
"Az ügyletet követően Ádámosi György úr közvetett tulajdonában álló AKKO Invest Nyrt. törzsrészvényeinek összege 7.265.716 db-ra változott, így részesedése 25%-os küszöbérték alá csökkent. Az ügyletet követően Ádámosi György úr részesedése a teljes kibocsátott alaptőke és a szavazatokra feljogosító részvények 21,78%-val rendelkezik."
Megmondom őszintén, én ezt most nem vágom.
AGY mikor volt 25% felett? Erről nem kellett volna jelenteni? És ha felette volt, nem kelett volna kötelező vételi ajánlatot tennie?
Na mindegy valószínűleg kiderülnek a dolgok, úgy tűnik szépen kerekítik a sztorit.
Akko Invest 2020. 05. 12. 16:29
Még van rá bő egy nap, hogy jöjjön bejelentés, de az is igaz, azt sem lehet kizárni teljesen, hogy több tételben terítette valakiknek.
Mr. Iceberg megjelenése viszont tuti nem a tömésről szól. Igaz, hogy ezzel jó nagy korlátot állított a részvénynek, de amióta megjelent, egyértelműen vevőből is több van, ami soha nem jönne össze mezei spekikből.
Valószínűbbnek tartom, hogy egyszerűen csak a 180 napos és 360 napos átlag közelében akarják tartani az árfolyamot megfelelő forgalommal.
Akko Invest 2020. 05. 12. 13:27
Ha egyben ment el, akkor jelenteni kell, mert közel 8%-os pakk.
Valószínű, hogy az Dayton lesz, mert azzal kerek 6M db-ja lenne.
Akko Invest 2020. 05. 11. 16:55
AGY69 eladott 2.664.480 db-ot, az E-Milorg meg 2.330.667 db-ot.
A kettő együtt 4.995.147 db, ami a 33.355.200 teljes részvényszámnak a 14,97%-a.
A Daytonnak eddig pont 10%-a volt, ha mindkét pakk hozzá ment, akkor most 24,97%-a van. Max. 2 napon belül kiderül, hogy így van-e.
 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek