Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2024. 11. 16. 18:29
Előzmény: #8493  Láma
https://www.portfolio.hu/uzlet/20010821/hasznos-tudnivalok-az-otp-reszveny-dematerializaciorol-13391
Nem biztató.
"Az OTP április 25-i éves rendes közgyűlésén döntött részvényeinek dematerializálásáról, s a dematerializált részvények névértékének 1000 Ft-ról 100 Ft-ra történő leszállításáról. A dematerializáció technikai kivitelezésének szabályairól a bank ma adott tájékoztatást.
Eszerint a nyomdai úton előállított OTP Bank Rt. törzsrészvényeket és szavazatelsőbbségi részvényeket átalakítás céljából úgy kell benyújtani, hogy a részvény 2002 március 8-án 9 óráig a KELER Rt. értéktárában elhelyezésre kerüljön, s a részvényes rendelkezzen értékpapírszámla-szerződé ssel annál a befektetési szolgáltatónál, amelynél az OTP Bank Rt. részvényei nyilvántartását vezetik.
A részvénytulajdonosok a fizikailag birtokolt OTP Bank Rt. részvényeket üres forgatmánnyal ellátva az OTP Bank fiókjaiban 2002 március 1-jén 13 óráig nyújthatják be. Azok a részvényesek, akik nem az OTP-nél vezetik értékpapír-számlájukat, olyan időpontban kell hogy benyújtsák részvényeiket befektetési szolgáltatójukhoz, hogy az teljesíteni tudja a papírok március 8-i KELER számlára történő helyezését.
A részvényátalakítás során március 8.a fordulónap, március 11. pedig az átváltási nap, amelyen a dematerializált értékpapír keletkezik. A folyamat során minden nyomdai úton előállított és a fenti feltételek szerint átalakításra benyújtott 1000 Ft névértékű törzsrészvény helyett 10 db a fizikai részvényekkel minden szempontból azonos részvényesi jogokat biztosító dematerializált részvény fog keletkezni.
Az érvényesen be nem nyújtott részvények helyébe lépő dematerializált részvényeket a bank a BÉT-en értékesíti. Az érvényesen be nem nyújtott részvények kizárólag a pénzbeli ellenértékükre jogosítanak az érvénytelenítéstől számított 5 éven belül. A pénzbeli ellenérték a tőzsdei értékesítés megkezdését követő 60 nap alatt a társaság által értékesített részvények eladása során a társasághoz befolyt összes vételár egy értékesített részvényre eső átlaga. Az ellenérték összegéről, kifizetésének helyéről és kezdő időpontjáról az OTP Bank hirdetményt fog majd közzétenni."
berlini
berlini 2024. 11. 16. 18:23
Ez tényleg különleges!!!
Az OTP-nek van olyan igazgatója, aki az OTP részvényesekkel foglalkozik. (Kérdésekre próbál válaszolni.)
A minap volt egy beszélgetés vele a Trend FM-en. (Neve nem jut eszembe)
talán ő tud erre válaszolni.
siemens 2024. 11. 16. 17:56
Előzmény: #8491  Láma
Nincs elévülés?
Marika113
Marika113 2024. 11. 16. 17:45
Előzmény: #8496  gyula1971
Köszönjük. Ma is tanultam valamit.
gyula1971
gyula1971 2024. 11. 16. 17:41
-Ezek szerint neked 1995-ből van fizikailag otthon részvényed!
-Az osztalékokat megkapod utólag,ha az osztalékszelvények rajta vannak, csak kamatmentesen!
Először az osztalék kockákat kell levágni róla-ezt a bef szolgáltató fizeti ki-de ehhez be kell adni a részvényed- tehát már nem lesz fizikailag a kezedben!
Ha egyszerre fizetik ki a régi éveket, az osztalékadó ugyanúgy vonatkozik rá-viszont 5-évig visszamenőleg.-
Ennél régebbi osztalék ,hogy adózik azt a NAV-tudja megmondani.-
Marika113
Marika113 2024. 11. 16. 17:24
Ide meg értékpapírjoghoz értő jogász kell. 
Marika113
Marika113 2024. 11. 16. 17:23
Magyar Tőkepiacban benne volt szerintem, PSZÁF, Budapesti Árutőzsde, Bét, az akkor Keller hivatalos lapja volt. Keresd meg. :) Jó kutatást, olvasást. 2000-től 2008-ig élt a lap ebben 100% biztos vagyok.
Láma
Láma 2024. 11. 16. 17:07
Előzmény: #8492  berlini
Köszi a válaszod.
A kérdésem még bonyolultabb, mivel az 1000 Ft-os névértékű részvényről van szó, amit azóta a 100 Ft-osok váltottak fel.
Akkor jutnánk közelebb a válaszhoz, ha megtalálnánk a részvénycserére vonatkozó határozatot, amiből kiderülhetne, hogy ennyi év elteltével mi a helyzet. Sajnos én nem találtam meg ezt a határozatot, de hátha valakinek megvan. Az is tisztázandó, hogy az osztalék-igény elévül-e, és mennyi idő múlva.
berlini
berlini 2024. 11. 16. 12:27
Mennyit ér?
Jó kérdés.
Erre próbálunk több kevesebb sikerrel magunk is választ kapni
Ha a kérdés másik felét jól értettem, hogy mennyit ér egy db részvény akkor ha az összes osztalékszelvény rajta van, akkor ez csupán matematikailag lehet érdekes.
Ha egy osztalék kifizetésnél 50 milliárd az összes osztalék és azt egy 1000ft-os részvényre teszed, akkor 50 milliárdot biztosan.
és akkor tökmindegy hogy magára az ezer ft-os névértéküre megadják -e a 21 ezer ft-os tegnapi árat.
Láma
Láma 2024. 11. 16. 10:18
A kérdésem hozzátok: "Mennyit ér az OTP" 1000 Ft-os névértékű részvénye, ha rajta van az  az összes osztalékszelvény?
berlini
berlini 2024. 11. 15. 23:21
Előzmény: #8489  pundit
Az első elnöki periódusban a legdilettánsabb amerikai elnököt alakitotta.
Mintha egy amerikai komédiából sétált volna le a filmvászonról.
De a választók úgy itélték meg hogy kap még egy esélyt.
Igy meglátjuk.
Én egy csikos rabruhát szavaztam volna meg neki, de megvallom miután az elmúlt 9 napban hozott vagy 12%-ot (ez nálam több mint 10 millió) most elnézőbb vagyok. Kicsit mint anya a rosszul sikerült gyerekével.
Hülye is és rondán néz ki de a miénk. (nekünk ez jutott.)
Orbánnak kevesebb haszna lesz belőle, de az az ütődött majd később veszi észre
Trump majd felszólitja hogy válasszon Kina és az USA között.
és ha az ukránoknak és oroszoknak egyaránt cimzett béke-diktátumot az oroszok nem fogadják el, akkor Trump odaadja az ukránoknak a raktáron heverő Abrahms-okat (3000db), meg párszáz nagyhatótávolságú rakétát amivel egészen Vlagyivosztokig el lehet látni
Ugyanis Bidennel ellentétben aki folyamatosan egyeztetnie kellett a kongresszus 2 házával, Trumpnak lesz 2 év teljes mozgásszabadsága.
De ha erre kerül a sor akkor az OTP egy ideig ujra délnek fordul.
Addig is élvezzük a hátszelet.
pundit 2024. 11. 15. 21:15
Előzmény: #8488  berlini
Nekem nem szimpi trump de ha tenyleg elhozza. A beket amire szerintem keves az esely  akkor aldasom ra :-)
berlini
berlini 2024. 11. 15. 20:31
Előzmény: #8486  berlini
....hagyján a 20 ezret, de ma a 21 ezret is megütötte.
berlini
berlini 2024. 11. 12. 10:14
Előzmény: #8482  Marika113
Véletlenül sem szeretnék befektetési tanácsadást végezni.
Mindenki maga döntsön.
Én nem adom el mostanában az OTP papirjaimat az óvatosból bátrabbá váló külföldi alapoknak.
Mellesleg azok is merészebben lépnének fel, ha Magyarország, a magyar gazdasági kilátások is pozitivabbak lennének.
Itt én nagyon hiányolom a menedzsment aktivitását.
Csányi időnként nekilát a gazdaságpolitika óvatos ostorozásának. 
Felesleges.
Neki azt kellene gőzerővel a médiában sugározni, hogy az OTP már nem egy magyar nagybank, hanem egy regionális nagybank. Sorsa nem a magyar gazdaság sikereitől függ, hanem attól, hogy a régió hogyan fejlődik.
Kb 10 éve eljátszadoztam ezen a fórumon azzal a gondolattal, hogy mi lenne ha az OTP áthelyezné a székhelyét egy másik országba. (Akkoriban az EU-ban utolsóként még mindig recesszióban voltunk, de a birkák ismét megszavazták a NERt.)
Most nem mennék el idáig.
De el kellene gondolkodni azon, hogy az OTP-nek olyan nevet adjanak, ami a rágió összes nyelvén ugyanazt jelenti. 
Könnyen megjegyezhető legyen és nem szabad, hogy azt sugározza, hogy itt egy magyar bank terjeszkedik a helyi bankok rovására. (A romániai kudarcot ki kellene már értékelni végre és tanulni belőle.)
berlini
berlini 2024. 11. 12. 09:58
Előzmény: #8485  Marika113
Igen.
De ne felejtsük el, hogy tavaly ilyenkor, amikor 14 ezren ugrált az árfolyam nem számitottunk arra, hogy egy év mulva áttöri a 20 ezret.
Az idei év már most is tökéletes.
Az eredmények pedig még tovább javulnak.
Ütemesebben ha lesznek akviziciók, de akkor is ha nem.
Előbbi esetben is, de egy emelt osztalékos verzióban is számitani lehet arra, hogy még a jelenlegi piaci értékitélet mellett is (tehát fennmarad az orosz-ukrán háboró) elérjük jövő év végéig a 25 ezres árfolyamot.
Ha a háborúnak vége lesz, akkor már az idei nyereségnek is egy 40 ezres árfolyam fog megfelelni.
Marika113
Marika113 2024. 11. 12. 09:49
Előzmény: #8484  berlini
Annyit hoznak ki amit kiakarnak 4000-4100 Ft közöttire szamitok
berlini
berlini 2024. 11. 12. 09:40
Előzmény: #8483  berlini
...és ezzel pontosan 4000Ft/részvény nyereséget állitanának be. (Lenyomva a teljesithető 4200Ft alá, de tartva az éves emelkedést 3700Ft-ról 4000Ft-ra.)
Ha a piac megadja a P/E/5,5  -öt, akkor még ez a lenyomott eredmény is 22.500Ft-os részvényárfolyamot adna év végére. (Az elemzők 6 és 6,5 közötti piaci értékitélettel számolnak az utóbbi években, tehát van esély egy 5,5-ös értékre.)
berlini
berlini 2024. 11. 12. 09:36
Előzmény: #8481  Macus
Ha az USA piacok nem korrigálnak, akkor igen.
Én arra számitok, hogy az ujabb elemzések javitják a befektetői hangulatot az OTP-vel szemben.
Jelenleg az összes elemzői átlag nyereség idénre:
3583Ft/részvény
Az aktivabban elemzők átlaga (aug. 9-től): 
3740Ft/részvény
Ha megnézzük ezt a 7 elemzést, akkor az OTP táblázatában is látható hogy még ezek közül is van olyan aki erre az évre 3373Ft/részvényt vár.
Az első 3 negyedév nyeresége:
3085Ft/részvény
Nem nehéz megtippelni, hogy a 4. negyedév nem 100 milliárd Ft alatti nyereséget hoz majd.
Ha erősen túlzásba is viszik a 4. negyedéves céltartalékolást, akkor is az alábbi eredmények várhatók a 4. negyedévben:
Bevételek: 740 milliárd (alapkezelők miatt)
Költségek: 310 milliárd
Op. nyereség: 430 milliárd
céltartalék: 120 milliárd
adózott nyereség: 250 milliárd
Marika113
Marika113 2024. 11. 11. 13:28
Előzmény: #8481  Macus
Attól függ. Az látszik, hogy belföldi magánszemélyek adják, ahogyan emelkedik a részvényár húzzák ki a kezükből az rv-t a "nagyok". Szerintem kb. már "csak" 31 millió db van belföldi magánszemélyek kezében.
Macus
Macus 2024. 11. 11. 12:30
Berlini , szerinted ev vegere meglehet 21-22 k kozotti arfolyam ? 

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek