Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Nem tudom. Ennyi erővel akkor már lehetne egy egységes világpénz is és megszűnne az árfolyamkockázat. Kérdés, hogy létezhet-e egy független intézmény, aki ezt kezeli? (szerintem nem) Hogyan döntenék el a szükséges pénz mennyiséget? Hogyan alakulnának a kamatlábak? Sok kérdést felvet ez is szerintem. Nagyon bonyolult téma 😀
Ez úgy működik, hogy van valamilyen felügyelő bizottság, akik járnak ellenőrizi, aki kapott támogatást. Ott még azt is megnézik, hogy a fáradt olajat hova adta le, de kell vezetni vegyszerezési naplót, mikor, mennyi tápanyagot adott, meg minden egyes "beavatkozást" rögzíteni. Most, ha jól tudom, 80 ezer a terület alapú támogatás, a gabona meg 130 ezer is volt. Nyolcvan mázsás hektárhozamnál 104000-ből 80 ezer még elég jó, de ha csak a fele lenne, már nem biztos, hogy annyira ragaszkodnának hozzá.
Ezzel már erőlködtek, hogy a bitcoint világpénznek nyilvánítsák, de ebből lett csak az igazi káosz. Azt mindenkinek el kellene fogadnia, ami ugye lehetetlen. Aki nyomtathatja a pénzt, annak a markában óriási hatalom van. Főleg ha mögötte áll egy óriási hadsereg, meg a döntéshozók is úgy érzik, hogy megéri a szárnyuk alá tartozni. (van az a pénz). Az EU-s támogatások is erről szólnak, nagyon jól tudják, hogy egy része sikerdíjként a vezetők zsebét tömi. Most néztem, hogy a gazdáknál is ezt arra használják, tudják őket irányítani. Csak egyetlen bosszújuk van, nem kapsz támogatást. Az EU már most is csökkentette a területalapú ajándékot, mivel az egyik felét már csak akkor kapják meg, ha "bezöldülnek". Fasorokkal kellene felszabdalni a parcelláikat, meg ugaroltatni, meg egész évben zölden tartani. Nevetséges, hogy félünk az éhezéstől, aztán olyan dolgokat erőltetnek ránk, ami csökkenti a hozamokat. Ha a gabona árak így maradnának , sokan szarnának rá a támogatásra, akkor viszont nem tudnák őket szankcionálni.
1, Értelek. Tegyük fel, hogy van egy céged, aminek a működéséhez több országból, több devizában szerzel be nyersanyagokat, gépeket, stb. Hogyan fogod tudni hedgelni a sok devizapár mozgását? Rá tudod tolni a kockázatot az ügyfeleidre azzal, hogy beleárazod? Versenyképes is maradsz így? Szerintem ilyen, és ezekhez hasonló kérdések baromi gyorsan felmerülnének, ha hirtelen mindenki leválna a dollár rendszerről és a saját devizáját erőltetné. Én csak káoszt látok emögött. Sőt szerintem a jelenlegi dollár rendszer egyfajta stabilitást, tervezhetőséget is ad a cégeknek ebben a globalizált világban az egyszerűsége miatt. Értem mit mondasz, de szerintem az elméletből gyakorlatilag eljutni az nem triviális. 2, Pár mondatot erről írj majd (ráér holnap, én is megyek mára)
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen