Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
A hiteleknél a cég tagjai, de az ügyvezető mindenképp kezességvállalási nyilatkozatot kell, hogy tegyen. A Garantiqua kezességvállalása csak ezen felül jöhet. A másik pedig, hogy ha megpróbálják a céget kicsontozni vagy a saját vagyonukat eltüntetni, hogy ne legyen mit végrehajtani, akkor az jogilag rázós szituáció lenne és ha a hitelezőnek van esze, akkor polgári peres eljárásban viszonylag könnyen érvényesítheti az igényét. Volt egyszer egy ilyen ügyem, amikor a cégünknek tartozott egy egyéni vállalkozó. Ott ugye más is a vagyoni felelősség, de nem is ez a lényeg, hanem, hogy papíron eladta mindenét és így próbált meg kibújni a felelősség alól. Én meg szépen olyan pert húztam rá, hogy azóta is megemlegeti. Szép per volt. Szeretem az ilyen ügyeket. :D
Nem vagyok tisztaban vele humi. Karokozas eseten igen, biztos felel, stb. De egy sima hitel eseten halvany gozom sincs. Nem tudja fizetni, mert mitodomen bejott a valsag ,oszt kesz. Ilyenkor mi van?
Azért ez jogilag neccesebb. Számtalan olyan eset van, amikor az ügyvezető magánvagypnával felel... de hát eezt te is tudod a gyakorlatból, legalább is ahogy a szavaidból kivettem... :)
Latni latom. Erteni es ertem. Csak fel nem foghatom. En is remelem, hogy a ezeknek az ugyvezetocskekenek nem elsetalas lesz, otthagyva maguk utan az egeszet, mint kutya a sz.rat. Bar jogilag ugye a kft az korlatolt felelosegu jogi forma. Tehat a benn levo vagyonaig felel. Sem ezt sem mast nem ertek teljesen. De a konstrukcio udvozolendo lett volna csak hianyolom az egyén, azaz az ugyvezeto kezessegvallalalast.
Valóban ez a helyzet. De nem tenném rá a nyakam, hogy ez is marad. Szerintem a proli-kapitalizmus mint irányzat már elbukott, és a nagytőke most rombolja ezt az intézményt porig. De ez csak egy érzés, semmint tény.
2008-ban megjelent ugye a "too big to fail" mentalitást, amivel ha nem is értek teljesen egyet, de az tény hogy, ha megroggyan a komplett bankrendszer az senkinek se jó. Se a hitelesnek, se a megtakarítónak. Viszont azok a jóskapisták, akiket Laci ír baromira nem ebbe kategóriába tartoznak valószínűleg, de mégsem tenném rá a nyakam, hogy az MNB majd rájuk küldi a behajtókat, ha nem tudnak fizetni. Te vagy a közgazdász, nem hiszem hogy valaha olvastál olyan szakkönyvet, ahol a mostani szabályok voltak leírva. Furcsa világot élünk nagyon: évek óta tartó moratórium? 20% inflációnál 3% alatti hitel? árstoppok? A 2000-es évek elején ezek az emberek egyből repültek volna az utcára és megtisztult volna a rendszer a következő konjunktúra előtt.
Ezek szopni fognak. Az államnak.muszaj lesz ezeket majd behajtani, mar amit tud. Mert az allambacsira most annyi mentes,segitseg varas fog harulni mint 2010 ben 10 szer. Mindenki az inkorik, bankok, nyugdijasok, rezsicsokkentest varok, stb mind mind az allambacsi segitseget akarja. Oszt mibűl?? :). Be lesznek ezek hajtva, mert akkor nyugdij nem.lesz. szoval lehet tevedek ws ez egy kovetkezmenyek nelkuli orszag. De ez a KKV szektoros garantiqa allami kezesseg vallalalas szamomra hihetetlen ,es erthetelen. Humi, nagyon jol erezte, higy valami nem kerek a kornyezeteben. Hat ezért.
Ahogy Vámosszabadi fele kinőtt az az új lakóövezet, csak kapkodom a fejem, milyen jól élünk. Nem számít a csillagászati ár az építkezéseknél. Az ember sokkal könnyebben adjak ki azt a pénzt, amiért (még) nem dolgozott meg. Én csak a kártya miatt mentem be a bankba, de befele is, kifele is megszólítottak, nem kell-e hitel. Pedig azt gondoltam, manapság már nem dobálják mindenki után a kölcsönt.
Amugy maga az otlet ,higy tamogassuk a hazai KKV t jo lenne, csak valahogy bele kellene venni a szemelyes feleloseget az ugyvezetoknek, nekik is full kezesegvallalas kellene, a felvett hitelekre, aminek ervenyesege örökeletu. Hisz akkor a carpe diem mentalitasu ugyvezetok, 2 szer megonfolnak mekkora hitelt es mire vesznek fel. Tehat az otlet jo csak nem kalkulaltak be az orszagban levo mentalitast.
Érthetőek a kétségek. Viszont lássuk be, hogy ennek a hitellufinak a hátszele kipukkant. Amikor az ingyenpénz korszaka -legalább egy középtávú időre megszűnt. Valójában az orbáni buborékot az USA bond piaca fogja bedönteni végső soron, nem az orosz gáz, nem is a szankciók. Azért kellet Matolcsynak az égbe emelni a kamatot, mert az USA-ban is elindult...
Jókat írsz Laci. Az a bajom viszont, hogy kétségeim vannak, hogy ezek bedőlnek-e. Ne felejtsd el, hogy itt sosincs elszámoltatás, vagy felelősségre vonás. Valahogy majd kitolják a hitel futamidőket, meg átstruktúrálják és majd 30 év múlva visszafizetik, amikor egy gombóc fagyi is 1 millió forint lesz. Ők meg addig is röhögnek a markukban, hogy "közpénz szerű" forrásból felépült a budai ház, amiben leéltek egy fél életet. Ha több hülye van, mint nem hülye, akkor úgy kell alakítani a szabályokat, hogy nekik lejtsen a terep, mivel az 1-1 szavazatot ér mind a kettő és mindenki a legtöbb szavazatra hajt. A gondolkodó, konzervatív, prudens emberek szívnak már egy ideje és ki tudja, hogy a következő évtized mit hoz? Én majd akkor hiszem el, hogy kihúzzák ezek alól a védőhálót, ha látom, hogy tömegesen buknak bele az MNB-s hitel nem törlesztésébe 😢
Figyelj 10.000 mrd beruhazasai hitel van kinn fix 0-3%os kamaton. Es ebbol 4000 mrd azaz 4.000.000×1.000.000 ft hihetelen osszeg amire kezzeseget vallalt a az allam nem csak a hitelre, hisz az effektive kamatmentes, hanem a.lofaxot se ero fedezetre, hisz amortizalodnak az eszkozok, autok, a merci, stb. Hanem a fedezetre is. Ez van az altalad lumpen proliknak nevezett nem ertheto haz epitese es mercije mogott. Mert egy self made man budai 12 keruleti milliardos, meg csanyi se venne maganak uj ML mercit, mert ilyenek, max hasznaltat. Vagy Toyotat. Hallottam olyan storyt, hogy a 400 millios uzemcsarnokot papiron megvettek ennyiert, aztan valojaban 200 volt az ara, es az elado vevo risztelt , hisz kit erdekel, ez hitel. 🤣Olyan penzekhez, jobban mondva hitelekhez jutottak a himi humi kisvallalkozasok ugyvezetoi, amiknek az elotte levo 10 evben a huszadat se lattak egyben osszesen. Ezek a forro penzek robbantak nitrokent a gazdasagban.
Rögtön érthető, hogy a 2000 fős győri agglomerációs falunak mitől van akkora gumiszereldéje, hogy Bp-t kiszolgálná, meg mitől van 5 étterem a 2000 fős faluban, ahol korábban 0 db élt meg...
A legnagyobb problemat, az allami garatiqa zrt altal adott, garancia vallalas a KVV szektornak. Es a 0-2%os kamatok szechenyi Go típusú hitelek miatt 2 olyan ismeros csalad, pár is van, es az igazat mondom, olyan mostani 40 esek, akik nem vicc, az egyik 300 millio a masik 400 millio ft hitelt vettek fel arra a cegukrr, aminek igaz volt arbevetele, de osszesen nem.termelt ki se feketen se feheren 10 millio profitot se. Wa nem.is lattak egesz eletukben egyben, sajat maguk altal megkeresett, 10 milliot. Na es mi volt az elso igazi magyar lumpen mentelitassal, hogy mit vettek ceges autonak, asszonynak merci terepjaro, ferjnek pedig BMW terepjaro. Mert az nekik jar. Igaz a szwchenyi go lizing elott egy Focussal jartak Szoval nem rejtozkodesbol hasznaltak a focus kocsit🤣🤣🤣🤣. Egybol magyar allami hitelbol merci es bmw terepjaro, tipik magyar. Es a csaladi hazaukat is , ami.papiron panzio, vagy iroda vagy micsoda, azt is itt budan szechenyi go hitelbol epitik. Hogy fognak ezek sirni, mikor bukjak ezeket a dolgokat, hogy jaja a valsag elvitte, pedig a lof.szt, sose volt nektek anyukam semmitek, csak hitelbol,hanem az MNB agyament baromsagainak koszonhetoen 5000 mrd behajthatatlan, rosszul kihelyezett,.mert tudvan tudom hogy rosszul.kihelyelyezetek ezek a hitelek, mert az ismerosom rohogve meselte, hogy nem.kaptak csak 150 millio hitelt a cegukre, ezwer szereztek meg 2 ceget,aminek volt szep arbevetele, es azt is bevontqk, igy meglett a 450 millios hitel. Urak ez nem kamu, nem parasztvakitas. Humi ezt latod gyorben.os ,es torokbalinton, budapesten, budan, stb... ez a talmi csillogas, a lumpen, bartor magyar kis valallakozo, hozzajutott most 100 milliokhoz 0, azaz nulla kamaton,ws megy a merci, a az uj haz, es a habzsi dozsi. Hohy ezeknek az embereknek, es kftk nek ws hiteleknek hany szazaleka lesz talpon 3 ev mulva azt a fantaziatokra bizom. De a kereskedelmi bank , aki full felelotlenul helyezte ki a penzeket, az allami garantalt 3% miatt,eszaeta hogy jihez kerul a penz, ezert mi fogjuk osszedobni,a hianyt, hisz allami kezessegvallalas van. Na engem ilyenek zavarnak, nem a politikai demagogia. En oly szivesen megkerdeznem az MNB t hogy miert varnak felelos hitelkihelywzest, a ker3sk3delmi bankoktol, ha az allam kezesseget vallal a hitelekre. Ma ezert van az jogy minden balfax vallalkozo 300 millio alatt ki se setalt a banktol, allami kezesegvallalas nelkul,.max ehy marek cukorkat,es egy rohogest kaptak volna. Na ezzek az igazi problamak. Mert az allami garancia,es kezesseg vallallas mi fogjuk kifezwtni a habzsi dozsi lumpen magyar kisvallalkozonak, megha a kocsit,ws a "cegkozpontott, panziot" csaladi hazat bukja is.
A a politikusoknak juttatott magas
adományok és a kriptolobbizás eleve lehetetlenné teszi, hogy általános tiltást vezessenek be -ez nem azt jelenti, hogy lefizették a politikusokat??? Én mindig mondtam, hogy a politikus mindenhol egyforma.... lopnak, csalnak hazudnak, van az a pénz, hogy még az anyját is eladja.
https://kriptoakademia.com/2022/09/08/a-kriptovalutakat-mar-nem-lehet-betiltani Az LA Timesnak adott nyilatokozatában
a demokrata képviselő azt mondta, hogy a kriptoipar az évek során
hatalmassá vált. Hozzátette, hogy a politikusoknak juttatott magas
adományok és a kriptolobbizás eleve lehetetlenné teszi, hogy általános tiltást vezessenek be.
“Kezdetben
nem tiltottuk be, mert nem vettük komolyan, most meg már nem tilthatjuk
be, mert túl sok pénz és hatalom áll mögötte”.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen