A Bitcoint pedig sokkal jobban hasonlítanám a tökéletes valutához, mint kincsképző eszközhöz. Feltehetően, amikor 2021 decemberre a Bitcoin eléri a kb. 140.000 USD-t, akkor a Bitcoin bányász papírok még innen is többszörözni fognak. Az a baj, hogy a Bitcoinnal korábban kellett volna megismerkedni és megérteni. Az elmúlt napokban sokat foglalkoztam vele, mert érdekelt. Most már kezdem érteni. Gyakorlatilag ez egy szuper valuta. Ha a szabályozó hatóságok nem tiltják be, hanem szabályozzák, akkor 2140-ig összesen 21 millió Bitcoin fog keletkezni, ami további 100 millió egységre (satoshira - a felhasználói közösség az 1 Bitcoin továbbosztható 100 millió egység 1 egységét nevezték el így) bontható. Aki leprogramozta és életre keltette a szoftvert, az egészen biztos, hogy egy pénzügyes segítségét kérte, mert láthatóan kielemezték, hogy a földön eddig létező összes pénzt megtestesítő eszközzel mi volt a probléma, illetve miért váltották fel egy másik fizető eszközzel. A programozó feltehetően egy rendszertervező vénával megáldott programozó matematikus informatikai mérnök lehetett, mert ez látszik a keze munkáján. Programozott infláció van a rendszerbe kódolva, mert a keletkezése is előre programozott. Tehát bármennyi eszköz és emberi erőforrást állítok be a bányászatba, akkor sem keletkezik több, mint az előre programozott szabályrendszer szerint meghatározott mennyiség. Tehát a kínálati mennyiség általában korlátos, ez pedig számomra egyet jelent az áremelkedéssel. Senki nem tud belenyúlni (illetve be lehet avatkozni a rendszer folyamatba, a rendszert lehet akadályozni ), de nem érdemes, mert sokat kellene rá költeni, de semmit sem érnék vele, mivel a blockláncot gyakorlatilag nem lehet hamisítani. A felhasználói közösség óriási számítási kapacitása nem validálná a hamisított blockláncot, mert a hash-ek mindegyikét nem lehet megfejteni (nem tartalmaz minden információt), hiszen a privát kulcsok a tulajdonosoknál vannak és érdekük, hogy védjék. A nyilvánossal és az aláírásokkal meg nem lehet semmit sem kezdeni. Tehát a sok fáradozásom eredményeként a végén nem tudnék anyagi hasznot szerezni, akkor meg minek csináljam. A rendszer akadályozása csak egy állam érdekében állhatna, amelynek mindegy, hogy mennyi zsetont, eszközt és erőforrást pazarol rá. A másik két probléma akkor merülne fel, ha az államok egyszerűen illegálissá tennék, megtiltanák a tartását, a kereskedését, stb. Ennek kockázata egyre jobban csökken, már az EU is szabályozni akarja, nem pedig betiltani. A harmadik, ha valamiért a kereslet csökkenése miatt a Bitcoin iránti érdeklődés alábbhagyna, tehát érdektelenné válna. Ez esetleg az agyonszabályozás esetén jöhetne létre. Kérdés, hogy ez kinek az érdekében állna. A stabilitása és a volatilitása egyre jobban csökkenni fog, ha egyre több szereplő lesz a vételi-eladási oldalon, tehát ha nő a forgalma. A tárcák száma valahol 10-100 millió közötti lehet, ennél közelebbi számot nem igen lehet meghatározni. A rendszert jelenleg a bányászati díjak, a kibányászást követően a rendszer fenntartási díjak fogják életben tartani. Akárki csinálta a rendszertervet, nem tudok rajta fogást találni, pedig nagyon akartam. Olyan mintha én csináltam volna az informatikai és a rendszerbiztonsági tervet.:) Még vagy 10-20 oldalt írhatnák róla, hogy miért nagyon jó, de ide ennyi is elég. Kár, hogy nem évekkel ezelőtt szántam rá időt.
Csak idő kérdése, hogy a Bitcoin elsöpri a pénzügyi rendszert?
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=188046