Mérlegelheti a kormány, hogy csökkentse a lakásépítések 27 százalékos áfáját, amely újabb lökést adhat a beruházásoknak - mondta a Magyar Idők szerdai számában megjelent interjúban Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter arról is beszélt, hogy...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=220309
úgy árulják,mert valamilyen cégben van az ingatlan, de ezt az áfát a magánforgalom is tartalmazza, csak nincs értelme külön feltüntetni,mert a magánszemély nem áfa alany, hiszen végfelhasználó
hát nem tudom,mert vidéken 6 garázs kb. egy lakás ára, de 6 garázst többért lehet kiadni,mint egy lakást......a fagyinál a mozgó árusítás a buli és a szezon kb. 110 nap április végétől szeptember közepéig ,mínusz az esős, hideg napok...tehát netto 110 nap....egy fagyis autó kb. az egynyolcada árban egy mini fagyizónak és nagyon fontos, hogy házhoz megy olyan helyekre,ahol semmi nincs....a forgalom átlagosan 350 gombóc/nap....kalkuláltam, hát ez bizony nagyon könnyen 2 millió nettó és van még 255 napod az évben másra
en meg mindig nem tudom, hogy a ugy arulnak egy hazat, hogy x+AFA, mar regi a haz, nem uj epitesu, akkor ez az AFA ugyanaz, mint amit csokkenteni akarnak, vagy az csak uj epitesuekre vonatkozik...
utannaneztem, sajnos a garazs nem jo biznic:
Budapesten rakerestem az elado garazsokra, ahol tobb van egyben elado. Ugyancsak rakerestem abba a keuletben a kiado garazsokra. Hat meg sem kozeliti a lakas hozamat, sot egyenesen siralmas. Es akkor meg nem beszetlunk arrol ,hogy a garazs kiadas AFA koteles. Arrol sem, hogy az egyben sok garazs joval olcsobb mint ha kulon veszem...
A fagyi az elvileg tenyleg jonak tunik, de az elgondolkoztato, hogy Balatonalmadiban a Steg fagyizo, ami a molo elott van, a setanyon, az csak hetvegen volt nyitva meg juniusban is. Max 2 honap a szezon, tehat a jovedelmet osztani kell 6-el sajnos, mert bar telen nincs fagyizas, de a fagyiarusnak akkor is elnie kell.
a garázsnál az a fontos, hogy az amortizáció csak tulajdonképpen meszeléssel egyenértékű ,ja és könnyen kirakható a nem fizető,mert kitolod az autóját a garázs elé....tehát nem lelakható az ingatlan....nem hiszem,hogy kicsi a haszon a garázson még adózva sem, főleg komoly autósoknak kiadva 10 milliós autókhoz,mert azok nem variálnak havi pár ezer forinton ide-oda..a fagyi relatíve nagyon kicsi ráfordítás és brutális haszon, de csak mozgó árusként és nem cukrászdában..a falvak gyakorlatilag ellátatlan területek és azt vesznek,amit visznek...tapasztaltam
koszonom a valaszt...
a garazs az tenyleg jo otlet, de az inkabb kis tokevel mukodik. Azert 10 garazst mar nem egyszeru managelni, az 1 lakas egyszerubb. De mindenkeppen utannanezek a hozamoknak.
Bar ugy tudom a garazs kiadas afas, adozasa mas, tehat legalisan csinalva a hozam igy csokken.
ha ingatlanról van szó,akkor a garázs bérbeadás is nagyobb biznisz, hiszen nincs gyakorlatilag amortizáció, hiszen az épületgépészet kb. a meszelésből áll, nincs vizes blokk meg semmi nincs....a másik ötletem meg az, hogy pl. egy vattacukros vagy mozgó fagyiárusításhoz 200 ezer-1,5 millió kell és a napi jövedelem 5-30 ezer Ft is viszonylag könnyen lehet,mert tapasztaltam, de ezek csak példák és nem kell szó szerint érteni, hanem valami hasonlóban kell gondolkodni
most adtam/adom el oket, eddig ebben voltam majdnem full tokevel...
par eve jo volt, de most kakit sem er...
nem is mennek bele, mert mas forumon ki van targyalva.
szerintem ebbol most menekulni kell, amig nem keso...de ha alakinek ez kell azt tiszteletben tartom...
irtad, hogy vannak otleteid jobb befektetesre mint az ingatlan, ha nagyobb osszegrol van szo...
effelol szeretnek tobbet megtudni...ha megtenned, hogy adsz nemi iranymutatast ezugyben, halas lennek
az áfát nem azért kapja vissza,mert ingatlan beruházó, hanem azért,mert minden vállalkozás visszakapja az áfát minden anyagra, hiszen nem ő a végfelhasználó....egyébként nem olcsóbb neki, hiszen a végére ugyanazt az áfát írja vissza az ára, ha csökken az ÁFA, az más kérdés
az lenne a kerdesem, hogy ezzel a hasznalt lakasok afaja is csokkenne?
Nezegetek egy hazat, amit ugy hirdetnek, hogy x Ft + AFA.
Akkor ez a lakas is olcsobb lesz vajon?
Azért érdekelt ez, mert alapvetően baromira igazságtalan lesz így. Gondold meg ha házat építesz magadnak, mondjuk fogadsz kivitelezőt és beszerzed az anyagokat akkor te szopsz, mert ha keresztülmegy egy építő cégen akkor jó pár százalékkal kevesebb lenne a dolog mint direktben.
Már látom, ahogy mennek a kamuzások az áfa visszaigénylése miatt.
lehet hogy a megfogalmazás nem egzakt, de a lényeget tekintve így van. és igaz az is hogy nem két éve, hanem jópár éve.
A legfontosabb az, és ezt akartam kiemelni, hogy az építtető nem finanszírozza már az áfát, csak az építés nettó összegét. És a végén fizeti be az áfát az államnak, amikor eladja a lakásokat
"Tehát ugyanúgy készít ÁFA-bevallást, amiben a 27%-os kifizetett ÁFÁ-val szemben majd 18%-osat tud bevételként bevallani (ha bevezetik)."
Annyi még fentihez, hogy ha nettó visszaigénylő pozícióban van, az elvileg kompenzálja a "veszteségért". Más kérdés, hogy tartósan nem lesz abban... :)
"Az építőiparban kb 2 éve fordított ÁFA van, azaz a kivitelező cég Áfa nélküli, tehát nettó számlát ad az építtető cégnek."
Ja, és ez teljesen nem igaz.
Nem 2 éve és nem is teljesen ÁFA nélküli, csak a vevő nem az eladónak fizeti ki, hanem a NAV-nak. Így nem teljesen igaz a "nettó számla" sem, hanem az igaz, hogy nem tünteti fel az ÁFÁ-t, de azt igen, hogy fordított ÁFA alá tartozik, amiből meg az következik, hogy az eladónak ki kell fizetnie az ÁFA-tartalmat.
Na, ez azért "gond" ebben az esetben, mert az építtető vevő is (amikor megveszi az alapanyagot, stb.) és eladó is. Így az, hogy ő "nem mindig látja viszont az ÁFÁ-t" a számláján, nem jelenti azt, hogy az ÁFA-pozíciója semleges.
A kérdés jogos attól függetlenül, hogy fordított ÁFA alá tartozik-e vagy sem. A fordított ÁFA esetében NEM az van, hogy nem fizet ÁFÁ-t, hanem az, hogy a NAV-nak fizeti meg. Tehát ugyanúgy készít ÁFA-bevallást, amiben a 27%-os kifizetett ÁFÁ-val szemben majd 18%-osat tud bevételként bevallani (ha bevezetik). Ilyen szempontból tehát nem oszt, nem szoroz a fordított ÁFA. Persze ha árat emel, akkor nem bukja a különbözetet...
annyit azért még ehhez tennék, hogy a használt ingatlanok ára is esik ennyivel még akkor is, ha a magánszemélyek egymással szemben nem áfa alanyok, illetve azért,mert egyszer áfásan került forgalomba az ingatlan
a kivitelezésnek van egy áfája,ami jelenleg 27 %....a kivitelező,beruházó,amikor beszerez anyagokat 27 %-os áfával,akkor azokat visszaigényli, hiszen nem végfelhasználó, majd a végén az így számított netto beruházási költségre és persze a hasznára nem 27 % áfát, hanem a kedvezményes új áfa kulcsot rakja rá, tehát mondjuk 18 %-ot,így a 10 millás netto beruházás haszonnal együtt és áfával nem 12,7 millió, hanem 11,8 millió
Akkor ez elvileg kedvező a Plotinusnak is, nem? Vagy lejjebb viszi a bruttó árat és könnyebben talál vevőt, vagy ugyanannyiért értékesít és több marad nála, vagy az előző kettőt kombinálja.
Az építőiparban kb 2 éve fordított ÁFA van, azaz a kivitelező cég Áfa nélküli, tehát nettó számlát ad az építtető cégnek.
Tehát a matek az építtető szemszögéből így néz ki: megvesz 100 milláért egy telket , megépítteti 200 millió NETTÓért a házat a kivitelezővel, ez 300 millió. És ha eladja a házat mondjuk 400 millió forintért nettó, akkor annak a végső ára 1,27*400= 508 millió forint lesz BRUTTÓ. Ennyit fizet a lakásvásárló
Valaki aki közgazdász vagy könyvelő mondja már el ezt pontosan hogy képzelik? Az építőanyag áfája marad 27% a lakásoké meg mondjuk 18% és akkor a különbözetet meg visszakapja az építő cég? Mi lesz mondjuk azzal aki saját magának épít ingatlant?
Csökkenhet az áfa a lakásokra
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=220309