Előrejelzés, visszatekintés, napi chartkövetés, hír, füles, megérzés, nyerő-vesztő... minden.
Jelen pillanatban a németeknél általános a vélemény, hogy a DAX kb. 600 ponttal van "alulértékelve" az amerikai indexekhez képest. Önerőből hogyan fogja tudni ezt ledolgozni? Le tudja egyáltalán?
Igazad van .....bár a shortolók kb. -10000 pont minuszban vannak ugye, ha az indulást 0tól számoljuk...:)
Egy biztos.... hülyeség ragaszkodni bármilyen irányhoz....:)
Törölt felhasználó2014. 06. 07. 18:49
Long vagy short, teljesen mind1! Mind2vel ugyanugy lehet keresni 100 pip lefele-felfele is ugyanannyit er ha jol tudom..... hulyeseg szerintem ragaszkodni barmilyen iranyhoz is, majd a piac megmutatja merre akar menni:D
A longosoknak időtartam előnyük van az eddigi adatok alapján.
(Az idő nagyobb százalékában megy fel az index mint le.)
Eddig én is vérshortos voltam, de lassan megjavulok, lehet pont addigra mire beesik...:D
"Akik nem képesek elfogadni a piac kiszámíthatatlanságát, azok folyamatosan csalódásokkal építik le a saját önbizalmukat. Azért mert a piac minden időpillanatban kiszámíthatatlan (Erre előbb utóbb rájön az ember,csupán évek kérdése)."
Na pl pont ezért nem értem az örök longban hívőket. Számukra pont ugyanúgy kiszámíthatatlan a pilyac.
És én nem (legalábbis nem számottevő) poziból beszélek.
Meg ugye van a mondás, hogy arra megy amerre jobban fáj. Ahogy én nézelődök, lassan már mindenki a longban hisz, így...
"Az általad felvázolt hibák a kezdő tréderekre jellemzők elsősorban. Nem kell őket hibáztatni"
Nos én nem haragszom senkire hisz én is a magam által felállított "igazi hülye" kategóriában kezdtem....Pár 10x leírtam ha nem is itt hanem tán annó az oti totyikba is pl....
Baráti tanácsra oti vétel 42xxnál ...válság 1232.... eladás rá kb, 2 évre 42xxnál rá 6 hónapra 6000 felett az oti....:)
Én azokra az emberekre tudok "haragudni " (képletesen) akik a tudásuk ellenére (amit a beirásuk alapján bőven feltételezek) kitartanak a hibás koncepciójuk ellen....
A tipikus strucc politika be kell hogy essen mert.....és nem érdekli őket a pszicho a tények...és az indikátorok naposon 4 óráson ne adj isten hetesen...és ami a giga gáz pár hüle gyerek követi őket....:(
Sokadszor......:)
„tőzsdei reakciók alapja 10%-a tény, és 90%-pszichológia” Kosztó
"A közgazdászok mind tönkremennek a tőzsdén" Kosztó
Inkább certiben gondolkodom, mert az ETF-ről nincsenek mélyreható ismereteim. Magyarországon az Equitas-nal van számlám, a legutóbbi fejlesztésüknek köszönhetően elérhető az egész frankfurti certifikát piac. Szinte mindenre lehet spekulálni, VIX indexre is. Jól meg kell nézni, hogy mit vesz az ember mert több certifikát is van egy termékre és egy kissé bonyolultabb a rendszer, mint a BÉT-en elérhető certik esetében. A jutalék elég barátságos és nem kell nagy tőkével rendelkezni a certivásárláshoz, átfutottam az útmutatót a múltkor és ha jól emlékszem este 20:00-ig lehet kereskedni a certikkel.
Alapvetően ugyanazokat a nézeteket valljuk a piaccal kapcsolatban.
A piac teljesen kiszámíthatatlan, ez alapszabály. Minden pozíciónyitást (mint minden gazdasági tranzakciót) valamilyen tényezők, adatok, események stb. mérlegelése előz meg -ez alól egyetlen kivétel ha valaki véletlenül nyit pozíciót (pl. véletlenül megnyomja a sell gombot, fat fingers stb). Egyesek egész egyszerűen a chart alapján kereskednek, más tényezőket nem vesznek figyelembe, ebben az esetben nem szükséges ismerni az adott index komponenseit sem, és így is lehet nyereséget elérni jó money és kockázatmenedzsmenttel.
Mások fundamentumokra alapozzák a pozícióikat, ebben az esetben tisztában kell lenni a komponensekkel, adatokkal, hírekkel, gazdasági mutatókkal stb.
Egyik módszer sem jelent garanciát a jövőre nézve. Burton Malkiel Bolyongás a Wall Streeten című könyve egész jól leírja a kereskedési módszerek típusait történeti példákkal. Nincs Szent Grál, mindegyik módszerrel lehet nagyokat bukni ha nem figyelünk a money és kockázatmenedzsmentre. Azonban valamilyen szempont szerint mérlegelni kell a pozíciónyitást megelőzően. Az is egy mérlegelés, ha valaki az előző gyertya színe alapján nyit pozíciót.
Az általad felvázolt hibák a kezdő tréderekre jellemzők elsősorban. Nem kell őket hibáztatni, ha az ember tőzsdézésre adja a fejét akkor sajnos át kell alakítania a viselkedését és háttérbe kell szorítani az érzelmeket, ezért keresnek többen kapaszkodókat és törekednek 100 %-os találati arányra. Nem mindenkinek megy ez olyan könnyen, még a profiknak sem.
Ez teljesen természetes...csak arra a kis apróságra akartam felhivni a figyelmet mig megy a szekér (hogy mi miatt a befektetőknek nem érdekes annyira) a várható korrekciókat megveszik...
Egy apróságot nem érdemes elfelejteni sztem...miért van itt mindenki???
Pénzt keresni spekulácóval...:)
Amig nagy forgalmu esés nem következik be a megfelelő hirekkel az előzmények ismeretében miért shortolnak?
Persze a longoloknak ez nagyon jó hisz a legjobb vevő a shortos mint tudjuk...és ez megy 2-3 éve....mert Kukutyin Jakab gyagya gyerek azt irja sokat ment esnie kell...:)
Ez nem baj mert a shortos tesók hátán soxor ment az index már...
"Akik nem képesek elfogadni a piac iszámíthatatlanságát, azok folyamatosan csalódásokkal építik le a saját önbizalmukat. Azért mert a piac minden időpillanatban kiszámíthatatlan (Erre előbb utóbb rájön az ember,csupán évek kérdése). Senki nem tudja a következő gyertya színét, teljesen mindegy hogy milyen idősíkról beszélünk is (Éppen ezért én személyesen soha nem is törekszem kiszámítani a piacot).A kezdők abban hisznek, hogy minél jobban beleássák magukat a technikai elemzésbe, annál inkább javulni fog a "találati arányuk"
„Mindig arra figyelj amit a piac tesz és felejtsd el, mit gondoltál róla öt perccel ezelőtt. A kereskedésnek nem az a célja, hogy bebizonyítsd az igazadat, hanem az, hogy meghalljad, ahogy csenget a pénztárgép.
Ezekre a vállalatokra ugyanúgy hatással vannak a világgazdasági folyamatok, mint a többi gazdasági szereplőre.
GM, Peugeot Citroen, Lehman, AIG stb. vállalatokat de a Commerzbankot is említhetnénk. Az ilyen nagy szereplők is padlóra tudnak kerülni, ezt látthattuk a 2008-as válságban is. Azért léteznek még ezek a cégek (a Lehmanon kívűl) mert too big to fail kategória, vagyis bármi áron meg kell(ett) őket menteni. Kizárólag a crony kapitalizmus rendszerének köszönhetik, hogy még létezhetnek. Laissez-faire kapitalizmusban nagy része megszűnt volna ezeknek a cégeknek és más vette volna át a helyüket. Attól még, hogy jó brandjük van eshet a profitjuk és korrigálhatnak a papírjaik.
A másik soxor irt meglátásom az itt szeretett vagy gyülölt indexünkkel kapcsolatban......
Vajon aki itt várja az armegeddont (biztos lesz eccer ne zárjuk ki) az ismeri a komponenseit az indexnek...:)
Adidas , Audi, Daimler (ez a Merci...ezt azért irom ki mert...na mind1:) ) BMW ,VW, DB, Commerzbank, Bayer, Lufthansa, EON, Siemens..stb....stb...
Ha bárhol élnénk a világban és lenne 1 milla dodónk hova fektetnénk be .....eszünkbe jutnának a dax komponensei talán ? Vszinüleg tuti felmerülnének....sztem....Nos ezek a kapós világcégek részvényeinek indexe a dax....de az itt kereskedők ezt persze pontosan tudják........:)
Biztos nem keverik a bóvlis buxal.....mert tudják mivel kereskednek....:)
goapsy1
Mi történt? A certin vesztettél? Mennyinél ütötték ki?
Nem szabad indexekre és commodities termékekre certivel spekulálni. Ha folytatni szeretnéd akkor mindenképpen nyiss egy CFD számlát (kisebb tőkével is tudsz sok helyen) vagy ha ragaszkodsz a certikhez akkor az Equitasnal használd ki a frankfurti certipiac lehetőségeit (ha jól tudom nagyobb certipiac nincs). Természetesen pusztán ettől még nyereséges nem leszel de 17:00 óra után is tudod menedzselni a pozíciókat, és már ez is nagy segítség.
Egy-egy nagyobb veszteség után a legtöbb szakkönyv, profi kereskedő rövidebb pihenőt tanácsol. Átgondolni a hibákat, elemezni, stratégiát kialakítani stb. Már az is nagy eredmény, hogy belátod a tévedés tényét és nem a piacban keresed a hibát.
Miért ilyen nagyon biztos ebben mindenki? Mást nem hallok a külföldi, hazai gazdasági TV-ben, hogy már soha nem lesz esés vagy nagyobb korrekció, vége a válságnak, megtalálták a Szent Grált, minden válság gyógyszere a pénznyomtatás, a jegybankok úgysem engedik esni a piacokat stb.
Véleményem, és az általam olvasott szakirodalmak szerint is az irányt senki nem tudja megjósolni, ráadásul minden nagyobb korrekció, krach mindig akkor ütött be váratlanul amikor látszólag minden a legnagyobb rendben volt.
Megnéztem néhány dokumentumfilmet az 1929-es válságról. A gazdaság, a foglalkoztatás, a pénzügyi helyzet és minden gazdasági tényező teljesen rendben volt látszólag. A legtöbb szaklap és a szakemberek töretlen emelkedést jósoltak, Evangeline Adams egekbe szökő árfolyamokat vízionált. És nem sokkal később mégis a világ legnagyobb válsága köszöntött be órási tőzsdei zuhanások közepette. Semmi garancia nincs arra, hogy ez nem következik be ismét. Most olyan érzésem van, mint amikor a frankhiteleket tukmálták a lakosságra, akkor is mindent megígértek, bíztattak mindenkit, hogy nem gyengül a forint, olcsó hitel... aztán nagyon csúnya vége lett annak is.
A tőzsde a pénzcsinálás kiváltképp fájdalmas útja...
Amíg a tréder nem tapasztalja meg a jelentős anyagi veszteség fájdalmának nevelő (és ideális esetben gyógyító) erejét, addig úgy gondolja, hogy tévedhetetlen, ŐT nem érheti baj (viszont mindenki mást igen).
Aki végül a pályán marad, azoknál egyéntől függően különböző (makacskodási) idő elteltével, de mindig kialakul a helyes belátás, azaz:
1) Kell egy ÁLLANDÓ stratégia a belépési és kilépési pontok meghatározására. Lényeges, hogy meggyőződés alapján válaszd ki, bízzál benne és ne keverd más (elbizonytalanító) stratégiával.
2) Tőkevédelem (pozícióméret). Rengeteget hallhattál erről ezeken az oldalakon... 1,5 - 2% pozíciónként.
3) Kockázatkezelés... tehát az alkalmazott stratégia figyelmeztető jelzéseire GONDOLKODÁS NÉLKÜL kilépni az ellened menő pozícióból.
4) 10.000 órányi időráfordítás (azaz nincs királyi út a tőzsdén sem). Ez az a haszonáldozat, ami nélkül még a fenti 3 pont betartás mellett sem lehetsz konzisztensen profitot termelő tréder. A teknős kísérlet ugyan azzal áltat, hogy ez lerövidíthető, de alaposabb vizsgálatra kiderül, hogy mégsem: link
A fentiekből látható, hogy a 2. pont alapján a 400ezer Ft-os össztőkéd eleve nem érte el azt a "kritikus tömeget", amely a fenti feltételek alapján elegendő lehetne a hosszútávú profithoz. 400ezer HUF 2%-a 8000 Ft, elvileg ennél többet nem kockáztathattál volna pozíciónként...
Mivel ezzel te is tisztában voltál, ezért a kockázatvállalásod szintjét sokkal magasabbra kellett állítanod... így már csak idő kérdése volt ez a brutális drawdown.
Mindent összevéve mégis úgy gondolom, hogy nagy szerencséd volt, hogy a piac már egyből az elején az orrodra koppintott (Kosztónak pld. kétszer-háromszor is).
A piac óriásplakátok nélkül, a puszta létével képes kikövetelni magának a tiszteletet.
Ahogy én itt elnézem, sp 1,3 és 5 éves időtávon is "megérkezett". Akkor most van baj, mert vagy letörés jön, vagy következik a függőlegesen emelkedő szakasz és 100 facebook részvényért fognak adni egy úszómedencés házat Californiában. :)
A tőzsde a pénzcsinálás kiváltképp fájdalmas útja...
Amíg a tréder nem tapasztalja meg a jelentős anyagi veszteség fájdalmának nevelő (és ideális esetben gyógyító) erejét, addig úgy gondolja, hogy tévedhetetlen, ŐT nem érheti baj (viszont mindenki mást igen).
Aki végül a pályán marad, azoknál egyéntől függően különböző (makacskodási) idő elteltével, de mindig kialakul a helyes belátás, azaz:
1) Kell egy ÁLLANDÓ stratégia a belépési és kilépési pontok meghatározására. Lényeges, hogy meggyőződés alapján válaszd ki, bízzál benne és ne keverd más (elbizonytalanító) stratégiával.
2) Tőkevédelem (pozícióméret). Rengeteget hallhattál erről ezeken az oldalakon... 1,5 - 2% pozíciónként.
3) Kockázatkezelés... tehát az alkalmazott stratégia figyelmeztető jelzéseire GONDOLKODÁS NÉLKÜL kilépni az ellened menő pozícióból.
4) 10.000 órányi időráfordítás (azaz nincs királyi út a tőzsdén sem). Ekkora az a haszonáldozat, ami nélkül még a fenti 3 pont betartás mellett sem lehetsz konzisztensen profitot termelő tréder. A teknős kísérlet ugyan azzal áltat, hogy ez lerövidíthető, de alaposabb vizsgálatra kiderül, hogy mégsem: link
A fentiekből látható, hogy a 2. pont alapján a 400ezer Ft-os össztőkéd eleve nem érte el azt a "kritikus tömeget", amely a fenti feltételek alapján elegendő lehetne a hosszútávú profithoz. 400ezer HUF 2%-a 8000 Ft, elvileg ennél többet nem kockáztathattál volna pozíciónként...
Mivel ezzel te is tisztában voltál, ezért a kockázatvállalásod szintjét sokkal magasabbra kellett állítanod... így már csak idő kérdése volt ez a brutális drawdown.
Mindent összevéve mégis úgy gondolom, hogy nagy szerencséd volt, hogy a piac már egyből az elején az orrodra koppintott (Kosztónak pld. kétszer-háromszor is).
A piac óriásplakátok nélkül, pusztán a létével képes kikövetelni magának a valódi tiszteletet.
de ha valami sokat megy annak tényleg be kell esnie... vagy nem? :)
Egyébként a technikai elemzés pont nem ér semmit akkor, amikor ilyen mértéktelen pénzteremtés zajlik. Talán az normális, hogy évek óta a rossz hírre is felfelé a jó híre is felfelé megyünk?
DAX
Előrejelzés, visszatekintés, napi chartkövetés, hír, füles, megérzés, nyerő-vesztő... minden.
Jelen pillanatban a németeknél általános a vélemény, hogy a DAX kb. 600 ponttal van "alulértékelve" az amerikai indexekhez képest. Önerőből hogyan fogja tudni ezt ledolgozni? Le tudja egyáltalán?