Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 05. 06. 10:05

Járai: a mostani forintárfolyam nincs messze az euróbelépésitől - Surányi visszaadná a diplomáját  

Ugrás a cikkhez
Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy tegnapi konferencián úgy fogalmazott, hogy "a jelenlegi 250 körüli forint/euró árfolyam közel van ahhoz a szinthez, amelynél rögzítésre kerülhet az euró-övezetbe való belépés kapcsán." A jegybankelnök szerint "az optimális belépési árfolyam az egyensúlyi árfolyam lenne, és erre (belépési árfolyam) négy modellünk van, amelyek különböző eredményre vezetnek". "Jelenleg nem vagyunk nagyon messze az egyensúlyi árfolyamtól" - nyilatkozta Járai a Reuters beszámolója szerint.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=53847
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 05. 10. 07:06
Előzmény: #53  Törölt felhasználó
elég azoknak:)
Törölt felhasználó 2005. 05. 10. 07:05
Előzmény: #41  Törölt felhasználó
Linyi!
Pont azt irtam zárojelbe, hogy az adó keresletszüktése a koltsegvetesi politika függvénye. De önmagában maga az adóemelés a szereplök vásárlóerejét csökkenti.
A lényeg itt az, hogy a monpolnak nincs dolga az adóemelés miatt kimutatott inflációval, csak az estleges továbbgyürüzéssel.
Törölt felhasználó 2005. 05. 09. 21:12
Előzmény: #56  Törölt felhasználó
Quanto,
nem tehetek róla, de olyan déja vu érzésem van, amikor Téged olvaslak. A 70-es, 80-as években is folyton azt hallottam, hogy nem gond az államadósság, mert a pénzt okosan beruházásokra költve majd milyen jó lesz nekünk. Azután kiderült, hogy az adósságcsinálással nyert pénz nagy része fogyasztásra ment el, ami meg beruházásra, az felesleges, gazdaságtalan volt. Egyetlen dolog maradt meg: a visszafizetendő kölcsön.
.
Nem hiszek semmiféle állami értelemben: olyan vad érdekek cincálják ezerfelé a politikát, hogy nálunk szinte csak a véletlen műve, ha valami állami pénz értelmes beruházásba kerül. Jobb nem eladósodni és a nem annyira képzett, de legalább a saját zsebe miatt óvatos magászektorra bízni a beruházásokat (kivétel az infrastruktúra, de ebben is létezhet PPP - bár nálunk még ezt is képesek elrontani).
.
Persze , hogy a külföldi lelkesen finanszírozza az államadósságot: egy egész ország adófizetőképessége mögötte a fedezet. Kockázat meg csak az árfolyamon van. De mit csinál a finanszírozó, ha állandóan azt hallja, hogy egy kormány az egész nemzete ellenében inflációt óhajt csinálni? Hát rövidíti a futamidőt, mert ezek a marhák még tényéeg megcsinálják az elképzelhetetlent!
.
Nem hiszek abban, hogy olcsóbb forint mellett versenyképesebb lenne az exportunk. Ez csak rövidtávú, néhány hónapos hatás lenne - ahogy azt a világban már annyiszor megfigyelhettük. Ám nálunk még ez a hatás is kicsi lenne, mert az export legnagyobb részét nem a hazai vállalkozások közé jól beépült hazai tőkések, hanem az ideiglenesen hazánkban állomásozó multinacionális cégek adják, akiknek a magyar bérköltség a legkisebb tételük a költségeik között.
.
Quanto, ne haragudj, de olyan rossz tankönyvszagú, HVG-ízű amit mondasz. Én ezekkel szemben az önálló gondolkodást részesítem előnyben.
Törölt felhasználó 2005. 05. 09. 19:59
Előzmény: #55  Törölt felhasználó
"ami mögött a mesterséges árfolyam sejlik fel!"
Vagy a bizonytalanság...
Törölt felhasználó 2005. 05. 09. 19:47
Előzmény: #54  Törölt felhasználó
Az átalakuló, s egyben gyorsan fejlődni-felzárkózni akaró gazdaság egy EU-s tagsággal maga mögött amennyiben beruházásokra, hatékonyan költi el az adósságát, nos abban az esetben felvállalhatja a Maastrichti kritériumként definiált 3%-os költségvetési hiányt.
Szerintem ezt Járai úrék is mérlegelték (lásd pénzügyminisztersége alatt tett kijelentései), azonban a mielőbbi EMU tagság elérése miatt (belpolitika félretéve)feladták az önálló gondolkodásukat és a kritériumok elérésére koncentráltak a helyett, hogy megértették volna azokat.
Törölt felhasználó 2005. 05. 09. 19:40
Előzmény: #54  Törölt felhasználó
Az államadósság legnagyobb finanszírozói a külföldiek.És ők a forint legerősebb szintjén veszik az államadósságpapíroka t, melynek kintlévő nominális mennyisége megtöbbszöröződött az elmúlt 5 évben.
Ebből az tűnik ki, hogy a külföldiek szívesen finanszírozzák a magyar államadósságot. Azonban ez a finanszírozás egyre rövidebb átlagos futamidő mellet történik, ami mögött a mesterséges árfolyam sejlik fel!
Törölt felhasználó 2005. 05. 09. 16:56
...nem lehet, hogy csak arról van szó, hogy nincs aki finanszírozza ezt az irdatlan államadósságot és annak év 10%-os mértékû növekedését? Mi lenne, ha alacsonyabb lenne a kamat... ...a legnagyobb baj az lenne, hogy nem lehetne finanszírozni az államot.
.
Tehát az elsõ lépés, csökkenteni a deficitet, majd lehet csökkenteni a kamatot is, s az így kiesõ külföldi tõke hiánya nem indíttatja a bankóprést.
.
Persze vannak, akik szeretnék elinflálni a jövedelmeket (elsõrendûen az állami szférában, hiszen ez költség az államnak), s vannak akiknek nem tetszik, ha ez enm így van... ...de csak az szídja az MNB-t, aki részarányosan finanszírozza a költségvetést, mind havi befizetési oldalon, mind befektetésekben... ...s nem egyéni, hanem családi szintem!!!
Törölt felhasználó 2005. 05. 09. 09:40
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
Kanyisz: "Szégyeljétek magatokat."
.
-- Mindannyian, vagy elég azoknak, akik konkrétan leírták, hogy "Magyarra fordítva dögöljön Surányi"?
Törölt felhasználó 2005. 05. 09. 09:25
Előzmény: #48  Törölt felhasználó
Nem tudom. En meg mindig ugy velem, hogy az MNB intervenalt a kamat emelesivel, hogy befekteteok jojjenek, es ne menjenek.Ennek sikeresseget en , a kotveny piac visszaeszmeleset tovabba a forint es a tozsde erosodeset lattam regebben is, es velem tovabba ennek is.
Shogy egy kerdesre is valaszoljak ; a " viszont " , nalam azt jelentette,hogy ;peldaul, hogy; egy a sok kozul, tehat kiemelve egyet.
A magas kamtszintrol ami 2003 kora nyaratol jott, egy ido utan - talan nehany honap legtobb - En is ugy tartottam , hogy azokat csokkenteni kene valoban, mert nelkuluk is jol megvolna a gzadasag. De aztan jott egy ujabb politikai bekavaras az AHT-val kapcs , aztan tovabbi gurigatasok es a politikai kockazat ilyenkor csak nott es nott.Hat mondja mar meg valaki oszinten, ha az ilyen nem befolyasolja negativan egy orszagrol alkotott velemenyt.Nezzetek utana; ne itt a forumon.
Tovabba nem az MNB-t vetem ossze a szocikkal, bar teny, hogy ha az allamra ra fogom azt, hogy tul koltekezik, es, a gazdasagot tartja a belsofogyasztas nyakra-fore hitelre, ezert a mindenkori kormanyon kivul szerintem nem is lehetne masra gondolni, ami valljuk be , elegge kocepciotlanul mukodik sajnos.
udv. jp
Törölt felhasználó 2005. 05. 09. 09:20
Előzmény: #50  Törölt felhasználó
"A fodrászok és kozmetikusok életében nem hozna nagy változást egy esetlegesen bevezetendő borravalóadó, hiszen ők eddig is bevallották a kapott jattot, és annak rendje és módja szerint le is adóztak utána – mondta lapunknak Hancz István, a győri ipartestület ügyvezetője."
Hú apám, ennek az embernek is megnézném az arcát. Tűzálló lehet rajta a bőr.
Törölt felhasználó 2005. 05. 09. 09:03
Előzmény: #42  Törölt felhasználó
Azt hiszem miután egy kicsit a politikai hitvallás kezdi motíválni a beírásokat, érdemes a tényeket is figyelembe venni. Egy link a jegybanki alapkamatról:
http:/ /www.mnb.hu/Engine.a spx?page=mnbhu_stati sztikak&ContentID=2516
Csak néhány adat:
2003 januártól az alapkamat 6.5%, ez minimálisan haladja meg az akkori inflációt. Járai mégsem vitte fel 10 vagy 12%-ra. Miért? Pedig, ha a Fidesz utasításait követte volna, nyugodtan fizethettünk volna akkor is 10 vagy 12 %-ot.
Érdemes azt is megnézni, hogy mikor emelt a jegyban nagyobb mértékben kamatot, az egyik a híres sáveltolás, a Medgyessy kormány pénzügyminiszterének első hibája. Utána meg a másik mikor még saccnak is rossz áht hiány adatot közölt. Két ekkora hiba után persze nagynehezen megbukott, de a művét ránk hagyta.
Jó kérdés persze, hogy szükség volt-e akkora kamatemelésre. Sokan mondják, hogy nem, de azért érdemes megnézni a Ft átfolyamot, még a 12.5%-os alapkamat után is kellett neki vagy fél év, mire visszakerült 260 Ft/Euro árfolyam alá. Nem erősíti a vélekedést.
Ezután kezdett csökkenteni az MNB, azt persze nem állítom, hogy nem lehetett volna lendületesebben. Bár egy kicsit ebben a helyzetben is azt látom, a kibicneek könnyű dolga van. Könnyű a partvonalon kívűlről pofázni, osztani az észt. Azért érdemes feltenni a kérdést, mi lett volna, ha a csökkentés egy kicsit túl erősre sikerül, a FT-árfolyam meglódul. Aztán a befektetők elkezdenek számolni, hogy nem biztos, hogy megéri nekik a 10% kamat, ha a gyengülő Ft elviszi a hasznot, ezért elkezdenek eladni. Ami ugye tovább gyengíti a Ft-ot, így mégtöbben adnak el...
Tbarna 2005. 05. 09. 07:31
Előzmény: #48  Törölt felhasználó
"Én azt állitom nem lett volna pánik, virágzott volna a kötvény és részvénypiac, stabil lenne a forint (magasabb szinten)."
Tökéletesen egyetértek. Nem mintha ez bárkit is érdekelne, de nem bírtam ki...:)
Sót továbbmegyek: majdnem mindegy, ki mit nyilatkozott, ezek a folyamatok szükségszerüen bekövetkeztek. A különböző politikai "közgazdasági" megnyilatkozások, intézkedések csak hátráltatták, negativabb irányba terelték(ik)az amúgy teljesen logikus és szükségszerú piaci folyamatokat. Most megint addig fogunk várni, míg egész egyszerüen nem lesz más választás. Abban azért biztos vagyok, hogy a következő a piac irányába ható pozítiv lépés nem 100 lesz.
Törölt felhasználó 2005. 05. 09. 07:01
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
JP!
Nem kivánok számháboruzni, de a tények szerint évek óta minimum 200 bázispont felesleges kamatot fizet az MNB, számold a károkat+az exportnak okozott károkat.
Nem mentet meg minket semmitol, csak az agyunkban lévo talán igaz, talán nem forgatokonyvektol. A Te állitásoddal szemben Én azt állitom nem lett volna pánik, virágzott volna a kötvény és részvénypiac, stabil lenne a forint (magasabb szinten). Állitás az állitás ellen, melyikunknek van igaza, Nekem:).
A deviza tartalékok növekedésének egyik oka, hogy ismét bocsátunk ki deviza kötvényeket (ha memoriám nem csal egy bizonyos Járai pénzügyminiszter szüntette meg forint mélyponton), amúgy honnan tudod más kamat mellet mennyi lenne?
"viszont nem tudni, hogy a kormanyzat ebbol a bearamlo kulfoldi tokebol mit mutat fol amit az orszag javara epit. 100 kis lepest ? Hagyjuk mar!" Ez hogy jön ide, foleg a viszont szó érdekes. Tehát nem az MNB-t elemzed hanem politizálsz, szembe állitod az MNB-t a szocikkal?
Választha tó lehetosegek:
1. MNB és szocik jól tették a dolgukat.
2. mindketten hulyeséget csináltak
3.-4. egyik jo volt másik rosz.
Én a 2.-re szavazok ezért légy oly szives ne gyere a kormányzat hulyeségével, mint ellenérvvel.
Üdv
Törölt felhasználó 2005. 05. 09. 00:26
Előzmény: #27  Törölt felhasználó

Jarai ezt mondja ; "a jelenlegi 250 körüli forint/euró árfolyam közel van ahhoz a szinthez, amelynél rögzítésre kerülhet az euró-övezetbe való belépés kapcsán." Viszont en nem ertek valamit.Azt tudom hogy az EMU-ba belepve teljesulniuk kell bizonyos inflacios es GDP/koltsegvetesi hiany felteteleknek, es aztan , ha minden jol megy, johet az euro laz. De mi is az a " ha ", marmint ugy ertem, hogy a forint alakulasa eseteleg befolyasolhatja ennek az EMU-sagnak a sikeresseget ?
Törölt felhasználó 2005. 05. 09. 00:07
Előzmény: #36  Törölt felhasználó

Az MNB csak akkor nem okozhatott volna "oriási károkat " , ha nem is letezik. De mihez kepest oriasi? kerdem En, az a kar amit a jegybank okozott.Mert talan ha osszevetjuk egyes karokozashoz, koltsegekhez kepest a jegybank okozta tobblet koltsegeket, mar itt eleve csak valahol a sor kozepen talalnank, es nem az elejen. De ha meg tovabb mennenk, es azzal vetnenk ossze a jegybank tobbletkoltseg okozo tenyet, hogy talan mennyi pozitivumot is hozott magaval ez a tobbletkoltseg a "sort" alkotot tobbletkoltseget okozoknal, azthiszem nagyon meg is lepodnel.
Nem, az eros forintot nem csak a jegybanknak koszonhetjuk - es sem az o kamatpolitikajanak. Linyi irta, hogy ez elegge termeszetes. Ez elegge tuti is volt mar jo idovel ezelott is.Viszont az, hogy a kotveny piac, es vele egyutt a tozsde nem esett egy jo nagyot,utobbi mai nagyon fol is vairgzott nem kis koszonettel a forint stabilizalodasa-emel kedese miatt, ezeket azert bizonyos kamatlepeseknek igen csak betudhatjuk.Azt nem, hogy mi lett volna, ha maximalisan 10%os alapkamattal rant egyet a jegybank ugy tobb mint egy eve, de talan sokkal kevesebbre lett volna elegendo, ahhoz, hogy egy kis nemzetkozi toket vonzzon az orszagba. S nezd; az MNB devizatartalekai a legutobbi kozlesek szerint meghaladta a 13 & 1/2 milliard eurot. Hogy mit akarok ezzel mondani azutan, hogy ; vonzott nemi kulfoldi toket ? Az MNB azert probalja is ezt kihasznalni a maga javara,(nem hinnem , hogy az MNB csak egy transzfer bank volna sok kijarattal ), viszont nem tudni, hogy a kormanyzat ebbol a bearamlo kulfoldi tokebol mit mutat fol amit az orszag javara epit. 100 kis lepest ? Hagyjuk mar!
Udv. JP
Törölt felhasználó 2005. 05. 08. 23:51
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
Quanto írta: "A politika sok mindent alkothat, de szakmai rátermettséget nem! és ez a véleményem a Járai úr által összeválogatott MNB testületére is vonatkozik."
.
Quan to,
nem zavar a tény, hogy a bizottság nem is tudom hány, 4-5 tagját a Gyurcsány választotta ki? És képzeld, ezek is most arra szavaztak, hogy maradjon magasan a kamatszint!
.
Nincs nagy véleményem semmilyen bizottságról, jobban szeretem az egyszemélyi felelős döntéseket; a felelősséget úgy értelmezve, hogy előre tudja mi kell tenni és úgy is cselekszik. Ha elfelejted egy picit a napi sajtót, az egyetemeken összehordott sok zagyvaságot, a Nobel díjas közgazdászok működésképtelen elméleteit, és egy rövid ideig a józan paraszti eszedre támaszkodsz, akkor nem látod Járait ilyen rossz színben: kisebb túlzásokkal, de tette a dolgát. Surányi sem attól jó szakember, hogy mások annak tartják, hanem mert beállt Bokros Lajos mögé, amikor kellett, amikor az egész ország őt szidta. A Bokros egy barom, miniszternek elviselhetetlen, de ő is csak azt tette, amit abban a csődhelyzetben tenni kellett. A Járai is csak ezt teszi: szemben az árral, a sajtóval, menti a menthetőt.
Törölt felhasználó 2005. 05. 08. 23:31
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
Kedves Quanto!
A kölcsöntőkéről elolvastam mindent, amit lehetett - még Széchenyit is. Egyetlen dolog működik ezek közül: a termelő beruházás projekthitel. Na ezt nem találsz ma Magyarországon! Van fogyasztási hitel, van lakáshitel, de a projekthitelek helyett a bankok csak a kockázati tőketársaságokat ajánlgatják: réges-régen kivonultak ebből a hasznos üzletágból! Minek lennének ott, ha hihetetlen hasznokat nyúlnak le másutt, sokkal kisebb hozzáértés mellett?! Hidd el: nagyobb beruházás hitelét egyszerűen nem merik megfinanszírozni a bankok, vagy ha néha igen, akkor konzorciumokba tömörülnek, hogy mindenkit egyformán érintsen az esetleges bukás! Nagyon is frissek a tapasztalataim, és nem véletlenül ágálok a kölcsöntőke ilyetén felhasználása ellen!
.
A pályázatok (és a demokrácia) nem a létező legjobb rendszer: engem nem érdekelnek a nem működő elméletek, csak a száraz tények. A pályázatok helyett tajvanon egy hasonlóan korrupt és idióta politikusoktól hemzsegő környezetben bevált az adóelengedés az exportáló nagyvállalatoknak, nem látom be, hogy "elméleti" megfontolások miatt miért nem vezethetnénk be mi is?! Egyébként a demokrácia is már a szorgos kisebbség törvényes kifosztásává silányodott a szavazattöbbséggel rendelkező csürhe (és a politikusok) javára: ezen is ideje lenne cenzus (adófizetési mérték és értelmi képesség alapján kivetve) szerint módosítani.
.
Amit meg konzerváltunk és magunkkal hurcolunk, az nem más, mint a korszerűtlen államigazgatás, egészségügy, oktatás, rendőrség, katonaság, vasút és egyéb állami kézben maradt dolgok. Na ez kerül igazán sokba: sokkal többe, mint Járai kamatpolitikája. Egy valuta soha nem lehet eléggé stabil; már az aranystandard idejében sem volt az. Hamis érvelés, hogy az inflációval jól fel lehet pörgetni a gazdaságot; ezt a balgaságot tőlünk nyugatabbra már régen elfelejtették; ideje lenne nálunk is szalonképtelenné tenni.
Törölt felhasználó 2005. 05. 08. 23:22
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
"Mostanában több a munka kevesebb a szórakás, csak olvasgatok.
Oszt elképedek azon, hogy akit a világban becsülnek azt idehaza köpködik, akit nem tartanak semmire azt idehaza mennybe emelik. Igen innen nem véletlenül menekülnek.
Magyarra fordítva dögöljön Surányi,
Éljen Járai.
Szégyeljétek magatokat."
Hát igen!
Surányit elismerik bársonyszék nélkül is!
Járai is jó gazdasági szakember, de nem ezen a területen! Ez egy külön világ, más gondolkodásmód, kár volt ilyen helyre mennie! Miért gondolják a "banánköztársaságok ban", hogy a bizonyos személyek bármilyen pályán megállják a helyüket? A politika sok mindent alkothat, de szakmai rátermettséget nem! és ez a véleményem a Járai úr által összeválogatott MNB testületére is vonatkozik.
Törölt felhasználó 2005. 05. 08. 23:12
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
Kanyisz: A jelenlegi helyzet már csapda, mely a devizahitelekkel egyre mélyül. Szvsz: az idő, a hatékonyságjavulás, és fájdalmas kormányzati kiadáscsökkentő csomagokkal tudunk ebből kilábalni.
Törölt felhasználó 2005. 05. 08. 23:04
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
Kanyisz,
én sem dícsérni jöttem Járait. Valóban nem pörgött fel nagyon az infláció, de az első 100 nap politikája (+ Fidesz előkampánya) után vészesen meglódult. Mivel idióta módon bérekbe építették be a juttatásokat, így nem volt nehéz kiszámolni, hogy az a következő években is megmarad. Lehet, hogy Járai Fideszes sugallatra túllőtt a célon és több kamatot emelt, mint kellett volna ("dögöljön meg mindannyiunk tehene!" felkiáltással), de az is lehet, hogy tényleg erre volt szükség: én így utólag nem tudom eldönteni.
.
A jelenlegi kormány tényleg emelt jelentősen az adószinten, de nem értem, hogy ez miért lenne keresletszűkítő hatású - akár csak rövid távon is? Ezek (és a Fidesz sem volt ebben különb) azonnal elköltik az utolsó fillért is abban a pillanatban, ahogy hozzájutnak; illetve dehogy, már előbb is!!!! Kosztolányi tapasztalatait a magyar ugarra nem lehet áthozni, ezek két hétnél hosszabb időre képtelenek előre gondolkodni! Itt csak a kereslet átrendeződését okozza az adó: ésszerű beruházások helyett ésszerűtlen államilag irányított fogyasztás lesz belőle - főleg importból.
.
Tudom, hogy rengeteg pénzt kellett kifizetnie az országnak a magas kamat miatt. Ez viszont nemcsak Járai felelőssége, sőt, úgy gondolom, ebben a kormány jobban ludas: ők folytatnak esztelen pazarlást, amit még az unokáink is nyögni fognak.
.
Az eltelt 10 évben volt egy folyamatos felértékelődés, és nem látom, hogy ez a trend kimagaslóan felugrott volna az MNB kamatpolitikája hatására. A felértékelődés természetes dolog: egy lassan rendbejövő piacgazdaság velejárója. Japán az eltelt 50 évben tízszer ekkora felértékelődést viselt el és követett le termelékenység emelkedéssel. Lehet, hogy Járai egy kicsit túllőtt a kamat magassággal, de szerintem nem nagyon.

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek