a tegnapi falbontó események is végképp feltették bennem a kérdést, hogy mi lesz az országgal?, mert véleményeket hallani a FIDESZ-ről, Gyurcsányról, holott a kérdés az, hogy mi lesz veled Magyarország?, erre kell a választ keresni!
Ezért voltak/vannak nonprofit társaságok is. Meg állami szabályozás. De az nem szabályozás, hogy ha esnek 40%-ot az árak, akkor nem nyúlok hozzá, mert korábban már levittem 20%-kal. Ezt kellene felfogni!
a közszolgalátás végzésével közjavakat termel semmi érdeke nincs azért profitról lemondania, hogy nekem jobb legyen ha tavaly megettem európa második legdrágább energiaárát, akkor jövőre is megfogom, a szolgáltatás minőségétől függetlenül
Soha semelyik monopólium nem csökkentette csak azért az árait, mert csökkentek a költségei. Jó nagy hülye, aki ezt bemondásra elhiszi bármelyik multinak is. Ha nincs piaci kényszer (márpedig nincs), és ha nincs állami kényszer, akkor bolond lenne.
Az "európai értékek" című politikai-gazdasági brandet képviselő csoporthoz önként, hosszú tárgyalássorozat, és egy népszavazás után csatlakoztunk, mert csatlakozni akartunk. A tárgyalássorozat/társulási szerződés igen nagy részét 1998-2002 között egy bizonyos Orbán Viktor első kormányzása alatt tárgyalták, és hagyták jóvá mindkét részről.
Sajnos ez a téma nem viseli el a politikai alapon való ítélkezést. Nem jobb vagy baloldalhoz kötött, hanem a szakmai elvek szigorú betartatásához, amiért a mindenkori kormány felel. A villamosenergia ipar privatizációjakor pl. az un "extraprofit" 8% volt! Az már más kérdés, hogy a hatóság milyen hatékonyan ellenőrizte az un "elismert költségeket". A rezsicsökkentés rossz oldalon való beavatkozás minimum.
"a rizsacsökkentés gazdaságpolitikai döntés volt. Semmi köze a diplomáciához" az viszont, hogy hogyan érinti a nyugati energetikai projekteket, és a különböző megtérüléseket az, hogy mi itt milyen energiapolitikát folytatunk az nagyon is diplomáciai kérdés de hát semmiféle uniós garancia vagy egyezmény nincs arról, hogy "az európai értékek"című politikai brandet nekünk miért is kéne kiszolgálni...
Már bocsi, de a gázáral jönni pont nem a nyugatiak seggnyalása volt, ugyanis azt keletről szerezzük be. Azóta is... . Az más kérdés, hogy kell-e ennyire támogatni.
"a monopólium árképzési sajátossága egyébként, hogy független a piaci viszonyoktól, és minden évben csak egyre magasabb" . Nem kellene akkor liberalizálni? :) Monopol helyzetben az állam van, illetve akinek átengedi a monopoliumot.
Emlékszem egy jobboldalisággal és fideszességgel nehezen vádolható epizódra a riszpekt ház című indexes műsorból, amikor 2007-8 környékén azt magyarázták, hogy miért terheli a gázártámogatás a költségvetést brutális mértékben. Hát azért, amit most is elmondtam. Mert monopólium, a rá jellemző árképzéssel. Átlagpolgárunk meg csak annyit lát belőle, hogy a szocik rágták a kefét, hogy meddig lehet gigahiányokkal és gigahitelekkel egyszerre nyalni a nyugati multik, és a szavazóik valagát.
Mi lesz veled Magyarország?