az interjúból (2.rész eleje), azonkívül, hogy kiderül mennyire normális Bojár, azért van a piaci értékre is utalás:
Bojár szerint a nettó eszközérték:
a Parknál sokkal jobban eltér az eszközérték a piaci(tőzsdei) ártól, mint más ingatlanos cégek esetében.
A bank az ingatlanokat 132 millió eurora értékelte, ebből 1 részvényre 4000 Ft jut, hiteleket levonva 3000 Ft. (ez alapján, szerintem inkább 2600Ft)
Igen, sokféle szempont létezik. Én azt nem szoktam érteni, amikor valaki csak a cash termelő képességet vagy csak a saját tőke reális értékét nézi, mert szerintem a kettőt csak együtt szabad kezelni. Előbbi azért gáz, mert ha egy cégnek van egy nagyon jó időszaka (lásd Apple), és a piac beárazza a cash teremtését / nyereségét, akkor törvényszerű, hogy ekkora kiemelkedő teljesítményt nem lehet örökké fenntartani, tehát amint jön egy rosszabb korszak, az árfolyam esni fog. A másik véglet meg ha a saját tőke tényleges értékét becsülgetjük, ha a cég emellett egy rakás szerencsétlenség, akkor hiába ér többet a tulajdonában lévő vagyon, mint a részvények értéke, kisbüfiként eleve úgysem szólhatsz bele, ha hülyeségeket csinálnak, így nem mondhatod, hogy inkább adjanak mindent el és tied az egész, inkább évekig vegetálnak és lassan elillan a vagyonuk is. Legalábbis ez is lehetséges.
Egyébként látom, szépen emelkedik, vajon meddig fog?
Mióta a saját tőke a fő szempont egy cégnél? Az USA-ban vannak olyan cégek, amelyeknél a piaci kapitalizáció sokszorosa a saját tőkének, de mégis veszik a papírt, mert még a piaci értékhez képest is jók az eredményei.
ájékoztatás
szavazati jog megszerzéséről
a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény 55.§ (2) bekezdésében
foglaltak szerint
A Graphisoft Park SE részvényesi bejelentés alapján ezúton tájékoztatja a
tőkepiaci szereplőket, hogy a Concorde Alapkezelő Zrt. (1123 Budapest, Alkotás
u. 50., cégjegyzékszám: 01-10-044222) az általa kezelt befektetési alapokon
keresztül tőzsdei részvényátruházás során 2013. szeptember 4-i hatállyal
1.595.307 darabra növelte szavazati jogot biztosító részvényei számát a
Graphisoft Park SE-ben. A tranzakcióval a Concorde Alapkezelő Zrt. szavazati
jogot biztosító részvényeinek aránya 15,0053%-ra emelkedett az összes
szavazati joggal rendelkező részvényre vetítve.
Budapest, 2013. szeptember 5.
Graphisoft Park SE
Ezt én elfogadom, csak az nem tetszik, hogy jövőre vonatkozó adatokat is beleszámolnak, ami még meg sem történt.
Majd jobban átnézem a hozamelvárásos részét, és a legszerényebb változatukat fogom alkalmazni.
és még valami: az ingatlanok könyv szerinti értéke az az ár amennyibe maga az építkezés került mínusz az amortizáció. a valós érték lehet ez alatt és felette is. a gspark esetében messze felette van, ha láttál már irodaházat akkor tudod
Ember, szerinted mennyire valós egy mérleg? Például a danubius esetében 1990-95 között kerültek bele ingatlanok. Azoknak annyi a mai értéke? Ha most alakulna a danubius akkor a saját tőkéje valós értéken többszöröse lenne mint a most kimutatott saját tőke - pusztán az infláció miatt. 20-25 éve 30-40-50 ezer forint volt egy m2 ingatlan, most nem annyi. Attól hogy a szent mérlegben valami 1 forinttal van beírva még korántsem biztos hogy annyit ér.
a vállalatelemzés annál azért bonyolultabb mint hogy könyv szerinti érték alatt veszünk felette adunk.
ha céget veszel akkor meg kell becsülnöd hogy most mennyi a vagyona és a következő években milyen lesz az eredménytermelő képessége.
A gspark egy tök egyszerű dolog: vannak hozamtermelő ingatlanjai+telek-adósság. Ennyi. de pölö az ingatlan most nem annyit ér mint 6 éve és 6 év múlva se annyit fog érni mint most
Ebbe a valós értékbe olyan tényezőket is beleszámolnak, mint tervezett bevétel idén és jövőre, vagyis olyasmiket, ami még meg sem történt.
Ezt nem vehetem figyelembe, emiatt muszáj a mérleg és eredménykimutatás adataival számolnom.
Egyébként a cég tetszik, és jónak tartom, de nekem ennyiért drága, vonzóbb cégeket kell választanom.
Valamint ajánlom mindenki figyelmébe a Plotinus I. negyedéves jelentését, és a Concorde alapok GS Park tulajdonrészének folyamatos növekedéséről szóló beszámolókat.
Zsiday, Szabó és a többiek ott valszeg lúzerek, azért veszik folyamatosan.
A Gspark egy részvényre jutó saját tőkéje nagyjából 590 ft-ra jön ki nálam. Rosszul számolok? Ez lehetséges, mert sokan mondják, hogy alulértékelt, de ha ez az adat helyes, akkor inkább túlértékelt a papír.
GSPARK
MA hozza nyílvánosságra Q3 számokat.
Lehet hogy érdemes itt 800-on belevenni mert holnap 850-en nyit.
Vélemény?