Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Előállat is van? Én a tyúkszámot most tervezem növelni. A jelenleg 20 aktívan tojó tyúk annyit tud hogy tojást nem kell venni a boltban, meg időnként le lehet vagdosni belőle. Ha tojni fog az összes, akkor esetleg kicsit már el is lehet adni belőle. Viszont baromi drága a termény. Nem a világ legjobb üzlete.
Nem lettem teljesen önellátó, nem is volt ez cél semmilyen formában és nem is reflektáltam erre. A célom az volt hogy egészséges bio zöldségeket termeszek magamnak, saját fogyasztásra, minimális befektetett energiával. A paradicsom, paprika palántát se vettem, úgy csíráztattam a konyhaablakban.
Mindenki meg van rémülve. Most a bio az egészséges. Ez egy tudatos marketing. Szerinted egészségesebb, aki csak biot eszik? Szerintem nem. Persze jönnek a celebek és mondják a tutit, de ez csak a reklám helye.A szívorvos első mondata, hagyja el a zsírt, most meg már csak azt szabad enni. A hal a legegészségesebb, múlt héten olvasom, hogy bőrrákot okoz. Hát ha belegondolok, mennyi trutyi (pl. fukushimai sugárzó víz) kerül bele az óceánokba, nem is csodálkozom.A bio gyümölcsnél például nem tudnak védekezni a gombabetegségek ellen, így magasabb a megengedett határérték. Itt csak az a kérdés, hogy mi jobb, a mikotoxín, vagy a vegyszer.A bio még mindig a gazdagok kiváltsága, így ez a sikk. Most olvastam, hogy már bioruha is van, biokenderből. Persze arany áron.Ez hasonló, mikor elindult a coin őrület, még a csokit is átnevezték valamilyen coin-ra mert akkor vitték, mint a cukrot. Szlovákiában van egy brand, a kukkónia termékek. https://www.kukkoniashop.sk/hu Egy oligarcha (Világi Oszkár) a tulaj és Csallóközi termékeket árul. Voltam a tejüzemében, nincs külön gyártósor, csak a csomagolóanyagot cserélik. Persze jóval drágább a kukkónia felirattal. Ugyanez érvényes a többi termékükre is, mivel gyártanak az egyszerű piacra is. Mennyivel jobb a himalájai NaCl, vagy a lengyel NaCl?
Ahhoz nagyon sok minden kéne! Nekem most van 38 tyúkom (ebből 18 még növekszik és nem tojik), de nagyjából kéne vagy 500 db hogy értelmezhető jövedelem legyen belőle.
Ugyan már, ezzel max. a városiakat lehet hülyíteni. Én is termelek itthon zöldségeket, nagyjából a paradicsom konkrétan olyan mint a bolti, szezonban. Vegyszert én se használok, semmit.
Lehet én vagyok béna, de én mindenfajta vegyszer és műtrágya nélkül olyan zöldségeket termelek a kiskertemben, amilyeneket a boltban soha nem kapsz. Pl. hatalmas ízletes, piros paradicsomok.
Nem erre akartam kilyukadni. Mondok MO-ról példát: az itthoni CEO-nk (magyar) nem volt hajlandó Bp-re költözni, mert a Balaton mellett volt szőlője, ahonnan inkább 1.5 órát utazott az irodába. Másik példa arról, hogy mi a menő a világban: A világ legdrágább bora a Royal Tokaji, a tulajdonos angol, és a Fortnum Mason-ban ki van téve https://edition.cnn.com/travel/article/expensive-wine-hungary/index.html A hollywoodi celebrity-k a nevüket adják boldogan a köv magyar kozmetikumhoz, amit mi nem ismerünk, Mo-on csak egy budapesti hotel spa-jaban lehet kapni, ha megrendeled, akkor hollandiából fogják neked kiszállítani, és a magyar tulajdonos brutális magyar akcentussal beszél a cég honlapján, és mindenki imádja. https://eminenceorganics.com/ca/celebrity-love https://www.youtube.com/watch?v=MlxSUcX8uPo (csak meg akartam mutatni, hogy lehet ezt modernül is csinálni, úgy hogy arra büszkének lehet lenni, és abból jó minőségű dolgot lehessen kapni) A magyar ember szerint mi a menő (FB-n jött fel a reklám) https://infinitybudapest.hu/ Ez majd akkor, ha adnak hozzá helikotper leszállópályát helikopterrel, hogy ha kilépek az infinity pool-om mögül, akkor ne a térdig érő mocsokban járjak, és ha majd építenek hozzá égig érő zajszigetelő üvegparavánt is, hogy ne halljam a rakpart és az alatta csattogó száz éves HÉV zaját. Visszatérve, érdekes, hogy az emberek hajlandóak a biozöldségekért a menő biopiacokon vagyonokat fizetni. :-)
Meg kell nézni, kik szaporodnak. Nem az európaiak miatt van túlszaporodás. A betelepültek a nagyon szaporák, meg az "őshonos" cigányok. Igaz, ezek nem is fogyasztanak annyit. Minek egy embernek több ingatlan, több autó és még sorolhatnám. Ha mindenki csak annyit fogyasztana, ami szükséges, nem lenne gond.
Szerintem ez teljesen reális, ha mindent magad akarsz megteremteni. Mivel kőolajat nem tudsz, így munkaállatokra is szükség van, de még macskára is, aki kergeti az egereket. Persze mondhatjuk, hogy elélek kenyéren és vízen, és a búza terem 8 tonnát, az nyolcezer darab kilós kenyér. De kell a tüzelő, meg a ruhának való, fonálnak való, bútor. Sarkítva, de ez az önellátás olyan, mint egy lakatlan szigeten hajótörött élete. Egy helyi srác nagyon szép kétoldalas cikket írt a perma kultúra előnyeiről, aztán találkoztunk az üzletben, paradicsomot vett. Ebből is látszik, hogy szép-szép, de éhen halnának, ha csak a közel 2 hektáros kertjükből akarnának táplálkozni. Pedig a cikk éppen erre utalt.
Azt azért még hozzáteszem, hogy gyakorlatilag vegyszer és műtrágya nélkül nem lehet termelni. Ja lehet, csak nagyon keveset és silányat. Mikor látom, hogy a szomszéd bácsika milyen szép zöldséget hord át, akkor mindig eszembe jut, hogy mennyit permetez és tápozik. A háti permetezővel nem nagyon lehet adagolni, sokszor csepeg a levélről a permet, ha meg kimarad, azt már kifújja. A nagyipar ilyent nem engedhet meg magának, a gépek pontosan adagolnak. Ezt csak arra akartam írni, hogy legalább tudjuk, mit eszünk. Tápanyag nélkül nem lesz szép a termés, azt meg csak műtrágyával lehet pótolni. És már ott is vagyunk, hogy mennyire egészséges a háztáji.........
Egyszer már leírtam, de megismétlem. Nekünk van kiskertünk, most éppen letermett a borsó, 12 négyzetméterről lett 6,5 kilógramm. Most szép volt, mert egy profi nagygazdától volt a csávázott vetőmag. Eddig a gazdaboltból volt a vetőmagunk, aminek a harmada ki sem kelt. A sárgarépánk megcsavarodva, megfúrkálva, a petrezselyem szintén nem kelt ki. Ami legjobban működik, az a paradicsom, a tavaly lehullottból kel, mint a gyom. Egyetlen gondunk van, mire beérik, már nem kell senkinek. Most ízlik, mikor az üzletből van. Óriási gond a termesztés is, de a tárolás lehetetlen. A mostani fajták erre nem alkalmasak. Mindent akkor kell elfogyasztani, mikor megterem, vagy megy a fagyasztóládába. Esetleg befőttnek. Ha csak abból kellene megélnünk, amit saját magunk megtermeltünk, hát nagyon sokat éheznénk. Szüleimnél van egy óriási udvar, állattenyésztésre alkalmas ólak, de nem éri meg tartani. Édesanyám kiszámolta, ha nem veszi a saját munkáját, még akkor is olcsóbb az üzleti. A disznóvágásnál baráti alapon kérte el a hentes a 30 ezer forintot és vitt kóstolót is. Ez 10 éve volt, azóta nem tartunk sertéseket. Tyúkok vannak, de télen a fűtetlen helyen alig van tojás. Hosszasan beszélgethetnénk az önellátásról, de az nagyon keserves lenne, munka mellett meg lehetetlen.
Azt tudni kell, hogy a családi gazdaságokat nem lehet összehasonlítani a nagyiparral. Ott nincsenek 10 tonnás termések. Nagy divatja van most a perma kultúrának, ahol együtt él a gyom, meg a rovar meg minden a többi kultúrnövénnyel. Mint egy őserdő, semmit nem gondozunk. Na akkor éhezne a világ, ha mindenki ezt csinálná. Visszamentünk az őskorba, mikor a Föld 100 ezres lakossága több százezer négyzetkilométerről gyűjtögette össze a kaját. Ez a népességrobbanás a mezőgazdaság óriási fejlődésének köszönhető. Ha ezt leépítjük, akkor az éhhalál fogja megoldani a népsűrűséget, visszaállítani az egyensúlyt. Megjegyzem, a világon óriási túltermelés van a gabona terén, ezért kellett megtalálni annak a piacát. A megtermelt "élelem" 30%-át már az energiaipar hasznosítja és nem az élelmiszeripar. A BIO -etenol, -dízel és -gáz a felesleges termény eltüntetésében vesz részt.
Nem akarlak fárasztani, csak úgy érdekességként: ott a vidéki életet idealizálják. Ez pl egy ismert főzős műsor oldala: https://www.rivercottage.net/ Itt egy igazi vidéki cottage-ben főznek, és nem egy pesti újépítésű panelben prezentál neked valamit madagaszkári vaníliával Stahl Judit. (ennek is megvan a helye, de az emberek azt hiszik, hogy ez a legmenőbb dolog a világon) És volt még egy élményem: a világ egyik legismertebb borüzletében egy izlandi pasassal elezdtünk valamilyen borról beszélgetni, és a vikinges külsejével büszkén mesélte, hogy otthon, Izlandon milyen bivalyzsíros kenyeret és húst ennének hozzá. Ezek az emberek "embrace"-lik a múltjukat (bocsánat, nem tudok erre jobb szót), tudják, hogy mi a modern gazdálkodás velünk pedig letagadtatják, ezért nem találjuk a helyünket. Ő volt az: https://www.instagram.com/p/CdNy7PEjVda/
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen