Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 10:05

Járai: a mostani forintárfolyam nincs messze az euróbelépésitől - Surányi visszaadná a diplomáját  

Ugrás a cikkhez
Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy tegnapi konferencián úgy fogalmazott, hogy "a jelenlegi 250 körüli forint/euró árfolyam közel van ahhoz a szinthez, amelynél rögzítésre kerülhet az euró-övezetbe való belépés kapcsán." A jegybankelnök szerint "az optimális belépési árfolyam az egyensúlyi árfolyam lenne, és erre (belépési árfolyam) négy modellünk van, amelyek különböző eredményre vezetnek". "Jelenleg nem vagyunk nagyon messze az egyensúlyi árfolyamtól" - nyilatkozta Járai a Reuters beszámolója szerint.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=53847
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 05. 12. 20:12
Előzmény: #77  Törölt felhasználó
Hello kanyisz!
1. Ellentmondasz sajat magadnak: Ha a trend akkoriban csokkeno volt, az pont azt jelenti, hogy a konstans elorejelzes (ami az egyideju realkamathoz tartozo felteves) rosszabb volt, mint a lehetseges legjobb elorejelzes. Nincs tokeletes elorejelzes, de van rossz es rosszabb. Lehet valasztani.
Az, hogy az egyideju realkamat 2001-ben igen alacsony volt, csak azt mutatja, hogy az MNB az inflacio trendszeru csokkenesere szamitott.
2. Nem, pont hogy nem igazoljak: Meg a 'modositott' 2003-as cel se teljesult (a makropalya - reszben a nem vart, es a monetaris politika szamara exogen - valtozasa miatt).
Törölt felhasználó 2005. 05. 12. 19:48
Előzmény: #78  Törölt felhasználó
"igazából bármely komoly cég, vagy intézmény vezetöjének)
bármily en szidást ki kell tudnia birnia visszavágás nélkül."
Ilyen intézmények közé tartozik a kormány és a pénzügyminisztérium is?
Egyébként ne haragudj, de Surányi csekélyke töredékét nem kapta annak, amit Járai kapott. Nem is igen volt nehéz dolga. Ráadásul az ő időszakában az államháztartás rendben volt, 3% körüli hiány, mindenféle kozmetikázás nélkül, így igazán alapja sem lett volna a kormány kritizálására.
Én sajnos azt látom, hogy a jelenlegi szerencsétlenséghalm az (ami kormánynak nevezi magát) csak ilyen primitív módon bűnbakállítással tudja elterelni a figyelmet saját impotenciájáról. Nem csak Járairól van szó, ott van Polt, vagy a Rádió elnöke és még folytathatnánk a sort.
Én azt sajnálom, hogy erre még értelmes emberek is vevők.
Tudod, én úgy gondolom, ahogy a másik topicban is írtam, ha valaki megfőzte a levest, az egye is meg, és ne a másikat kezdje el mocskolni. Sajnos a kormányunktól csak a mocskolódásra telik.
Törölt felhasználó 2005. 05. 12. 19:08
Előzmény: #76  Törölt felhasználó
Szia tokos!
Egy MNB Elnöknek (de igazából bármely komoly cég, vagy intézmény vezetöjének)
bármily en szidást ki kell tudnia birnia visszavágás nélkül.
Az MNB összes dolgozójának (Elnökének is) tudnia kell, hogy egy olyan intézményben dolgozik amelyet a politikusok elöszeretettel támadnak és gyakran tesznek meg bünbaknak. Nem csak Mo.-n hanem az egész világon(talán USA kivételével). Ezért aki a támadáskor nem tudja tartani a száját és visszavág az nem való az MNB-be.
Ezt csinálta az ECB is amikor a francia és a német pénzügyminiszter Nekik esett. Egyébként az itt szídott Surányi és csapata is ezt tette.
Törölt felhasználó 2005. 05. 12. 18:57
Előzmény: #75  Törölt felhasználó
Szia szabesz!
1.Nem hiszek a jó elorejelzésben, pontosabban azok épp akkor nem müködnek amikor a leginkább kellene. A trend azonban abban az idöben csökkenö volt=indokolatlan volt a kamatemelés
2.Meggyö ztél, az elvben:) De a környezeti tényezök nem indokolták. Csökkenö infla trend, csökkenö nemzetközi kamat trend. A költségvetési hiány is max a stagnálást indokolta volna nem a kamatemelést. Az utána bekövetkezett piaci események igazolják az igazamat.
3.Jogos, storno:)
Üdv
kanyisz
Törölt felhasználó 2005. 05. 12. 12:05
Előzmény: #75  Törölt felhasználó
"az MNB-nek meg kene tanulnia hallgatni es kivarni."
Ebben bizonyára sok igazság van, tényleg sokszor jobb lett volna, ha hallgatott volna.
Másrészről viszont érdemes egy kicsit beleélni magunkat az ő helyzetükbe is. Mikor elindul egy lejárató gyűlöletkampány a kormány oldaláról, és már boldogok, boldogtalanok, féleszűek, mindenki az MNB-t szidja, még olyanok is, akiknek a négy alapművelet is nehézségeket okoz (pl a volt pénzügyminiszter). Ti mit csináltatok volna?
Azt hiszem, alapvető dolog, hogy ilyenkor az ember megvédi magát, és megmondja a bagolynak, talán mégsem a veréb fejét kellene kritizálnia.
Valahogy úgy érzem, ez a meccs úgy kezdődött, hogy az MNB visszaütött.
Törölt felhasználó 2005. 05. 12. 08:30
Előzmény: #73  Törölt felhasználó
Szia kanyisz!
.
1. Amikor realkamatot szamolsz, akkor a nominalkamatot a kotveny (vagy az adott papir) vasarlas es eladas/lejarat kozti futamidore vart inflacioval deflalod. A futamido alatti inflacio varakozasa (elorejelzese) kiszmithato pl ugy, hogy feltesszuk, hogy az inflacio a futamido alatt pont annyi lesz, mint a vasarlaskor. Ez adja az egyideju realkamatot.
Azonban ez a felteves tul eros, peldaul egy olyan valtozo inflacios kornyezetben, mint a magyarorszagi is, erosen torzitott becslest ad. Raadasul trendszeru inflacio-novekedes, vagy dezinflacio eseteben tudjuk is a torzitas iranyat. Magyarul, a vasarlaskor rendelkezesre allo inflacios idosor alapjan jobb elorejelzest tudunk adni a futamido alatti inflaciora, mint a konstans becsles, mert annal tobb info van az adatokban. Ennek a jobb elorejelzesnek -pl Retuers konszenzus- a hasznalata adja az eloretekinto realkamatot, ami tulajdonkeppen az 'igazi' realkamat.
.
2. Valoszinuleg nem fogjuk meggyozni egymast, de ez talan nem is baj, igy csaj roviden annyit, hogy egy jol mukodo IT rendszerben tulajdonkeppen maga a realkamat is 'endogen', azaz nincs egy allando erteke, amire azt lehet mondani, hogy elfogadhato. Egyszeruen van amikor a kornyezet valtozasa miatt megno a szukseges merteke - pl inflaciot novelo kockazatok (koltsegvegtes, hitelessegvesztes, olajarsokk stb.).
.
3. Az eluszott celnal a 2003-asra gondoltam, ott, ha jol emlekszem meg az ado nem jatszott be, az a 2004-es ev tortenete volt, de mondd, ha masra gondoltal.
.
4. Tokeletesen egyetertek azzal, amit a masikban irtal, hogy az MNB-nek meg kene tanulnia hallgatni es kivarni.
.
Ja, es Bill Gates ellen ctrl+c :)
Törölt felhasználó 2005. 05. 11. 23:16
Előzmény: #72  Törölt felhasználó
Abban a nemzetközi kamatkörnyezetben és trendben hibásak voltak maguk a kamatemelések is.
Egyébként erről eszembe jutott, hogy az MNB-t arra kéne leginkább megtanítani, hogy időnként (pár hónapig, évig) a legjobb dolog ha nem csinál semmit (és befogja a száját), csak jó spekulánshoz illően figyel:)
Most is ilyen idő van.
Törölt felhasználó 2005. 05. 11. 22:58
Előzmény: #71  Törölt felhasználó
Szia szabesz!
Írtam egy hosszú szöveget, hogy miért nem értek veled egyet (egyidejü kontra előretekintő), de Bill Gates törölte, most meg már nincs kedvem megismételni az egészet.
ezért röviden:
elöretekint önél is volt ugrás.
Orbánék idején az egyidejü 0 = volt azzal, hogy az újságban megjelenő KSH infla és a kamat = volt.
túl durva az 500 bázispontos növekedés az egyidejüben pár hónap alatt.
az egyidejünek van köze a várakozásokhoz.
poli tikusok joggal szidták az MNB-t,
a másik oldal is szidta volna az MNB-t hasonló szituban.
üdv
ui.: az az elúszott cél kihirdetésekor is irreális volt+annyira nem is úszott el adómentesen.
Törölt felhasználó 2005. 05. 11. 08:02
Előzmény: #71  Törölt felhasználó
Megvalami. 2002 nyaran nem maguk a kamatemelesek voltak hibasak, hanem az, hogy politikai szimpatiak altal motivaltnak tunhettek. A valasztasok elott szerintem az MT tulvagta magat, az utolso 50bp-t biztosan ki lehetett volna hagyni (de talan tobbet is), es ekkor mar az esetleges kesobbi emelesek mas szinben tunhettek volna fel.
Szoval, ha mar politikai szimpatia, akkor inkabb a tavaszi csokkenteseknel lehetett ez faktor, csokkentve az ovatossagot, de nem ismerem az akkori pontos eroviszonyokat az MT-ben.
Törölt felhasználó 2005. 05. 11. 07:20
Előzmény: #69  Törölt felhasználó
Hello kanyisz!
Az egyideju realkamat egy kozgazdasagilag tokeletesen ertelmetlen koncepcio (jellemzo, hogy a magyar szakmai kozeletben milyen kituntetett helye van). En az eloretekinto realkamatrol beszeltem, es arra az a dinamika all, amit irtam: 2002 nyaraig nem emelkedett szignifikansan, igazan magassa pedig csak 2003 vegen valt.
A 2002 nyari alapkamat-emelesekne k azert van tortenete; pusztan az, hogy nott a realkamat meg nem ok az MNB-ostorozasra. 2002 nyaran mar latszott, hogy megvaltozott a makropalya -fokent a koltsegvetes- es az addigi monetaris kondiciokkal nem teljesitheto a 2003-as inflacios cel. Minden arstabilitasi celt koveto jegybank szigoritani probal, ha inflacios nyomast eszlel a feltetelezett befolyasolt jovobeli intervallumon. Ez az inflacios celkituzeses rendszer logikaja is, amit ha nem kovet egy IT-zo jegybank, akkor elvesziti a hitelesseget. Meg igy is keveset emeltek (a cel kvazi modositasa koruli kommunikacios zavar meg mar az elojele volt a tovabbi sulyos hibaknak).
Ja, es vegul persze nem teljesult se az eredeti, se a 'modositott' 2003-as cel.
Törölt felhasználó 2005. 05. 11. 06:39
Előzmény: #69  Törölt felhasználó
Egy érdekes paradoxonra felhívnám a figyelmet.
A korábbi idöszakhoz képest alapvetö változás következett be a lakosság és a vállalatok jelentös devizális eladósodottsága miatt.
Ezért, ha a forint jelentösebben gyengülne az eröteljes közvetlen keresletszükitö hatást váltana ki (a forint törlesztési teher növekedésén keresztül, csökkentené a szabadon felhasználható jövedelmet). Tehát a forint gyengülés infláció csökkentö tényezöként (is) hatna.
Vajon melyik hatás lesz az erösebb az inflációs nyomás a termékárakon keresztül, vagy a keresletszükítés a törlesztéseken keresztül.
Azt hiszem hamarosan megtudjuk.
Törölt felhasználó 2005. 05. 11. 06:14
Előzmény: #62  Törölt felhasználó
Szia szabesz!
Ha cáfolsz legalább a saját ábráidat nézd meg jó alaposan:)
A Te ábrád ugyanazt mutatja mint a portfoliójé, az egyidejü reálkamat az egekbe ment (a Te ábrád jobb, mert látható belöle, hogy Orbánék idején az egyideju reálkamat sokáig 0 körüli. Az én általam említett 2%-t csak a választások közeledtével éri el), én erröl beszéltem.
Ha az elöre tekintö reálkamatot nézed akkor is igaz, hogy a választások után 200 bázisponttal nö, legfeljebb a politikai függöséget kérdöjelezi ez a megközelités meg, de nem nagyon.
Ha figyelembe veszed, mindez úgy következett be, hogy a május eleji 8,5%-ról julius elejér 9,5%-ra nött az alapkamat az itélet még szörnyübb.
Igazság szerint most, hogy voltál szives megmutatni ezt az ábrát, és ismét megnéztem mi is történt az alapkamattal, végiggondoltam mit tennék hasonló helyzetben politikusként.
Szidnám az MNB-t mint a bokrot, hogy indokolatlanul magasan tartja a kamatot.(És igazam lenne)
Törölt felhasználó 2005. 05. 10. 19:12
Előzmény: #66  Törölt felhasználó
Mint mondtam, szerintem maga az inflaciot targetalo rendszer megfelelo, a gondok a megvalositassal vannak, espedig ket fo teruleten: arfolyamrendszer es kommunikacio. A felelosseg a kormany, az MT, az elnok es a staff kozt megoszlik, de nem minden esetben ugyanugy.
.
Arfolyam rendszer. 2001-ben szabadon lebegore kellett volna allitani. Ekkor pl ertelemszeruen nem lett volna savszel elleni spekulacio. Paradoxan hangozhat, de nem az: a forint nem erosodott volna annyit, ha megis, csak rovidebb idore. A savszelek spekulaciot vonzanak (es inkonzisztenciat az IT-vel). A modern kozgazdasagtan kulcstemaja ez: hogyan hatnak a kulonbozo intezmenyi kornyezetek a szereplok viselkedesere. A jelen kormany keptelen ebbe belegondolni, sajnos. De a jegybank es a staff felelossege is felvetheto: talan jobban is korbenezhettek volna a nemzetkozi peldakban (Izrael pl.). Raadasul 2002 nyaran Jarai a meggondolatlan nyilatkozataival szinte kiprovokalta a kormanytol az inkonzisztencia torvenyi bebetonozasat. Ez at is vezet a masik ponthoz.
.
Kommunika cio. A jegybank az IT elso idoszakaban sikeresen elhitette magarol, hogy (1) kezben tudja tartani az arfolyamot, (2) explicit arfolyamcelja van. Ezen kivul (3) Jarai hagyta magat es a jegybankot a politikai porondra cibalni, ahol aztan annak rendje es modja szerint celtablava, mar-mar bunbakka pozicionalhatta ot a kormanyoldal.
Namost , az (1) nem igaz, a (2) egy IT rendszerben kifejezett hiba, a (3) pedig altalaban is a legrosszabb, ami egy jegybankkal tortenhet, es kenyesen kellene ugyelnie az elkerulesere. Altalaban a kommunikacio a Bank es hangsulyosan az elnok felelossege.
Jarai politikai multja meg talan elfogadhato onmagaban, de azt mar eszlelnie kellett volna, hogy a 2002-tol egyre jobban kielezodo politikai helyzetben ez a mult kockazati tenyezot jelent a Bankra. Ezert a szokasosnal is joval nagyobb ovatossag lett volna indokolt. Es foleg a kommunikacioban: tobbet hallgatni, es a politikat kerulni, kerulni. Ugy tunik, nem eszlelte.
.
Ebbol latszik, hogy a kormany szinetol fuggetlenul az MNB-nek van onnallo felelossege, hataskore, amit szamon kell kerni rajta; es vannak teruletek, ahol reszben meg van kotve a keze, nem teljes a fuggetlensege (arfolyamrendszer), tehat a kormany felelossege is felvetheto. Es vannak hibak, amiben a kormanynak van fokent felelossege (a jegybank szerepenek totalis felreertese, gazdasagpolitikai inkonzisztencia).
Törölt felhasználó 2005. 05. 10. 13:53
Előzmény: #65  Törölt felhasználó
Kedves Szabesz,
el vagyok ájulva azoktól , amit írsz.
Ezután még véletlenül sem foglak Járainak szólítani.
Törölt felhasználó 2005. 05. 10. 13:38
Előzmény: #65  Törölt felhasználó
értem érvelésed de nem (csak) Járain kell elvernia port, van monetáris tanács és staff is, és ők a sáveltolás ellenezték, de MT belement, 1 ember szavazott ellene.
sztem innen indult minden, (ja meg előtte a félrenyilatkozásokka l és bizonytalanság keltéssel), de sztem alapvetően nem elhibázott a mon pol és az infla nem 10% mint Surka idején volt.
tudod mit akart ő, egy ugyanilyen árfolyamrendszert és 9-10% egyszeri leértékelést, mert ehhez ért és ezen közgazdaságtanon szocializálódott.
az t nem bírom, hogy 1valakit istenítenek, politikai alapon legyen az bármelyik oldal is.
úgysem ők döntenek hanem a staff előterjesztése, mert sztem 3-4 értő ember t van az MTben, de ugyanaez igaz lehet minden nagy cég ITjére is....
a lecsúszás folyik, minden ktgvetésre túlra szervezésével, gazdagok elleni hangulatkeltéssel, és szociális demagógiával, amely 2001-ben kezdődött, 2002ben váltottúj sebességre.....
Törölt felhasználó 2005. 05. 10. 12:08
Előzmény: #64  Törölt felhasználó
Akarhogyis nezzuk, ez csak a kerdes egyik fele. Szerintem nem jo a kormany gazdasagpolitikaja, de ebbol meg nem kovetkezik, hogy Jarai pont azt csinalta, amit kellett volna csinalnia, vagy hogy jo jegybankelnok lenne.
Igaz, az se kovetkezik ebbol, hogy rossz elnok (mert nem ebbol kovetkezik). Sot, az se kovetkezik, hogy az MNB teljes monetaris politikaja elhibazott, aminek pont az ellenkezojet kellene csinalni. (Sot, egyebkent az se, hogy Suranyinak van _ebben_ a helyzetben igaza. De tenyleg meltatlannak erzem ot alapbol ostorozni, mert vegulis amikor o volt pozicioban, akkor jol oldotta meg azt a problemat, amivel szembesult. Mas kerdes, hogy ma mar nem erre lenne szukseg, es ezt talan o nem latja, de ezert meg nem kell mindenfelet a fejehez vagni.)
.
Jarai nem azert csinalt/mondott hulyesegeket, mert a kormany felelotlen fiskalis politikat folytat - ez csak eles helyzetet teremtett, amelyben J. megmerettetett es kevesnek talaltatott. Hanem azert, mert o ilyen, ennyit tud.
.
Valahogy ki kene mar szallni a minden-fekete-vagy-f eher torzsi mentalitasabol, mert ennek csak az orszag fokozatos, de biztos lecsuszasa lehet az eredmenye.
Törölt felhasználó 2005. 05. 10. 10:23
a kérdés ki is akarta asávot eltolni, ki kezdeményezte?
ki költekezett az országban? és az mekkora volt?
ki veszi az állampapoírokat?
men nyi most az infla?
Törölt felhasználó 2005. 05. 10. 10:15
Helló Szabesz,
Nem mindig szoktam veled egyetérteni, de ez a beírásod korrekt és szakszerű.
Jó lenne, ha mindenki elfogultság nélkül közelítené a gazdasági kérdéseket.
Törölt felhasználó 2005. 05. 10. 09:30
Előzmény: #61  Törölt felhasználó
Szia kanyisz!
.
A realkamat 2002 tavaszan inkabb stagnalt, a nyaron nott, de akkor sem kerult a korabbi atlaga fele, sot akkor meg szinkornban volt az EMBI+ felarral. Valojaban 2003 osz vegetol lett magas, de mostanra mar visszatert korabbi atlagahoz. (Lasd pl a februari MNB Inflacios Jelentes I-15 abrajat; az MNB oldalrol Excel file-ban is letoltheto.)
A 2003 januar-junius idoszakrol pedig mindenkepp meg kell emliteni, hogy majdnem vegig intervenialt a jegybank a forint mellett. Szoval csak ovatosan a monetaris kondiciok osszehasonlitasaval, plane minositesevel.
.
Az en szereny velemenyem szerint ha 2001-ben szabadon lebego arfolyamrendszert vezetnek be, _es_ Jarai nem hagy ki oly sok szep alkalmat arra, hogy hallgasson, _es_ a kesobbi kormany nem megy neki a jegybanknak, akkor ugyanezt az inflacios palyat szignifikansan alacsonyabb kamatokkal usszuk meg.
Nem ertek egyet azokkal, akik magat az arstabilitast, mint elsodleges jegybanki celt helytelenitik. Nem a rendszer alapjaival van a baj, hanem a megvalositassal, es - sajnos - fokent a szemelyekkel.
Törölt felhasználó 2005. 05. 10. 07:13
Előzmény: #52  Törölt felhasználó
A relatív (inflációhoz és nemzetközi kamatkörnyezethez mért) magas kamatszint nem 2003-tól jött, hanem 2002 tavaszától, azt csak a sávszél elleni támadás szüntette meg átmenetileg, a sáveltolás után pedig visszaállt a 2002 óta alkalmazott szintre.
Ebböl persze adódik, hogy nagy idióta volt az is aki kitalálta a sáveltolást és, hogy O is okozója volt a magas kamatszintnek. De az egyik idióta hulyesége nem menti a másikét.

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek