Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 10:05

Járai: a mostani forintárfolyam nincs messze az euróbelépésitől - Surányi visszaadná a diplomáját  

Ugrás a cikkhez
Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy tegnapi konferencián úgy fogalmazott, hogy "a jelenlegi 250 körüli forint/euró árfolyam közel van ahhoz a szinthez, amelynél rögzítésre kerülhet az euró-övezetbe való belépés kapcsán." A jegybankelnök szerint "az optimális belépési árfolyam az egyensúlyi árfolyam lenne, és erre (belépési árfolyam) négy modellünk van, amelyek különböző eredményre vezetnek". "Jelenleg nem vagyunk nagyon messze az egyensúlyi árfolyamtól" - nyilatkozta Járai a Reuters beszámolója szerint.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=53847
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 05. 08. 22:59
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
Az árstabilitás, mint az MNB legfőbb célja, vitathatatlan. Ám annak mérése, időtávja, és főként az adott helyzetben a monetáris eszközök időzítése a Járai éra alatt vitatható. Szélsőségekkel rávilágítva: az EMU-ba belépett államok közül többen hatósági árak bevezetését és azok mesteséges, egy évre kiterjesztett piacidegen befagyasztásával érték el a Maastrichti kritárium teljesülését. Mi ez, ha nem rövid távú manipuláció? A paritással később jól meg is gyűlt a bajuk...
Úgy gondolom az erőltetett, idő előtti árstabilizációs eredmények gazdasági ára nem volt vállalható. Olyan rendszereket is konzerváltunk magas költségáldozatokkal (itt is fő felelősség a fiskális politikára hárul) amelyek a mai napig konckánt húzzák vissza az országot.
Törölt felhasználó 2005. 05. 08. 22:48
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
Kedves Linyi!
A pályázatoknál jobb rendszert sajnos nem találtak ki. Ez olyan mint a demokrácia. Elméletben tőkéletes, de a gyakorlatban...
Törölt felhasználó 2005. 05. 08. 22:46
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
Kedves Linyi!
Meg kell mondja, nagyon rácsodálkoztam a kölcsöntőke elleni kirohanásodnak. Egyrészt, azt gondoltam, hogy egy nálunk fejlettebb gazdasággal rendelkező országot jól ismerve írsz, másrészt azt gondoltam, hogy Széchenyi után már nem kell ennek előnyeit bemutatni. Nos úgy tűnik tévedtem. Kérlek frissítsd fel megkopott ismereteidet!
Törölt felhasználó 2005. 05. 08. 21:54
Sziasztok!
Szvsz teljesen felesleges vitába bocsátkozni.
1, Amíg nem jön egy telejsen új generáció, aki nem kifosztani, hanem gyarapítani akarja az prszgáot addig itt nem fog semmi változni
Tök 8 hogy melyik párt van éppen kormányon 4 évig, a következő időszakban úgyis amásik jön, aztán vissza az egész megint
2, Addig amíg az embereknek nem magyarázzák el pontosan, hogy mit mért kell tenni és milyen várható következményei vannak, addig minden egyes kormányban csalódni fognak
3, Ez inkább egy költöi kérdés,
Nincs pénz oktatásra, nincs pénz egészségügyre, nincs pénz semmire!!!Akkor hoyg is van az, hogy kampányra meg elverhetnek több száz milliót??
Mikro mindenki nagyon jól tudja, hogy melyik pártban kik vannak és hogy az egyik párt uygis azt mondja a másikra hoyg csunya gonosz hazudozós, a másik meg aszondja hoyg nem is mert te vagy az és azért mert blablabla
nem érzik hoyg ez már UNALMAS???
Jómagam pedig mrá látom magamelött a képet, hoyg amikro bevezetik hazánkban az eurót, akkor káosz lesz és sokan nagyon megszedik majd maguakt ezen is, mások pedig kurva nagyot buknak, persze majd akkor ia az lesz modnva, hoyghát igen ennyivel számolni kellett, de ne ezt nézzük, hanem azt hoyg végre eurónk van
Nem vagyok a bevezetés ellen, de TÁJÉKOZTATNI kell az emberek arról, hogy mi lesz, mit kell tenniük, mikor tegyék, hogy kell majd az eurót használni.
na és persze az orszgá egész területét tájékoztatni kell, lefordítva anagy gazdasági kifejezéseket a szegény kisnyugdíjasok ynelvére is, hogy Rozi néni is megértse, hogy ideje a párnából kivenni a fortinokat és bizony szépen átváltani euróra, mert különben következő karácsoynra abból már nem vezs ajándékot unokájának
Nahát ez msot kijött
sorry tudom, hoygcsak félig vág a témába, de ezt msot jól esett leírni
Üdv: Cst
Törölt felhasználó 2005. 05. 08. 21:35
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
Linyi!
1.Ha szídom az MNB-t nem jelenti azt, hogy egyetértek a kormányzattal, és fordítva.
2.A hiányt két kormány porgette fel, orbánék ügyesen, szocik idióta módon.
3.Az MNB még hiány felpörgetés előtt meglépte a kamatrés növelését.
4.Az infláció nem pörgött fel.
5.Adó emelés direkt hatása ellen a jegybankok nem szoktak védekezni, nálunk megtették. Sőt Kosztolányi szerint amikor a kormányzat adót emel, a jegybank kamatot csökkent, 80 év tapasztalata. Nem véletlen, mivel az adóemelés kereslet szükitő, rovidtávu hatása hasonló a kamatemeléshez(persz e költségvetési politika függvényében). Manapság már az olajáremelésre is gyakran hasonlóan tekintenek, nem csak inflatorikus tényezoként hanem kereslet szukito tényezoként.
6.Ha a jegybankárokat úgy itélnék meg mint egy pénztárost, Járaiék már bortonben csucsulnének.
A Járai vezette jegybank (tök mindegy ki mindenki aszisztált Neki elvtelenül) oriási károkat okozott Magyarországnak. Azt hiszem egyébként, hogy mindezt elsosorban nem politikai okbol tette, hanem puszta szakmai féltékenységből.
Üdv
Törölt felhasználó 2005. 05. 08. 20:57
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
Quanto,
nem hiszek a pályázatokban. Elméletileg persze ezek hasznos dolgok, de a gyakorlatban nem válnak be. Vettem részt mindkét tárgyban említett pályázatban és mondhatom, hogy eszméletlen felesleges költségek mellett sincs kiírtva egyikből sem a korrupció. Egyik sem segíthet az országon..
.
Ami véleményem szerint segíthet, az a tajvani adóelengedési politika a "futtatott" iparágakban. Ott sem az etika bajnokai a politikusok, náluk is eszméletlen botrányok után (az első metróvonaluk ott is 15 évig épült, és az egész várost feltúrták ezalatt; azóta 5 év alatt még négy vonal készült el) rájöttek, hogy a legkisebb költségű, legkevesebb adminisztrációval járó dolog a kiemelt iparágakban az adóelengedés. Ez persze csak a nagy cégeknek kedvez, de ez ott hazai tőkét jelent, akik belföldi bedolgozókat foglalkoztatnak, így összejön az, hogy végül is mindenki jól jár.
.
Tudom, ha a kutyagumi gyártás adóelengedéses, akkor minden számla kutyagumiról fog szólni, és hatalmasan fellendül az országos kereslet a kutyagumira. Ez ellen úgy lehet védekezni, hogy csak a kutyagumi exporttal jár az adóelengedés. Ez van Tajvanon is. Ezt ajánlom pályázat helyett.
Törölt felhasználó 2005. 05. 08. 20:43
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
Quanto,
vállalkozni kölcsöntőkéből nem szabad. Lehet, de nagyon kockázatos: a tulajdonosok teljes vagyona elveszhet, mert a bank be fogja magát biztosítani, és fedezetként elviszi a céget. Nem is baj, ha annyira magas a kamat, hogy ez triviálisan látszik.
.
Amúgy meg azért magas a kamat, mert a magyar bankok kartellbe tömörültek - csak ezzel érdekes módon a Versenyhivatal nem foglalkozik. Miért állítom ezt? Nézzed meg: a magyar gazdaság döglődik: leépítések, beruházási stoppok, csökkenő árbevételek, csökkenő nyereségek szinte minden iparágban. Kivétel: bankszektor. Miért?: óriási, 10-12%-os kamatmarzs miatt. Miért nem tör itt ki a verseny? Hát szerintem egy kartell miatt. Majd 15 év múlva kiderül: néhány éve a sógoroknál derült ki, hogy 19 éven keresztül havonta találkoztak titokban a bankvezetők, és egyeztették egymás között a kamatmarzsokat. Persze nem tudom bizonyítani, csak "érzem", hogy nálunk is valami ilyen zajlik. Persze ott is eltusolták, és itt sem lesz másként.
Törölt felhasználó 2005. 05. 08. 20:24
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
Kanyisz,
nem hiszek a közös hülyeségekben, így nem hiszek semmiféle bizottsági döntésben. Tehát nem hivatkozom arra, hogy most szinte minden tag erre az infálciót 4-4,5%-kal meghaladó kamatszintre szavazott, hiszen ez nem bizonyít semmit, ebből még az nem következik hogy ez okos döntés volt.
.
Ugyanakkor nézzed meg azt is, hogy mi pörgette fel az inflációt! Mint a történelemben mindig, most is a kormányzat! Csak ők tudnak inflációt gerjeszteni a gazdaságban bocsátott fedezetlen pénzzel (állami túlköltekezéssel). Most vesd össze az állami túlköltekezés GDP arányos mértékét az előző kormány alatt és a mostani kormánynál. Rá fogsz jönni: nem a MNB (farok) csóválja a kutyát, hanem a kormány hibás lépéseit követően van szükség követő korrekcióra: az MNB lépéshátrányban, kányszerhelyzetben lépeget, annak megfelelően, ahogy a kormány hozza rosszabb vagy jobb helyzetbe az országot költekezéssel vagy takarékossággal.
.
E nnyire egyszerű! Az MNB csak teszi a dolgát: a hibás lépések ellenére is törvény adta kötelességének megfelelően próbálja megőrizni a forint értékét. És bárkit fog még oda kinevezni Gyurcsány(i), akkor azokat is fogja kötelezni erre a törvény, és ilyen rossz helyzetben ők is magasan fogják tartani a kamatot, mert nem akarnak börtönbe kerülni.
.
Nincs más hátra, a jegybanktörvényt kellene eltörölni! Csak az a baj, hogy akkor az egész világ rajtunk röhögne! (joggal)
Törölt felhasználó 2005. 05. 07. 23:36
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
Apró tények a menyországab vezeto úton.
A "12 tag 25 bp-os kamatvágást szorgalmazott - csak egy volt "bátrabb" (2.)" c.cikk grafikonja szerint a 2002-es választások elott, a kamat 200-250 bázisponttal haldta meg az inflációt.
Azóta - a sávszél elleni támadást követo idoszakot leszámítva 400-550 bázisponttal (ha az infláciot adomentesen nézzük - ahogy illik - úgy még nagyobb a rés).
Ugyanezen idoszakban a nemzetkozi kamatok a béka segge alá csúsznak.
Ezek a tények, amelyekhez füzött véleményemet épp most töröltem ki.
Ezért csak annyit, ha megadatik bemosok Nekik és istenitoiknek egyszer.
Törölt felhasználó 2005. 05. 07. 23:23
Mostanában több a munka kevesebb a szórakás, csak olvasgatok.
Oszt elképedek azon, hogy akit a világban becsülnek azt idehaza köpködik, akit nem tartanak semmire azt idehaza mennybe emelik. Igen innen nem véletlenül menekülnek.
Magyarra fordítva dögöljön Surányi,
Éljen Járai.
Szégyeljétek magatokat.
Törölt felhasználó 2005. 05. 07. 12:25
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
Kedves quanto!
Kulcskerdesu nkre epilogiaddal foltetted az ire a pontot. Szereny tamogataskent, jelenlegi MNB-s mon politikankrol azert annyit hozzafuznek, mint irod a mostani " alacsony kulso kamatkornyezetben ", gazdasagunk leginakabb magas kamatpolitikval tud azon eszkozolni, hogy mi rank is odafigyeljenek, hogy legalabb, ha mar masert nem igen, mert kulfold szinte mindenben jobb, legalabb ezert legyunk erdemesek masok szemeben, legalabb ezzel tudjunk magunkhoz fontos ereklodoket csalogatni.Ez eleg sajnalatos valahol, valamennyire.Te, Tik , hogy latjatok ezt a dolgot ?
- A berek nem tudom mennyivel olcsobbak mint kozep-keleti rivalisainknal, pldul Romanokenal a min. ber 150%-kal, es az atlagber legalabb 100%-kal tobb mi nalunk.
- Szolgaltatas nyujtasban , megint nem tudom mennyire, s hol allunk , egy nyugatibb allamhoz kepest ( mert ez a tema azert mar nyugatibb teruletu )
- Hajdani buszke s messze hires mezogazdasagunk, sem igazan kelt fol erdeklodest kulfoldiekben.Bar spekulansok lete akar nem is csak foltetelezheto.
- Penzugyi szolgaltatas(t) is szinte a kulfoldi bankok nyujtanak, azok is nekunk, s nem annyira Mi masoknak. Jo hirnek veszem, hogy az OTP terjeszkedik.
- Asvanykincsekert nem igazan turkalhatunk a fold alatt, Erdelyunkben volt (van) ezust, arany , hegyek, erdok vizek - ezek utobbiak majd nemi idovel lesznek fontos temak. Valaki egyszer nekem azt mondta, hogy ; a rengeteg meglevo es uj es ujabb termal furdok,majd hozzak a kenyerre valot. Nna , ezt azert meg sem.
Es meg biztos van egy par, de a politikai kockazatot , azert megiscsak megemlitenem,mert az olyan tenyezo gazdasagunkban es mindennapi jo-rossz letunkben , hogy enelkul nem lehet sem lefekudni , s sem ebredni.
Vegul, de nem egyedulikent az utolso sorban , van egy MNB-nk, es magas kamatpolitikaval, amennyire teheti, folkelti az erdeklodest az irant, amit nagyon sok szektor nem tud nyujtani. Nem akarom hoskent jellemzni sem az MNB mon. politikajat, sem Jarai MNB-jet, de teny, hogy kisse tul sokat vallalva magara az MNB, szinte egyedul akarja tenni mindazt, ami nem csak az o dolga lenne, viszont amire nagyon sokan kulombozo okok miatt kevesbe kepesek tenni .
Udv ; jp
Törölt felhasználó 2005. 05. 07. 10:13
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
Kedves JP!
Elolvasna hozzászólásod mégis csak félreértést vettem észre. Bizonyára az én hibám, de a kérdés annyira összetett, hogy a fórum forma nem alkalmas az egész komplett bemutatására, csak a reflekciókra, bizonyos témák kiemelésére.
Infláció mint elsődleges ellenség: nos az MNB zászlajára kétségtelen, hogy a forint értékállóságának védelme van feltűntetve, de úgy gondolom, ez a hosszú távú értékállóságra vonatkozik, nem arra, amire most Járai úrék "lőnek". Egy alacsony külső kamatkörnyezetben, egy kitárulkozó piaci helyzetben nem a beruházásgyilkos kamatokkal kellene a pénzromlást Úniós szintre szorítanunk!
A kereskedőket pedig egyáltalán nem féltem. Sőt!
Törölt felhasználó 2005. 05. 07. 02:10
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
Kedves quanto!
.
Nem mintha kotekedni szeretnek azzal kapcsolatban amiket irsz, sot,lenyugoztel (ez egy olyan topic , ahol ezt sokan okoztak nekem) eles elemeju hozzaszolasaiddal.Sz inte nem tudok nem egyet erteni mind azzal amit irsz, sot ,az is meglehet, ha egyes velemeny nyilvanitasaidrol vissza kerdeznel engem, azt mondanad,hogy "meg sem erted".Nem egy Mozart szonata ahogy irsz, de vegig olvasva,ugy lehet erezni , hogy van eleje, es van vege.
De volna akkor is egy vagy nem ertem jol, vagy nem ertek egyet veled tema. Ugy vettem eszre , "Jarai kamatmesterkedese" es hatasai-nal, mind azok kellemtlensegek, melyek magas kamatok altal velhetoek (irasodban), pozitivan ertekeed, hogy legalabb ezalatal az inflacio meg van fogva, mondhatjuk ugy is , hogy inflacios tortenelmunkben, alaposan.Valami tores itt ugrik be koztunk. Az olcso importtal folytatod,ami nagy reszben egy eros forintnak sokat koszonhet, s ha az aru ozonlik az aruhazba mindenfele, akkor ott sulyos arverseny alakul ki, es az arak csokkennek. Ugy vettem eszre, hogy Te kedves quanto, ezt mar negativan ertekeled abbol a szempontbol ami az aruhaz, az eladok erdeke volna, hogy ugyanis minel nagyobb profit helyett ,az egyre szukebb marzs , rontja ezek "eladok", kereskedok haszonbeveteleit." Ja olcsobb az import folhasznalas", s mar a szolgaltatast is a szlovakoktol veszed ;irod - ha igy elonyos szamodra , akkor jolteszed.Na latod, azert annyira nem olcsok az arak meg igy sem. Egy kereskedo nem fogja a februarban 10 egysegen vett arujat 15 alatt adni marciusban, meg akkor sem , ha tudja, hogy amit aprilisban rak ki ugyanazt eladasra, mar marciusban azt, mondjuk 9&1/2 egysegen szerzi be , tegyuk fel koszonhetoen az erosodo forintjanak,s koszonhetoen az ottani, kulfoldi ugyancsak arversenynek ugyszinten. Ugyanis egy kereskedo - es van beloluk .... nem keves - legfobb vagya, hogy a lehetolegtobbet nyerje rajta, ha tudja. Tehat max, de max,egy arverseny fogja vele arra kesztetni,hogy 14.5-ert adja, ne adj atyam, 14-ert, es nem magatol.Legszivesebben 16-ert,meg 17-ert adna, akkor erezne jol magat.Ezt vedd abszolut kereskedoi psichologianak, ami bizonyos ertelemben egy merev adottsag, de (arversenynel mondjuk) ra lehet verni egyet, ami neki nem tettszik es faj.
Szoval, az import temanal, En ott nem ertek veled egyet,persze csak ha te is ugy erted , ahogy En ertem ; "az eros import poziciot" s ezaltal " kisebb a nettó megtérülésed, az áraid alacsonyabbak" veve negativ izunek egy kereskedo profitszerzeseben , esetleg tovabbi penzmegtakaritasa szempontjabol, hogy szerintem az arak nem igazan olcsoak. Valoban meg eri a szlovakoktol veni a szolgaltatast, valoban megeri a kornyezo orszagokban hifit, benzint , cigit - csak ezt lenyuljak a vamosok - nagyon sok minden satobbit odaatrol venni,hozni, mert az arak itt nem olcsoak. Es most itt nem erdekes, hogy szinvonal ( minosegi kulombseg) ,vagy nem szinvonal. A minosegi szinvonalak tobbszoros , azaz akar tobb 100%-os arszinvonalakkal merhetoek, es nem 20, 30,vagy akar 50 %-osnal, mint a 95-os benzin, vagy maleliszt vagy a csempeszett cigi. Ez ket kulon kategoria,de aprosokkal teli penztarcaval a zsebeben ,egy kulfoldi bevasarlo helyen,meg ekkora arszintkulombsegekne l is vasarlasi roham tor az emberre.Ugyan az a cucc, hataron errol sokkal dragabb, pedig odaat is kereskedok aruljak haszonmarzzsal.Hidd el nekem, ha nem ertelek felre, egyelore meg nem igazan kell a kereskedoket sajnalni.De sajnos , hogy paradox mod ellent is mondjak magamnak ezzel,a magas hitelek nekik ostor csapas a hatukon. Ez persze tipikusan a kutya kergeti korbe a szajaban szoritott farkat, vagy ugyan az okdol ,a kutyafarka huzza maga utan korbe a kutyat. Viszont nem ertem, egy akkora kicsi kis orszag mint magyar o. , ahol barmelyik pontjatol sincs messze egy szomszedorszag, ahonnan jo reszt mar vam mentesen lehet behozni eladasra szant dolgokat es ugyan csak kozelisegukbol adodoan, meg a szallitasi koltsegek is csokkenthetoek kulfoldon vett energia hordozoval,megis, miert ekkora a magas nyeressegvagy ? Talan psichologia, de egyszeruen talan csak az, hogy itt a kutya mar eleve fel a farkaba harapni, mert tudja hogy jon egy esetleges korbe-korbezes ?! Azert lathatjuk; a plazak, es a benne lepdesgeto cicak szama lassan de biztosan novekvoben.Itt latok bajt, nem mintha a plaza cicak rossz latvany lenne, de egy fokozodo belso fogyasztas, ami magas hitelekbol finanszirozott kinalattal, kart karba oltve - elobbi novekvo, utobbi nagyon de nagyon lassan merseklodo - aranyukban allandosult , egyuttest alkotnak, s keves , mas szektorhoz - mint export, koltsegvetes, stb ugyanezek visszacsatolva - nem igazan probalnak olajozottab egyuttmukodest vallalni, max A egyuttesunk alkalmazkodik B es C huzavonakodasahoz, de mindenki, csak ugy torodik magaval, amig azt hiszi, hogy nem lakhat jol, pedig nem hinnem, hogy korog a gyomra;Egyszeruen a szeme kivanja.
.
Valaki folkeltette bennem az afa csalasok korszeru letezeset.Aki csal, ezt ugy csinalja,csinalna normalis ertelemben veve, hogy mas elott titokban.Na most ez nem igy van,mivel azaltal, hogy az afa csalokrol tudomas van, s bizonyos jogszabalyok ezek ellen tehetetlen - kulomben nem lehetne csalassal nem csalassal kijatszani oket - olyan jogszabalyok keltkeznek, amik megprobaljak a maguk modjan a toluk kijatszott penzt visszakovetelni. Huu mi van itt.
.
Sajnos nincsen diplomam, pedig lehet most vagy maskor jol jonne, hogy a felem ropdoso paradicsomok ellen pajzskent hasznaljam. Egy diploma kemenyfedeles, igaz ?!
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 19:59
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
Egyensúlyi árfolyam: nzéhetnénk itt az inflációs különbséágeket, a vásárlóerő paritáson mért relatív árszinvonalat, módosítgathatnánk a termelékenységgel etc. de inkább nézzük meg a "pit-ben" mennyit is adnak a forintért!
Spade tökéletesen bemutatta, hogy a multi cégek világában a statisztikai külker mérlegadat fiktív, a tőkemérleg pedig rendkívül összetett (opciók, garanciák, startégiai és pénzügyi értékpapírportfoliók etc. szerepel) Még az úniós transzferek adatait is sokan megkérdőjelezik. Maradjunk csak a pit-ben. Láthatjuk, hogy a régió összes devizáját megvették a külföldiek. A fejlettebb csehek 5 éves futamidőig EURLIBOR alatt finanszíroznak, s a régiós mogul lengyelek politikai válságok és a jelentős elmaradás ellenére is kb. fele annyi prémiumot fizetnek a hasonló furmidejű állampapírok felett. Igaz a devizájuk jobban kileng a magyar forinténál. Az adósságszerkezetet megvizsgálva is kedvezőtlen képet kapunk. Ilyen mértékű jegybanki betét nincs a régióban mint nálunk. S a reálkamat is rekord. Miért nem veszik a hosszú papírokat? Ki akarna egy törékeny forintba menni, ha ott a biztosan nagy jegybanki alapkamat, melyet opcióval fedezve is meghozza a lengyel nominális hozamot? Az MNB-t pedig rendszeresen kitömik betétekkel a hosszúkba pedig csak olyan szinten mennek, ami a gyenge oldalon is megtérül. Ez így csak a külföldieknek játék. Jó ezzel nem járunk. Mi lenne, ha gyengülne? Egyrészt nagyon nehéz lenne kordában tartani ha elszabadul lefelé a forint, másrészt a hosszú felében vevőt hozna.
Az inflációs félelmekre válaszul: a gyors növekedést liberalizált piacon nehéz alacsony inflációval összehozni. Kis hazánk vásárlóereje (értsd alatta az úniós iparcikkek iránti kereslet) megközelíti a sokkal hatalmasabb Lengyelországét! Itt még volna mit visszaadni különösebb veszteség nélkül. A bérmunka versus alacsony árfolyamérzékenységű magas hozzáadott értékű munka viszonyában a szolgáltatásokat árfolyamérzéketlenne k veszik, holott ilyen kis országban már ez sem az!
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 19:22
Járai karmesterkedése: nos vállalkozásodhoz tőkére van szükséged. EU-s szinten kimagasló megtérülése van a leendő projectednek, de mire a banki forrást kitermeled a megtermelt proft javát leadtad a bankoknak. Mivel a 17% feletti kamatot és járulékos költségeit irdatlan nehéz éles import okozta helyzetben kitermelni,hát átlépsz devizára (maradjunk euro-nál) és azt tapasztalod, hogy az úniós versenytársnál rosszabb feltételekkel, hosszabb ügyintézéssel, a kamat többszöröséért kapsz tőkét. Ja, hogy alacsony az infláció hála bigott szigorű monetáris politikának, azaz a magas kamatlábaknak, nos az valóban feldob! Erősebb az import pozíciója, kisebb a nettó megtérülésed, az áraid alacsonyabbak. Ja olcsóbb az import felhasználás! Hát igen, már a szolgáltatást is a szlovákoktól veszem. Agyő növekedés, good bye egy számjegyű munkanélküliség!
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 19:12
Linyi: szerintem a gyors felzárkózás jegyében, az EU belépővel a zsebünkben vállalni kell(ett) a magasabb költségvetési hiányt. Annak koncepciótlan, pontosabban a fogyasztást felpörgető eredményeztetése, azonban ÓRIÁSI baklövés volt. Auth (Postabank) Henrik úr valóban jól olvasta a tankönyvben, hogy ha gyenge a gazdaság, azt meglódíthatod a belső fogyasztás fellendítésével, de egy ilyen nyitott, s a versenytársakhoz mérten elmaradott, megtakartásról leszoktatott gazdaságban nem szabadott volna ezt a lakosságra bízni!
A beruházások ösztönzése nagy magyarjaink nevei alatt nem tükrözte (teljesen) az úniós pályzási szellemet. Amit végrehajtottak az maga nemében nemes, ám az elvárt hatékonyságjavulás elmaradt. A "pályázás" beépülése a vállalkozások és főként az állami apanázson élődző szervezetek (önkorik, kórházak, stb. re is vonatkoztatva) gondolkodásaába rengeteg időt igényel. A mezőgazdászokról nem is beszélve. Ezt nagyon elszúrtuk!
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 19:01
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
elemes: ugye Te sem gondoltad komolyan, hogy az a jegybankelnök, aki nagy sokára megteremtette az MNB szakmai hírnevét (előtte kampányszerű leértékelések voltak jelentős kiszivárogtatás mellett, össze vissza végrehajtott államadósságkibocsát ások, ad hoc jegybanki tartalékok, ahol a jegybankárok aktívabban játszottak saját számlára.. etc..), bizalmat és kiszámítható befektetői légkört teremtett jól összehangolva a Bokors féle csomaggal (főként a csúszóleértékelést értem alatta, de a priv. bevételek tartalékolása, a tartalék menedzselése etc.)
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 17:43
Még annyi jutott eszembe, hogy az adókulcsok nőnek esztelen mértékben, a tényleges behajtás viszont akadozik. Szerintem az ÁFA folyamatos csökkenése nem a véletlen, hanem az egyre növekvő adócsalás eredmánye - az európai únió a korábbi magyarnál lazább ellenőrzési rendszere a dörzsölt magyar ÁFA csalóknak működési paradicsom.
.
Ugyana kkor az egekbe szaladó adókulcsok (és a melléjük kapott romló környezeti állami szolgáltatás infrastruktúra) könyörtelenül rombolja a magyar vállalkozásokat és teszi tönkre a tisztességes, nem adócsaló cégek növekedése útján történő kilábalás lehetőségét.
.
Azt gondolom ennek ismeretében nem túlzás, ha a szólásszabadság jegyében súlyos, sok-sok éves börtönbüntetést kérek az ezt összehozó politikusokra.
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 17:35
Előzmény: #21  elemes
Elemes,
.
annyit tennék még hozzá, hogy az osztogatott pénzek az állami alkalmazásban lévők zsebébe mentek, anélkül, hogy az államapparátusban, egészségügyben, rendőrségnél, katonaságnál, oktatásban, önkormányzatoknál ez bármiféle termelékenység növekedéssel párosult volna. Ennek épp az ellenkezője következett be: nőtt a létszám, de én nem érzem, hogy javult volna a szolgáltatás.
.
Virá goznak viszont a fogyasztási vacakokat kínáló városszéli nagyáruházak, mert az állami alkalmazásban álló embereknek többlet bére ide folyik be. Valójában ezért nő az import.
.
Az exportnak a legnagyobb része olyan termelékeny, hogy a munkabér szerepe abban elhanyagolható (itt a multikról beszélek és nem a Széles Gábor féle bérmunkáról). Magas vagy alacsony az árfolyam: számukra szinte mindegy.
.
Az igazi gond az, hogy az általad említett pénznyelőnek a magánszektor adóinak növekedését és az inflációt gondolta ki "ártunk és ormányunk", de ebből az egyik játékszerüket Járai elrontotta. A 9% körüli GDP arányos államháztartási hiány katasztrofikus hatású: még az unokáink is nyögni fogják. Réges régen összeomlott volna már a forint - Járai minden kamatmesterkedése ellenére - ha nem adósodna el ész nélkül a magyar lakosság euróban. Annak folyamatos forintra váltása tartja magas szinten a forint árfolyamot. Amint eljön a kijózanodás pillanata (amikor dobraverik tömegével a fedezetül szolgáló ingatlanokat), akkor fog összemomlani a forint - hacsak nem jön megint egy költségvetési szigorral dolgozó újabb kormányzat.
elemes
elemes 2005. 05. 06. 16:58
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
mőbius,
.
a külker egyenlegben az import és az export számszerűsítve szerepel, de egyébként még csak jellegében sem összehasonlítható a két folyamat. az exportot a magyar termelők versenyképessége és a német felvevőpiac egészségi állapota határozza meg, az importot pedig a lakosság pénztárcája.
.
a lakosságnak szétosztott pénzek, ha nem rakunk a pénzosztás mellé egy ugyanakkora kapacitású pénzfelszívó programot, nagyrészt import fogyasztási cikkekre költődnek el. ez történt 2002 őszétől, és ez rongálta a külker egyenleget meg a fizmérleget, nem az erős forint.
.
Surányi egyszer látta, hogy Bokros elinflálta az ÁHT kiadási oldalát így csökkentette a hiányt. De önálló gondolatai nemigen vannak a témában. Adja csak vissza azt a diplomát.

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek