Debrecenben a fideszes polgármesterre 41e-en szavaztak. Ugyanott a Fidesz 35e szavazatot kapott az EP listára. Már most minimum 6e fideszes a tiszára voksolt, és még most jön az igazi átmozgás.
Te olyan valóságos forgatókönyvet erőltetsz, ami az összefogók számára katasztrofális eredményhez vezetett 2022-ben és még katasztrofálisabbhoz tegnap.
Egy olyan hipotetikus forgatókönyvet hajtogatsz, amit utólag úgy sem lehet bizonyítani, ráadásul mai dolgokat vetítessz vissza két-három évvel korábbi állapotra, amikor az ellenzéki közönség igencsak összefogáspárti volt. A 2021-es előválasztás során megmutatkozott, hogy kb. mennyi az a szavazótömeg, amely 2019 után még náluk maradt. Ha önállóan indultak volna, ki lettek volna átkozva a hozzájuk ideológiailag legközelebb álló választók által, mint az újabb 2/3 okozói. Azok a Jobbikosok, akik 2018 után átmentek a Fideszhez, vagy a Mihazánkhoz, nem szavaztak volna pusztán azért egy "ballibsi" tömörülésre, mert külön indul. Az MKKP-hez hasonló protest-szavazó tömeg meg a 2022-es osztogatás és háborús riogatás mellett messze nem volt még akkora, mint 2024-ben.
Persze, hogy valamit elért is a momentum. De az elért eredmény kudarc. 2 ep mandátum helyett 0. A kétfarkúaknál 0 helyett 0. A kétfarkúak ünnepelnek, mert magukhoz képest jó eredményt értek el az alacsony ligában. A momentum vezetősége lemondott, mert csúfosan kiestek a bajnokok ligájából.
Többször leírtam (talán 47-szer is), hogy a momentum külön indulva is elért volna annyi mandátumot, aminnyit Gyurcsányból kitárgyalt. A "leglogikusabb" döntés előtt te is egy logikátlan(?) döntés mellett érveltél. Most abban a kellemes helyzetben vagyunk, hogy utólag megvizsgálhatjuk, mit hozott a momentumnak az öszzefogás. Kudarcot. A vezetőség lemondott. Az ep-választások előtt arra vártunk, hogy az ellenzéki térfélen tisztuljon a kép. Azt látjuk, hogy MP lemosta a Gyurcsány nélküli ellenzéket, a gyurcsányosat megfelezte és még a fideszből is lemorzsolt két mandátumot. Tetszik nem tetszik, igazságos vagy nem igazságos: a momentum többé nem tényező. Az mszp sem. Az lmp sem. A dk valamennyire még igen, de egyre inkább elhanyagolható.
"már kiszámolták, a tegnapi eredmény átszámítva ogy választásra 135 képviselői helyet jelentene a fidesznek." Azzal a feltételezéssel, hogy a következő ogy választáson is egy olyan tisza indul, amelyikről nem lehet tudni, hogy milyen erős. De már tudjuk. tisza 1341967 szavazó 29,63% 7 mandátum a 21-ből
Persze, mert azokhoz tartozol, aki szerint azért szavaztak most kevesen a Momentumra, mert 2022-ben közösen indult a többi ellenzéki párttal. De továbbra is: ez a te érzelmileg meghatározott véleményed, miközben vannak sokkal logikusabb magyarázatok is. Egyébként is nonszensz az´rt büntetni egy pártot, mert meghozta az adott szituácóban a leglosikusabb döntést. De azt is megértem, hogy a túl fütött érzelmedbe nem akarsz logikát vinni. ès nem kell huszonharmadszpor is ugyanazt leírnod, köszi. Megértettem, hogy szerinted a Momentumnak már 2022-ben el kellett volna tünnie azzal, hogy akadályozza a kormányváltást, és osztozik a kutyákkal azon a 3%-on. OK.
Értem a döntési mögötti motivációkat. Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok. Szerintem a momentum az összefogással ellencsézte a jövőjét. De ez nem számít. A választók szerint is ellencsézte. Szerintem a momentum elnyerte a méltó büntetését és innen már nincs számára visszaút. Erőlködni persze lehet. Erősen meglepődnék, ha erre a momentum rácáfolna 2026-ban.
Egyetértek azzal, hogy a médiával jóval jobb kapcsoltot kell kialakítani, megszervezni, hogy benne legyen valaki, mert ugye akiröl nem tudnak, az nincs, amiröl nem tudnak, az nem történt meg. Ezt elb@szták sajnos. Most egy nagy dilemma, hogy van-e esély innen felépülni, és folytatni, vagy inkább nem párt fomában folytatni azokért a célokért a küzdelmet, amit a Momentum tagjai vallanak (piaci verseny, feltétlen elfogadás, teljesítményelv, stb.)
Én nem így látom. Úgy látom, hogy a momentum nem talált utat a a választói tömegekhez. Az EU-ban a két lány fantasztikus munkát végzett, de a politika nem csak ebből áll, jó értelemben vett populistának is kell lenni, botrányhősnek, közszájon forgónak, nem marginálisnak. Az egyszeri falusi nem is hallott az elmúlt években a momentumról, Fekete Győrről kb. én se évek óta. Így mégis mi a fenét akartak? Nem csak nyilatkozni kell néha a sajtónak, hanem a pletykalapok szintjén és létezni kell, tényezőnek kell maradni. Ha a momentumos lányok az utcán csókolóztak volna, vagy a playboy címlapján szerepeltek volna, vagy csak simán trágár módon elküldik a FIdeszt a halál faszára, akkor arra felkapták volna a fejüket az emberek, más út nem volt, ha nem vagy botrányhős, akkor egy Fidesz utalta médiavilágban láthatatlan maradsz.
Viszont ellentétben veled én megértettem a döntés mögötti motivációkat. Te pedig érzelmi alapon nem is akarod. De nyilván toisztában vagyok bvele, hogy ez nem fog változni, hiszen jópárszor lejátszottuk már ezt.
"Ha mindegy a választási felállás, akkor miért nem a Gyurcsány nélküli mellett döntött a momentum." - mert a Momentumnak más a véleménye, mint nekem. Mint eddig kb 47-szer leírtam, én a két lista mellett érveltem, és eröltettem...
Hogy hány ilyn szavazó volt, azt tegnap mutatta meg MP. Ha mindegy a választási felállás, akkor miért nem a Gyurcsány nélküli mellett döntött a momentum. A hatalom göbbelsi propagandáját csak segítette, hogy a momentum önként és fölöslegesen összegyurcsányozta magát. Miért húzta magára a momentum Gyurcsány elutasítottségát.
Fekete-Győr András a Momentumról: Készen állok rá, hogy megfordítsam a lefelé tartó tendenciát https://telex.hu/belfold/2024/06/10/fekete-gyor-andras-elnoki-tisztseg-momentum "Szerinte a Momentum nem lehet része a választók által leváltásra ítélt hatalmi elitnek" ______________ összefogás _______________ András! Amikor összefogtál Gyurcsányékkal, akkor éppen azzal az "elittel" (értsd: söpredékkel) fogtál össze, amelyiket a választók nemcsak leváltásra ítéltek, hanem sorozatos kétharmadokkal le is váltottak.
Magyar Péter már a pártalapításon dolgozik (TISZA)