Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
KrisztinaI 2022. 06. 12. 23:53
Előzmény: #4619  KrisztinaI
Ebéd utáni séta közben megnéztük a birkákat a kialakított sétaútvonalon. A kerítés másik oldalán 5000 ember püföli a billentyűzetet.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20220612v02xz3s6x.jpeg
http://keptarhely.eu/view.php?file=20220612v02x1lae9.jpeg
KrisztinaI 2022. 06. 12. 23:47
Előzmény: #4618  KrisztinaI
Egyszer tényleg menj el, és nézd meg.
Sajnálom, hogy itt a vidék tényleg arról, szól, amire gondolsz, és az "égig nyúló giz-gazokról", pedig milyen szép is lehetne.
KrisztinaI 2022. 06. 12. 23:43
Előzmény: #4617  emerald
Ez így igaz.
kajlinak
Itt sok embernek tényleg sok száz évre visszamenő emlékei vannak a vidéki életről,  pedig biztos vagyok benne, hogy lehet ezt modernül is csinálni (ok talán az állatkák tartása lehet problémás, ezt elismerem, de ezen kívül lehet nem száz évre visszamenően is élni).
Hidd el, hogy nem lesz ez vicc idővel. Szerinted Bill Gates miért öli minden pénzét termőföldbe? Ha ő felvásárolja,  gondolod, hog ő ingyen fogja neked adni, ami terem rajta, és akkor szerinted neked nem fogja megérni otthon megtermeszteni az ennivalódat?
Logikusan nézve visszafelé pörögnek a gazdasági ciklusok, mindenki a korábban "lenézett" commodity-re figyel, és nem a szupermodern Tech-re, és mi az, ami még ennél is jobban lenézett, mert száz évre megy vissza, és a világon a leglimitáltabb dolog? 
UK-ban vidéken élni a világ legmenőbb dolga. Nem, tényleg nem tartnak kis koszos udvarokban csirkéket, viszont a világviszonylatban híres multicég vidéki 5000 fős iroda campus mellett a szép réten birkák legelésztek (ott ez is belefér), és  az emberek imádnak a kerttel foglalkozni, nézd meg, hogy hány gardening műsor van, egy G6 country-ban. :-)
emerald 2022. 06. 12. 23:26
Előzmény: #4615  kajli_man
Ez is nagyon igaz! Valahol a középutat kell megtalálni.
Nem megyek vissza "paraszt nénibe" én sem :) Tervező vagyok és mostanában sokat "dolgoztam" a vidéki ház modernizálásán, megtarva mindent a régiből ami jól működik.
emerald 2022. 06. 12. 23:23
Előzmény: #4614  KrisztinaI
Kissé hosszú, de érdemes megnézni:
https://m.youtube.com/watch?v=i61OHaVRhiw
Itt vidéken, nem látni semmi mást, csak hatalmas tartályokban vegyszert és műtrágyát.
Amit ma a nagyipari mezőgazdaság termel, az méreg. Amit Te vagy bárki kiskertben tart' az  élelmiszer :)
kajli_man
kajli_man 2022. 06. 12. 23:02
Előzmény: #4614  KrisztinaI
Milyen őrülettől? Nekem ez úgy hangzik, mintha több száz, vagy ezer évet visszautaznál fejlettségben az időben. Mindenki a kis telkén megtermeli, amit eszik, iszik és éli az életét. Egy fórumon leírva ez jópofa, aztán jön mondjuk egy betegség, baleset, tűzeset és rájössz, hogy nem is olyan rossz egy város. Nem véletlen alakult így a dolog a fejlődés során.
KrisztinaI 2022. 06. 12. 22:23
Előzmény: #4611  emerald
Nekem nagyon tetszett amit írtál, és egyre jobban kezdem megérteni, hogy miért mondogatják sok éve, hogy a termőföld lesz a legértékesebb.
Szerintem a következőkben arany élete annak lesz, akinek van saját aktív háza napelemmel, hozzá tartozó nagyobbacska földterülettel, ahol mindent meg tud termelni, esetleg valami apró állatkát tartani, hozzá elektromos autóval, otthoni munkával, és él békésen.
Talán ez fogja az igazi szabadságot adni, a többi mind csak illúzió. Enni kell, inni kell, áram legyen, és így függetleníteni tudod magad ettől az őrülettől.
emerald 2022. 06. 12. 21:31
Előzmény: #4592  stolz
Érdekes amit erről az időszakról írsz. Nekem csupa pozitív emlékem van.
Tán annyira fiatal voltam, teli tervekkel, hogy akadályt nem is láttam. Sőt, ez volt életem legsikeresebb időszaka.
kajli_man
kajli_man 2022. 06. 12. 21:29
Előzmény: #4610  Törölt felhasználó
https://i0.wp.com/lplresearch.com/wp-content/uploads/2022/05/blog-3-1.png
Hát nem tudom, nekem nagyon vadnak tűnik egy olyan maci, ami 2027-ig tart. A legtöbb eddig 2 év alatt lement, és a mostani is szerintem kb. egy éve tart, csak elfedték a megacap tech cégek.
emerald 2022. 06. 12. 21:20
Előzmény: #4585  Törölt felhasználó
A magas kamatok ledarálják az új ingatlanok piacát. De az árak csak mérsékelve esnek majd, viszont elképzelhetőnek tarom hogy nem lesz fizetőképes kereslet.
Mert valóban kell minden másra. Rezsire, kajára. Viszont egy világgazdasági, vagy magyar  válság esetén, hiszem hogy a magyar huf, úgy elszáll, hogy emiatt forintálisan nem igen fognak esni az árak. De bevallom, jelenleg sem dollárban, sem euróban nem érezném teljes biztonságban a pénzem. Gondolkodtam ingatlan eladáson, de nem merek valutába se ülni.
Sőt, még az aranyat sem látom biztos menekülő eszköznek jelenleg.
Ugyanis, pont a neolib tőkének kicsit sem ez az érdeke. Ugyanis "gombokért" be tudnák gyüjteni a fizikait, válság idején. A második világháború alatt is inkább estek, mint emelkedtek az árak. Elliottilag is képlékeny, 1750alatt, akár egy 750-900$ scenário is validálódhat. Persze van long verzió is, de amíg nem üt új csúcsot, addig inkább nem piszkálom. Ha emelkedne, a tőzsdén venném, ha esne, a fizikait gyüjteném be.
.
Arra jutottam, hogy a ház, marad ugyanaz a ház, akár öt gubót ér, akár öt milliárdot.
Marad a ház kiadás esetemben. Én, meg a macskát megyünk vidékre.
Itt süthetek, főzhetek, fűthetek fával, gázzal, villannyal. Ha víz se lesz, van kút :)
.
Zorbánnal kapcsolatban.....bárcsak igazad lenne!
Sajna itt vidéken, megtapasztaltam a véleményeket. Tudják és készülnek a válságra, de legkevésbé orbánhoz kötik. Sőt,  valamiféle "megmentőként" tekintenek rá.
Putyin előbb nyíratná ki, ha bármit ellene tenne. 
Nem gondolom, hogy a saját életünk menedzselése, illetve a környezet tudatosság, keveredve egymás segítésénél, többet tehetünk.
Senkit nem változtathatunk meg, csak magunkat. Ha viszont mi megváltozunk, mások hozzánk viszonyulása is megváltozik. 
Törölt felhasználó 2022. 06. 12. 21:20
Előzmény: #4609  kajli_man
Úgy ütemezek, hogy jelenleg az ABC korrekción belül az A hullám 40-45%-ánál vagyunk. Józan becslés szerint a nyár első fele súlyos eséssel lesz terhelt, valamikor a tél elején, 23 januárjában van rá esély, hogy elindulunk egy valamekkora B emelkedésben. Aztán még után pár év a C hullám lefele. 25-27 körül érhetünk le az aljra.
kajli_man
kajli_man 2022. 06. 12. 21:04
Előzmény: #4606  Törölt felhasználó
100%-ig biztos vagyok benne, hogy nem találom el az alját, ezért építem majd fokozatosan a pozíciót. Biztosan lesz egy ideig nem realizált veszteség is rajta, de szerintem hosszú távra jó lesz. Olyan nincs, hogy ne legyen rajta "veszteség". André Kosztolányi is megmondta: akinek esésben nincs részvénye, annak emelkedésben sincs 😀
Törölt felhasználó 2022. 06. 12. 20:39
Előzmény: #4607  kajli_man
Ne szidd őket, mert még megszüntetik.
Nincs már a fórumoknak akkora hátszele, mint korábban. 20 éve nem létezett portál fórum nélkül, most meg rájönnek, hogy nem igen termelnek profitot.
kajli_man
kajli_man 2022. 06. 12. 20:37
Előzmény: #4605  Sok_az_allja
Ja, valószínűleg nem HTML encode-olja az üzenet szövegét. Az egész motor egyébként egy hulladék, a kereső is használhatatlan. 2022-ben nem tudnak egy WYSIWYG editort integrálni? Akkor lehetne szép, formázott kommenteket írni, akár képekkel/grafikonokkal megfűszerezve. Ezt amúgy out of the box kb. minden termék tudja ma, de úgy néz ki ez a portfolio-nak nem prioritás.
Törölt felhasználó 2022. 06. 12. 20:37
Előzmény: #4604  kajli_man
Azzal nincs gond.
Kezelhető méretű lesz a veszteséged.
Sok_az_allja 2022. 06. 12. 20:30
Előzmény: #4604  kajli_man

Off:Lehet html tagként értelmezi őket?
kajli_man
kajli_man 2022. 06. 12. 20:26
Előzmény: #4603  kajli_man
akkor kevsebb, mint 20%. Úgy látszik a fórummotor nem szereti a kacsacsőröket.
kajli_man
kajli_man 2022. 06. 12. 20:25
Előzmény: #4602  Törölt felhasználó
Kb. 30%, ha csak a KBC-s pénzt nézzük. Ha hozzáveszek egyéb dolgokat (pl.: állampapír), akkor
Törölt felhasználó 2022. 06. 12. 20:09
Előzmény: #4601  kajli_man
Hány százalékos részvénykitettséged van jelenleg?
kajli_man
kajli_man 2022. 06. 12. 20:00
Azt nézem, hogy az SPG nem drága egyátalán (9 körüli P/FFO). Szerintem $90 alatt elkezdem szépen 1%-os pozíció méretekkel gyűjtögetni. A COVID crash kivételével 2009-ben utoljára így árazva.

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek