A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
A ma reggelre leesett csendes eső elmosta a port és újra tele az illattal a levegő.
Tegnap a mentát szedtem le, úgyhogy az előtérben függönybe felakasztva természetes illatosító :)
Csíkszentmihályi prof néhány gondolata kicsit messziről, de pásszol a totyikunkhoz, mert kaja-pia van benne, szól az életről, az örömről, a boldogságról és a gazdagságról. Ez pedig stimmel a munkánkhoz is.
"....„...Mídász király mítosza remekül alátámasztja azt az álláspontot, hogy a külső körülmények feletti uralom nem feltétlenül hasznos a lét szempontjából. Mint a legtöbb ember, Mídász király is azt gondolta, hogy mérhetetlen gazdagságával boldogsága örökre biztosítva lesz. Így hát alkut kötött az istenekkel, akik végül rengeteg könyörgés árán teljesítették a kívánságát, hogy minden, amihez csak hozzáér, arannyá változzon. Mídász király úgy gondolta, hogy egyértelműen pompás üzletet kötött. Most már semmi sem tarthatta őt vissza attól, hogy a világ leggazdagabb és ezzel a legboldogabb embere legyen. De mi ismerjük a történet végét: Mídász hamarosan megbánta a dolgot, mert az étel és a bor is arannyá változott a szájában, mielőtt még lenyelhette volna, így nemsokára elérte a halál – az aranykupák és –tányérok között.
Az évszázadokon át is idehallatszik a mese üzenete. A pszichiáterek előszobája tele van olyan gazdag és sikeres páciensekkel, akik negyven-ötven éves korukban hirtelen ráébrednek arra, hogy a szép nagy családi ház, a drága autó és a kifogástalan iskolázottság nem elég ahhoz, hogy megtalálják a lelki békéjüket…
… A mi kultúránkban a vagyon, a hatalom és a társadalmi helyzet túlságosan erős jelképeivé váltak a boldogságnak. ….”...."
Szóval vigyázzatok a meggazdagodással! Nehogy a boldogságotok lássa kárát a gazdagságotoknak.
:)
Csíkszentmihályi Mihály: Flow c könyvét érdemes forgatni.
A meggazdagodás nehogy elvegye az eszemet, ezért ma kelkáposzta főzelék volt ebédre. Ahogyan én készítem magamnak, nagyon ízlik! Semmi kincsért nem cserélnék Mídász királlyal...
:)
link
Valami ilyesmi beszerzésén töröm a fejem. Vagy két hete pont ez ügyben keresgéltem a neten, amikor az egész heti esőzéskor minden vödröt palackot, kannát megtöltöttem aztán néztem hogy megy "pocséba" a többnapi eső..... Kevés a helyünk, az is szem előtt van, ez megfizethető, izléses megoldás lenne.
Mondjuk kell még hozzá ez meg az....nem itt állna meg az ár...
Víz: Igen, gyűjtjük az esővizet. Hordókba, vödrökbe, lavórba, dézsába, bilibe, mindenbe... A bp-i kertünkbe fúrattam kutat. Isteni volt! Nyáron sokkal hidegebb volt, mint a vezetékes víz. Abban hűtöttem a dinnyét. A gengszterváltás után abban az időben kezdtek elszabadulni a víz/gáz/villany árak, amikor meglett a kutam. A szomszédok csak lestek, hogy miből tudom fizetni a sok locsolás rengeteg vízdíját, mert nem tudták, hogy saját ingyen vizem van. Itt a mostani birtokunkon még nincs kész a kút. Kb 2 éve kezdtem el fúrni...:) Jó munkához idő kell, ráadásul nekem a hegyre kell a víz, tehát a kút is oda kell. Völgyben mindenki tud vizet fakasztani... :)
Gombóc-nudli: az elmúlt hetekben nálunk is volt többször menüben. El kellett használnom az öreg krumplit, tehát ilyenkor van nálunk is az éves gombóc/nudli szezon.
Rizses tökfőzelék: Saját innováció! Egy normál tökfőzeléket kell készíteni, de a tökkel együtt egy marék rizst is teszünk bele. Én zsíron/olajon hagymát zsibbasztok a kapor erősebb száraival együtt, rálököm a gyalult tököt, bele a marék rizs(á)t, kevés vízzel felengedem, mehet bele a gyenge tejfölös/tejszínes kicsit paprikás habarás, bele a finomra metélt kapor, tört fokhagyma, leves kocka, só. Egyet rottyantom, nem főzöm agyon, az erős kaporszárakat kipecázom, mehet bele kis cukor, ecet. Tálaláskor én a sajátomba teszek zabpöhőt. Imádom!! Esetleg főtt tojással.
:)
Nálunkmost van egy kis eső annál nagyobb dirrel-dúrral :) Hordók, tárolóakna telnek, de nemrég furattunk kutat is a ház meg lehet eltűnik egyszer a homoknyelőben?
Most karóztuk a facsemetéket, de a ribizliszedést halasztani kell.
Babgulyás, túrós táska
Még soha nem hallottam erről a rizses változatról.
A fotón a Kolping Hotel wellness részlegének az úszómedencéje látható, Alsópáhokon. Hetente háromszor belecsapunk a vízbe, itt készülök a BÁ-ra (jul 4.)
:)
A faiskolánkban van kb 20 db 2 éves eperfa magonc csemete. Hiányzott a birtokunkról gyerekkori kedves emlékeink gyümölcse, így termésről szaporítottuk.
Kösz, hogy beírtad ezt ide! A természetvédelemnek mindenhol helyet kell adni. De ha egy kicsit visszaolvasol, a beírásokból valószínűsíthető, hogy nem ez a csöppnyi speki társaság elkötelezett híve a pálmaolaj használatának/fogyasztásának...
Legalábbis részemről egészen biztos, hogy a Nutella és a Ferrero cég zsebébe nem sok profitot teszek.
Ha nagyon édességre vágyom, akkor inkább ilyenekkel tömöm magamat: link
Én készítettem, Cickomka fotózta. Ez egy aranygaluska (kelttésztás süti). Magyar liszttel, tojással, vajjal, sok magyar dióval, nem tudom milyen (valószínű dél-európai) származású mazsolával, vaníliás cukorral.... Garantáltan pálmaolaj mentes! ....meg más egyéb sütijeim is...
Szóval így vagyunk mi itt kufárok a pálmaolajjal... közben persze védjük a természetet is.
:)
édes-savanyú
Sziasztok!
A sors jóvoltából úgy alakult az életem, hogy egy ideje a családi háztartást, így a konyhát is nekem kell vezetnem…. , s ez így is marad az idők végezetéig…..
A lényeg: Segítsetek főzni!
Olyan recepteket várok Tőletek, amit saját kezűleg el is készítettetek!
Az én mai keverésem: Tárkonyos csirkemell
A csíkokra/kockára vágott kb fél kg filézett csirkemellet 1 db apróra vágott, dinsztelt vöröshagymán pirítom, párolom. Majd megszórom 1 ek szárított/friss morzsolt tárkonnyal, ízlés szerint só, bors. Rá egy ek mustár, egy kis doboz tejföl, egy ek méz, összeforralom, a végén egy ek 6% almaecet. A mustárral, ecettel óvatosan, ne legyen nagyon savanyú. Verzió: a tejfölözés előtt be lehet staubolni 1-3 ek liszttel, s mehet rá 0,5-1 dl víz. Így több és kevésbé folyós lesz a szaftja, nem csorog le a köretről.
Tálalni főtt tésztával, vagy nokedlivel, reszelt sajttal meg lehet szórni.
Jó étvágyat!