Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 10:05

Járai: a mostani forintárfolyam nincs messze az euróbelépésitől - Surányi visszaadná a diplomáját  

Ugrás a cikkhez
Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy tegnapi konferencián úgy fogalmazott, hogy "a jelenlegi 250 körüli forint/euró árfolyam közel van ahhoz a szinthez, amelynél rögzítésre kerülhet az euró-övezetbe való belépés kapcsán." A jegybankelnök szerint "az optimális belépési árfolyam az egyensúlyi árfolyam lenne, és erre (belépési árfolyam) négy modellünk van, amelyek különböző eredményre vezetnek". "Jelenleg nem vagyunk nagyon messze az egyensúlyi árfolyamtól" - nyilatkozta Járai a Reuters beszámolója szerint.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=53847
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 16:54
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
Amikor a pártelnökeik azt mondják...
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 16:44
Előzmény: #15  spade
de uazet amerikai, frnacia, angol és holland cégekkel, és megnézni az adóoptimalizáló és az osztalék hatást is. + menedzsment díjak.....
Nemsokárs a sok profit termelődik Szloávkiában is.....
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 15:31
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
Azt nem tudom, te milyen kozgaz konyveket dobtal el, de a mainstream modellekben a realarfolyam jatssza a kiegyenlito szerepet. (A jegybankok meg elsodlegesen az arstabilitasra koncentralnak.) Az viszont igaz, hogy Jarai sajnos tul sokat beszel, ezt a legutobbi nyilatkozatat is nyugodtan kihagyhatta volna.
Ja igen, vilagositson mar fel valaki -nem vagyok eleg muvelt-, mikor mesterseges es mikor nem az az alapkamat egy szeles savban lebego arfolyammal fuszerezett IT rezsim eseteben. Csak mert ugy tunik, ez egyeseknek nagyon egyertelmu.
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 14:47
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
Nehogy túl modernek legyünk, mert vannak fogalmak, melyek a " modern "emberek kedvéért sem évülnek el.
Ha az én fizetésem dinamikusan nő, de a fogyasztásom méginkább szárnyal , átmenetileg ugyan kezelhető, de minden határon túl nem mehet.
Mi már a hiteleket igencsak igénybe vettük, amit lehetett privatizáltunk.
Tehá t az eldobásra javasolt közgáz könyveket elő kell keresni, mégha úgy tűnik is, hogy ez a költekező életmód örökké tarthat.
Örökké fenntartható a hiány, a pazarló költségvetés?
Biztos , hogy a magas reálkamattal tartósan gátolnunk kell a piac értékítéletét a HUF árf. vonatkozásában?
Tudo m ezek egyesek számára igen maradi gondolatok.
Attól, hogy a magánszférában is egy jelentős réteg eszetlenül eladösodott, még nem biztos, hoigy a modernségük ésszerű is.
Én személy szerint csak a megtermelt jövedelmemet költöm el, és befektetek, hogy másoknak legyen módjuk eladósodni.
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 14:26
Előzmény: #14  opposition2002
Járaival nekem az a fő gondom, hogy jegybankárként úgy viselkedik mint egy média sztár.Ha kell, ha nem dumál!A jegybankárok álltalában hallgatnak mint a csuka és ha megszólalnak minden szavukat mérlegelik mert tudják, hogy egy szónak is milyen hatása lehet(lsd. Greenspan legutóbb), de nem úgy Járai ő egy karakán f@sza gyerek aki bármikor,bárkinek(ki véve elvbarátait)bármit megmond.A következményeket meg majd fizetjük mi.Ráadásul nehéz lenne tagadnia a politikai célzatosságot némely megnyilvánulásában.
spade 2005. 05. 06. 14:16
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
Szerintem is Surányi és szemlélete felett már rég eljárt az idő...
Eleve is micsoda képtelenség csak az export import arányt nézni amikor a tökemozgások alapvetően befolyásolják az összképet.
Majdnem azt mondom hogy manapság a taransznacionális vállalatok nagy jelenléte miatt az export és import önmagában nem mond semmit. Hogy miért ? a csodaszó pl. a belső elszámolóár...ami ugye az adóoptimalizálás (adóelkerülés) egyik formája..
Gondolatéb resztőnek ajánlom az Audi magyarországi profitját és mondjuk a német profitját megnézni...
Ha itt akarják lecsapatni a profitot akkor baromira nöni fog az export és a termelékenység, ha meg ki akarják vinni persze nem leadózva osztalékként akkor éppen forditva...
Sokkal fontosabb tehát a vásárlóerő paritást nézni, mert ha nem ez történik az EMU-ba belépve nem tudjuk tartani az inflációt és azért majd jó pics@n rugnak...
opposition2002 2005. 05. 06. 14:04
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
Egy dolgot nem értek Surányi véleményében: a cikk szerint azt mondja, hogy olyan árfolyam kellene, ami '95 és 2000 között volt. Nos, ebben az időszakban a HUF/EUR úgy 138 és 264 között mozgott (leérékelődött), nos, most is itt van az árfolyam (lehet persze, hogy reál effektív árfolyamra gondolt, de akkor meg miért nem adott meg konkrét számot?)
Egyébként azt tartom elszomorítónak, hogy szakemberek véleménye attól változik meg, hogy éppen poziban ülnek-e, vagy sem (maga Surányi javasolta először még 2000 őszén a sávszélesítést, amiről mindenki tudta, hogy felértékelődéshez fog vezetni - most meg ő kritzálja legjobban az árfolyamot. Két-három éve az volt a baja, hogy Járai miért hajtott végre a választások előtt nyolc kamatcsökkentést, most meg ő követeli ugyanezt.
És még valamit: Surányinak "mázlija" volt: 95-98 között a Horn kormány fojtatott szigorú fiskális politikát, 98-2001 között pedig az Orbán kormány (6 év hivatali idő szigorú fiskális politikával egy kedvező külső tényező (adottság). Járai 2001-ben került az MNB élére, amikor ketzdett felpuhulni a költségvetés, és azóta is igen laza. A Medgyessy kormány meg elkezdte szüntelenül támadni a jegybankot, aminek 2003-ban három forintválság lett a következménye. Ebben a helyzetben még Greenspan sem tudna mit csinálni...
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 13:46
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Hm előnyök-hátrányok egy újabb érdekes kérdés, csak van egy változó itt is, milyen gazdasági ciklus van, mert amikor valami előny az később hátránnyá válik.
Pl. nem véletlen volt erős a dollár amikor erősnek kellett lennie és nem véletlen gyendül amikor gyengének kell lennie.
A export-import szaldó sem támpont: Tegyük fel idetelepül pár nagy cég és mindent külföldről hoz. Megveszi a gépeket, az alapanyagot stb. Az első pár évben eléggé negatív a szaldó, ami természetesen pozitívba kerül, mihelyst beindul a termelés, csakhogy itt már évtizedes dolgokról beszélünk, mivel nem egyszerre fog betelepülni mindenki.
A hiányt a pártok kormányai együtt hozták össze, vélhetően anticiklus politika eredményeként. Ez talán részben eredményes is volt.
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 12:15
Előzmény: #10  elemes
Kedves elemes bácsi, hallott már a szaldó fogalmáról? Inkább az export-import egyenleget elemessük!
Mikor lesz a diplomavisszadó ünnepség?
Szertenék én is elmenni, de inkább nézőként. Bár, ha egyet visszadok, még marad elég. Manapság nem sokat ér a diploma. a diploma gyárakban igen sok a selejt.
Én a józan paraszti ésszel gondolkodókat többre értékelem, mint a nagyképű diplomásokat.
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 12:07
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
tévedés, én az elinfláló / leértékelő politikát nem tartom ma már hasznosnak, ami 95-97ben működött, de 2000-01ben már beragadt miatta is az infla.
a magas kamatszint pedig a sáveltolás és a cezaromán államháztatrtás eredménye...
unom a Járaizást ő is hibázott, de mOn Tanács van, staff és Surányi nem isten....
staff nem esik hasra egyikőjükm előtt sem.....
elemes
elemes 2005. 05. 06. 12:06
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
"Tartós felértékelődés szerény termelékenység növekedés mellett???"
.
Bizto s, hogy szerény az a termelékenység-növek edés? Az exportértékesítés ilyen árfolyam mellett is szépen bővül.
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 11:56
Előzmény: #8  elemes
Lehet , hogy ez nem is egyszerűen előnyök és hátrányok kérdése.
A FENNTARTHATÓSÁGOT kell megvizsgálni.
Tartós felértékelődés szerény termelékenység növekedés mellett???
Az nem előnyös, ha a benzinért 230Ft-ot fizetek, előnyösebb lenne pl. 180Ft,
de az álnok benzinkutasok nem adják.
elemes
elemes 2005. 05. 06. 11:50
quanto,
.
"Az előnyök-hátrányok összevetése, mérlegelése az értelmes vita tárgya."
.
itt a nagyszerű alkalom, vessük össze.
.
az érdekesség kedvéért te próbáld meg a gyenge (~280 HUF/EUR) hátrányait és az erős (~250 HUF/EUR) előnyeit felsorolni, én meg fordítva.
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 11:47
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Kedves clockworkorange,
én a helyedben előkészíteném a diplomámat egy visszadás esetére.
Vigyél még egy diplomát magaddal, pl járaiét.
Azért írok én is hülyeségeket, mert a vitát kezdeményezve (korábban)eszméletle n és tényeket semmibevevő demagógiába ütköztem ebben a témában.
Egyébként ne legyen sértődés.
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 11:28
quanto!
Én hónapok óta olvasom nagy élvezettel clockworkorange hozzászólásait. Remélem nem fog szívrohamot kapni egyszer valamelyik hozzászólásának beírása közben... :)
Néha nekem is eszembe jutott, hogy reagáljak rá valamit, de szerintem tök felesleges... a stílusból látszik.
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 11:20
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Valóban, a gyengébb árfolyamnak számos hátránya van. Az előnyök-hátrányok összevetése, mérlegelése az értelmes vita tárgya.
A politikailag túlfűtött hozzászóló azonban Surányi szakmaiságát kérdőjelezte meg!?! Ráadásul a 95-99 között alkalmazott árfolyammechanizmus alapját meg nem értve történt eme kirohanás, minden szakmaiságot nélkülözve.
Tovább tekintve a Surányi -Járai vita tárgyára, ami az EMU-be majd bekerülő paritásról szól, s peremfeltételként a 2010-es csatalkozás szerepel, nos fel kell tennünk a kérdést, hogy a magas kamatszinttel életben tartott árfolyam mennyire tekinthető mesterségesnek, vagy mondhatju-e rá, hogy más tényezőket tekintve ez az egyensúlyi.
Mellesle g a 30Ft-al gyengébb forintárfolyam nem 100Ft-al növeli az üzemanyagok árát.
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 10:58
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Szakmai szempontból rendkívül érdekes a téma. Mindenki azt mondja, hogy az erős forint segíti az importot és rontja az exportot. Ez valóban így is lehet, de mi van akkor, ha az importban az alapanyagag részaránya magas az exportban pedig az ebből készült termékek vannak. Így azért már érdekesebb a kérdés. Csak abba kell beledondolni, hogy 280-as árfolyamnál kb. 350 Ft lenne a benzin, aminek igencsak lenne növekedéscsökkentő hatása. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy az import és az export összetételének ismerete nélkül felesleges nyilatkozni az ügyben.
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 10:47
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Kár, hogy izomból nyomod clockworkorange ezt a témát! Ide gógyi kell! Saját szegénységi bizonyítványod állítottad ki. Ez nem olyan téma, mint a foci, ahol mindenki hozzáértő és mindenki más hibás a sikertelenségért!
Ne m mellesleg: Surányi elismert jegybankelnök volt egy krízishelyzetben, míg Járairól ez nem mondható el. Remek szakember, csak más területen.
Ha véleményt alkotsz, előtte ismerd meg a témát!
Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 10:37
Előzmény: #1  portfolio
Surányi papa megállt a leértékelős dolgoknál úgy 95-99 között, azóta szegény nincs igazán képben, megya demagóg leértékelős rizsa.....
támogatva ártunk és ormányunk által.
politikai szálláscsináló!!!!!

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek