Topiknyitó: Törölt felhasználó 2006. 11. 30. 20:10

ÉMÁSZ ÁRFOLYAM 2007 VÉGÉRE: 30.000 FORINT  

ÉMÁSZ osztalékalapú árazása – 12 HÓNAPOS CÉLÁR 30.000 FORINT

(A leírtak objektív tények, a forrásokat megjelölöm – a legvalószínűbb verziójú árampiaci szabályozás alapján íródtak a megjelölt elemzések):

.

.

1.) 2006. augusztus 01-én hatályba lépett a kompenzációs rendelet, ÉMÁSZ jövőbeni osztalékalapját alaposan megnövelte.

.

.

2.) Raiffeisen elemzője (2006. augusztus 04-i Portfolio cikk):

„2006-OS OSZTALÉKALAP 1800-2000 FORINT RÉSZVÉNYENKÉNT.”

.

.

3.) 2006. augusztus 04-i Portfolio cikk:

A 2007-ES NETTÓ EREDMÉNYT TÖBB, MINT 4 MILLIÁRD FORINNTAL NÖVELHETI A SZABÁLYOZÁSI KÖRNYEZET VÁLTOZÁSA.

.

.

4.) IDÉZET a 2006. szeptember 01-i Portfolio cikkből:

„Ha a 2007-re várt 2.200 -2600 FORINT KÖZÖTTI OSZTALÉK TARTÓSAN FENNMARADNA, AZ ÁRFOLYAM 25.000-30.000 FORINT közötti szintre kerülhetne.

.

.

5.) IDÉZET a 2006. szeptember 01-i Portfolio elemzésből:

„Az Émász részvényei 150-250 bázispontos prémiummal forognak a kockázatmentes állampapírokkal …. szemben.”

.

.

6.) IDÉZET a Morgan Stanley elemzéséből (2006. október 20-án közölte a PORTFOLIO):

„2007. második félévében legalább 100 bp-os kamatcsökkentésre lát esélyt.”

.

.

7.) Ha összeveted az 1-5) pontokat a 6)-al és számolsz egy kicsit, néhány művelet után rájössz, hogy 12 hónap múlva 50 %-os hozamot érhetsz el az ÉMÁSZ részvényeken. (28000-30000 Forintos forward árfolyam + 2006. év után 1800 Forintos árfolyam).

.

.

És ehhez nem kell csinálni semmit, csak megvenni az ÉMÁSZt és kivárni türelemmel. Nem kell izgulni hogy hova rakd a stoppot, nem kell monitort bámulnod napi 8 órában, tengernyi időd marad mindenre......

.

.

Ha meg belegondolunk abba, hogy a konvergencia alapján milyen állampaírhozamok várhatók 2007 után, akkor az osztalékalapú árazás alapján 30.000-40.000 Forintos ÉMÁSZ árfolyamról kell beszélnünk + kapsz egy nagyon komoly osztalékhozamot minden évben (akkor az állampapírhozam lesz 5 % körül /se/) .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pioca
pioca 2014. 03. 01. 18:52
Előzmény: #2706  Akos86
Nincs kőbe vésve, de ezt már csak orbánék tudnák felülírni.
Pont ezért volt ez az időzítés, hogy választások előtt két héttel legyen a közgyüli, és még választás előtt ki is tudják fizetni. Ezt már nem nagyon tudják orbánék le reagálni. Néztem ma egy-két híradót, meg sem említették.
philosopher
philosopher 2014. 03. 01. 13:03
Előzmény: #2718  hali
Ezért lenne jó a 4. negyedévi gyorsjelentés, mert abból valószínűleg kiderülne. Szerintem inkább valami brutális egyszeri tétel lehet.

Szép amit Tibi írt, de most az nagyon messzinek látszik...
hali
hali 2014. 03. 01. 12:15
Előzmény: #2717  Tibi0002
Szia!

Nem lenne rossz ,amit írsz:)

Nekem az egészen nem tiszta,hogy a két cég között,hogyan lett ekkora a különbség az eredményességben...

Valami nekem ebben furcsa(mondjuk érteni nem értek hozzá).

Az elmű volt majdnem mindig a nyereségesebb,erre az lett veszteséges és az émász ilyen környezetben is nyereséges.

Megnéztem a 3.negyedéves adatokat(arra gondoltam esetleg elműnél több a lakossági fogyasztás,ami veszteségesebb),de nincsen nagy különbség,sőt arányaiban az elműnél több a nem lakossági ügyfél.

Valaki tudja rá a magyarázatot.?
(mindkét cégnél gondolom ugyanazok a szabályok vannak,ráadásul a nagy tulaj is ugyan az.)

Üdv:hali
Tibi0002 2014. 03. 01. 11:01
Előzmény: #2715  philosopher
És milyen egyszerű lenne ez az egész piaci alapon:
1. eladni a hálózatot oly módon, hogy az állam felügyelheti, válságos helyzetben használhatja, a feltételekről előre megállapodva.
2. egyetemes szolgáltatás helyett csakis a szabadpiacon végezni az energiaellátást, minden fogyasztó szabadon válogathatna az ajánlatokból (ez jelentené a valódi rezsicsökkentést: a verseny)
3. az állam nem építene be az áram árába rohadt nagy adókat, mint most teszi (ez is rezsicsökkentés lenne). És nem is szabályozná az árakat.
4. végre abbahagyni azt a téveszme terjesztést, hogy bárki kivisz az országból bármit. Ha valakinek van 20 ezer forintja, vehet belőle áram- olaj- vagy akármilyen részvényt. És tessék, ő is tulaja a "gonosz multinak".
hali
hali 2014. 03. 01. 10:42
Előzmény: #2715  philosopher
Szia!

Igazad van.

Mondjuk,ha enyém lenne a cég,akkor(mivel az áramdíjra vonatkozik a szabályozás),kiszervezném az egész hálózatot egy cégbe és bérbe adnám magának az áramszolgáltatónak....

A rossz környezet miatt ugye az tönkre menne elég gyorsan ,de mivel áramnak lenni kell! az államnak meg kellene egyezni a céggel(mondjuk hozhat rá egy új törvényt,de azért az lehet ütközne EU és egyéb szabályokkal,ha csak egy konkrét cég ellen szólna..)

philosopher
philosopher 2014. 03. 01. 10:27
Előzmény: #2714  hali
Igen, eladni a hálózatot nem nagyon lehet, az újraelőállítás meg iszonyat sokba kerülne most. Én is arra gondoltam, hogy ez egy olyan eszközpark, aminek nincs igazából piaca, kicsit talán az egyedi luxustermékekhez, műtárgyakhoz is hasonlítható. Viszont ha mögöttes eszközöknek nincs igazi piaca, nincs kereslet, akkor leginkább a hasznosítás (cash termelő képesség) adja az értékét. Viszont ha ennek módjába az állam durván beleszól (pl. nonprofit kell, legyen), akkor az nagyon lenyomja az árat. Tehát, mint egy műtárgynál, van egy nagyon magas eszmei érték, de annyiért eladni ritkán lehet.

Az ELMŰ/ÉMÁSZ esetében pedig ilyen feltételek mellett az egyedüli kereslet az állam oldaláról jelentkezik (mert tényleg fenn kellene tartani valahogy a szolgáltatást), és hogy ő mennyit mond, az gyakorlatilag csak rajta múlik. Ha letenne a nonprofit ideológiáról, akkor viszont hirtelen megjavulna az eredménytermelő képesség, és akkor az alapján lehetne árazni.
hali
hali 2014. 03. 01. 10:11
Előzmény: #2713  hali

MÉG EGY:itt az alaptevékenységet mindenképpen valaki folytatja,mert,csak egy vezetékrendszer van:)

az újra előállítási ktg. nem lehet itt alapul venni,mert szerintem a "földkisajátítás-vezeték áthaladása után szoktak kártérítést fizetni" is több lenne,mint a jelenlegi saját tőke:)

A megépítés meg többszöröse.

hali
hali 2014. 03. 01. 10:02
Előzmény: #2712  philosopher
Szia!

Köszi a választ.

Ilyeneket vártam:)

..és igazat is adok neked,abban amit írtál.

Szerintem egyébként jóval több lehet az eszközértéke egy ilyen cégnek,mint a saját tőkében szerepel.
Valahogyan el kell jutnia az áramnak a fogyasztókhoz.

Üdv.hali
philosopher
philosopher 2014. 03. 01. 09:57
Előzmény: #2709  hali
Szia hali,

Van valami abban, amit mondasz, hogy a saját tőke mögött álló eszközök újraelőállítási értéke (ha most kellene kiépíteni) jóval több lenne most, mint amikor bekerült a könyvekbe. De az eszközöket több módon is lehet értékelni:
1. Mibe kerülne most (nagyon sok)
2. Mennyi casht tud termelni (állami szabályozás kénye kedve határozza meg)
3. Mennyiért tudnád eladni, ha nem folytatod az alaptevékenységet (szerintem ez az érték alacsony, kinek kellenének oszlopok?)

A különböző értékelési módok között óriási a különbség, ezért nehéz meghatározni a fair értéket.

A Danubius-os példára visszatérve, egy lepukkant szállodát felépíteni szintén sok pénzbe kerülne, de mivel fel kell újítani, a cash termelő képessége nem az igazi, és ha ráadásul olyan helyen épült, ahol most nincs kereslet rá, ezért nem várható belőle sok jövedelem, és el sem tudod adni jó áron. Tehát ennek a szállodának is a reális értéke elég nehezen meghatározható, de könnyen lehet, hogy kevesebb is, mint a bekerülési érték. Még ha felépíteni nagyon sokba kerülne.

Én valahogy így gondolom.
philosopher
philosopher 2014. 03. 01. 09:50
Előzmény: #2708  Tibi0002
És nem fognak egy beszámolót közzé tenni, hogy lássuk, hogy alakult ki az eredmény? Vagy csak a közgyűlés után a véglegest? Egy gyorsjelentést azért a többség már közzétett.

Mondjuk az ÉMÁSZ esetében nagyjából a Q3 alapján várható volt ez az eredmény, az ELMÜ esetében nagyon érdekesek a számok.

Azt tudom, hogy most alapvetően az osztalék és a felvásárlási sztori mozgatja az árfolyamot az állami szabályozói korlátozások miatt, de azért kíváncsi volnék a funda háttérre is.
hali
hali 2014. 03. 01. 09:49
Sziasztok!

A saját tőkéről mi a véleményetek?(amit kérdeztem pár hozzászólással azelőtt)

..mert pld.:Danubius saját tőke alapján ér kb:50 milliárdot,de az ingatlanai nagyon alulértékeltek (szerintem egy szálloda 8-10 milliárd is lehet,aztán nem 5 van neki:)..)
Mondjuk legyen 100 milliárd a reális értéke..,akkor szerintetek felvásárlásnál oda adná valakinek 50 milliárdért???

Én az áramszolgáltatók eszközeit is többnek gondolnám,mint ami a könyvekben szerepel..

Vélemények?

hali
hali 2014. 03. 01. 09:49
Sziasztok!

A saját tőkéről mi a véleményetek?(amit kérdeztem pár hozzászólással azelőtt)

..mert pld.:Danubius saját tőke alapján ér kb:50 milliárdot,de az ingatlanai nagyon alulértékeltek (szerintem egy szálloda 8-10 milliárd is lehet,aztán nem 5 van neki:)..)
Mondjuk legyen 100 milliárd a reális értéke..,akkor szerintetek felvásárlásnál oda adná valakinek 50 milliárdért???

Én az áramszolgáltatók eszközeit is többnek gondolnám,mint ami a könyvekben szerepel..

Vélemények?

Tibi0002 2014. 03. 01. 09:34
Előzmény: #2705  herlas
ez is jó ötlet
Tibi0002 2014. 03. 01. 09:34
Előzmény: #2706  Akos86
Így van, nincs kőbe vésve.
Akos86
Akos86 2014. 03. 01. 09:09
Előzmény: #2705  herlas
Sziasztok!

De ez a 2950 Ft még nincs kőbe vésve, ugye? Hozhat a kormány még a közgyűlésig bármilyen törvényt, hogy megakadályozza... :( Pedig az államnak nem kis részesedése van, nekik is jutna az osztalékból. Aztán jöhetne egy 20.000 Ft-os kivásárlási ár, és már elégedett lennék... :D
herlas 2014. 03. 01. 09:05
Előzmény: #2704  Tibi0002
Az is egy magyarázat, hogy így az államnak látszólag kevesebbet kell fizetnie a cégért (most), az eladónak meg mindegy, osztalék vagy értékesítési ár címén kapja meg a pénzét.
Tibi0002 2014. 03. 01. 07:53
Előzmény: #2703  hali
Lehet, hogy ez is csak egy színjáték. A vevő esetleg azt mondta, drágábban vesszük vissza e cégeket, ha előtte eljátsszátok a gonosz multit, aki több pénzt akar kivinni az országból. Ha eljátsszátok, hogy a választások előtt legyek a közgyűlés. Stb.

Ha ez mégsem színjáték, akkor rosszabb a helyzet. :)
hali
hali 2014. 02. 28. 23:14
Sziasztok!

Szerintem ez az osztalék felfele kell ,hogy mozdítson az árfolyamon..(aztán persze bármi lehet)

Mindenesetre a záró árfolyamon az Émásznál bruttó 22,35%-os kamatnak felel meg,az Elműnél ugyan ez 18,66%-ék..

Azért az nem semmi.
A Zwackra tegnap valaki azt írta,az olyan ,mint az arany..Mennyivel is különb ,mint az áramszolgáltatók?

..valaki duplájára (vagy nagyon megemeli) emeli a jövedéki adót ,aztán az arany elolvad..:)

Én a saját tőke nagyságára szeretnék még egy gondolatot szánni..(saját példám 14éve egy új oszlop+egyebek kellettek egy területre,amiért ,akkor 2,5 milliót kellett fizetni)..mikor lettek ezek az eszközök felértékelve??(olyan,mint a Danubius ingatlan vagyona?:)..kb. a 90-es évek elején és azóta ez van feltüntetve)

..mert józan paraszti ésszel (mondjuk 70 vagy 170 milliárdos saját tőkét nézve),szerintem egy ilyen működő rendszer kiépítése többszöröse lenne ,a jelenlegi könyvekben szereplő értéknek..
Pár nagyobb település hálózata is kerülne annyiba,nem beszélve a többi eszközről.

Vagy csak én kevesellem ezt?

philosopher
philosopher 2014. 02. 28. 22:01
Előzmény: #2698  dovan
Valahol jó ez az osztalék, de ez csak annyit ér, hogy ennyivel kevesebbet lehet elveszteni, ha mégis elvéreztetik a céget. Az állam szempontjából nagyjából mindegy, ha meg akarja venni a céget, akkor ennyivel olcsóbban kapja majd.

Viszont az ELMÜ-nél elég csűnyán néz ki az adózótt eredmény: - 30 mrd Ft.
dovan 2014. 02. 28. 21:13
Előzmény: #2700  pioca
Mennyi belőle a zsozsesz?

Topik gazda

terensz_hill
3 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek