Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
emerald 2022. 08. 10. 11:34
Előzmény: #9957  Törölt felhasználó
Qva egy világ van. Sose volt igazság, meg nem is lesz soha. A történelem, a gazdaság, vagy politika már csak ilyen. 
.
Vannak szerencsések, szerencsésebbek, ezt dobta nekik a gép. A többségnek semmi nem jut, csak az adó! De az tutira. Aztán sikerül nekik ami sikerül.
Egyformák se vagyunk. Sosem törtem pálcát senki felett, aki nem vitte sokra, vagy alkoholista, vagy összeroppant. 
.
Egy jó barátnőm lánya meghalt 32évesen mellrákban.
Szolíd, gyönyörű, okos lány volt 2007 magyarország szépe:Koller Kata
Az anyja él tovább, mikor kérdeztem hogy tud nevetni, azt mondta:
minden nevetésében is ott van a fájdalom.
szieszta 2022. 08. 10. 11:34
Előzmény: #9952  emerald

Húsz évvel ezelőtt kötöttem a fiamnak spórolásos élet és balesetbiztosítást, ha oda ér, legyen egy picit megalapozva az élete. A célösszeg (5 millió) meghatározásában úgy kalkuláltam, hogy mikor megkapja, 20 évesen, tudjon venni egy lakást, autót és egy kis költőpénze is maradjon. Húsz évig rakosgattam össze a célösszeget és most fogja megkapni. Csak az a baj, hogy még telket sem tud venni, annyit ér már csak ez a  pénz.
Azért szerencsésnek érzem magam, mert a biztosítási részt nem kellett felhasználni..
emerald 2022. 08. 10. 11:21
Előzmény: #9953  kajli_man
Alapvetően a korfa (elöregedő társadalom) fog megoldást hozni a lakás problémára.
A jövőben nem lesz ez annyira elérhetetlen mint most, vagy volt anno.
.
Nem tudom van-e párod? Egyedül, nagyon nehéz, mentálisan, anyagilag is.
 Nekem 10év volt a két férjem közt. Persze, nem voltam egyedül. Csinos is voltam :) 
Tehát valamilyen....kapcsolat az nulla, sőt, minuszos! Igazi társ kell, akivel egyfelé húztok. -Szerintem.
Törölt felhasználó 2022. 08. 10. 10:48
Előzmény: #9955  kkv14
Sajnos Magyarországon a kormnáynak igen nagy szerepe van benne, hogy ki mit tud elérni...
Elég csak abba belegondolni, ami kajlit folyamatosan érinti: a lakáskérdés. 
Annak lesz lakása, akinek épp abba irányba tart az élete, ami a fityesz gondolati világba illik. Aki nem, annak nos cumi.
kajli_man
kajli_man 2022. 08. 10. 10:44
Előzmény: #9954  Placi82
Akkor jön majd Humi a macskakövekkel, bízok benne 😀
kkv14 2022. 08. 10. 10:29
Erre azt szokták mondani , -mert szerencsés  vagy , meg NER -es . A belefektetett energiát , munkát , tehetséget nem akarják látni. 
 Volt gimis társaimnál látom , akinek bármi miatt sikertelen az élete , az mind tele van gyűlölettel .Mind másokat hibáztat , -volt férjét , munkahelyét ,, az országot, kormányt  Orbánt  , stb ..
Placi82 2022. 08. 10. 10:26
Előzmény: #9953  kajli_man
:). Akkor imadkozz, hogy, a jegybankarok, ha beut az inflaciocsokkenes, ne kezdjek el.ujra  a mennyisegi lazitast. Es akkor te leszel a csaszar a KP vel es avval ,hogy nincs hiteled. Egy deflacio baszna csak ki igazan a fulig eladosodott hitelesekkel a jovoben. Ha kezdodik ujra a mennyisegi lazitas, akkor ugyis uj penzugyi vilagrend jon, es akkor cumi.
kajli_man
kajli_man 2022. 08. 10. 08:12
https://st2.depositphotos.com/1724125/7395/v/950/depositphotos_73956165-stock-illustration-donkey-and-carrot.jpg
Köszi. Az elmúlt 5-6 évben az idióta pénzosztogatás miatt folyamatosan így éreztem magam, mint a képen a szamár. Lehet, hogy nem lesz igazam, de a jelenlegi makro kilátások alapján végre utolérhetem az árakat a következő pár évben.
emerald 2022. 08. 10. 08:06
Előzmény: #9951  kajli_man
Köszönöm. Amit nem írtam, de fontos:
19-20évesen eléggé el voltam keseredve. Kiszámoltam, ha eltennék havi 1000ft-ot, akkor 40éves koromra lenne egy egyszobás lakásom. Minden kilátástalannak tűnt.
TehAt fel a fejjel, ami most kilátástalannak tűnik, az majd nem lesz az!
kajli_man
kajli_man 2022. 08. 10. 07:29
Előzmény: #9949  emerald
Szép teljesítmény 😉
kkv14 2022. 08. 09. 23:09
Előzmény: #9949  emerald
Dicséretes!  Légy nagyon büszke arra ,amit elértél. Maga a többszöri újra kezdés sem lehetett egyszerű.
Megértelek, tudom milyen albérletben , eltartási szerződéssel lakni, átéltem.

Ma már csak emlék, de tudom honnan jöttem.
Márai mondja:  mi van csodálatosabb az emberi sorsnál?
emerald 2022. 08. 09. 22:26
Előzmény: #9933  kajli_man
1) 18-21albérlet, a középiskolában munka mellette levelezőn főiskola, meg még munka,
mert a gyakornoki iskalai fizuból 2/3albérlet, ami egy szoba volt, nem lakás
2)21 volt egy főiskolai diplomám, otthagytam az iskolát, mert szó szerint éheztem a fizuból
lettem vállalkozó, további albérlet parkettáján szabtam a kisszériás kollekciómat.
Óriási siker volt, nem tudtam eleget gyártani. Vettem 1db használt ipari varrógépet.
3)22 férjhez mentem, egy zsidó mentalitású fiúhoz, aki látta bennem az üzletet.
Felvett újrakezdési hitelt, anno 400e ft-ot ebből vettem gépeket, bereltem egy műhelyt...stb
4) 24 eddig minden szuper, sokat kerestem, visszaforgattam gépek, fejlesztések stb
5) 25 elhagytam a férjem, Jehova tanuja lett! Ott hagytam neki mindent.
6) 25 újra céget építettem, még mindig albérletben laktam
7) 26-36 működtettem egyedül az új céget. 3-12 alkalmazottal.
A cég, azt jelentette:kerestem szakembert, akit megtanítottam mindarra, amit nem tanult meg az iskolában. Terveztem a modelleket, majd a technikusi munkát is elvégeztem. Szabásminta, széria, technológiai leírás...stb. Ha volt szabászom azt irányítgattam, ha nem volt, ezt is elvégeztem. A varrónőknek minden új modellt szájbarágósan megmutattam hogyan készítsék. Közben tartottam a vevőkkel a kapcsolatot, ha kellett kocsiba ültem és mentem szállítottam, anyag beszérzés, kiállítások itthon, külföldön.
Kis szériás, minőségi árút készítettem, bárhol a világon megállta a helyét. Hernyóselyem ruhák, blúzok, igényes kasmír, gyapjú, műszőrme kabátok, bundák. 
------
Ha figyelembe veszed, hogy egy használt 40nm tégla lakás önerőre mit tettem le az asztalra.....hát nem mondanám kevésnek.
-------
Volt egy általános iskolai osztály találkozónk. A fiú akinél voltonk, egy csodát varázsolt egy régi házból. Bent kettesben az mondta: Tudod, én ezért annyit dolgoztam, hogy már nem tudok örülni neki. Erre én: pont így vagyok a lakásommal, amit most vettem.
Bárki másnak mondtam, senki nem értette.
-------
"Nem vagyok meggyőződve hogy olyan rosszul jártál anno"
Sosem jársz rosszul egy ingatlan vásárlással. DE ne mond nekem, hogy MA ugyanezzel a teljesítménnyel nem jutsz el ugyanide! Sőt...!  
-------
Már rég továbbléptem, van kb két másik atódidakta módon elsajátított szakmám, miutan a könnyűipar becsődölt. Már szentendrén lakom egy szép házban. Azóta is letettem az asztalra, nem keveset.
Törölt felhasználó 2022. 08. 09. 21:07
Előzmény: #9922  emerald

Hát pedig úgy néz ki, hogy az az út, amin vagyunk, oda vezet.
:)
Én kértem a legnagyobb arcot a világegyetemben, hogy lehetne másképpen is, mint ahogy úgy néz ki, meg van írva a dolog - Jelenések könyve - és, hogy neki módjában áll változtatni és kérem szépen - vagyis kértem szépen meg mindenhogyan - ne engedje azt és legyen másképpen az emberiség felébresztése, megnevelése, és segítése.....meg ilyenek ebben is. :)
De azért jó lenne, ha sokan mások is kérnék, mert a sok hívő azt látja, hogy a "legyen meg az akaratod" az az, hogy ami meg van írva, annak kell lennie, mikor szerintem egy szülő akarata az, hogy a gyereke boldog legyen.
Szóval jó lenne, ha mások is csak annyit elmondanának - kérnének - a legnagyobb varázslónak-tól, hogy ne engedje a legnagyobb verembe belezuhanni az emberiséget... :)
Ma esti ámokfutásból meg ennyi, egy 2%-os sör után.
:D
Törölt felhasználó 2022. 08. 09. 20:10
Előzmény: #9946  Törölt felhasználó
Viasz. Abban nincs semmi élvezet.
Legalább forró ólmot öntsünk, azt legalább én is élvezném :)
Törölt felhasználó 2022. 08. 09. 19:53
Előzmény: #9943  Törölt felhasználó
Ennél a témánál inkább kiköttetetem magam az árbochoz, de még a viaszt is beleöntetem a fülembe.
szieszta 2022. 08. 09. 18:49
Előzmény: #9943  Törölt felhasználó
Én a mai gyerekeket biztosan nem szeretném tanítani, mert kezelhetetlenek. Verni nem szabad őket, más meg nem használ. Sajnálom a tanárokat, de nagyon sokan csak bejárnak a munkahelyükre és ennyi. 
Nálunk, ha valakinek főiskolai végzettség kellett, a tanítóképzőbe iratkozott be, mert azt nem volt gond elvégezni. 
Ennek ellenére, tisztelet a kivételnek, akik hivatásként tekintenek erre a szakmára, apait anyait beleadva a jövő nemzedék oktatásába, nem törődve a piszkos anyagiakkal. :-(
szieszta 2022. 08. 09. 18:39
Előzmény: #9939  kajli_man
Van egy másik hátulütője is a csináld magad mozgalomnak. Kb. 3 éve festettünk, ismerős kisiparos jár hozzánk. Mikor meg akartam könnyíteni a dolgát és mondtam, hogy majd én megveszem a festéket, mondta, hogy nem bánja, de neki 20% kedvezmény jár. Ennyivel olcsóbban meg tudja csinálni. Nem bántam meg, mert igaza volt, ráadásul a bontatlant vissza is vették tőle. Annyira rendes volt (még régivágású úriember), hogy nem nyelte le  a kedvezményt, hanem leszámolta. Ráadásul nem aranyáron dolgozott.
Törölt felhasználó 2022. 08. 09. 18:37
Előzmény: #9942  szieszta
Mondjuk az iskolain ne csodálkozzál.
Meg tudom érteni a tanítót. Unokatesóm férje tantó, a jobbik fajtából. Hogy legyen mit enni a családnak mellette elment éjszakára dolgozni. Hétvégén meg füvet nyír a gazdag kőműves, hidegburkoló, stb. családoknál.
Gyalázat.
szieszta 2022. 08. 09. 18:32
Már ott sem működik a kalálka.  A legtöbb család szétszaladva a világban. A kalálka is csak úgy működött, hogy ma nálam, holnap nálad. Kinek van erre ideje, meg energiája? 
Én egy kisvárosban élek, a "zenesuliba" 340 gyerkőc jár. Mikor rendbe kellett rakni az udvart, 3 szülő volt ott, 2+én. Senki semmiben nem akar részt venni , ha nincs megfizetve. 
Az általános iskolában is ez a baj, hogy a tanítónéni nem hajlandó fekészíteni a gyerkőcöket sem szavalóversenyre, sem énekre, de  a színjátszókör is megszűnt. Aki eddig megcsinálta, látva  a többiek passzivitását, már nem vállalja. Mikor csendben számonkérték tőlük jött a válasz, a gyerekek nem akarják, nincs jelentkező. Szerintem eddig sem maguktól jelentkeztek a gyerekek, kellett egy kis unszolás.
Törölt felhasználó 2022. 08. 09. 18:30
Gyerekként még valami hasznosat is csináltál.
A buy-sell gomb nyomkodását, meg a klaviatúrán való gombnyomkodást (egyesek programozásnak hívják ezt a szélhámosságot) ugyebár nem lehet munkának nevezni... Hasznosnak meg ugyebár... még úgy sem. :)

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek