Topiknyitó: Portfolio 2018. 03. 06. 14:46

Ezt vajon hogyan értette Orbán Viktor?  

Ugrás a cikkhez
Érdekes fejtegetést osztott meg hallgatóságával Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén a gazdaságpolitikai pólusokról, közvetlenül Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Matolcsy György
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tokos. 2018. 03. 06. 21:34
Előzmény: #97  gambadoro
Olvastam egy szöveget, és válaszoltam rá. Nem nagyon érdekel, hogy ki írta, a tartalm aérdekel. Ez valami jobbiknak dolgozó közgazdász?  Remélem nem gazdasági, vagy pénzügyminiszter várományos...
tokos. 2018. 03. 06. 21:31
Előzmény: #96  gambadoro
Inkább csak az a helyzet, hogy nekem okoz problémát a négy alapművelet használata.
gambadoro 2018. 03. 06. 21:30
Előzmény: #92  tokos.
arról hallottál már, hogy sokkal könnyebb 4 százalékot emelkedni 20 ezer euróról, mint 50-ről?
sőt
figyelj
ha mondjuk 100 euró lenne a gdp akkor könnyedén elérhetünk havonta 100 százalékot
ez azt jelentené a kiszes olvasatában, hogy ugye az osztrák évi kettő, mi viszont havi száz
pár nap alatt lekőröztük a kutyákat
gambadoro 2018. 03. 06. 21:28
Előzmény: #89  tokos.
elvtelen kiszeseket támogatod és közben fröcsögve szocizol
ennyit teszel
elég nagy szégyen, ha nem tudod, ki róna péter
megjegyzem az ő mondataira rendezel itt álomfutást
legalább tájékozódnál
gambadoro 2018. 03. 06. 21:27
a kiszes pártod darálja h utolérjük ósztriát márt ott 2 valamennyi itt meg majd 4 százalék lesz a növekedés
ebből - mint nóbel dijasnak írom - vontuk le mi nem nóbel dijjasok a következtetést, hogy nem tudnak számolni
persze dehogynem
csak az egyszerik nem tuggyák, hogy mennyi a gdp itt meg ott
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 03. 06. 21:26
off, tapasztalatom szerint ha linkkel kezded a hozzászólást, akkor üres lesz az egész. valamit írni kell, utána sortörés és jöhet a link. kicsit fos a motor, de így kell szeretni
tokos. 2018. 03. 06. 21:25
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 03. 06. 21:25
Előzmény: #83  tokos.
ok
tokos. 2018. 03. 06. 21:24
Előzmény: #85  gambadoro
De egyébként tényleg érdekes, hogy mit várunk... Ausztria nem most lett gazdaságilag erősebb. Már a Monarchia idején is ők voltak az iparosabbak, a gazdaságilag fejlettebbek. Ez szerintem aligha változott a két világháború között, majd utána ők építették a piacgazdaságot, mi pedig a szocializmust. A különbség nem most keletkezett, hosszú évtizedek, évszázadok alatt lett ekkora. Naivitás azt gondolni, hogy pár hét alatt lekörözzük őket.
Érdekességképp vásárlóerő paritáson mért egy főre eső adatok, külön linkbe teszem, mert valamiért nem akarja a jót…
Ausztria és egy csomó nyugat-európai ország gyakorlatilag stagnált, Magyarország több, mint 30%-kal emelkedett, míg mondjuk a cseheké 10-zel. Viszont pl. a szlovákoké több, mint 60-nal, a letteké közel duplázódott, a lengyeleké és a románoké kb. 70%-kal nőtt. Inkább ez a probléma szerintem.
tokos. 2018. 03. 06. 21:19

tokos. 2018. 03. 06. 21:19

tokos. 2018. 03. 06. 20:54
Előzmény: #84  gambadoro
??? Nem értem, hogy mi rosszat tettem. Meg egyáltalán honnan keveredett ide ez az ember.
tokos. 2018. 03. 06. 20:50
Előzmény: #82  gambadoro
Az utolsó kérdésre, mint a kamatos kamat. Középiskolás matekpélda, bestesze 1 milliót a bakba évi 4%-os kamatra, és beteszel 2 milliót évi 2%-ra. Mennyi idő után fogja elérni az elsőp betéted a másodikat? Elárulom, nem kell Nobel díj hozzá.
pitcairn2 2018. 03. 06. 20:48
Előzmény: #79  bigyula
gambadoro 2018. 03. 06. 20:48
Az EU-n belül az egy főre jutó fogyasztás szintje csak Bulgáriában alacsonyabb, mint nálunk. Amikor arról beszélnek, hogy nőttek a keresetek, akkor az igazi kérdés az, hogy ebből a keresetből a vásárlóerőt figyelembe véve mennyi pénz jut a magyar emberek fogyasztására. És itt minden országban – egy kivétellel – egy főre több jut. A béremelések ugyan növelik a fogyasztást, de mivel hirtelen jött a bérnövekedés, inflációs nyomást fog eredményezni. Ez pedig már érezhető is.
gambadoro 2018. 03. 06. 20:48
Előzmény: #82  gambadoro
Ami pedig a gazdasági növekedést illeti, a tavalyi 3,8 százalék úgy jött össze, hogy az EU-s pénzek és a külföldön dolgozó magyarok hazautalásai a GDP 5,6 százalékának megfelelő mértékűek voltak. Ha ebből az „ingyenpénzből” a nemzetgazdaság 3,8 százalékkal nőtt, akkor ki lehet számolni, hogy mennyi a tényleges növekedés. Ráadásul feltehetjük azt a kérdést is, hogy közelebb kerültünk-e mondjuk Ausztriához, ahol 2,6 százalék volt a növekedés. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ezzel érvelt. Csakhogy az osztrákoknál az egy főre jutó GDP a magyar adat duplája. Tehát – egy egyszerű példával élve – ha ezt 100-nak vesszük, akkor Ausztria 102,6-ig jutott, míg a magyar 50-ből 51,9 lett. Tehát a távolság nem csökkent, hanem éppen hogy nőtt.
gambadoro 2018. 03. 06. 20:46
Előzmény: #80  tokos.
róna péter egy tudós ember
56os menekült
de te negligálod
ez igen
tokos. 2018. 03. 06. 20:45
Előzmény: #70  _Bekre_Pal_
Bocs, a birkázást nem neked szántam.
gambadoro 2018. 03. 06. 20:45
Előzmény: #79  bigyula
az eu egy szükséges rossz az országnak
ki lehetett volna jól is jönni belőle
mérhetetlen pénzt kaptak az utóbbi nyóc évben
közben arról hablatyol, hogy deviszont az eu milyen jól jár
akkor sorolom:
nem kellett volna rablóprivatizálni
nem kellett volna a nyóc évnyi pénzt ellopni
értelmes gazdasági programot összerakni
felülemelkedni a tolvajláson és SZAKEMBEREKET hozni
érdekes, azért vannak sikertörténeketek:
a balti országok
szlovénia
de még a tótok is
hogy lehet ez?
tovább megyek: külföldi cégekhez kerül az eu pénz? nem ezek a külföldi cégek adják a gdp jelentős részt? hol adóznak ezek a külföldi cégek? hány magyart alkalmaznak?
milyen demagóg baromság ez amit megpróbál beadni a nyájnak?
mi lesz vargával, hogy nem mondta ki a 4 százalékot 4 évre?
hogy lehetne utolérni ausztriát dupla növekedéssel, ha a bázis gdp is dupla (vagy több)?
főleg az utolsó kérdésre várom az értelmes válaszokat
tokos. 2018. 03. 06. 20:42
Előzmény: #78  Törölt felhasználó
Hol vettem figyelembe a külföldön dolgozó magyarokat, Szerintem sehol. Azt írtam, ha itthon dolgoznának. De természetsen nem dolgoznak itthon, a multik viszont itt dolgoznak.
Semmi bajom a multikkal, szóval télleg nem értem ezt a szócséplést.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók