Topiknyitó: Portfolio 2018. 03. 06. 14:46

Ezt vajon hogyan értette Orbán Viktor?  

Ugrás a cikkhez
Érdekes fejtegetést osztott meg hallgatóságával Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén a gazdaságpolitikai pólusokról, közvetlenül Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Matolcsy György
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tokos. 2018. 03. 06. 20:40
Előzmény: #70  _Bekre_Pal_
A vita innen eredt: "Ami pedig a gazdasági növekedést illeti, a tavalyi 3,8 százalék úgy jött össze, hogy az EU-s pénzek és a külföldön dolgozó magyarok hazautalásai a GDP 5,6 százalékának megfelelő mértékűek voltak." Ebből jött, hogy mennyi volt a nettó illetve bruttó EU támogatás, aztán az adatsoraidat nézve az is kiderült, hogy a támogatás mértéke önmagában nem feltétlenül kapcsolható össze  a GDP növekedéssel, a támogatás mértékének növekedése inkább, de még az sem egy az egyben. Csak egy példa, a paraszt az EU-s támogatásából vesz műtrágyát, ami nem feltétlenül magyar, vesz üzemanyagot, aminek az előállítása jelentős részben importra épül, csak egy részéből lesz GDP. És még sorolhatnám az útépítésekkel, és egyéb támogatásokkal, amiknél ez az arány valószínűleg még rosszabb.
Mindenesetre egy ritka demagóg szöveg volt az eredeti, és ahhoz valóban semmi közöd sem volt. Köszi a segítséget, az adatsor elég jól rávilágított a dolgokra. 
bigyula 2018. 03. 06. 20:37
Előzmény: #76  pitcairn2
A csatlakozási tárgyalások nagy része egy bizonyos Orbán Viktor első kúrmánya alatt zajlottak, és a fejezetek nagy része is ott lett lezárva. Pl. akkor nem kérte az otthoni pálinkafőzés szabadságát, amit később ugye önkényesen bevezetett arra hivatkozva, hogy az osztrákoknak is lehet. Persze, arról síri csend volt, hogy az osztrákoknak volt annyi eszük, hogy már a tárgyalások során kérték... Szóval, Orbán és a fityesz nagy "szabadságharca" 2010-óta valójában az I. Orbán kúrmány hiányosságai/töketlensége miatti lelkiismeretfurdalás...
Törölt felhasználó 2018. 03. 06. 20:35
Előzmény: #74  tokos.
mert ha az egyik oldalon figyelembe veszed, a külföldön dolgozó magyarokat, akkor illene figyelembe venni az itt működő uniós cégeket is,
gambadoro 2018. 03. 06. 20:34
Előzmény: #75  tokos.
velem ne próbálj fölényeskedni
nyalogasd inkább a kisztitkár kommunista orbánodat
ez mindet elmond rólad
szocizol ember
szégyen
pitcairn2 2018. 03. 06. 20:33
Előzmény: #43  _Bekre_Pal_
fillérekért adtuk el a jogalkotási kompetenciákat...
tokos. 2018. 03. 06. 20:32
Előzmény: #72  gambadoro
Kicsit olvasgasd még, amit írtam, hátha sikerül megértened.
tokos. 2018. 03. 06. 20:31
Előzmény: #73  Törölt felhasználó
??? Jelentősen, de ki állította ennek az ellenkezőjét? Nem is értme, miért éreztél késztetést, hogy ezt a kérdést feltedd...
Törölt felhasználó 2018. 03. 06. 19:39
Előzmény: #64  tokos.
"De másrészről, ha a külföldön dolgozó itthon dolgozna, és nem csak hazaadná a bérének egy részeét, akkor nem csak azt a jövedelmet kellene figyelembe venni, amit itthon költene el, hanem azt a hozzáadott értéket is, amit a munkájával termel meg. Ezért is GDP a GDP."
És ha nem lennének itt az uniós cégek szerinted mennyivel csökkenne a GDP?
Gondolj vissza az audi  leállására.
gambadoro 2018. 03. 06. 19:38
Előzmény: #65  tokos.
tehát ha kevesebb az eu pénz kisebb a gdp?
akkor mi köze a kormányodnak a gdp növekedéséhez?
gambadoro 2018. 03. 06. 19:35
Előzmény: #57  nemoland
namost én aszittem a magyarországi cégek magyarországon adózank
vagy nem?
és mennyit?
ja h a kiszes adóparadicskát csinált nekik meg magának?
fujj
csúnya brüxell
fordítva ülsz a lovon
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 03. 06. 19:26
Nem ez volt a kérdés, egyébként köszi a lebirkázást, nagyon rokonszenves lettél tőle. Az adatok ott vannak, számológép is van már minden oprendszerben, számold ki magadnak ami téged érdekel.
Dehogynincs
Dehogynincs 2018. 03. 06. 19:13
Előzmény: #68  Vazsmegyei
Nincs kedvenc pártom. Magamat konzervatívnak, liberálisnak, antikommunistának és piacbarátnak tartom és a nyugdíjpénztárak kifosztása óta valóban kormányváltó hangulatban vagyok.
Az ellenzékhez nincs közöm és nem az én kottámból játszanak. Már négy éve is megtalálhatták volna a centrális erőtér ellenszerét, de azt sem én javasoltam nekik. Engem meglepett a vásárhelyi győzelem ténye, de a mértéke még inkább.
A hatalomból csak a kdnp maradt nyugodt. De ennek így is kell lennie. Isten akarta úgy, hogy veszítsen a fidesz jelöltje.
Vazsmegyei 2018. 03. 06. 18:59
Előzmény: #66  Dehogynincs
Nyugodt lehetsz jól értelmezem a statisztikát! Csak felsoroltam néhány adatot amivel kampányol az ellenzék! Magadat persze nem sorolod oda! Viszont minden adatot a kormány lejáratására használják amit felsoroltam! Persze azonnal nem úgy és annyira matematika és semmi közöd az ellenzéki statisztikához! Viszont minden adat Magyarországról szól és egyetlen mellé nincs odatéve az objektív értékelés! Most is felbontottad a számokat! Ebben a közlésedben minden "pozitív" ami a véleményedet igazolhatja! Mindenesetre legalább véded az állításaidat! 
Csak azt nem értem, hogy ez mennyit ront Magyarország megítélésén nálad!? 
noyb 2018. 03. 06. 18:36
Előzmény: #65  tokos.
Amit a szoci kormányokról írtál az a Fideszre is igaz. Mellesleg az ellenzék győzelme esetén sem beszélhetünk újra szoci kormányról, hiszen a jobbik adná a legnagyobb részét és az lmp sem tartozik az utódpártok közé.
Dehogynincs
Dehogynincs 2018. 03. 06. 18:31
Előzmény: #62  Vazsmegyei
Nem tudom, milyen ellenzéki felvezetésről beszélsz. A saját állításaimat vagy meg tudom védeni vagy meg lehet őket cáfolni.
#51 már eleve hibás felvetés volt, mert nem diszjunkt halmazokat adtál össze.
Most kb. 50 ezre manyupos lehet.
Az a te állításod, hogy 4 millió szegény manyupot fizet. Én következetesen azt állítottam, hogy hárommillió pénztártagot fosztottak ki. Ha négymillió pénztártag lett volna, akkor négymilliót.
A gyerekek úgy szegények, hogy vagy eleve szegény családba születnek vagy pedig azért, mert a gyerekek vállalásával a szülők bizonyos szegénységet is vállalnak. Úgy is szegény lehet egy gyerek, hogy a szülei elválnak vagy eleve házasságon kívül születik.
Azt sem állítottam, hogy a nyugdíjasok mind gazdagok, de többször is beírtam, hogy kétmillió öregségi nyugdíjas van és 110 ezer az átlagnyugdíj.
A statisztikát azoknak találták ki, akik értelmezni tudják. Nem vagyok abban biztos, hogy képes vagy rá.
tokos. 2018. 03. 06. 18:14
Sőt, ha ezt nézzük, a 2014-2016 között csökkenő EU-s támogatások éppen a GDP csökkenésének (illetve kisebb mértékű emelkedésének) irányába hatottak.
Nem akarok csemegézni a szoci kormányok alatti adatokon, EU támogatás vs. GDP növekedés, de minden jel azt mutatja, minél messzebb vannak a kormányrúdtól, annál jobb az országnak...
tokos. 2018. 03. 06. 18:09
Előzmény: #43  _Bekre_Pal_
Köszi. Nem tudom, hogy észrevetted-e, de ezekkel az adatokkal nem feltétlenül igazoltál semmit. Ugyanis az egyik esetben GDP NÖVEKEDÉSről beszélünk, a másik esetben pedig statikus adatokról. Ahhoz, hogy mennyivel járult hozzá az EU támogatása a GDP NÖVEKEDÉSéhez, azt kellene megnézni, hogy mennyivel emelkedett a támogatás, korrigálva az inflával. Hasonlóan, a külföldön dologzók itthon elköltött pébnzében is a VÁLTOZÁST kellene vizslatni, és nem az abszolút értéket, merthogy a GDP adat is VÁLTOZÁS 2016-ról 2017-re... De másrészről, ha a külföldön dolgozó itthon dolgozna, és nem csak hazaadná a bérének egy részeét, akkor nem csak azt a jövedelmet kellene figyelembe venni, amit itthon költene el, hanem azt a hozzáadott értéket is, amit a munkájával termel meg. Ezért is GDP a GDP.
Nem árt, ha statisztikai adatokat az ember végiggondolja, nem csak birka módjára elfogadja, amit a propaganda (bármelyik oldalról) az agyacskájába döngöl...
Törölt felhasználó 2018. 03. 06. 18:06
Előzmény: #57  nemoland
"kb. 50%-át minimum a német -francia- angol olasz és stb cégek nyerték meg a pályázatokon és kvázi kivitték az országból a bázisországukba.... (saccra 7mrd euro)"
Különösképpen nem akarok belefolyni a vitába, de nincs olyan EU-s pályázat, aminél előírnák, hogy német-francia-stb. cégeknek kell nyerniük, tehát akár 100 %-ban nyerhettek volna magyar cégek is. Persze, ha az adott munkára nincs alkalmas magyar cég... Pl. Paks esetében a Roszatom fogja kivinni a pénz nagy részét (amit ebben az esetben sajnos nem ingyen kapunk, hanem visszafizetendő hitelként).
Vazsmegyei 2018. 03. 06. 18:02
Előzmény: #55  Dehogynincs
Na akkor ennyit a matematikáról és statisztikáról!  4 millió szegénynek miből telik manyupra? A gazdagok meg nem szegények! Valahol hiba van az ellenzéki felvezetésben! Magyarázni lehet, de nem mindegy, hogy mit! Ja és a gyerekek hogyan szegények 18 éves korukig? És a nyugdíjasok mind gazdagok! Ehh! Minek is találták ki a statisztikát! Vagy kiknek? 
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 03. 06. 17:39
Előzmény: #60  Bumbika
Tulajdonképpen ha tágabban értelmezzük, akkor azt is tekinthetjük annak, OK. A transznacionális vállalatok pénzforgalmára vonatkozóan ötletem sincs. Mondjuk dolgoztam néhánynál, nagyjából az volt a gyakorlat, hogy az itt megtermelt lóvé helyben maradt, induláskor meg állati sokat bepumpált ide a cég. Szóval inkább felénk billen talán.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek