U.i.
Nézd meg ezt a mostani mozgást. tegnap óta 25-30-pipen belül mozog, Már ebből 250 pipet ki lehetett volna venni. Ha ez valakinek nem elég jó pénz 1-2 napra, azt nem tudom sajnálni. Én sajnos elrontottam, tegnap úgy éreztem, hogy simán át fog menni a 2300-án, ezért longoltam egyet. Viszont hiába esik folyamatosan vissza alám 12-15 pipet, pont a tőkevédelmem miatt nem nyitok rá még egy pozit, ilyen közel inkább állok és nézek mint vak a moziban
Teljesen érthető , sőt el is fogadom, amit mondasz, és távol álljon tőlem, hogy ennek ellentmondjak.
Ezért elmondom az előzményeket:
Három éve elkeztem a béten kereskedni, előtte hónapokig bújtam az internetet mindenféle infora vadászva, hogy hogy kell kereskedni. Vesztettem egy kis pénzt, amíg rájöttem, hogy a részvények nem az én világom ( lehet, hogy ez sem ). Ráadásul a béten már kisebb összegekkel is odarakták az árfolyamot, ahova akarták a nagyok. Abbahagytam. Két éve elvégeztem egy négyhetes forex tanfolyamot. Ott sok mindenre tanítottak ( még a kifejezésekre is, amiket szépen időközben elfelejtettem, mert nem beszélgettem erről senkivel ) , jókra, rosszakra nem tudom, különböző technikákra, stopokra, beszállókra, jelekre stb…. Hónapokig, mindezt betartva, a különböző technikákat használva, stopot használva, gyakorlatilag egy év alatt szépen egyenletesen elvesztetten 2000$-t. Szerintem ezek után már rég feladta volna más a helyemben. Hát nem vagyok egy feladó típus. Mindent kitöröltem a fejemből ( az addig tanultakat ), és demószámlán elkezdtem saját stratégiát kidolgozni. A mai napig finomítom. Aztán, amikor a demón úgy tűnt, hogy élesbe is kipróbálhatom, újrakezdtem. Persze az első nyitásoknál a régi veszteségből való félelem miatt itt is kisebb veszteséggel nyitottam az első két hónapban, de kb csak 10%-ot. Utána kezdtem, amit az előbb már leírtam, minden nap 3 pip + két hétig. Amikor ez megvolt, megint két hétig csak 6 pip naponta. aztán 9 …….. Sajnos a régi tapasztalataim alapján, nekem nem megy, hogy mondjuk egy 100-as stop, egy200-s tp-vel. Ezért is kereskedem csak és kizárólag Eurusd-vel. Fejből tudom az összes kis és nagy ellenállásokat, támaszokat stb…. Ne hogy félreérts, nem nagyképűség, de szinte monitor nélkül is be tudnám tenni a pozi nyitásaimat és tp-met. Nyilván itt ülök én is a monitor előtt. És ne feledjük, amig az eurusd lemozog 200 vagy 300 pipet, addig kicsibe a dupláját ki lehet venni. Szent meggyőződésem, hogy hónapokig itt fog oldalazni 1.20 és 1.25 között, de továbbra is lefelé inkább. Lesz biztosan fölfele is 100-200 pipes elmozdulás, meg lefele is. Erre nincs más elemzésem. A hírek hol idedobják, hol oda. Nem tudom, hogy 14:21-kor fölfele, vagy lefele fog menni, és nem is érdekel. Részemről ma kis korrekciót várok, ezért longoltam ( kicsit korán ) 1.2340-s tp-vel
Remélem kicsit jobban megérted így a hozzáállásomat, és hogy mért nem használok sl-t. De tudod mit? Sok-sok pipit Mindenkinek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nezd a te dolgod, hogy hasznalsz stoploss-t vagy nem....
(akik regen benne vannak ebben az egeszben azok tudjak, hogy kell, mert nelkule a napjaid meg vannak szamlalva...)
Tokeletesen egyetertek vannak olyan szituaciok a piacon amikor is konyen el lehet nyomni az arfolyamot 20-30pipet, es kevesbe likvid eszkozokben akar 100-150pipet is....
(megemlitenem mindenkinek van stopja, mert a broker zarja a pozidat, ha a margin szamlan a kotelezo margin ala megy a toked...)
milyen kisebb trukkok vannak, nem kell ugyanannal a brokernel, vagy 1 masik szamlan is beteheted a "veszteseg limitalo megbizast" egy limit aras veteli vagy eladasi megbizassal, persze igy 2szer fizeted a spread koltseget....
Nem az a baj a stop nelkuli kereskedesben, hogy az esetek nagy reszeben nem jon vissza hanem, hogy amikor nem jon vissza akkor nagyon el lehet vele csuszni, mert elkezdesz remenykedni, hogy majd holnap fordul....
es 1 olyan helyzetbe kerulsz, ahol is sokkal tobbet kockaztatsz 1 kereskedesen mint amennyit valojaban raszantal volna, szoval az egesz elmegy szerencsejatekba....
Nem emlekszem biztosan,de talan Birgernek volt 1 olyan hasonlata, hogy mi az amit valasztanal:
biztos, hogy (100%) veszitesz 100$
vagy 10% hogy veszitesz 1000$-at
elmeletileg ugyanaz az eredmeny, gyakorlatilag meg nem tudod, hogy mikor szaladsz bele abba a 10%-ba, lehet hogy az elso 2,3,4,5 kereskedesben, persze lehet hogy csak a 18.-ban,de erre nincs garancia...
arrol nem beszeltunk, hogy 1000$-nal is veszithetsz tobbet 1 kereskedesen...
a pszhichologiai resze pedig nem kerdeses:
mert minnel tobbszor kereskedsz stop nelkul, annal jobban szokasoda valik, es a rossz szokasok nem vezetnek jo eredmenyre hosszutavon......
mit gondolsz, miert van az hogy sokan nagyobb ido sikon kereskednek, nem csak hatekonyabb,de sokkal nehezebb levadaszni a stoppodat, es koltsegesebb is, egyebkent nem a te stoppodra vadasznak es nem is az enyemre, hanem ha olyan lehetoseg adodik a piacon ahol pozitiv eredmenye van eltolni az arfolyamot, hogy az ugyfelek nagy reszenek kozel van a stopja akkor nyilvan megprobaljak hiszen penzrol van szo...
Ha nincs jelentosebb hir es nem csokkent le a likviditas senki nem fogja elnyomni az EUR/USD part 60 ponttal, hogy 1-2 mini esetleg lot-todon levadasza a stoppodat, mert ennek nagyobb a koltsege...
Szoval ha nem tudod, pontosan hogy hol zarod a pozidat akkor ugy nem igazan lehet hozam/kockazattal kalkulalni....
vagyis lehet kb. 1 mini kontraktuson van 10000EUR kockazatod ill. a szamlad osszege ha ez ennel kisebb....
(igy nehezen lesz a hozam/kockazat arany pozitiv)
ha pedig ez nem pozitiv akkor csak ido kerdese meddig tart a kereskedesi karriered.....
Majdnem minden honapban lehet hallani olvasni, hogy eppen valaki befejezi a kereskedest, 1 idore abbahagya mert mondjuk ki nem hasznalt stoppot es ellene ment a pozi es akkor jon a remenykedes....majd elobb utobb a kereskedesi szamla bukasa....
Nem veletlenul vicelodok en azzal hogy csonkolok, mert nincs abban semmi szegyen ha ellened ment 1 pozicio es vesztesegben zarod......(volt 1 kereskedes, koveted a tervet, nem ugy alakult, az elet es a kereskedes megy tovabb...)
Ha elbukod a penzed tokedet, akkor veget er a kereskedes...
Ha pedig megtanultad elhelyezni a stoppodat es vagni a veszteseget utana jon a kovetkezo lecke, hogyha volt 1 terved es rasszantal 1 kereskedesre 100pipet (ugymond elfogadtad a kockazatot, akkor nem igazan illik zarni mondjuk 70pip vesztesegben, mert ez az erme masik oldala...)
kepzeld 100pippet terveztel kockaztatni ott van a stoppod, ellened ment az arfolyam 70pipet, kapsz nehany negativ hirt es az egesz piac nem ugy viselkedik ahogy vartad, ugy dontesz, hogy zarsz es megmented azt a 30pipet......
(es nehanyszor bejon, majd azt gondolod milyen okos is vagyok)
aztan az egyik kereskedesnel az a 30 pip amit elmeletileg elfogadtal,de gyakorlatban szeretted volna megsporolni kizar 1 olyan kereskedesbol ahol mondjuk lett volna 500,1000,1300pip...
az is tud am fajni...
;)
szerintem akkor valik kezdo spekibol , halado kereskedove az ember, hogy amikor tudja hogy van 1 kereskedes, igenyel 100pipet es teljesen mindegy, hogy a heten 10-bol 9 kereskedest zartal nyereseggel, vagy 9-et veszteseggel, azt a 100 pipet ra kell tudni szanni, mert hosszutavon ugy is penzt tesz a zsebedbe....
(es nincs valasztas, teljesen mindegy, hogy milyen heted, napod volt)
szoval rengeteg buktato van az uton....
ha pedig kereskedo vagy akkor konnyen hasonlo dolgokat csinalhatsz:
kirakod a monitorodra a kis cetliket, hogy "kovetkezo 1000 kereskedes" next 1000 trade....
Támasz, ellenállás, stb nem azonos a set-up-al, bárki rajzol ilyeneket, rábízhatod akár egy indikátorra is.
A belépés, célár, stop az, amitől kereskedni fogsz tudni, ha kereskedsz, ez nem lehet számodra "kínai". Ha ez nem része az elgondolásodnak, akkor kereskedési szempontból komolytalan a dolog...
Véleményem szerint egy egészséges vitának mindig van előnye és értelme, még ha nem is értünk egyet. Ettől függetlenül mindannyiunknak ugyan az a célja, hogy sok-sok pipet gyüjtsünk naponta. Az, hogy ki milyen úton teszi ezt, az mindegy, hisz minden út Rómába vezet. Tiszta szívemből a lehető legtöbb pipit kívánom mindenkinek, hisz nem vagyunk ellenfelek, sem konkurencia egymásnak. Most mennem kell, asszonyt viszem dokihoz. Később leszek:)
És még valami. Senkit nem akarok meggyőzni, hogy jó a módszerem, sőt óvaintek mindenkit ettől. Nekem mégis bevált. Sokat buktam addig, amíg apró kis lépésekben eljutottam idáig. Türelem és sok időmbe telt. Lehet hogy kinevettek, de hetekig naponta csak 3 pipet fogtam meg, aztán 6 pipet, aztán 9 és így tovább....Most kb 30-35 pip a napi átlagom, és folyamatosan nő. Nekem ez elég. A napi 0.5%-ra törekszem, és ez kb megvan :)
Bocs, nekem ez egy kicsit kínai. A fogalmak továbbra sem tartoznak az erősségeim közé. Chartot nem tudok feltenni, már régebben próbáltam, de nem sikerült. Annyit megtehettek, hogy egy új charton felteszitek amit leírtam ellenállásokat, támaszokat, kicsiket vékony, nagyokat vastaggal, Boll35,Rsi14, stoch 9,3,3 és 21,9,9 H4-től fölfele 50,200MA d1-től fölfele trendvonalak és azt látjátok, amit én :)
Nem mondom, hogy nincs igazad, de a tchnikai elemzést bármikor boríthatja egy hír, ahogy írod akár 200-300 pipel is. Én inkább nem üttetem ki magam, mert egyiknap felmegy, azt két nap múlva meg visszacsorog . Ráadásul már megfigyeltem, ha van egy nagy hír, ami nagyot mozdít mondjuk 200 pipet, akkor az szép lassan meghozza mégegyszer ugyan azt. Tehát nem szállok ott be, vagy ha igen, akkor ellenpozival, és ha meghozta a másik 200 pip környékét és a chart is alátámasztja, akkor újranyitom a csomag duplájával, vagy triplájával. egy régebbi hsz-ben részleteztem, az előbb a számát megírtam szarvasvadinak :)
Érteémezés hozzá röviden: kontextust a H4 chart ad, amely szerint a lefelé trend még nem ért véget. Az M15-ös set-up pedig az M5-ön azonosítható impulzív hullám 4-ik "abc" hullámával számol, z 5-ik lefelé hullámra számítva.
Aha .... ennyi a strati, ajánlom figyelmedbe Joe Ross : Trader Bibliája című könyvet amiben leírja a számomra kedvenc trader trükköt ami mások stopjaira megy rá trendben......szerintem egy ilyen könyvet elolvasol és elkezdesz stratikat kidolgozni , azokat letesztelni, úgy hogy kiveszed a híreket belőle stbstbstb
Szerintem csak így lehet, de majd rájössz Magadtól, mindenesetre olyanokra Én nem hallagatnék aki a hsz. -eidből arra nem jön rá, hogy még stopot sem használsz, a mentális stophoz meg brutál lelki erő kell, arról nem is beszélve , hogy az ár egy hír következtében akár 250 pipet is mehet ellened mire le tudod zárni, mert ugye az MT4 azt írja ki hohógy az ár már máshol van .... biztos akarja zárni? rámész hogy igen és újra kezdi.... az ár megint máshol van biztos akarja zárni? aha erről ennyit
EUR/USD