Topikgazda: Törölt felhasználó 2009. 05. 13. 06:20

Igazságos-e az ingatlanadó?  

Ugrás a cikkhez
Az emberek érezhetően idegenkedve viszonyulnak az ingatlanadóhoz, többnyire igazságtalannak érzik. Ez a hozzáállás alapvetően két tényezőből fakad, az egyik, hogy a magyar ember (érzelmileg is) igen erősen ragaszkodik saját ingatlanához, a másik...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=114965
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 05. 15. 16:29
Előzmény: #112  Törölt felhasználó
Na akkor vissza az eredeti témához.
Még nem vot az apeh. de ha +szavazzák akkor jöhet mert papírja lesz róla.
Törölt felhasználó 2009. 05. 15. 16:26
Előzmény: #111  Törölt felhasználó
mi szimplán csak perkálunk... szóval te dtradelsz??? miből? volt már idén nálad az apeh?? :D:D
Törölt felhasználó 2009. 05. 15. 16:24
Előzmény: #110  Törölt felhasználó
Isten ments h gondolkozzak még a végén ezután is adózhatok Na de komolyan aki dtredel annak ezek "munkaeszközök".Akkor mi is másodlagos állampolgárok vagyunk?
Törölt felhasználó 2009. 05. 15. 16:21
Előzmény: #109  Törölt felhasználó
de kérem, ha ezeket nem vonhatná le, akkor nem lenne veszteséges a vállalkozás, és adót kéne fizetni... hová gondolsz?? :D:D
Törölt felhasználó 2009. 05. 15. 16:19
Előzmény: #107  Törölt felhasználó
Én folytatnám: pc. vásárlás, villanydíj, íróasztal kényelmes bőrfotyő,szemvizsgálat , szemüveg .-)
stb.
Törölt felhasználó 2009. 05. 15. 16:02
Előzmény: #107  Törölt felhasználó
"Úgy érzem, kicsit elsikkadtunk a fenti megoldás mellett.... "

Talán így helyesebb... :)
Törölt felhasználó 2009. 05. 15. 16:01
Úgy érzem, kicsit elsokkadtunk a fenti lehetőség felett....

Szóval, ha már az igazságos(abb) közteherviselés a cél, akkor vajon miért és kinek lenne ellenére, hogy a személyi jövedelemadóból, és a vállalkozás nyereségéből származó osztalékadóból le lehessen vonni az ingatlanadót, vagy annak egy jelentékeny részét?

Így valóban azok "szívnának", aki jelenleg jövedelmüket eltitkolják, ezért nem adóznak, és nem azok, akik jelenleg is hozzájárulnak a költségvetés bevételeihez...
Törölt felhasználó 2009. 05. 15. 15:33
Előzmény: #98  Törölt felhasználó
Szerintem a létrehozók szándékától el lehet tekinteni, ez a folyamat a törvény puszta léte és működtetése miatt be fog indulni. Ahogy BG mondta: El lehet adni azokat az ingatlanokat, amelyek után nem tudják megfizetni az adót. Tehát pontosan látja, hogy mit indított el éppen. Nem gondolom, hogy ne lépne tovább a következő gondolatra, ami azt jelzi neki, hogy kik lehetnek ennek a haszonélvezői és kik a kárvallottjai. Arra is rájöhetett talán, hogy ennek elsősorban külföldi haszonélvezői lesznek, mert statisztikailag érvényes az, hogy az összes belföldi lakástulajdonos bukni fogja az adót évről évre, tehát a "bevethető" vagyona folyamatosan zsugorodni fog, bármit is tesz. A leendő vevőnek nincs más dolga, mint kényelmesen kivárni a megfelelő beszállási pontot és vásárolni. Ha a lakáselvesztések elegendően nagy felháborodást keltenek, törlik a törvényt, és az új tulajdonosok azt mondják: Érdemes volt ide befektetni. Nincs adó és közben a tulajdonviszonyokat már gyökereiben átformálták. Szerintem ez egy lehetséges menetrend, mindenesetre az eddigi tapasztalatokból kiindulva nem tudok mást várni, bár lehet, hogy csak a hitetlenségem az oka a véleményemnek.
Törölt felhasználó 2009. 05. 15. 15:05
Előzmény: #102  Törölt felhasználó
Halottam 1 viccet !
Kérdi a haver mi az új Nemzeti Zenekar (nem az 1 húron pendülők mer az régiúj)
Asszongya 1 gordonkás és 10 bőgős .(hahaha)
Na mondom meg 10 millió oboás./-(
Törölt felhasználó 2009. 05. 15. 15:01
A megnyilvánulás, persze nem a nép földön futóvá tétele.
Törölt felhasználó 2009. 05. 15. 15:00
Igy má teccik!:-)
Törölt felhasználó 2009. 05. 15. 14:58
Előzmény: #101  Törölt felhasználó
Persze, ez mind igaz. Én az alapszövegre reagáltam, amit azt sugallja, hogy a szemét kormány direkt elszedi az emberektől az ingatlanát az ingatlanadóval. Amivel a jelenlegi változatban egyébként én sem értek egyet.
"Az a véleményem, hogy az ingatlanadó csak eszköz egy olyan folyamat megindításához, amelynek az a vége, hogy rengeteg bérlakás és adóztatható bérbeadó lesz, és nagyon kevés magántulajdonú ingatlan."
Törölt felhasználó 2009. 05. 15. 14:55
Adót má nem lehet kölcségelni és offshortolni :-)
(ez tetszik). Bérlet díjat igen !
Törölt felhasználó 2009. 05. 15. 14:53
Előzmény: #99  Törölt felhasználó
ezt csak azért írtam, hogy elmagyarázzam a gondolatmenetet... nem hinném azért hogy ez van a háttérben, mert ha ez a bili kiborulna ott lincselés lenne... márpedig előbb/utóbb minden kiderül...
Törölt felhasználó 2009. 05. 15. 14:52
az államnak mindeyg, de annak nem, aki megveszi áron alul a túlkínálat miatt, majd drága pénzért kiadja bérbe a régi tulajnak....
Törölt felhasználó 2009. 05. 15. 14:48
Előzmény: #96  Törölt felhasználó
"Az a véleményem, hogy az ingatlanadó csak eszköz egy olyan folyamat megindításához, amelynek az a vége, hogy rengeteg bérlakás és adóztatható bérbeadó lesz, és nagyon kevés magántulajdonú ingatlan."
Ez több szempontból is hülyeség:
A). Nem mindegy az államnak, hogy 1. Pistáé a lakás, vagy 2. Gézáé, aki kölcsön adja Pistának, vagy 3. a Kovács és társa Kft-é és ők adják kölcsön a Pistának, 4. vagy a Home Rt-jé az egész utca és tőlük bérli Pista?
B). Adó szempontjából is minegy, hogy az ingatlanadó formájában jön be, vagy a bérbeadás után.
Törölt felhasználó 2009. 05. 15. 14:38
Előzmény: #96  Törölt felhasználó
Igaz !!!
Ha az ö.k. nem lesz pénze közvilágításra sok "állóeszköz" felszabadul. Különben nyugi jön kolompár orbi és megold mindent .Ja a mohácsi mióta eltünt az esélyegyenlöségi nagyon kussba van .
Törölt felhasználó 2009. 05. 15. 14:32
Előzmény: #95  saru
Az a véleményem, hogy az ingatlanadó csak eszköz egy olyan folyamat megindításához, amelynek az a vége, hogy rengeteg bérlakás és adóztatható bérbeadó lesz, és nagyon kevés magántulajdonú ingatlan. Szerintem a földekkel is meg fogják játszani ugyanezt. Ha nem tudod megfizetni az adót, muszáj lesz szabadulni tőle, ami leveri az árakat. Itt fognak belépni azok, akik képesek megfizetni az adót. (És akik kedvéért most bevezetik azt egy olyan helyzetben, amikor minden államnak adnia kell a polgárainak, nem elvenni tőle.)
Nem lepődnék meg rajta, ha a folyamat lezajlása után eltörölnék a most létrehozott adókat. Tipikus hazaáruló politika, ami szervesen illeszkedik abba a folyamatba, ami a rendszerváltás óta zajlik. Szóval igazságos vagy sem, egyre megy. Aki okos, már most keresi az utat a jövőre esedékes szabályok kijátszásához és szerintem igaza van. Ostoba ember az, aki mindenféle szlogeneknek felülve maga dugja a fejét a hurokba. Egy esetben lehetne igazságos talán: ha megharmadolták volna előtte az állami alkalmazottak számát, ha a rendszerváltás óta befolyt pénzek legalább 90 %-át tisztességesen használták volna fel, ha a privatizáció , a kárpótlás nem a kivételezetteknek fenntartott lehetőség lett volna...ha nem folyton a szólásszabadság megnyirbálásán gondolkodnának még mindig
viccországban. Igen tisztelt vezetőink lassan húszéves kontárkodásuk árát és további kontárkodásuk lehetőségét kívánják megfizettetni ismét.
saru 2009. 05. 15. 11:21
Előzmény: #94  Törölt felhasználó
tudom, értem, hogy mire utalsz...!
Törölt felhasználó 2009. 05. 15. 11:18
Előzmény: #93  saru
Tudod ugye saru, hogy vannak olyan FIdeszes önkormányzatok, ahol most is van telekadó?
saru 2009. 05. 15. 10:56
Előzmény: #92  Törölt felhasználó
a Fidesz eltörli, mondják, remélem az eddigi kommunális és telekadóval együtt, bár ezt nem tették hozzá...?!
Törölt felhasználó 2009. 05. 15. 09:19
Előzmény: #90  user24
Nem, nem erről van szó. Az ingatlanadó gyakorlatice megbukott, hiszen az élősködőket is megadóztatta volna, ezért az Élősködők Pártja (MSZP) megbuktatta.
Most már az egész nem más, mint a felső középosztállyal való újabb genyózás, a CSP megadóztatásához, a különadóhoz hasonlóan, aminek költségvetési hatása elhanyagolható, az egyetlen célja a az, hogy a lakótelepi alkesz prolik gennyes, irigy lelkét simogassa.
Törölt felhasználó 2009. 05. 15. 09:03
link

Az ötlet szerintem méltányolható, de kivitelezhetetlen.

Már azt is nehéz megmondani egy illikvid és egyedi értékről (ilyen az ingatlan), hogy aktuálisan mennyit ér (ha nincs konkrét adás-vétel az adott ingatlanra), azt meg pláne nehéz megbecsülni, hogy mennyi az értékváltozása egyik évről a másikra.

Ugyanúgy, ahogy nem tudod egyszerűen megállapítani egy cég értéket sem (az is egyedi érték, és ráadásul illikvid is), ha az nem tőzsdei és/vagy nem kereskednek a papírjaival.

Egy cégnek, vagy ingatlannak, amit a tulajdonosa nem akar eladni, nincs piaci értéke, hiszen nincs a piacon. Amíg nem hirdetem meg eladásra, addig max jövedelemtermelő (cég) vagy fedél a "fejünk fölött" (lakás) célt szolgál.

Az elmúlt években több ingatlanos is megpróbálta felértékelni a házamat, és megállapítani az értékváltozását amit a környezeti változások okoztak, az értékben 30%, az értékváltozásban többszörös különbségek mutatkoztak.

Illikvid eszköz értékét nem lehet megbízhatóan meghatározni, talán nem véletlen, hogy számos helyen a tényleges beszerzéskori érték az ingatlanadó alapja.
user24 2009. 05. 14. 16:19
Előzmény: #89  zepi
amúgy tök fölösleges ez a görcsölés. ezek már eldöntötték, hogy ingatlan címen x milliárdot fognak bevasalni a jónéptől, ha más nem akkor CSAK címen. ezek így működnek. szar az egész úgy ahogy van. majd megy az asztalborogatás, meg a téglahajigálás.
zepi
zepi 2009. 05. 14. 16:07
Előzmény: #88  tokos.
nu, már meg is nyugodhatsz, mert az új javaslat szerint csak 30 mill feletti ingatlanokat érinti az adózás
az meg csak pofon a sz@rnak
társasház a házikó és coki adó
így igazságosabb?
tokos. 2009. 05. 14. 15:08
Előzmény: #86  zepi
Hát ebben azért ordasat tévedsz, én pl. rosszul járok, pedig tök átlagember vagyok, még van pár ember a családban, akire nyugodtan tudnám iratni a 100 millás viskókat.
ujonc 2009. 05. 14. 15:02
Előzmény: #86  zepi
Én lehet, hogy soha?
Nekem attól még növekszik az adóterhelésem és az nem fog boldogítani, hogy a másiknak még jobban.
Szerintem az "átlag ember" fizetni fog a sumák meg hidd el megint megtalálja a kiskaput.
zepi
zepi 2009. 05. 14. 14:44
Előzmény: #84  ujonc
mikor veszitek észre, hogy tényleg nem az átlagember jár rosszul az ingatlanadóval, hanem akik már minden családtagjuk nevére íratottak ingatlant, hogy papíron szegénynek látszódjanak?
Törölt felhasználó 2009. 05. 14. 14:28
Előzmény: #84  ujonc
az teljsesen mindegy, hogy kinek a nevén van... ha a felesége nevén van, akkor is be kell utána fizetni az adót..
ujonc 2009. 05. 14. 14:04
Előzmény: #81  Törölt felhasználó
Az egészben számomra az a legcsúnyább, hogy most nyer értelmet a képviselői vagyonnyilatkozatokban megjelenő "X-edik kerületi panellakás 50%-os tulajdona.
konknapott 2009. 05. 14. 12:26
Előzmény: #82  elemes
Ha tőlem kérdezed akkor a felső sávba tartozó mondjuk 50 millió Ft feletti ingatlan.
Ez sok esetben nem kacsalábon forgó házat dupla medencével jelent. Egy jó helyen lévő 200-300 négyszögöles telekkel már egy normális 4 szobás 100nm alapterületű családiházzal belefuthatsz. Ráadásul nem a piaci árat akarják figyelembe venni (hiszen azt elég macerás) hanem az önkormányzatok által kiszabott nm árakat, ami már elég torz értékeket szülhet. akkor persze mindenki a becsüshöz szalad... jó bolt lenne ez a szerződött becsüsöknek... gondolom már megvan kik végezhetnék, haverbecsüs bt.
Mondjuk a 0,5%-os javaslat már lényegesen elviselhetőbb volt a korábbi 1%-nál. Mert nyilván a mértéke ami miatt könnyen irreálissá válhat. A rokonságban van francia, fizetnek ingatlanadót 1 havi nyugdíjuk éves szinten. Annyi beleférne, de 5-6 havi???
elemes
elemes 2009. 05. 14. 12:04
Előzmény: #80  konknapott
az ingatlan "értéke" még mindig nem tisztázott.

mi az, hogy "nagyobb értékű"?
Törölt felhasználó 2009. 05. 14. 12:02
Most remélem örömködik az 200 szemét aki ezt megszavazta.

Topik gazda

halibuli
4 3 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek